Jeśli okaże się, że zjedliśmy tylko skrzydełka i udka, to z piersi możemy jeszcze coś przygotować. Robimy ciasto naleśnikowe, smażymy blade placki do odsmażenia. Po upieczeniu nakładamy szpinak, ser, mięso... i zawijamy. Na kolację odgrzewamy krótko na gorącej patelni z dwóch stron, ser się rozpuści, mięso podgrzeje, a naleśniki staną się pysznie chrupiące :) Możemy też odgrzać wszystkie
chleba naszegoKolejna zupka ..krupnik ale dla odmiany z kaszą gryczaną. kawałek mięsa wieprzowego np.łopatki , golonki lub żeberka 2-3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kilka ziemniaków 10 dkg kaszy gryczanej listek laurowy, ziele angielskie sól, pieprz majeranek vegeta Mięso umyć, pokroić w kawałki, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą.Zagotować,zmniejszyć ogień , dodać obrane i pokrojone warzywa
Moje domowe kucharzenieminutach dodajemy syrop klonowy i karmelizujemy warzywa. Skrzydełka z kurczaka oprószamy przyprawą i sezamem, podsmażamy je na złoty kolor na Optima Omega 3. Warzywa przekładamy do słoiczka. Mięso z kurczaka możesz w domu oddzielić od kości i zabrać gotowe w pojemniczku na piknik. Spakuj owoce: 1- 2 granaty, bagietkę, słoiczek z warzywami, pojemnik z mięsem z kurczaka, posiekane zioła, Optimę
SMYKWKUCHNIcebulę i czosnek (w całości) umieścić w garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2 godziny na małym ogniu pod przykryciem. Dosolić do smaku. Po przestudzeniu oddzielić mięso od kości i skóry. Odłożyć. Bulion odcedzić przez sitko i zachować 500 ml. Suchy ryż podsmażyć mieszając przez 2 minuty na oliwie. Dodać bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować(...)mieszając ani razu 17 minut. Odstawić (wciąż pod przykryciem) na 10 minut. 1/2 cebuli pokroić w cienkie piórka i zeszklić na oliwie. Dodać kiełbasę (odłożyć 6 plasterków) i mięso kaczki i smażyć około 5 minut. Naczynie do zapiekania natłuścić i wyłożyć połową ryżu. Następnie ułożyć warstwę mięsną i przykryć pozostałym ryżem. Posmarować wierzch żółtkiem i ułożyć pozostałe plasterki kiełbasy. Zapiekać
zadanie-gotowanieoleju ryżowego – u mnie z Kuchnie Świata 2 łyżki przyprawy do kurczaka (używam takiej ) 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii 1 czubata łyżka masła GHEE – doskonale wzbogaca smak mięsa (polecam! można kupić w Kuchnie Świata ) 300 ml wody Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę (większą) lub paseczki. Podsmażamy na oleju ryżowym, doprawiamy przyprawą do kurczaka i czubatą łyżką(...)suszonej bazylii, mieszamy. Następnie dusimy chwilę pod przykryciem (powinniśmy uzyskać niewielką ilość „a la sosu”), po czym dodajemy czubatą łyżkę masła GHEE – doskonale wzbogaca smak mięsa, mieszamy chwilę dusimy. Dolewamy wody i dusimy całość pod przykryciem aż do miękkości. Tak przygotowanego kurczaka podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Smacznego
Słodkie okruszkiskładniki 1 puszka pomidorów 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 pieczone papryki włoszczyzna 1 suszona papryka chilli kawałek mięsa wołowego pomidor świeży ser mozzarella 1 bułka ciabata rukola WykonanieUgotować mięso w małej ilości wody, odlać wywar. Do wywaru władamy pomidory z puszki, listek laurowy, włoszczyznę, pokrojona pieczoną paprykę, papryczkę
Kulinarne pyszności Molkipieprz cukier Mandarynki osączamy z zalewy. Jogurt, kremówkę oraz ocet winny ucieramy na gładki sos. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Odkładamy do lodówki. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Smażymy na złoty kolor. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem. Chleb tostowy kroimy w kostkę. Na patelni po smażeniu mięsa
Smaki Na TalerzuNiezbyt często przyrządzam to mięso, choć jest bardzo zdrowe i smaczne. Jest niezwykle bogate w przyswajalne przez człowieka białko, a przy tym dość chude. Powinno znaleźć się w diecie stosowanej przy przeróżnych schorzeniach krążenia, autoimmunologicznych, czy cukrzycy. Szczególnie polecane dla niemowląt, zwłaszcza tych z tendencją do alergii- mięso królika w takich przypadkach bywa przez dzieciaczki najlepiej tolerowane. Same plusy
