mięso - 63110 przepisów (strona:1606/4208)

Schab pieczony do kanapek. 219

olejem. Tak przygotowaną marynatę wcieramy przez minutkę w mięso. Następnie wstawiamy je na 24 godziny do lodówki, by naciągnęło aromatów. W kolejnym dniu rozgrzewamy tłuszcz na patelni i rumienimy mieso z każdej strony, tak by białko się ścięło i nie wypuściło z mięsa podczas pieczenia marynaty. Dzięki temu mieso będzie nie tylko bardzo smaczne, ale także nie będzie suche. Schab

Poezja Smaków - blog kulinarny
Papryki faszerowane makaronem i indykiem 170

indyka i obsmażamy na rumiany kolor na oleju. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Pieczarki kroimy w cienkie plastry podsmażamy na oleju po smażeniu mięsa, odkładamy na talerz. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, część sera odkładamy do posypania wierzchu, resztę łączymy razem z makaronem, podsmażonym mięsem, pieczarkami i odsączoną kukurydzą, doprawiamy

Bajeczna Kuchnia
Zupa gołąbkowa 179

Składniki : 3-4 l  wody lub bulionu włoszczyzna : ( ja jednak użyłam 300g gotowej krojonej włoszczyzny w paski) 1 mała marchew 1/2 selera 1 por 1 cebula 500g mięsa mielonego - rodzaj według uznania 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1/2 główki kapusty - lub takiej z której najczęściej robicie gołąbki 100g ryżu 500ml przecieru pomidorowego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego(...)przez praskę) 1 łyżeczka cukru 1 łyżka śmietanki słodkiej 1 łyżka marejanku Przygotowanie: Kapustę posztakować. Cebule pokroić w kostkę, włoszczyznę pokroić w paski  i zeszklić na tłuszczu. Dodać mięso mielone, podsmażyć. Dodać wodę, kapustę,cukier,majeranek, czosnek granulowany( jeśli świeży należy zeszklić z pozostałymi warzywami) ziele, liść laurowy, koncentrat pomidorowy i przecier pomidorowy. Gotować około 20 minut. Następnie dodać

Garnkowe fanaberie
Pulpety z tuńczykiem 151

można podawać jaki tylko macie ochotę.  Przypominam, że wyniki konkursu, można znaleźć w aktualizacji wpisu o nim [ KLIKNIJ ] Pulpety z tuńczykiem 1 puszka tuńczyka w oleju słonecznikowym 500g mięsa wieprzowego mielonego 1 cebula 1/2 słoiczka marynowanej papryki 1 pęczek szczypiorku 1 jajko przyprawy do smaku, pieprz   Cebulę pokroić w mniejsze kawałki, paprykę odsączyć z zalewy i także pokroić(...)mniejsze kawałki. Wylać wodę z tuńczyka, wyjąć go z puszki i pokroić na mniejsze części. Wszystkie składniki, łącznie z mięsem wrzucić do miski i wymieszać. Poszatkować szczypiorek. Dodać do miski, przyprawić wg uznania. Jajko roztrzepać widelcem i dodać do miski, można ewentualnie dodać jeszcze pod koniec 3-4 łyżki bułki tartej. Całość dokładnie wymieszać, a następnie tworzyć kuleczki z powstałej

Gotuję Testuję
Penne w sosie pomidorowym 225

CZAS: 1-30 min        -PORCJE: 3   Penne w sosie pomidorowym 1/2 opakowania makaronu Penne 20 dag mięsa mielonego 15 dag pieczarek 1 puszka pomidorów krojonych sól, pieprz, przyprawa do dań, typu kucharek 2 łyżki keczupu pół cebuli natka pietruszki olej Pieczarki i cebulkę szatkujemy drobno. Następnie wrzucamy składniki na rozgrzany na patelni olej(...)Smażymy. Mięso mielone dodajemy na patelnię i mieszamy cały czas. W dużym garnku gotujemy w osolonej wodzie makaron. Makaron musi być al dente. Kiedy makaron będzie ugotowany, należy go odcedzić. Do składników na patelni dodajemy pomidory z puszki i keczup, przyprawiamy. Chwilę podsmażyć, aż trochę zniknie wody. Na koniec dodajemy makaron. Zamieszać. Podawać ciepłe, najlepiej przed podaniem posypać poszatkowaną natką

Gotuję Testuję
Makaron z czosnkiem niedźwiedzim i warzywami 155

czosnkiem niedźwiedzim i warzywami  1 opakowanie makaronu tagliatelle z czosnkiem niedźwiedzim 1 opakowanie Bukietu warzyw Hortex lub Warzyw na patelni Hortex 1 pomidor 1/2 cebuli 40 dag mięsa mielonego kucharek, pieprz   Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Zostawić w ciepłej, po ok. 5 minutach przełożyć na durszlak i polać zimną wodą. Międzyczasie pokroić drobno cebulkę, dać na patelnię(...)chwilę podsmażyć. Następnie dodać mięso mielone i nadal smażyć. Pokroić pomidora i dodać na patelnię. Mieszać co jakiś czas i smażyć. Przyprawić pieprzem i kucharkiem. Dodać opakowanie Bukietu warzyw i dusić pod przykryciem ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas. Makaron przełożyć na patelnię, wymieszać i podsmażyć jeszcze ok. 3 minuty. Po tym czasie wyjąć i podawać ciepłe.  Osobiście

Gotuję Testuję
Pieczone podudzia 175

osuszyć, posolić, popieprzyć. Posypać przyprawą kucharek, przyprawą do kurczaka oraz słodką czerwoną papryką z jednej strony, po przełożeniu na patelkę także z drugiej. Na chwilę odstawić, aby przyprawy naciągnęły mięso. Na patelni rozgrzać tłuszcz i układać na niej przyprawione podudzia. Smażyć z obu stron aż będą miękkie. Zrobić dip: ketchup dokładnie wymieszać z koncentratem pomidorowym. Upieczone podudzia podawać z gotowym

Gotuję Testuję
Papryka nadziewana kaszą jaglaną 178

Kolejna propozycja na grilla. Tym razem nie mięso. Papryka i kasza jaglana to doskonałe połączenie, które z całą pewnością Wam zasmakuje. Danie nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Trzeba chwilę odczekać, aby na grillu się doskonale zapiekło i smakowało, ale tak to naprawdę robi się go niedługo. Polecam wypróbować. Swoją drogą nie wiedziałam, że grillowane warzywa (bez mięsa) są takie

Gotuję Testuję
Pomysły na domową zapiekankę 177

każdą zapiekankę posypujemy startym serem żółtym, różnymi źródło: przepisy.pl przyprawami i ziołami. Bardzo często robimy również zapiekanki makaronowe - są bardzo pożywne i sycące. Pyszna jest zapiekanka makaronowa z kurczakiem, mięsem mielonym czy boczkiem. Wcześniej gotujemy makaron al dente, mięso podsmażamy. Krócej będziemy wtedy zapiekać. Podobnie robimy zapiekanki z warzywami. Wykorzystujemy warzywa jakie tylko chcemy: pieczarki, pomidory, brokuły, por, cebula. Źródło

Gotuję Testuję
Chowder 170

dominuje, a jedynie nadaje subtelny smak. W przypadku ryby świeżej należy wybrać rybę mało charakterną, delikatną (nie śledzie!), sprawdzi się też łosoś, ze względu na towarzystwo brzuszków. Brzuszki - oddzielamy mięso od skóry i przeglądamy czy nie ma ości - zdarzają się czasami dość duże, ale zwykle nie więcej niż jeden na brzuszek. Mięsko kroimy, a skóry w całości dodajemy do wywaru(...)będą się rozpadały. Po dolaniu wody dodajemy do zupy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Nie dodajemy soli! Po 20 min. dorzucamy skóry z brzuszków oraz mięso. Gotujemy chwilę i dolewamy śmietanki. Znowu gotujemy przez kilka min i dosypujemy groszek i opcjonalnie namoczony uprzednio szafran. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok 10 min.  Zagęszczamy skrobią - łyżkę

Kuchnia od dwojga
Filet nadziewany kiszoną kapustą z orzechami. 135

skarbnica wszelakiego dobra.... 2 filety z piersi kurczaka dobra garść kiszonej kapusty 5 orzechów włoskich łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego sól do smaku łyżka masła wykałaczki Czyste mięso nacinamy z boku robiąc tzw kieszonkę.  Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni aż się ładnie zarumienią. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, kto nie lubi zbyt kwaśnej może(...)kwaszoną to kolosalna różnica.  Siekamy kapustę na drobno, dodajemy prażone orzechy, majeranek, pieprz i doprawiamy solą. Tej soli można dać więcej, smakiem nadzienia musi także przejść całe mięso.  Napychamy filet, brzeg spinamy wykałaczką . Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy wolno aby się mięs zrumieniło z każdej strony. Podajemy z tym co tam kto lubi, świetnie komponuje się

Dieta moja pasja
Prosty obiad - filet z kurczaka, gruszka i orzechy z ryżem. 153

pierś z kurczaka łyżka masła 5 orzechów włoskich 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne szczypta soli szklanka ugotowanego ryżu Na suche patelni prażymy pokrojone orzechy, gdy się zrumienią przekładamy na talerz. Mięso nacieramy solą i smażymy na maśle aż się ładnie zarumieni i będzie całkiem przesmażone. Odkładamy na bok aby sobie odpoczęło. Gruszkę kroimy w dość grube plastry, oprószamy czerwonym pieprzem(...)smażymy na tym samym tłuszczu co mięso. Gdy owoc jest al dente ściągamy go z patelni. Filet kroimy w plastry podobnej grubości co gruszka, naprzemiennie układamy na ryżu,  a całość posypujemy orzechami. Niewiele pracy, niewiele tłuszczu a jak już to ten dobry, dużo białka i ogólnie niezła  radocha dla podniebienia. Czerwony pieprz i sól z masła doskonale łamią

Dieta moja pasja
Roladki z brzoskwinią i makaron z prażonym sezamem. 176

osoby z niedomaganiami zjedzą je ze smakiem. 2 piersi z kurczaka paczka suszonych brzoskwiń 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne łyżka masła 2 łyżki sezamu szczypta soli 2 porcje grubego makaronu Mięso rozbijamy na dwa cienkie płaty. Z każdej strony oprószamy solą i pieprzem cayenne. Na środku kotleta układamy podwójny rządek z brzoskwiń.  Krótsze brzegi składamy do środka i rolujemy zgrabną(...)ładnie zarumienią i w całości przesmażą. Gotowe przekładamy na talerz aby sobie odpoczęły, a do tłuszczu ze smażenia wkładamy makaron ugotowany al dente. Chwilę podgrzewamy, aby cały smak z mięsa przedostał się na makaron. Taki ,,omaszczony" lekko makaron nakładamy na talerze, na środku układamy roladkę, a całość posypujemy prażonym sezamem. Nie neguję tego, że tłuszcz jest nośnikiem smaku i jest

Dieta moja pasja
Roladki z piersi kurczaka z szynką, serem i ogórkiem konserwowym. 202

aromatycznym wnętrzem.  3 piersi kurczaka 3 plastry dobrej szynki 3 plastry żółtego sera 2 niewielkie korniszony szczypta soli i pieprzu łyżka masła 0,5 łyżeczki słodkiej papryki Czyste mięso rozbijamy na cienkie płaty, na każdym układamy po plastrze  szynki, sera i po kawałku ogórka. Ta wielkość zależy od szerokości mięsa, może zmieścić się cały,  a może stanąć

Dieta moja pasja
Roladki z boczku i wątróbki podawane z ryżem. 143

pasku boczku  i szczelnie zwijamy. Spinamy wykałaczką aby się nie rozwijało i układamy łączeniem do spodu. W naczyniu mieszamy sok z piwem,  w takiej mieszance moczymy mięso co najmniej dwie godziny. Zimną patelnię przecieramy olejem, układamy wątróbkę z boczkiem i wolno podgrzewamy. Zaczynając od strony z łączeniem. Gdy się tam już zarumieni i zasklepi, można wyciągnąć patyczek(...)móc swobodnie obracać i obsmażyć z każdej strony na rumiano. Obsmażone mięso podlewamy marynatą i dusimy pod pokrywką. Gotowe mięsko zdejmujemy niech sobie odpocznie,  a my na to co powstało w trakcie smażenia wsypujemy ryż. Celowo nie podałam ilości, bo to zależy dla ilu osób, lub na jakie apetyty potrawa jest szykowana. A więc ryż podsmażamy na patelni, następnie

Dieta moja pasja