mięso - 63110 przepisów (strona:1606/4208)

Kotlety drobiowe z kaszą gryczaną 215

masz pomysłu na dzisiejszy obiad? Drobiowe kotleciki z dodatkiem kaszy to pyszna alternatywa dla tradycyjnych mielonych. Składniki: 30 dag kaszy gryczanej 30 dag mięsa drobiowego mielonego 2 jajka 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku olej do smażenia Składniki na sos: 100 ml kwaśnej śmietany ½ pęczka świeżego koperku 2 ząbki czosnku Wykonanie sosu: Koperek posiekać, połączyć ze śmietaną(...)zmiażdżonym czosnkiem. Wykonanie kotletów: Kaszę ugotować według opisu na opakowaniu. Następnie ostudzić i wymieszać z mięsem, zmiażdżonym czosnkiem, jajkami i przyprawami do smaku. Wyrobić dokładnie masę. Kłaść łyżką na rozgrzany olej i smażyć małe kotlety z obu stron na złoty kolor. Podawać z sosem śmietanowym

Tradycyjna Kuchnia
Pieczone kotlety z dynią i kukurydzą 206

ziaren kolendry sprawia, że nabierają wyjątkowego smaku i aromatu. Lekko pikantne, ale nie ostre. Idealne. Podane z jogurtem lub surówką będą smakowały i na obiad i na kolację. Zamiast mięsa mielonego można dodać ugotowaną kaszę jaglaną.   Pieczone kotlety z dynią i kukurydzą Kuchnia Bez glutenu Porcje 12 placków Składniki 300 g mięso mielone z indyka 300 g cukinia

Kucharzyca
Zupa rybna z amura! 216

polskiej ryby, z polskich stawów, dzisiaj na talerzu wita Was- amur! Amur to ryba słodkowodna, podobna w smaku do karpia, ale jest bardziej delikatniejsza. Ma jasne, subtelne mięso. Jest bardzo łatwa w obróbce i w przygotowaniu. Ryby z polskich stawów możecie już zakupić w ramach nowej oferty sklepów Lidl, dostępne podczas Polskiego Tygodnia.   W asortymencie sklepu znajdują się m.in(...)pietruszki i lubczyku. Rybę obierz z ewentualnych łusek, pęsetą kuchenną usuń ości z filetu. Fielt podziel na mniejsze kawałki. Dodaj do zupy, gotuj około 5 minut. Ryba to delikatne mięso i bardzo szybko będzie gotowa. Dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą i pieprzem. Zagotuj całość. Wyłóż na talerze obsyp natką. Gotowe! Zapraszam Was do zapoznania się z ofertą Polskiego Tygodnia

SMYKWKUCHNI
Ośmiornica cytrusowa i fiesta z Kubą Korczakiem 197

ośmiornicą oscylują wokół gumowej dętki bez smaku - ten przepis odmieni Wasze spojrzenie na owce morza! Jest banalnie prosty i całkowicie dokonały :) Składniki: mrożona ośmiornica (mniej pracy z obróbką wstępną mięsa) - nasza ważyła 4kg ziele angielskie liść laurowy 5 czerwonych cebul 2 pęczki włoszczyzny (bez selera) tarta skórka z 5 limonek i 4 cytryn 5-10 ząbków czosnku dobrej jakości oliwa(...)głowa muszą pogotować się nieco dłużej, dlatego używamy dwóch garnków. No dobra ale skąd wiedzieć, kiedy ośmiornica jest już gotowa? A więc musi być mięciutka i kleista, trochę jak mięso na galaretę. Delikatna, pachnąca i miękka tak bardzo, że lekko rozpływa się w ustach. No po prostu pyszna! Co dalej? Ścieramy skórkę ze sparzonej cytryny i limonki, czosnek obieramy, kroimy

Spektrum Smaku
Rosół z kaczki z pietruszkowymi kluskami 238

opalamy nad ogniem ( można wykorzystać kuchenkę gazową ). Opalona cebula daje intensywny smak. Dodajemy do rosołu. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy wolno aż do miękkości warzyw i mięsa ( porcje rosołowe po ugotowaniu obieramy i ponownie umieszczamy mięso w zupie ). Do miseczki wbijamy jajka, mleko. Solimy. Mieszamy wsypujemy  mąkę i drobno posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy. Mąki dodajemy

