drobniej, rabarbar zmięknie w trakcie duszenia. Imbir ścieramy na tarce lub siekamy drobno. W dużym rondlu lub woku rozgrzewamy 1/2 łyżeczki oleju kokosowego. Podsmażamy krótko imbir, a następnie dodajemy mięso i smażymy na dużym ogniu. Gdy mięso się podsmaży zmniejszamy ogień i dodajemy rabarbar i seler. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Doprawiamy do smaku solą. Podajemy wedle uznania
Kucharzycagotowane potrawy warto wzbogacać świeżą zieleniną, ziołami lub kiełkami. Składniki: 1 brokuł 1 cukinia 1 por 1 garść liści szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 250 g mielonego mięsa 2 łyżki oleju 1,5 litra bulionu pistacje do dekoracji sól pieprz Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy olej i szklimy drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek i drobno(...)pokrojony por (białą i zieloną część). Warzywa smażymy przez chwilę, często mieszając, po czym dodajemy mięso mielone i dalej smażymy mieszając. Po około 10 minutach dodajemy pozostałe składniki: pokrojony w małe kawałki brokuł i cukinię oraz liście szpinaku. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 10 minut. Zupę miksujemy na krem i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy posypaną posiekanymi
Smakowity Blog Kulinarnynadszedł czas zrobić coś, co zarówno mnie jak i Was rozgrzeje. Czerwona kapusta z rodzynkami to kolejny nostalgiczny przepis. W domu mama często robiła ją dla mnie do mięsa, a sama pałaszowała solo prosto z gara. Teraz, gdy sam nie jem mięsa, jest to dla mnie świetny dodatek do kotlecików lub nawet samych ziemniaczków. Szczerze powiedziawszy to czerwona kapusta
BlendmanSchabowy po raz kolejny... schab, polędwica vegeta do mięs mąka bazylia suszona jajka + troszkę śmietany bułka tarta Mięso pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.Jajka roztrzepać razem z przyprawą i śmietaną.Bułkę tartą wymieszać z bazylią.Kotlety obtoczyć w mące,namoczyć w jajkach, a następnie obtoczyć w bułce tartej.Usmażyć na rumiano z obu stron
Moje domowe kucharzeniejuż wiele razy wspomniałam. Dzisiaj powstała kolejna, bardzo szybka sałatka, tym razem połączyłam sałatę lodową, soczewicę i krem balsamiczny z burakiem. Bardzo fajna propozycja, idealny dodatek do mięsa z grilla. Sałatka została przygotowana z "resztek", które znalazłam w lodówce, ale efekt bardzo mi się podoba. Możecie dodać ulubione sery, tutaj sprawdzi się mozzarella, ricotta lub kremowy serek z dodatkami. Całość(...)buraka wycinamy cienkie plasterki, za pomocą obieraczki do warzyw. Układamy na sałacie lodowej razem z odsączoną i przepłukaną pod bieżącą wodą soczewicą. Całość dekorujemy kremem balsamicznym. Świetny dodatek do mięsa z grilla
Moja smaczna kuchniagrzyby na 30 min w gorącej wodzie, następnie w nowej wodzie gotowałam 15 minut. Następnie pokroiłam w paski. Makaron gotujemy również wg przepisu na opakowaniu. Wyciągamy koszyczek z naczynia. Mięso z rosołu kroimy na kawałki Na talerz dajemy makaron, grzyby, liść kapusty, pokrojone mięso, krążki papryczki chilli. Zalewamy to gorącym bulionem. Na wierzch dajemy jajko i pokrojoną dymkę. Doprawiamy sosem
Themo przepisysól 1. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pokrojony boczek. Podsmażamy, jak boczek lekko się nam zarumieni dodajemy pokrojone w kostkę mięso, które posypujemy obiema paprykami, mieszamy. Smażymy do momentu jak mięso nam się obsmaży z zewnątrz. 2. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody i dusimy całość bez przykrycia około 20 minut
kruche babeczkizaczęliśmy kopać i czytać na temat żętycy. Jest to serwatka z mleka owczego lub mleka owczo-krowiego. Niestety my mieliśmy tylko serwatkę z mleka krowiego, ale i tak niesamowite mięso wyszło. Delikatne i kruche. Składniki 1 kg łopatki wieprzowej 1,5 l wody 1 l serwatki (w proszku patrz opis na opakowaniu) 1 szklanka słodkiej śmietany 2 łyżki mąki(...)ząbków czosnku 1 duża cebula 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na większe części jak do gulaszu. Gotujemy do miękkości w wodzie z posikaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Wlewamy rozpuszczoną w wodzie serwatkę, zagotowujemy