PichceniomaniaOstatnio udało mi się przekonać moje dzieci do jedzenia cukini, co mnie bardzo cieszy, bo ja ją uwielbiam. Do tej pory dzieci jadły cukinię jedynie w
kuchnia doskidość, dużo smaczniejsze to o wiele, wiele zdrowsze! W dzisiejszym poście pokażę Wam moją wersję na domowego Big Maca ! Zapraszam ! Składniki na 4 kanapki Big Mac: BURGERY: 500 g mięsa mielonego (najlepsze byłoby wołowe, ale ja miałam wieprzowo-wołowe) połowa cebuli szczypta czosnku granulowanego 1 łyżeczka musztardy delikatesowej (możecie dać ostrzejszą 1 łyżeczka maggi lub sosu Worcester 1 łyżeczka zimnej(...)hamburgerowe 2 - 3 ogórki korniszone pokrojone w plasterki 1 połowa cebuli pokrojona w drobną kostkę 4 plastry sera topionego w plastrach (użyłam GOUDA) kilka listków sałaty lodowej PRZYGOTOWANIE: BURGERY: Mięso umieszczamy w misce. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie wyrabiamy ręką. Z masy formujemy kulki, a następnie spłaszczamy ręką tworząc kotlety. Smażymy
Gotuj z MąkąOstatnio na blogu było ciągle obiadowo, więc dziś dla odmiany będzie śniadaniowo i na słodko. Te babeczki śniadaniowe robi się błyskawicznie, a znikają w mgnieniu oka
kuchnia doskibulgur podaną w sosie pomidorowym. Syte smaczne danie. Na blogu znajdziecie również faszerowane pieczarki, pomidory, nadziewany kalafior, bakłażany, cukinię itp. Jest również kalarepa w trochę innym wydaniu, bo nadziewana mięsem . Również bardzo smaczna. Może skusicie się na takie letnie danie. Polecam! Składniki 4 duże kalarepy 150 g kaszy bulgur 100 g żółtego sera 1 cebula 1/2 pęczka koperku sól pieprz(...)stopni C . Kalarepy muszą być mięciutkie. Podawać polane sosem. faszerowana kalarepa Polecam Kalarepa zapiekana zapiekane pomidory kwiaty cukinii zapiekane w cieście bakłażan faszerowany cukinia zapiekana z mięsem
O kuchni z uczuciemRamen – tradycyjna japońska zupa Inną popularną potrawą japońską, jest ramen – tradycyjna zupa, bazująca na mięsnym wywarze, przypominającym w smaku polski rosół, jednak bardziej aromatycznym. Bulion urozmaicany jest dodatkiem warzyw, mięs lub ryb i owoców morza. Sekretem ramenu jest jednak wyjątkowy makaron produkowany z mąki pszennej – o wiele bardziej elastyczny niż tradycyjny makaron. Smak ramenu poczuć można również w popularnych(...)cieszy się soba – cienki makaron produkowany z mąki gryczanej, podawany zarówno na ciepło, jak i na zimno. Makaron podaje się w zupach, jak i jako samodzielne danie, wzbogacone dodatkiem mięs, owoców morza lub warzyw. Charakterystyczny smak i kształt makaronu sprawiły, że stał się on popularny na całym świecie. Wyjątkowa kuchnia japońska Japońska kuchnia cieszy się ogromną popularnością. Charakterystycznych dań
Tradycyjna KuchniaDziś zachęcam do wypróbowania przepisu na pierś z kurczaka z kaszą kuskus i warzywami. Danie zdrowe, dietetyczne i naprawdę sycące. Idealnie nadaje się również do zabrania
kuchnia doskiMarynata jest rewelacyjna i przyznam, że często ją przyrządzam - nie tylko w sezonie grillowym. Nadaje się również do pieczonych mięs. Przeważnie używam jej do karkówki, ale nawet zamarynowany kurczak - dzięki marynacie z czosnku, octu balsamicznego oraz powideł nabiera głębokiego smaku. Wystarczy zachować poniższe proporcje i jedynie odpowiednio ją doprawić. Po prostu sami spróbujcie jak łatwo uzyskać pyszne mięsko! (Marynata(...)około 500-600g mięsa) 1/4 szklanki oleju/oliwy z oliwek (1 szklanka = 250 ml) 3 łyżki miodu (płynnego) 2 łyżki octu balsamicznego (u mnie Octim ) 5 łyżek powideł śliwkowych (płaskich) 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka skórki z cytryny (świeża lub suszona) sól, pieprz Wszystkie składniki marynaty należy dokładnie wymieszać i doprawić do smaku (solą i pieprzem
Di gotuje