Baleron wędzony -konkurs 225Kupując mięso zawsze wybieram najlepszej jakości, który gwarantuje nam znak QAFP. dobrysmakznatury.pl trwa konkurs z partnerem akcji delikatesami Alma www.almamarket.pl Po więcej szczegółów zapraszam na stronę. Znane jest pochodzenie mięsa, jest soczyste, kruche, zachowany jest jego smak i kolor. Co jest bardzo ważne podczas obróbki termicznej jest niewielki ubytek soków. Dziś w ramach
Kulinarne pyszności Molki
Farmerska sałatka z kurczaka – sos ranch 330Piersi z kurczaka w naszej kuchni nigdy nie są nudne – mam na nie wiele sposobów i pomysłów . Poza tymi, które wykorzystują drobiowe mięso jako główne danie, kurczak świetnie komponuje się w sałatkach w towarzystwie czegoś chrupkiego, słodkiego i pikantnego. Ta sałatka ma w sobie multum smaków – idealnie sprawdzi się na lunch albo na piknik, zamknięta w tortilli albo między dwoma(...)czosnek, sól i pieprz. Zioła – szczypior i koperek – bardzo drobno siekamy, na mgiełkę. Wsypujemy do sosu i dokładnie mieszamy. Ten gęsty sos ranczerski/farmerski możecie wykorzystać do każdego białego mięsa – kurczaka, indyka czy ryby. Świetnie pasuje też do pieczonych ziemniaków, do żeberek i karkówki. Sosem zalewamy składniki sałatki, całość dokładnie mieszamy, przekładamy do salaterki i chłodzimy. Dobrze jest dać sałatce
Karo in the Kitchen
Wege-burgery 226razem przepis ze szczególną dedykacją dla wegetarian, chociaż nam - zdeklarowanym mięsożercom, w tym przypadku brak mięsa zupełnie nie przeszkadza. Przepyszne kotlety z ciecierzycy podane w towarzystwie świeżych warzyw i włożone w pachnącą domową bułeczkę, to po prostu poezja smaku. Chociaż mieszając składniki na kotlety mieliśmy mieszane uczucia, co do efektu końcowego - w końcu burger bez mięsa brzmi nieco smutno... gotowe
Kuchnia od dwojga
Gulasz węgierski z ancho 273sól i pieprz do smaku 2 łyżki masła natka pietruszki do posypania ziemniaki do podania sałatka ogórkowa Obierz cebulki. Zrumień na maśle. Dodaj pokrojony boczek i smaż dalej. Pokrój mięso na kawałki i dodaj do cebuli i boczku. W moździerzu zgnieć ancho. Ancho to chili o lekko gorzkim, wędzonym smaku. Można je zastąpić węgierską papryką, która jest nieco delikatniejsza(...)smaku. Pokrój czosnek w drobną kostkę i dodaj do mięsa wraz z przecierem i bulionem. Posól, dopraw pieprzem, kminkiem. Gotuj gulasz przez 2 godziny na wolnym ogniu. Kuchnia indukcyjna na poziomie 3. Na 15 minut przed zakończeniem gotowania dodaj pokrojoną paprykę. Posyp gulasz pietruszką. Jak wspomniałam Węgrzy jedzą gulasz z gulaska, które przypominają nasze lane kluski z tą różnicą
codojedzenia
Ziemniaki po żydowsku - stary przepis 229położyć kilka liści surowej kapusty, kilka marchwi posiekanych, na to położyć warstwę posiekanej w kostkę wołowiny i troszeczkę łoju, na to warstwę surowych ziemniaków i znowu warstwę mięsa ( bez kapusty i marchwi ), warstwę ziemniaków, warstwę cebuli, warstwę mięsa, warstwę ziemniaków i cebuli, posypać pieprzem, ze 2 listki laurowe, lać do tego ze 2 - 3 kubeczki wody i włożyć
Kulinarne przemyslenia
Kapsalon. 194tartego sera żółtego -4 łyżki majonezu -4 łyżki śmietany 18% -4 łyżki ketchupu -przyprawa go kebabu -sól -pieprz -olej do smażenia Sposób przygotowania: Kapustę pekińską kroimy w paski. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kebaba i podsmażamy na oleju. Frytki smażymy na oleju na złoty kolor. Przygotowujemy sos. Mieszamy ze sobą majonez, śmietanę i ketchup. Doprawiamy solą(...)pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na dnie kapusta pekińska. Następnie usmażone frytki i mięso. Polewamy sosem i posypujemy serem. Ser posypujemy delikatnie przyprawą do gyrosa. Podpiekamy w piekarniku od góry by ser się roztopił i zarumienił. Smacznego
Magia jedzenia.
Carpaccio wołowe z oliwą truflową i rukolą 387kilka marynowanych kaparów sól morska, grubo mielony pieprz, oliwa z oliwek extra virgin + kilka kropli oliwy truflowej, sos balsamiczny(może być gotowy w butelce) Przygotowanie: mięso oczyszczamy z wszystkich błonek lub tłuszczu,owijamy szczelnie folią spożywczą nadając jednocześnie mu kształt wałka,(żeby później łatwo się kroił w okrągłe plasterki),dajemy do zamrażalnika na 1-2 godziny,(można(...)dłużej), rukolę myjemy i suszymy,mięso po wyjęciu z zamrażalnika kroimy w bardzo cienkie plasterki i układamy na talerzu wysmarowanym kilkoma kroplami oliwy truflowej (uważajmy z ilością bo ma bardzo intensywny smak) i posypanym .odrobiną soli .wołowinę ponownie solimy ,posypujemy pieprzem i układamy równomiernie rukolę,cieniutkie wiórki parmezanu,i marynowan kapary,wszystko polewamy delikatnie oliwą z oliwek i sosem balsamicznym
Swojskie jedzonko
CURRY Z KURCZAKA I Z WARZYWAMI 217dań takich jak Oni ale choć część pomysłów mogę wdrożyć w mojej kuchni:) Dziś zapraszam na Curry z kurczakiem i warzywami. Danie przygotowuję oczywiście na mleczku kokosowym a mięso smażę na oleju kokosowym. Pysznie i zdrowo:) Smacznego :) SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka 20 dag mieszanki warzyw do WOKA ( pędy np fasoli, papryka,marchewka,groszek) 500 ml mleczka kokosowego Natka(...)kokosowy PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka myję a następnie kroję na mniejsze kawałki. Ja pokroiłam w kostkę. Na rozgrzaną patelnię dodaję dwie łyżki oleju kokosowego a następnie dodaję mięso. Doprawiam i smażę na rumiano. Międzyczasie do garnka o grubym dnie dodaję łyżkę oleju kokosowego a następnie dodaję warzywa.Duszę ok 6 min co jakiś czas mieszając
Gotowanie Patki
ROSÓŁ Z ŻOŁĄDKAMI I DOMOWYM MAKARONEM 216oraz kilka całych łodyżek natki pietruszki oraz sól (ja daję płaską łyżkę soli himalajskiej na duży garnek, później ewentualnie jeszcze doprawiam solą) i gotuję ok.40 minut lub do miękkości mięsa. Z garnka wyjmuję mięso, do rosołu przekładam łyżką cedzakową podgotowane żołądki i gotuję całość jeszcze ok.30 minut. Podaję najczęściej z domowym makaronem orkiszowym . Smacznego
Smaczne Zdrowe
Galareta z rosołu 235rosołu 4 udka z kurczaka ugotowane w rosole 2 jajka ugotowane na twardo 5 łyżek żelatyny + 1 łyżka żelatyny z przyprawami opcjonalnie groszek konserwowy Przygotowanie: Z rosołu wyjmuję mięso oraz warzywa. Przecedzam go przez sitko. Do gorącego wywaru dodaję żelatynę, mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Marchew kroję w plasterki i układam na dnie miski na przemian z rozdrobnionym mięsem oraz
Kuchnia co dnia
PASTA CHRZANOWA Z POREM 236Lubicie pasty? Ja kocham, są dla mnie idealny zamiennikiem typowej kanpki z wędliną czy z serem żółtym. Pasty można tworzyć tak naprawdę ze wszytskiego z warzyw, grochu, mięsa czy ryb. Dziś zupełnie odmienna pasta bez mięsa bez ryb :) Pyszna pasta chrzanowa idealna do świeżego pieczywa.Zapraszam i Smacznego :) SKŁADNIKI: 4 jajka na twardo 3 ogórki konserwowe 1 por tylko biała cześć
Gotowanie Patki
Kokosowa zupa curry z rybą i kalafiorem 214Dodać różyczki kalafiora, mleko kokosowe i skórkę z limonki, ponownie zagotować i gotować dalsze 3 minuty. Dodać kawałki ryby i gotować około 3 minuty, jedynie do momentu, w którym mięso ryby zostanie ugotowane (jeśli nie ma pewności, czy ryba jest już ugotowana, można wyłowić jej większy kawałek i przekroić – mięso powinno być równo ścięte i mieć jednolity kolor). Na koniec
Even Better Food
PIERŚ KURCZAKA NADZIEWANA SEREM, ZAPIEKANA W BOCZKU + FILMIKI 210podam rewelacyjny przepis na zapiekane piersi w boczku, nadziewane serem i suszonymi pomidorami. Do tego piekłam je z ziemniaczkami i papryką. Przepis jest prosty w przygotowaniu i mega smaczny. Mięso tak nadziane zasmakuje nie jednej osobie. SKŁADNIKI : 1 kg piersi z kurczaka 500 g ziemniaków 1 czerwona papryka 150 g sera żółtego 200 g plastrów wędzonego boczku(...)aluminiową i pieczemy w piekarniku około 45 minut w temperaturze 180 % C, po około 30 minutach folię ściągamy, dodajemy kilka pomidorków koktajlowych i dalej zapiekamy. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika, mięso kroimy na kawałki i podajemy z warzywami i ulubioną surówką. Smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału
Kulinarne Fantazje Marioli
Warsztaty z sushi w TenSushi 176Ożga. Z jego pomocą mogliśmy poznać oraz przygotować kilka rodzai Sushi. Warsztaty zaczęliśmy od poznania historii Sushi, a następnie byliśmy świadkami przygotowania przez Jana mięsa do sushi z sporego, świeżego łososia. Z racji tego, że nie przepadam za surowym mięsem, w tym przypadku nie bałam się go spróbować
Marta Gotuje