Ekspresowe Gołąbki W Kapuście Pekińskiej ( pieczone ) 195Takie gołąbeczki to ja lubię. Dość szybko się je robi, a smakują wspaniale :) Składniki na około 15 gołąbków: 1 dość spora kapusta pekińska około 300 gr mięsa mielonego ( u mnie wołowo - wieprzowe ) 1 torebka ryżu 1/2 sporej cebuli sól, pieprz, papryka słodka Na sos: około 700 ml wody lub bulionu 3-4 łyżki śmietanki słodkiej 30 % 3-4 łyżeczki(...)wrzucamy ją na około 20 sek. ( jeśli nie mamy problemów z żołądkiem możemy ten etap pominąć. ) Następnie cebulkę kroimy w kosteczkę i dusimy na oleju do miękkości. 4. Mięso wraz z ryżem przekładamy do miski, dodajemy uduszoną cebulkę, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie aż konsystencja będzie kleista. 5. Na każdy liść nakładamy po czubatej łyżce farszu i zawijamy liście
Gotowanie...to proste !
Indyk cynamonowy z mleczkiem kokosowym 156może być za dużo żeby nie zabić smaku mleczka kokosowego), mielonym pieprzem, polać sosem sojowym. Wszystko wymieszać i pozostawić na ok 1-2 godziny. Po tym czasie wrzucić mięso na patelnie i obsmażyć. Następnie podlewamy mleczkiem kokosowym i dusimy ok 20 minut. W połowie duszenia dodajemy soku z cytryny. Jeżeli sos wyjdzie za rzadki możemy go albo odparować albo zagęścić(...)mąką pamiętając o wcześniejszym zahartowaniu jej, żeby nie powstały grudki. Mięso zostało podane z zielonym makaronem z tapioką i zieloną herbatą
Państwo Wojtczuk gotują
Wieprzowina z marchewką i trawą cytrynową 171kawałek trawy cytrynowej (ja miałam mrożoną), grubszy plasterek cytryny ze skórką (wcześniej dokładnie umyty), sos sojowy (ciut). Przygotowanie: wieprzowinę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka na rozgrzany tłuszcz. Mięso się podsmaża, a w tym czasie kroimy marchewkę. Następnie dorzucamy marchewkę do mięsa, podlewamy wodą, wkładamy kawałek trawy cytrynowej (to ten jak by patyczek obok liści laurowych), cytryny, liście laurowe
Państwo Wojtczuk gotują
Pierogi z jagodami 169Razem z pierwszą próbą robienia pierogów z mięsem musiałam zrobić również ukochane pierogi moich dzieci tym bardziej że starsze dziecko ostatnimi czasy odmawia jedzenia mięsa. Z zamrażarki wyjęłam pomrożone latem pierogi i do dzieła :) Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki, 250 ml wrzątku, 1 jajko, sól, 4 łyżki oleju. Farsz: na 20 pierogów poszło mi około 300 gram jagód, cukier Przygotowanie
Państwo Wojtczuk gotują
Rozgrzewająca sałatka z sałat, mięsa pieczonego z imibrem i chili 164Składniki: mix sałat, mięso pieczone, pomidorki małe, papryka, słonecznik, imbir, cytryna, olej z orzechów arachidowych, sos worcester, pieprz, płatki chili. Przygotowanie: mix sałat przełożyć do miski. Do tego wkroić mięso pieczone lub duszone (ja dałam łopatkę), paprykę i pomidorki. Polać sosem z cytryny, olejem, sosem teryaki, zetrzeć kawałek imbiru (wielkość zależy od upodobań), dodać płatki chili, popieprzyć. Wymieszać, na koniec
Państwo Wojtczuk gotują
Kurczak w galaretce owocowej 177galaretkę wg przepisu na opakowaniu i pozostawiamy do ostudzenia. Gdy przestygnie wkładamy do lodówki, ale musimy uważać żeby za bardzo się nie zsiadła. Upieczone udka studzimy, a następnie oddzielamy mięso od kości i kroimy go w dowolne kawałki. Brzoskwinie z puszki osączamy i kroimy w kawałki. Na półmisku z wyższym rantem układamy na przemian kawałki brzoskwiń i mięso. Wszystko zalewamy
Państwo Wojtczuk gotują
Kurczak w sosie miodowo cytrynowym 181pieprz, sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Kurczaka umyć, osuszyć. W miseczce rozrobić sos z soku z cytryny, miodu, soli oraz pieprzu. Kurczaka włożyć do miski, zalać sosem, wymieszać, aby mięso było całe w sosie i odstawić na ok 1 godz. Po tym czasie blachę natłuścić i wyłożyć na nią mięso. Blachę wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piec
Państwo Wojtczuk gotują
