Tradycyjne kotlety mielone w moim domu :) Szybka, mięsna propozycja obiadowa. Pychota. Składniki na kotlety mielone (około 8 sztuk): mięso mielone wieprzowo - wołowe 500 g jajko cebula sucha bułka kopiata łyżeczka Vegety łyżeczka pieprzu bułka tarta Cebulę pokroić w średniej wielkości kostkę i podsmażyć na patelni. Suchą bułkę namoczyć w wodzie lub w mleku. Odcisnąć z nadmiaru cieczy. Dokładnie wymieszać(...)garnku mięso, cebulę, jajko, odciśniętą bułkę, a następnie przyprawić i ponownie wymieszać. Formować średniej wielkości kulki, które panierując w bułce tartej należy rozpłaszczyć. Smażyć do zarumienienia z jednej i drugiej strony. Smacznego
Karola gotujesolą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotować 30 minut. Obrać warzywa i gotować kolejne 30 minut. Po tym czasie należy przecedzić wywar, wyciągnąć przyprawy oraz warzywa. Wyłowić i brać mięso do oddzielnego naczynia. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do gotującego się wywaru na 15 minut. W tym czasie pokroić wyłowioną marchewkę, a z reszty warzyw można zrobić sałatkę(...)gotować kolejne 10 minut. Dodać do zupy śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować. Doprawić solą i pieprzem, opcjonalnie cukrem. Dolać słoik wody z ogórków (ja lubię kwaśną). Włożyć kawałki mięsa oraz pokrojoną marchewkę. Po ugotowaniu zupy posypać koperkiem i raz jeszcze wymieszać
Karola gotujeklarowane – keto, optymalna, LCHF) 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki imbiru mielonego szczypta chilli do smaku sól do smaku natka pietruszki pestki dyni chipsy z boczku mięso z rosołu Zupa jest przygotowywana na bazie rosołu więc albo gotujemy rosół wg przepisu albo korzystamy z gotowego. Ja często mam zamrożony lub po ugotowaniu dużego garnka w kolejne(...)minut. Na tłuszczu podsmaż plastry boczku tak aby powstały chipsy bekonowe. Gdy składniki zupy są już miękkie zmiksować całość na gładki krem. Podawać z ulubionymi dodatkami np. z mięsem z rosołu lub przygotowanymi chipsami bekonowymi, pestkami dyni, natką pietruszki. Smacznego Zupa idealnie nadaje się również do mrożenia więc jest kolejnym praktycznym daniem dla osób, które nie maja czasu na codzienne
Ola la LCHFsolą, pieprzem, cukrem, dodać listek. Gotować 20 minut, do całkowitej miękkości ziemniaków. 4. W tym czasie podsmażyć na patelni drobno pokrojoną cebulkę, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę (wędlinę i mięso także, jeśli używamy), odstawić. 5. Gdy ziemniaki będą miękkie, do drugiego garnka odlać ¼ zupy. Do tej porcji dodać śmietanę i majeranek. Zmiksować blenderem na krem. 6. Do zupy dodać zmiksowany(...)kostki bulionu, liścia laurowego, sól, pieprz i cukier . Gotować 20 min/100 C/obr.1 4. W tym czasie podsmażyć na patelni drobno pokrojoną cebulkę, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę (wędlinę i mięso także, jeśli używamy), odstawić. 5. Po upływie czasu gotowania 2/3 zupy przelać do innego naczynia. Do 1/3 zupy pozostałej w naczyniu miksującym dodać śmietanę i majeranek. Zmiksować 20s/obr.7. 6. Zmiksowaną
W mojej kuchniosób: 600 gram wołowiny, 1 kg drobiu, włoszczyzna : 3 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, cebula, pęczek natki lubczyku, przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie. Krok 1 Mięso dokładnie myjemy, usuwamy tłuszcz i nadmiar skóry. Zalewamy mięso 2 litrami wody, dodajemy przyprawy i gotujemy godzinę na małym ogniu. Nie zbieramy powstałej piany (szumowin) -jest to źródło białka. Krok
Coś bym zjadłabrązowa. Podsmażoną wołowinę wyjmujemy na talerz i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Cebule obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy do zeszklenia na tym samym tłuszczu co wołowina. Do cebuli wrzucamy ponownie mięso. Dodajemy orzeszki piniowe, ziele angielskie, chili oraz cynamon. Smażymy na wolnym ogniu ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając, aby mięso się nie przypaliło. W razie potrzeby można podlać odrobiną
Kuchnia MagdaLenyKolejny, prosty przepis na szybkie danie makaronowe. Składniki 300 g makaronu penne 250 g mięsa mielonego (z łopatki wieprzowej) 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 150 g pieczarek 300 ml passaty pomidorowej 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii tarta mozzarella natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron(...)gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy. Posiekaną cebulę szklimy na oliwie, dodajemy mięso i je podsmażamy, rozdrabniając drewnianą łyżką. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojone pieczarki, chwilę smażymy, dodajemy passatę i zioła. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 5 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do Sosu dodajemy makaron, dokładnie ze sobą łączymy. Podajemy ze starta mozzarellą
R'n'G Kitchenwkładamy porcję rosołową. Gotujemy, zbieramy szum. Następnie dodajemy obrane marchewki, korzeń pietruszki, seler, natkę pietruszki, liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw i mięsa. Gdy wywar jest już gotowy wyjmujemy warzywa i mięso. Do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy oraz wymieszaną śmietanę z mąką pszenną. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem lubczyka oraz ostrą czerwoną papryką. Ryż
VioletoweKucharzeniebułkę tartą i dopraw do smaku jeżeli to konieczne. W międzyczasie rozkrój najgrubszą część piersi z indyka (nie do końca, jak książkę) i rozbij za pomocą tłuczka tak by mięso było tej samej grubości. Dopraw z obu stron solą i pieprzem i wyłóż równomiernie farsz. Zawiń pierś w rulon i zabezpiecz ją sznurkiem lub wykałaczkami. 4. Wlej trochę oliwy
karmelowysekundach metal będzie ciepły/gorący oznacza, że ryba jest gotowa. Z jedzeniem fladry nie ma problemu gdyż należy do ryb, które mają „uporządkowane” ości. Najpierw zdejmujemy mięso z jednej strony, dochodzimy do kręgosłupa, który wyjmujemy i zostaje dalej czyste mięso. Żadnych ości niespodzianek. zastawa
królestwo garówWYKONANIE: polędwiczkę oczyścić, odciąć końcówki (końcówki przekręcić w maszynce na dużych oczkach) , posypać solą i pieprzem, rozgrzać smalec, smażyć polędwiczki z każdej strony, następnie odłożyć na deskę, żeby mięso odpoczęło, pieczarki obrać, zetrzeć, czosnek, cebulę drobno posiekać, dodać zmielone mięso, wszystko razem przesmażyć na maśle, do odparowania wody, dodać pietruszkę, na dużym kawałku folii aluminiowej rozłożyć boczek
Kuchnia Beatypołączeniem krojonych pomidorów z puszki, mleczka kokosowego i aromatycznych przypraw. Kurczak w sosie curry to danie, którego przygotowanie nie zajmie Ci więcej, niż 30 minut. Składniki Ilość porcji: 4 Mięso z piersi kurczaka – 500 g Brązowy ryż – 200 g Słodki ziemniak – 150 g Brokuł – 150 g Zielony groszek z puszki – 150 g Krojone pomidory(...)puszki i pokrojonego w kostkę słodkiego ziemniaka. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu, aż kawałki ziemniaka zaczną mięknąć. Kolejny krok to dodanie mleczka kokosowego, usmażonego wcześniej mięsa z piersi kurczaka i różyczek brokuła. Gotujemy wszystko pod przykryciem jeszcze około 5-10 minut, aż kawałki słodkiego ziemniaka będą całkowicie miękkie. Na ostatnie 2 minuty gotowania dodajemy zielony groszek
ale Pyszniekartonika ". Przepis, który widzicie poniżej jest autorstwa Ilony Kilian z plebanii w Kołczygłowach na Kaszubach. W nawiasach kwadratowych podałam użyte przeze mnie ilości poszczególnych składników. Składniki - na mięso karkówka [ 1,2 kg ] sól peklowa [ 1 łyżeczka ] sól zwyczajna [ 2 łyżeczki ] pieprz [ 1 płaska łyżeczka ] czosnek [ 5 dużych ząbków ] majeranek [ 2 łyżki stołowe ] papryka [ 1 płaska łyżeczka ] olej [ 4 łyżki(...)łyżki ] starty czosnek [ 2 małe ząbki ] sól pieprz Przygotowanie Karkówkę myję, suszę i pekluję dzień wcześniej: sól zwyczajna, sól do peklowania, pieprz czosnek, majeranek i papryczka, nic więcej Polewam mięso trochę olejem i nacieram mieszanką przypraw. Na noc wstawiam do lodówki zawinięte w folię, żeby nadać kształt. Piekę w rękawie - ile waży tyle się piecze. Godzinę na kilogram [ w piekarniku
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataOstatnio postanowiliśmy bardziej zadbać o to żeby zdrowo jeść. Dlatego też na blogu również coraz częściej będą pojawiać się zdrowe propozycje. Dziś proponuję pastę z fasoli
kuchnia doskijeszcze lepsze, można zagotować w słoiki i mieć na tzw. wszelki wypadek... Składniki: 1 duża cukinia 3 szt papryki (może być różnokolorowa) 0,5 kg pieczarek 0,75 kg mięsa mielonego 2 cebule koncentrat mały słoiczek 4 łyżki keczupu łagodnego (można pół na pół z ostrym jeśli lubi się ostrzej doprawione) olej, sol, pieprz Wykonanie: Cukinię obrać, oczyścić z nasion(...)oczyszczone, pokrojone pieczarki, dołożyć oczyszczoną, pokrojoną w kostkę paprykę, dusić wszystko razem, by warzywa straciły surowość, przelać warzywa z sosem do cukinii. Na tej samej patelni, na "sucho" smażymy mięso mielone, mieszając często, po usmażeniu wraz z sosem, który powstał na patelni przekładamy do cukinii. Wszystko mieszamy, dokładnie, dodajemy przyprawy i koncentrat i keczup, wszystko dusimy jeszcze około 1/2 godziny
kgwjanczewo