R'n'G Kitchensmaku płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego kilka kropel ciemnego sosu sojowego marchewka cebula sok z jednej pomarańczy łyżeczka miodu kwiatowego 3 spore łyżki mleczka kokosowego pęczek natki pietruszki Przygotowanie Mięso pokroić w cienkie paseczki. Doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim, curry i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Podsmażyć na łyżce oleju. Następnie dodać posiekaną cebulę. Chwilę trzymać jeszcze na ogniu niech cebula(...)obrać pokroić w plasterki. Podsmażyć na łyżeczce masła - skropić miodem i zalać sokiem pomarańczowym. Gotować do miękkości ok 10 minut. Mango obrać i pokrojone (dowolnie, kostka -słupki) dodać do mięsa razem z marchewką i zredukowanym sokiem z pomarańczy. Po dosłownie 3-4 min wszystkie smaki się połączą (w razie potrzeby jeszcze doprawić), zgasić ogień i wmieszać posiekaną natkę.. gotowe
Gaździnka warzytowarzystwie czarnego ryżu. Składniki 500 g schabu 1 puszka kukurydzy z chilli Bonduelle 500 ml przecieru pomidorowego świeża bazylia papryka słodka w proszku sól pieprz 1 ząbek czosnku 1. Mięso kroimy w kostkę. Podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. 2. Zalewamy przecierem pomidorowym i dusimy. 3. Dodajemy sól, przeciśnięty czosnek oraz opłukaną kukurydze z chilli. Kiedy mięso będzie już prawie miękkie
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyZapewne wielu z Was je zna i pojawiają się regularnie na stole, ale na bank jest dużo osób, dla których będzie to nowy przepis. Uwielbiam je. Są doskonałe do mięs, a w szczególności do każdej pieczeni z sosem, bo to właśnie z nim tworzą idealny duet. Można również je zamrozić i mieć pod ręką w chwilach, gdy potrzebujemy na szybko(...)dodatku do mięsa. Moje dzieci wolą je dużo bardziej od frytek, co mnie mega cieszy. No i zawsze uczestniczą w ich robieniu – mają przy tym dużą frajdę – a ja całą kuchnię w mące Kluski bezglutenowe, które dziś Wam proponuję to nic innego jak mieszanka ugotowanych ziemniaków, jajka i mąki ziemniaczanej lub tapioki. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko
PaleoLifemłodej cukinii kawałek kurczaka pomidor 2 liście sałaty łyżeczka masła sól, pieprz inne ulubione przyprawy Co się tyczy kurczaka, może wykorzystać pierś, ale także śmiało można sięgnąć po mięso z rosołu lub innej zupy lub jakieś pieczone, które zalega w lodówce. Cukinię kroimy w cienkie plasterki Kawałki mięsa podsmażamy na maśle, dodajemy cukinię, posypujemy przyprawami. Wszystko razem
Dieta moja pasjakroimy w plastry (ok. 1 cm), obsmażamy na masełku z każdej strony. Na osobnej patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę oraz marchewkę pokrojoną w pół talarki. Następnie zalewamy nasze mięso piwem, dodajemy cebulę z marchewką, oraz doprawiamy wszystkimi przyprawami. Dusimy do miękkości mięsa pod przykryciem (od czasu do czasu obracamy polędwiczki). Kiedy już będzie miękkie, wyciągamy na talerze i jeśli
Moje-pitraszenieszkoda, bo bardzo mi przypadły do gustu i na pewno nie raz jeszcze zagoszczą na moim stole 😊 KOTLETY na 2 porcje: 5 dag suchej kaszy jaglanej 20 dag mielonego mięsa z indyka 1 średnie jajko garść rukoli mała czerwona cebula sól pieprz kolorowy słodka sproszkowana papryka mąka gryczana do obtoczenia olej słonecznikowy SAŁATKA: 2 solidne garście rukoli duża pomarańcza czerwona(...)Odstawić do wystudzenia. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na niewielkiej ilości oleju – można od razu oprószyć solą, wówczas szybciej zmięknie. Rukolę opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Do mięsa dodać kaszę jaglaną, zeszkloną cebulę, posiekaną ukolę i jajko. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i słodką papryką. Masę dokładnie wymieszać i wilgotnymi dłońmi uformować 8 kotlecików. Każdy obtoczyć
Kuchenne zapiski EdytyPowiem Wam, że od kiedy pracuję we włoskiej restauracji i mam styczność z najlepszej jakości produktami ( świetnymi oliwami, mąkami, owocami morza, serami, rybami i mięsem prosto z Włoch – znacznie bardziej cenię sobie jakość produktu. Ma być najlepszy! Ta różnica jest zdecydowanie odczuwalna i już nikt mi nie wmówi, ze przecież w „daniu nie będzie czuć różnicy”. Czuć(...)fenomen najlepszych restauracji. Od jakiegoś czasu marzyłam o urządzeniu, które pomoże przygotowywać mi w domu różnego rodzaju oliwy – takie, które będę mogła dodać do sałatek, ukochanych drożdżowych focacci, mięs, pizzy, warzyw czy też używać do olejowania włosów ( tak, tak to takie babskie sztuczki na piękne, lśniące włosy! ). Teraz to urządzenie mam – jest to YODA THIRD – prasa
Ostra na Słodko