Słoneczny kurczak curry 208garść orzeszków ziemnych, olej, sól, pieprz, curry, kurkuma, kuskus, kapusta pekińska, ewentualnie kiełki słonecznika. Przygotowanie: Kurczaka kroimy w paski lub kostkę. 2 łyżki oleju mieszamy z przyprawami. Dodajemy do mięsa, mieszamy i odstawiamy na 2-3 godz. Cebulę kroimy w dużą kostkę i podsmażamy na oleju. Wrzucamy na patelnię mięso, dodajemy starte ze skórką jabłko i orzeszki. Podlewamy wodą
Państwo Wojtczuk gotują
Zupa z młodej kapusty 150główka kapusty - 20 dag wędzonego boczku lub kielbasy - cebula - sól - kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu oraz dwa liście laurowe - łyżka przecieru pomidorowego lub trochę soku z pomidorów Umyte mięso zalać zimną wodą - dodać obrane warzywa, przypaloną cebulę oraz przyprawy (ziele, pieprz, listki laurowe, sól) i gotować aż warzywa i mięso będą bardzo miękkie. Do wywaru dodać pokrojone w kostkę
Pani domowa
Sos bolognese z papryką 150Bardzo szybki w przygotowaniu sos bolognese z czerwoną papryka i słodkim winem. Polecam na rozgrzewający i syty obiad. 600 g mięsa mielonego wieprzowego ( z szynki) 1 czerwona papryka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka Oliwa z oliwek 0,5 szklanki słodkiego czerwonego wina 0,5 szklanki bulionu wołowego 2 pomidory 190 g koncentratu pomidorowego lub przecieru z pomidorów(...)średnich oczkach. Na patelni z głębokim dnem lub w garnku podgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę, paprykę, marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i przesmażamy do zmięknięcia. Dodajemy mięso mielone. Gdy zmieni kolor wkładamy pokrojone w kostkę pomidory i doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Całość podlewamy winem i gotujemy około 5 minut (aż wyparuje). Ponownie podlewamy wodą i dodajemy
VioletoweKucharzenie
Bażant konfitowany 190dobry olej), Bażanta oskubać z pozostałości piór, dokładnie oczyścić, umyć, osuszyć. Odciąć szyję i kuper (zawsze odcinam kuper). Do garnka wrzucić przyprawy, bażanta i zalać ciepłym tłuszczem, tak aby mięso było przykryte. Całość przykryć papierem do pieczenia przyciętym do wielkości naczynia. Papier ma dotykać do tłuszczu. Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (około 90 minut). zastawa
królestwo garów
EXPRESOWE GOŁĄBKI Z SZYBKOWARU + FILMIK 171grubym dnie, należy wtedy dno wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty aby gołąbki się nie przypaliły. Zapraszam również do obejrzenia filmiku. SKŁADNIKI : 2 główki kapusty 1 kg mięsa mielonego z łopatki 4 szklanki ryżu 4 duże cebule 6- 8 ząbków czosnku 1/2 szklanki oleju 3 łyżeczki soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka słodkiej papryki(...)ogniu około 10 minut. Kiedy liście zaczną odchodzić, wyjmujemy je na talerz. Cebulę drobno kroimy i podpiekamy na patelni na całym oleju aż się zrumieni. Do ugotowanego ryżu dodajemy mięso mielone, przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i podpieczoną cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy. Z każdego liścia skroić stwardniałą część od strony głąba. Liście napełnić farszem i zwinąć. Najpierw przykryć farsz brzegami
Kulinarne Fantazje Marioli
Pizza na szybko z kurczakiem 242ziołowe i smażymy pierś około 10 minut , następnie dodaję pokrojoną w plastry cebulę , i pieczarki i wszystko razem przesmażam często mieszając , wszytko przesmażam około 15 minut . Kiedy nasze mięso jest gotowe , na nasze gotowe ciasto do pizzy wykładam plastry sera i nasze mięso z pieczarkami , następnie wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 150 stopni na 10, 15 minut, dwie minuty
Mój Smak
BLT sałatka z kurczakiem i awokado 225podziel na mniejsze kawałki. Posól, oprósz pieprzem i rozmarynem. Skrop sokiem z cytryny i usmaż na maśle. Smaż po 3 minuty z każdej strony lub w zależności od grubości mięsa. Im grubsze tym dłużej, jednak mięso powinno być w środku miękkie i różowe. Ułóż sałatę na talerzu. Przekrój pomidory na pół. Pokrój cebulę w cienkie piórka, a awokado na kawałki
codojedzenia