mięso - 63110 przepisów (strona:1607/4208)

Peruwiańska causa po mojemu 197

rozglądać za jakimś dużym słojem, żeby ukisić kapustę. W Polsce tęsknię, co jakiś czas do tamtejszych smaków, szczególnie owoców morza i mojego ukochanego ceviche , albo do rocoto relleno - nadziewanej mięsem i zapiekanej ostrej papryki, typowej dla regionu Arequipy. Jednym z moich ulubionych i najczęściej odtwarzanych przepisów jest peruwiańska causa, zwana też causą limeńską (od stolicy Peru - Limy).  W oryginale(...)rozgniecionych na gładką masę i doprawionych ostrą żółta papryką aji oraz sokiem z limonki.     Ziemniaczane warstwy przekłada się plastrami smaczliwki (awokado) i najczęściej tuńczykiem, krewetkami, lub mięsem kurczaka, pomieszanymi z majonezem. Niekiedy dodaje się też jajko ugotowane na twardo. Causę można przygotować w jednej dużej prostokątnej formie i kroić na kawałki (jak ciasto), ale w restauracjach często

Quinoa Raz!
Pieczarki z kaszą gryczaną 158

łatwe i szybkie do przygotowania i tego właśnie oczekuję od dania, które chcę przyrządzić swoim bliskim. Pieczarki z kaszą gryczaną można zmodyfikować i dodać lub zamienić ser feta na mięso drobiowe, wtedy taki posiłek będzie również odpowiedni dla osób lubiących mięso. Kasza gryczana jest bardzo zdrową kaszą i powinny jeść ją szczególnie osoby mające problemy z krążeniem, gdyż zawarte

Kuchcik gotuje
Pasta z jajkami i wędzonym pstrągiem 112

proszku * 4-5 łyżek serka fromage frais (można zastąpić jogurtem greckim, philadelphią lub gęstą śmietaną) * 4 jajka Jajka gotujemy na twardo. Wędzonego pstrąga rozcinamy i ściągamy rękoma całe mięso. Ważne jest aby każdy malutki kawałek ryby rozdrobnić w rękach aby usunąć wszystkie ości. Mięso z pstrąga mieszamy ręką z przyprawami, tak aby powstała masa podobna do pasty. Do pstrąga dodajemy

Klasyka Gotowania
Kotlety mielone - przepis podstawowy 161

średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 czerstwa kajzerka około szklanki mleka (do namoczenia kajzerki) 2 jajka bułka tarta do optoczenia kotletów sól, pieprz olej roślinny do smażenia Sposób wykonania: Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy. Kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy aby namiękła. Cebulę kroimy w drobną kostkę.  Czosnek przeciskamy przez praskę. W misce łączymy mięso ze wszystkimi

Qchnia po prostu
Kapuśniak z kociołka myśliwskiego 267

Koperek do posypania Przygotowanie: Ponieważ na kapuśniak naszło mnie podczas pobytu na mojej „Wsi”, to postanowiłam do jego ugotowania wykorzystać wszystkie tamtejsze dobrodziejstwa. I tak gotowanie rozpoczęłam od opieczenia mięsa nad ogniem. Następnie boczek pokroiłam na dość cienkie paski wyłożyłam nim dno kociołka. Dodałam żeberka, warzywa oprócz kapusty oraz przyprawy, zalałam mniej więcej 2,5 litra wody i przez kolejne(...)wyda Wam się zbyt mało kwaśny, można go dokwasić wodą z kiszonej kapusty. Podałam posypany drobno posiekanym koperkiem. Do przygotowania tego kapuśniaczku wystarczy oczywiście duży garnek, patelnia do podsmażenia mięsa oraz kuchenka – nie trzeba rozpalać ogniska na balkonie

Kate's Kitchen
KLOPS PIECZONY W ŚMIETANIE 143

wyjątkowy zawsze ,bo piekę go gdy z oczu kąpią mi łzy ,świat jest oglądany w czarnych kolorach ,a dusza bardzo boli.Wczoraj był taki dzień ,smutny i bezsensowny , jednak wyrabianie mięsa pomogło mi zapomnieć o troskach związanych z tym dniem.Powoli wrabialam,dosypywałam przypraw,mieszałam i próbowałam ,aż łzy przestały lecieć ,a noc stawała się powoli dniem i brzask dnia pojawił się(...)takiego klopsa od serca,a nie pożałujecie!.Zapraszam. 80dag.mielonego karczku wieprzowego 2 bułki kajzerka 2 jajka 2 cebule 100 ml.oleju 1 duży kubek śmietany mąka1 łyżka sól,pieprz,papryka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mięso zemleć,dodać cebulę posiekaną,jajko i przyprawy,wymieszać.Do wąskiej formy wlać odrobinę oleju i wysmarować blaszkę,włożyć do niej masę mięsną,polać resztą oleju.Piec 1 godzinę w nagrzanym piekarniku.Pod

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kotleciki z wędzonego pstrąga 226

twarogu * sól, pieprz (około 1/2 łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki pieprzu) * pół łyżeczki suszonego koperku * 1/4 łyżeczki papryki w proszku oraz chili * 1 cebula * 1 łyżeczka ostropestu mielonego (opcjonalnie) Mięso z pstrągów dokładnie oddzielamy od ości i ręką mieszamy z przyprawami. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oleju, po czym dodajemy do ryby. Mięso mieszamy z twarogiem

Klasyka Gotowania
Cały obiad w jednym, czyli schab w szpinakowej pierzynce, zapiekany w cieście francuskim 134

marynowałam około 24 h. Kroimy w plastry o grubości ok. 3 cm. Tłuszcz, który stanowił bazę marynaty mocno rozgrzewamy na patelni i po minucie z każdej strony podsmażamy plastry mięsa. Studzimy. Cebulę kroimy w dość drobną kostkę, a ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Szklimy na maśle cebulę, następnie na chwilę dorzucamy czosnek, a zaraz potem szpinak. Gdy szpinak zmięknie(...)konieczności- ser jest dość słony, ja soli dodałam dosłownie szczyptę. Dobrze, żeby masa szpinakowa także lekko przestygła. Ciasto dzielimy na 4 części. Na każdą wykładamy szpinak oraz po kawałku mięsa. Całość szczelnie zawijamy w ciasto, a następnie układamy łączeniem ciasta do spodu, podwijając także brzegi,  by stworzyć szczelny pakunek. Pieczemy w 180 stopniach do momentu zrumienienia ciasta, czyli około

Pichceniomania
PASTA Z PIECZONYM KURCZAKIEM I PIECZARKAMI ORZECH 137

Kocham pasty, te z mięsem, rybami, warzywami czy owocowe. Zawsze smakują dobrze i pasują prawie do wszystkiego. Dziś zapraszam na pastę z pieczonym kurczakiem, jajkami oraz pieczarkami marynowanymi ORZECH http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/pieczarka-marynowana-315-ml . Pastę tą robi się bardzo szybko. Ja bardzo lubię podawać ją z pieczywem na śniadanie czy np. na krakersach jako przystawka.  Zapraszam również do odwiedzenia strony ORZECH(...)pieprz do smaku 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego PRZYGOTOWANIE: Ugotowane jajka obieram, kroję w kostkę. Przekładam do miseczki. Ogórki kiszone kroję w kostkę przekładam do miseczki. Mięso z kurczaka drobno kroję przekładam do miseczki. Pieczarki Marynowane ORZECH  drobno siekam i dodaję do pozostałych składników. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję jogurt i majonez. Całość mieszam

Gotowanie Patki
Kotlety mielone z pieczarkami 201

Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 4 duże ziemniaki; 300 g pieczarek; 1 jajo; 1/2 bułki pszennej, poznańskiej ; Bułka tarta do obtoczenia kotletów; Olej/smalec do smażenia; Sól; Pieprz.   Sposób przygotowania: Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Na rozgrzany na patelni olej (około 1 łyżki) wrzucić pokrojone pieczarki i podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem do smaku(...)wystudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Połowę bułki pszennej włożyć do miseczki, zalać zimną wodą i odstawić na 20 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć bułkę z wody. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać odciśniętą, namoczoną bułkę, jajo, sól i pieprz i dokładnie wyrobić. Następnie dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki i wymieszać, tak aby masa mięsna dokładnie połączyła się

Gospodyni Miejska
Ogórkowa na króliku z pieczarkami 121

marchewki 1/3 selera 1 por biała część 4 ziemniaki 1 kg ogórków kiszonych 1/3 szklanki śmietany 30 % sól 3 ziela angielskie masło klarowane 1/2 papryczki chili 15 dkg pieczarek Mięso królika, przekładam do garnka, dodaję ziele angielskie , wlewam dwa litry wody i gotuję Marchew, seler, ziemniaki obieram i dokładnie myję. Ziemniaki kroję w kostkę, marchew w talarki, seler ścieram(...)seler i marchewkę. Warzywa przekładam do garnka do królika a na patelni przesmażam starte na tarce jarzynowej na maśle ogórki. Ogórki przekładam do zupy dopiero na końcu jak mięso i warzywa będą miękkie. Pieczarki kroję w talarki i też przesmażam dosłownie chwilę na patelni i dodaję do zupy. Na końcu dodaję papryczkę chili, natkę pietruszki, wlewam do zupy śmietanę

wesoła kuchnia
Zapiekanka z rybą 155

Dziś dla odmiany chcę zaproponować danie z ryby. Zapiekanka jest bardzo smaczna i u mnie w domu wszyscy bardzo ją lubią. często przygotowuję ją dla mojej

kuchnia doski
Kotlety mielone z marchewką i jabłkiem 133

Pomysł zaczerpnięty z bloga Kardamonovy . Świetne w smaku kotlety, lekko podkręcone przez nas kwaśnym jabłkiem. Miód malina <3 Składniki 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 marchew 1 łyżeczka pasty imbirowej 1 kwaśne jabłko 50 ml bulionu warzywnego 1 jajko bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)Marchew ścieramy na drobnych oczkach, tak by powstały wiórki. Jabłko ścieramy na dużych oczkach. Do mięsa dodajemy marchew, jabłko, pastę imbirową, jajko i bułkę tartą (do zagęszczenia masy). Całość dokładnie wyrabiamy z niewielką ilością bulionu warzywnego, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.   /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

R'n'G Kitchen
Zupa pomidorowa-jak u mamy 96

balsamiczny(opcjonalnie) mąka śmietana(opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Żeberka umyć, włożyć do garnka, zalać ok 2 litrami wody i wstawić. Przed zagotowaniem, zdjąć burzyny. Dodać włoszczyznę i sól. Gotować do miękkości mięsa. W międzyczasie na patelni roztopić masło, dodać, pokrojoną w drobną kosteczkę, cebulę-zeszklić, dodać koncentrat,  przesmażone pomidory lub oraz cukier. Karmelizować na małym ogniu.Jeżeli mięso i włoszczyzna

Kopystką po garach

Proponowane wyszukiwania