Smaki Ewy
Naleśniki z sosem bolognese 162

było bardziej po włosku) 1 szklanka wody (*) 3/4 szklanki mleka 2 jajka   1/4 łyżeczki soli 1 szczypta sody oczyszczonej (solidna; opcjonalnie) 2 łyżki oliwy Sos bolognese:   400g mięsa mielonego (najlepiej dobrej jakości, mieszanego, np. wołowo-wieprzowego) 1 cebula (duża) 3 ząbki czosnku   1 słoiczek pomidorów w sosie własnym (polecam ten - klik ) (**) 1/2 łyżeczki papryki w proszku bazylia(...)możecie posmarować odrobinką oleju.) W międzyczasie (lub wcześniej) przygotować sos.   Cebulę pokroić w kostkę (lub wg własnych upodobań) i podsmażyć z drobno posiekanym czosnkiem (na odrobinie oleju). Dodać mięso mielone i mieszając - doprowadzić do delikatnego obsmażenia. (W międzyczasie lekko posolić.) Na patelnię przełożyć pomidory (z sosem), przyprawy i wymieszać. Całość dusić pod przykryciem. Na końcu sos ponownie doprawić

Di gotuje
Zupa krem z kiszonych ogórków 174

śmietana 18% sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Żeberka myjemy, zalewamy zimną wodą, dodajemy sól (1/2 łyżeczki) i gotujemy 30 min. Następnie mięso wyjmujemy, przecedzamy wywar, dodajemy starte jarzyny, gotujemy 10 min. Ogórki ścieramy na tarce do jarzyn, dodajemy do zupy i gotujemy do ich miękkości. Następnie wlewamy kwas z ogórków, doprawiamy(...)pieprzem. Zupę lekko studzimy i blendujemy (można na gładko lub tak jak u nas nie całkiem zmiksowana). Następnie wrzucamy posiekany koperek. Podajemy z kleksem śmietany, pokrojonym na plasterki mięsem i posiekanym szczypiorkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
flaki po warszawsku 249

laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy wywar, przez 90 minut ( półtorej godziny to jedynie wartość przybliżona, bulion musimy gotować tak długo, aż mięso wołowe będzie miękkie). W tym czasie  myjemy flaki pod bieżącą wodą , ja z wygody kupiłem już obgotowane flaki, ale oczywiście możemy nabyć flaki surowe i je ugotować  ( pamiętając(...)niewielkim ogniu, dopóki flaki nie zmiękną ( przy wcześniej obgotowanych flakach jest to z reguły około 30-40  minut). Teraz flaki doprawiamy wszystkimi przyprawami  dodajemy do nich pokrojone mięso wołowe, na którym gotowaliśmy bulion  gotujemy jeszcze 10 minut  i rozlewamy na talerze

Miód i pieprz
Noże kuchenne Fiskars- recenzja 215

posłużą nam przez długie lata. Noże Fiskars są najwyższej jakości i spełniają oczekiwania nawet najbardziej wymagających Klientów. Podzielone na 4 kategorie sprostają w każdej sytuacji: wielozadaniowe do pieczywa do mięsa i ryb do owoców i warzyw  Noże Functional Form wykonane są z wysokiej jakości japońskiej stali, co zapewnia nam trwałe użytkowanie. Dodatkowym atutem jest specjalny kształt rękojeści, który chroni(...)siekaniem- bo do perfekcji to mi sporo brakuje), a jak trzeba to nawet wygładzam masę na torcie ;) Mniejszy stosuję przede wszystkim do smarowania pieczywa, obieram nim jabłka i... filetuję mięso ;) Tak właśnie tym nożem! Jest na tyle ostry, że fajnie sobie radzi. Pomocne w każdej sytuacji! Jak już wspominałam, dostałam je parę tygodni temu. Miałam więc czas, by solidnie się

Kuchnia w czekoladzie
Sól - jaką wybrać i do czego stosować 267

temu przez niewolników jednego z dowódców legionów rzymskich. Charakteryzuje się płaskimi kryształkami soli. Ma krystalicznie czysty morki smak, bez efektu goryczki, dzięki czemu idealnie podkreśla smak drobiu, czerwonego mięsa, sosów i dipów oraz zup. Należy ją stosować na krótko przed serwowaniem potrawy. W sklepie Kuchnie Świata znalazłam Maldon Sea   Salt także w postaci  wędzonej - Maldon Smoked Sea Salt(...)Hawajów (Alaea Hawaiian Sea) - otrzymywana jest przez odparowanie wody zawierającej chlorek sodu i czerwoną glinę - alaea. Smak soli czerwonej jest ziemisty, bardzo intensywny. Używa się jej do czerwonego mięsa z rusztu i jagnięciny. sól morska z Camargue   - zbierana jest ręcznie w położonych na południu Francji salinach Camargue  (jedno z najbardziej cenionych  na świecie miejsc pozyskiwania soli morskiej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gęsie nogi konfitowane z korzennymi przyprawami 166

Nogi gęsie oczyścić, umyć, osuszyć, natrzeć sola i odstawić na godzinę. W naczyniu z grubym dnem, rozgrzać tłuszcz, dodać przyprawy, włożyć gęsie nogi. Tłuszczu powinno być tyle, aby przykrył mięso. Przykryć papierem do pieczenia tak, aby papier dotykał do tłuszczu. Gotować na małym ogniu około 2,5 -3 godzin. Przed podaniem, nogi gęsi ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić(...)piekarnika nagrzanego do 180 - 200 stopni na 15 minut, tak aby skorka ładnie się zrumieniła. Chociaż ten etap można pominąć. Tak ugotowane mięso, zalane tłuszczem, może stać kilka dni. zastawa

królestwo garów
Domowe kotlety sojowe 159

domu kotlety sojowe są o wiele smaczniejsze od tych przetworzonych kupowanych w sklepie, które dla mnie smakują jak tektura. Domowe kotlety są bogate w białko i stanowią dobry zamiennik mięsa. Składniki (na około 8 kotletów): ok 350 g soi 2 duże cebule 2 jajka 2 ząbki czosnku sól, pieprz, pieprz ziołowy, słodka i ostra papryka, gałka muszkatołowa tymianek, pietruszka bułka(...)zmieniamy wodę i gotujemy soję około 2 godz do miękkości. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Soję odcedzamy i miksujemy blenderem lub mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Przypraw nie szczędzimy, gdyż soja sama w sobie jest dość mdła. Następnie dodajemy jajka i całość mieszamy na jednolitą masę, z której

e-PrzepisyKulinarne
Bigos z suszonymi pomidorami i grzybami 253

wina gałązka lubczyku 2 marchewki 3 łyżki suszonego majeranku sól/pieprz natka pietruszki Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy gorąca wodą, przykrywamy i zostawiamy na noc do zmięknięcia. Kapustę drobno siekamy. Mięso myjemy i wykładamy do dużego garnka, przykrywając je kapustą i zalewając wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk. Gotujemy około godziny na niewielkim ogniu. Po tym czasie ścieramy marchewkę(...)kapusty razem z czerwonym winem i żurawiną oraz cebulką Całość od czasu do czasu mieszamy..  Całość gotujemy na wolnym ogniu jeszcze około 1,5 -2 godzin, aż mięso będzie bardzo miękkie i samo będzie się dzielić. Doprawiamy pieprzem, solą, majerankiem, pietruszką. Uwaga! Najlepiej smakuje następnego dnia :) Smacznego

ChilliJemy
Pierś z kaczki z suszonymi figami 205

około 30 minut. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju ( kaczka sama w sobie jest dosyć tłusta ). Obsmażamy z obu stron. Podlewamy bulionem. Figi kroimy na połowę i dodajemy do mięsa wraz z suszonymi jabłkami. Przykrywamy i dusimy powoli aż do miękkości mięsa. Gdy odparuje nam podczas duszenia płyn uzupełniamy go bulionem lub wodą. Tak przygotowana kaczka najlepiej smakuje z kluskami

Smaki Ewy
Klopsiki po szwedzku z żurawiną i ziemniaczanym puree 221

wspominając już o żurawince :) Danie jest bardzo smaczne i pożywne, a na dodatek robi się je dosyć szybko :) Składniki (na ok. 4-5 porcji): Klopsiki: ok. 550 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 pełne łyżki bułki tartej 1 średni ugotowany ziemniak 1 mała cebula 1 jajko 2 łyżki śmietanki UHT 18% sól pieprz 2-3 łyżki oleju Sos: 2 łyżki(...)rozgniatamy go widelcem. Wbijamy jajko i całość dokładnie mieszamy. Cebulę kroimy na drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni na 2-3 łyżkach oleju. Jeszcze ciepłą dodajemy do mielonego mięsa wraz z ziemniaczaną masą. Dokładnie wszystko wyrabiamy, najlepiej ręcznie. Na koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formujemy z mięsnej masy kuleczki o wielkości małego orzecha włoskiego, układamy

MyCookBook.pl

Proponowane wyszukiwania