mięso - 63110 przepisów (strona:1578/4208)

Zupa koperkowa z kiełbasą 211

pęto dobrej jakościowo kiełbasy 2 mniejsze pęczki świeżego koperku lub 1 XXL śmietana 18% olej rzepakowy   Przygotowanie zupy koperkowej z kiełbasą: Włoszczyznę obieram, oprócz cebuli, którą dobrze myję. Mięso myje w zimnej wodzie, wrzucam do garnka razem z włoszczyzną, zalewam zimną wodą delikatnie ponad stan mięsa i włoszczyzny. Wrzucam liść, ziele, gotuję, od czasu do czasu zdejmuję łyżką cedzakową

Zasmakuj Kuchni
Szybkie curry z kurczakiem i szpinakiem / Easy chicken and spinach curry 251

kostkę 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki kurkumy 1 szczypta pieprzu cayenne 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 750 g mięsa z podudzi kurczaka, pokrojonego w grubszą kostkę 400g (1 puszka) krojonych pomidorów ½ łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru brązowego 1 łyżka soku z cytryny lub limonki 100 g liści szpinaku baby

karmelowy
Lasagne z sosem bolońskim, sosem beszamelowym i serem ! 207

masła 2 łyżki mąki 300 ml mleka 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 100 g startego sera żółtego Przygotowanie: Na rozgrzanym oleju na patelni wrzucamy cebulę, doprowadzamy do zeszklenia. Wrzucamy mięso mielone i smażymy. Kiedy mięso już będzie usmażone doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Przekładamy do dużego garnka. Wlewamy przecier, ketchup i odrobina wody i mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu przez

Gotuj z Mąką
Kurczak srodziemnomorski 136

nacięcia. Pozostałą marynatą dokładnie nacieramy całego kurczaka. Umieszczamy go w zamkniętej brytfance, naczyniu żaroodpornym lub misce i owijamy folią spożywczą. Wstawiamy na kilka godzin (minimum 2) do lodówki, aby mięso przeszło wszystkimi smakami. My zwykle przygotowujemy go wieczorem i pieczemy dopiero drugiego dnia po południu. Kurczaka nabijamy na rożen. Jeśli go nie posiadamy układamy na kratce do pieczenia. Wkładamy(...)połowie czasu można dodatkowo spryskać kurczaka wodą, dzięki czemu uzyskamy chrupiącą skórkę.  Dobrym pomysłem jest ustawienie pod kurczakiem naczynia z warzywami lub młodymi ziemniakami. Tłuszcz kapiący z mięsa nada warzywom doskonały smak i dopełni całego dania :) Po wyjęciu kurczaka z piekarnika odstawiamy go na 5 minut, aby odpoczął, dzięki czemu pozostanie soczysty wewnątrz. Smacznego

Kuchnia od dwojga
Szaszłyki drobiowe w marynacie jogurtowej. 143

jogurtu greckiego -1/2 małej startej cebuli -2 ząbki czosnku -sok z połowy cytryny -1 łyżka oliwy z oliwek -3 łyżki posiekanej mięty -sól -pieprz Sposób przygotowania: Mięso umyć i pokroić w 2,5 cm kostkę. Przygotować marynatę. Wymieszać jogurt, cebulę, czosnek przeciśnięty przez prasę, sok z cytryny, oliwę z oliwek, miętę i przyprawy. Marynatę dodać do mięsa i dokładnie

Magia jedzenia.
Potrawka z fasolki szparagowej 141

szparagowej 5-6 łyżeczek musztardy (delikatesowa- ważne!) tłuszcz do smażenia sól, pieprz Sposób przygotowania:  Fasolkę oczyszczamy i pozbawiamy końcówek. Kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w wodzie do miękkości. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni do czasu aż przestanie być surowe. Pieczarki kroimy w plastry. Dodajemy do mięsa. Czekamy aż odparują nadmiar wody. Wlewamy bulion. Dodajemy fasolkę

Pobite gary Barbary
Mielone z piekarnika 999

Propozycja  przygotowania kotletów z mięsa mielonego, bez patelni na obiad lub do kolacji. Skład: 1 kg mięsa... ja dałem 0,5 kg drobiowego i 0,5 kg wieprzowego, które przyprawiłem łyżeczką soli,  2 łyżkami majeranku, płaską łyżeczką pieprzu, dodałem też sporo wyciśniętego  czosnku. Wszystko dokładnie wyrabiamy w misce, jak wyjdzie za rzadkie, to dodajemy bułki tartej. Potem

chleba naszego
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z POLĘDWICZKĄ WIEPRZOWĄ I WARZYWAMI 216

oczyszczam z błon, kroję na 3 części wzdłuż, a następnie w plasterki. Oprószam solą i pieprzem. Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie. Na oleju na większym ogniu podsmażam mięso (około 2-3 minuty), wykładam na ręcznik papierowy. Na tej samej patelni roztapiam masło, wrzucam warzywa dosyć solidnie oprószone przyprawą do makaronu. Smażę 10 minut na średnim ogniu, co jakiś(...)czas mieszam. Do warzyw dodaję z powrotem podsmażone mięso, makaron i pomidory w puszce, smażę kolejne 7 minut. Po tym czasie dodaję ser Grana Padano i smażę kolejne 3 minuty. Na koniec dodaję 2/3 posiekanej natki pietruszki i doprawiam do smaku solą, pieprzem i cukrem. Całość przekładam do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układam półplasterki mozzarelli, posypuję pozostałą natką pietruszki. Danie

JejKuchnia
Pasztet z cukinii z kaszą kuskus – wyśmienity 632

Pasztet bez dodatku mięsa. W roli głównej cukinia, która ma teraz swoje pięć minut, więc i kosztuje niewiele. Zachwyci niejednego niedowiarka, który nie skojarzy warzyw z pasztetem.   Pyszny pasztet z cukinii z kaszą kuskus.   Składniki (keksówka 26×12)   3 szklanki startej cukinii (bez skóry) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka kaszy kuskus 20 dag startego

Niunioki
Kapuśniak na ogonach wieprzowych 251

dzielimy na kawałki. Marchew obieramy i myjemy, kroimy w plasterki. Obrane i umyte ziemniaki kroimy w kostkę . Resztę warzyw obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej. Do garnka wkładamy mięso, warzywa, kiszoną kapustę, prażoną cebulkę i przyprawy. Wlewamy ok. 6 szklanek wody i gotujemy ok. 2 godziny na małym ogniu ( gdyby woda za mocno wyparowywała to uzupełniamy wrzątkiem) . Wyciągamy ogony(...)końce ogona kroimy w plastry, większe kawałki mięsa oddzielamy od kości ) i wrzucamy od razu do kapuśniaku . Niektórzy mają awersję do tłuszczu, ale uwierzcie mi, jest tak samo smaczny jak ten z golonki . Doprawiamy kapuśniak do smaku solą i pieprzem. Kapuśniak na ogonach wieprzowych , tak jak bigos najlepszy jest kilka razy odgrzewany,podajemy gorący. Smacznego! The post Kapuśniak na ogonach

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Hamburger pizza czyli meatzza 125

smażenia Przygotuj ciasto na pizze według wskazanego przepisu. Wykonaj sos pomidorowy również wedlug wskazanego przepisu. Mieloną wołowinę dopraw solą, pieprzem. Dodaj posiekaną drobno cebulę i czosnek. Przygotuj z mięsa dwa duże burgery. Każdy z nich smaż na rozgrzanej patelni po dwie minuty z każdej strony. Paprykę posiekaj drobno, ser zetrzyj na tarce. Na patelni podsmaż posiekane pieczarki z dodatkiem szczypty(...)soli i pieprzu.  Przygotowane ciasto podziel na dwie części. Każdą z części rozciągnij w dłoniach formując okrągły, duży placek. Na środek placka ułóż usmażone mięso i przykryj garścią sera. Zlep ciasto. Wierzch posmaruj sosem pomidorowym, posyp serem i ułóż salami, pieczarki i paprykę. Całość ponownie posyp garścią sera. Placek zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12 minut

Mango Papaja
Szybki makaron w sosie borowikowym 192

pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Sos wlać do garnka z odcedzonym, gorącym makaronem i dokładnie wymieszać. Makaron podawać gorący, jako samodzielne danie, lub jako dodatek do mięs czy ryb. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 osób jako samodzielne danie, lub dla 4 jako dodatek np. do mięsa, czy ryby. Sos należy

Gospodyni Miejska
Szaszłyki z grilla 150

Propozycja na przygotowanie pysznego grillowania. Potrzebujemy dobre świeże mięso, które kroimy w "kostkę" 2-3 cm, paprykę, cukinię, cebulę, czosnek, zioła, przyprawy, 1/3 szklanki oleju, sól. Mięso przyprawiamy solą, papryką i pieprzem wcześniej rozmieszanymi w oleju. Pozostałe składniki myjemy, obieramy i kroimy wg własnych upodobań. Gdy wszystko mamy przygotowane, to naprzemiennie nadziewamy na patyki... Całość możemy przygotować wcześniej i przechować

chleba naszego
Klopsiki hiszpańskie na potrawce z cukinią / Spanish meatballs with zucchini stew 149

tego dania było też zaskakująco łatwe i przyjemnie, polecam gorąco! Jeżeli jesteś posiadaczem Tefala Cuisine Companion to przygotowanie tego dania będzie dla Ciebie jeszcze łatwiejsze! Jeżeli nie posiadasz zmielonego mięsa, wystarczy wrzucić do misy wyposażonej w ostrze tnące kawałki wołowiny, tutaj razem z chorizo i zmiksować przez 30 s przy prędkości 10:) I proszę, baza na klopsiki gotowa. Tak samo

karmelowy
Sałatka z kurczakiem, jajkiem i ziarnami słonecznika 150

Sałatka z kurczakiem i jajkiem oraz chrupiącymi dodatkami - kukurydzą, zielonym ogórkiem i ziarnami słonecznika. Z sosem francuskim jest wyśmienita! 400 g fileta z piersi kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do mięsa 0,5 łyżeczka suszonej natki pietruszki 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku 4 jajka 2 łyżki ziaren słonecznika  Targroch 1 ogórek 150 g sera feta ½ puszki kukurydzy Natka pietruszki(...)łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa, natką pietruszki i liściem lubczyku. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek. Następnie kroimy na mniejsze kawałki.  Ogórka obieramy

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania