mięso - 63110 przepisów (strona:1583/4208)

Kotlety mielone z quinoą/komosą ryżową 140

Posiada też niską zawartość cukru i stanowi ogromne źródło białka. Idealnie sprawdza się jako zamiennik różnych, kasz, ryżu, ziemniaków, czy makaronu. Polecam!   (około 7-8 sztuk) 300g mięsa mielonego 100g quinoa/komosy ryżowej (waga ugotowanej; surowej 30-35g; u mnie biała - Sonko ) (*)   1 jajko  1/2 bułki namoczonej w mleku 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku(...)tarta do obtaczania olej do smażenia     Komosę ugotować w osolonej wodzie według przepisu z opakowania i pozostawić do ostudzenia. Cebulę i czosnek drobno posiekać. W misce umieścić mięso, komosę, rozmoczoną bułkę, cebulę, czosnek oraz jajko. Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. Z powstałej masy uformować kolety, a następnie każdego z nich obtoczyć w bułce tartej i przełożyć

Di gotuje
Schab w sosie pomarańczowo-tymiankowym 180

Pomarańczę dokładnie myjecie pod bieżącą wodą, ocieracie z niej skórkę i wyciskacie sok. Tymianek obskubujecie z listków. Fajnie, żeby mieć ich dużą łyżkę. Plastry schabu rozbijacie lekko tłuczkiem do mięsa i solicie. Na patelni rozgrzewacie oliwę, wrzucacie skórkę pomarańczy, listki tymianku i krótko smażycie, aż się zarumienią. Na drugą, ale jakąś małą patelnię albo do małego rondelka wsypujecie cukier, wlewacie(...)schab i smażycie (tylko nie ruszajcie w trakcie!) po 3 min z każdej strony. Potem wlewacie na nią zawartość drugiej patelni (lub rzeczonego już rondelka), po minucie znowu przekręcacie mięso, podgrzewacie kolejna minutę tę drugą stronę i gotowe. Jecie od razu, przeżywając wewnętrzną wygraną oraz świętując zwycięstwo nad rozleniwieniem i prokrastynacją. Przepis podrzuciła mi Donna Gay. Jej książkę znajdziecie

GRUBY WAŁEK
Wegetariańskie spaghetti z warzywami i brązową soczewicą 180

Zazwyczaj większość z nas jada spaghetti w wersji z mięsem mielonym. My mamy alternatywę dla tych co mięsa nie lubią lub po prostu chcą zjeść coś innego. Zapraszamy na wegetariańskie spaghetti z warzywami i brązową soczewicą :) Składniki na spaghetti: – 150 g bezglutenowego makaronu spaghetti kukurydziano-ryżowego – 80 g brązowej soczewicy

Kuchenne Wariacje
Skrzydełka a'la KFC 829

pływały. Olej powinien być gorący, ale kontrolujcie temperaturę, aby podczas smażenia panierka się rumieniła, a nie paliła. Zanim olej się rozgrzeje przygotowujemy do smażenia około 5 części mięsa. Mięso dokładnie obtaczamy w panierce, a następnie w mąkach. Tak przygotowane skrzydełka wrzucamy do oleju i smażymy około 12 minut. W czasie, gdy skrzydełka się smażą, przygotowujemy kolejną porcję skrzydełek. Smacznego

Smak mojego domu
Pieczona makrela 162

ości)- 3 ryby 1 łyżeczka oleju 1 łyżka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka soli, pieprzu białego i suszonych pomidorów drobno pokrojonych Przygotowanie: Ryby myjemy i osuszamy. Następnie skrapiamy mięso sokiem z cytryny. Sól, pieprz i pomidory mieszamy razem i posypujemy mięso ryb. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy filety ryby. Przykrywamy naczynie z rybami i odstawiamy na 1 godzinę

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pieczona makrela 162

ości)- 3 ryby 1 łyżeczka oleju 1 łyżka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka soli, pieprzu białego i suszonych pomidorów drobno pokrojonych Przygotowanie: Ryby myjemy i osuszamy. Następnie skrapiamy mięso sokiem z cytryny. Sól, pieprz i pomidory mieszamy razem i posypujemy mięso ryb. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy filety ryby. Przykrywamy naczynie z rybami i odstawiamy na 1 godzinę

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Poznaj oryginalne zupy rodem z Japonii 300

najpopularniejszych zup japońskich należą: Ramen, Udon oraz Miso . Ramen to zupa oparta na mięsnym, aromatycznym bulionie, który może przypominać smakiem rosół. Do ramenu dodaje się wybrane dodatki, takie jak mięso, jajka na twardo, warzywa lub owoce morza. Rodzajów ramenu jest bardzo dużo – ewoluowały one w czasie i obecnie znanych jest nawet kilkanaście odmian tej tradycyjnej japońskiej potrawy. Ramen zawdzięcza swój(...)samego ramenu znaleźć można tutaj . Udon – makaron z Japonii Inną popularną japońską potrawą jest udon – charakterystyczny, gruby makaron podawany w wodnistym bulionie. Do zupy dodaje się drobno posiekaną szalotkę, mięso, kawałki tempury bądź jajka. Popularność zupa ta zyskała przede wszystkim ze względu na niepowtarzalny smak makaronu. Grube kawałki makaronu w połączeniu z bulionem przypadły już do gustu nawet najbardziej wymagającym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron z brokułem i kurczakiem w sosie śmietanowym i paprykowej nucie 106

papryka słodka papryka ostra zioła prowansalskie sól, pieprz olej Dodatkowo: makaron (około 150-200g; wg gustu; u mnie świderki ) Umytą i osuszoną pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Mięso oprószyć solą, pieprzem oraz słodką papryką , wymieszać i wstawić do lodówki - minimum na 30 minut. Po tym czasie cebulę pokroić w piórka i zeszklić na odrobinie oleju. (Można lekko posolić(...)Dodać kurczaka i całość podsmażyć kilka minut - do momentu aż mięso delikatnie się zarumieni. W międzyczasie ugotować (w osolonej wodzie) brokuła, a następnie w tej samej wodzie makaron. Brokuła przełożyć na patelnię, wymieszać  i zalać śmietanką. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i płatki papryki. Całość odrobinę poddusić i doprawić do smaku - ostrą papryką , ziołami prowansalskimi oraz solą z pieprzem

Di gotuje
Burgery bolognese- jak wykorzystać resztki obiadowe 183

sól i pieprz do smaku 1 łyżka oliwy 2 łyżki świeżego oregano, pokrojonego Obierz czosnek, cebulę i pokrój w kostkę. Zeszklij na oliwie, dodaj pokrojony seler naciowy, a następnie mięso. Smaż aż mięso przestanie być czerwone. Wlej wino i smaż jeszcze przez 2 minuty. Dodaj przecier, pomidory, oregano. Dopraw bolognese solą i pieprzem. Gotuj przez 25 minut. Do burgerów użyłam

codojedzenia
MEDALIONY Z INDYKA Z CEBULKĄ I PIECZARKAMI 768

grubsze plastry. Następnie medaliony obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony po ok 2 minuty - wyjmujemy na talerz. Cebulę oraz czosnek podsmażyć na tym samym tłuszczu co mięso,dodać pieczarki i chwilę dusić.Warzywa lekko obsypałam mieszanką przypraw Galeo do indyka oraz pieprzem.Dołożyć obsmażone mięso,zalać rosołem bądź wodą przegotowaną tak by mięsko się nie przypaliło a powoli

Niespełnione zdolności kulinarne
Krem z kukurydzy z tajskimi klopsikami 207

domowego bulionu z kurczaka lub warzywnego 1 duży żabek czosnku suszony imbir 1/2 papryczki chilli (można więcej) czarny sezam świeża kolendra sos sojowy klopsiki 400 g mielonego mięsa z udźca z inydka lub wołowo- wieprzowego 3-4 łyżki sosu sojowego 3-4 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu rybnego (albo więcej sosu sojowego) 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka suszonego chilli(...)można więcej) 1 łyżeczka imbiru 4 łyżki posiekanej świeżej kolendry mąka pszenna lub kukurydziana olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso łączymy ze wszystkimi przyprawami i wyrabiamy przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa. Formujemy małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, z każdej strony po ok. 3-4 min. Bulion zagotowujemy, dodajemy mleko

DefinicjaSmaku
Wołowina z gruszką 98

Dijon 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka koniaku sól pieprz     Przygotowanie   Gruszkę obrałem, przekroiłem wzdłuż na ćwiartki, gotowałem 5 minut w wodzie wymieszanej z sokiem pomarańczowym. Mięso podsmażyłem na oliwie, przełożyłem do brytfanny. Piekłem 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Odstawiłem na 5 minut, pokroiłem w plastry, oprószyłem solą i pieprzem. Odcedziłem gruszkę, odlałem ¼ wody(...)reszty soku dodałem posiekany czosnek i musztardę, gotowałem minutę. Mąkę ziemniaczaną rozprowadziłem w pozostałej wodzie z sokiem. Wlałem do sosu, mieszając gotowałem do zgęstnienia. Połączyłem z koniakiem. Sosem polałem mięso. Ułożyłem ćwiartkami gruszki. Podałem z zielonymi szparagami

R'n'G Kitchen
Klasyczna sałatka ryżowa 395

Składniki: 400 g wieprzowiny (najlepiej szynki) 200 g ryżu (2 woreczki, u mnie parboiled) 4 jajka ugotowane na twardo około 5-6 ogórków kiszonych 5 łyżek majonezu pieprz sól Mięso gotujemy do miękkości w osolonej wodzie lub bulionie. Gotowe pozostawiamy do wystudzenia. Gotujemy ryż, odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia. Mięso, jajka, ogórki kiszone kroimy w kostkę i wrzucamy do miski

PatiGotuje
Pieczona pierś z kurczaka w jogurcie 154

łyżka warzywka 2 żabki czosnku  pieprz czarny  Wykonanie  Pierś myję i osuszam , następnie nacinam naszą pierś , dodaję warzywko , pieprz , oraz posiekany czosnek , na koniec polewam nasze mięso jogurtem greckim i odstawiam na 2 godzinki . Kiedy nasze mięso poleżało i przeszło przyprawami , przekładam do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem 60 minut , po tym czasie mięsko mamy gotowe

Mój Smak
Zupa cebulowa z grzankami 115

mój mąż nie przepada za zmiksowanymi zupami, to często gotuję poniższą opcję. Dla mnie nie robi to różnicy i uwielbiam wszystkie wariacje na temat zupy cebulowej. Pycha! mięso/koście na wywar (polecam wędzone) 6 cebul 2 marchewki (niewielkie) 1 pietruszka kawałek selera 1/2 białej części pora 2 ząbki czosnku 3-4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka(...)majeranku 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz Dodatkowo: olej słodka śmietana  (opcjonalnie) grzanki Mięso/koście zalać wodą (max 2 litry) i zagotować. Brudną wodę zlać, nalać świeżej, dodać liście laurowe, ziele angielskie i uprzednio pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz pora. Całość gotować na małym ogniu do momentu - aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie pokroić cebulę i podsmażyć na rumiano

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania