Bardzo lubię ryby pod każdą postacią, a te kotleciki smakują mi wyjątkowo. Zresztą nie tylko mnie, bo dzieci również je lubią. Nawet mój mały niejadek zjada
kuchnia doskiprzykryciem przez dwie godziny niech się spokojnie piecze. Po tym czasie wyłączyłam piekarnik pozostawiając w nim kaczkę na godzinę. Ważne, aby nie odkrywać garnka. Niech mięso sobie spokojnie stygnie, zachowa wtedy swoja soczystość. Po godzinie odkryłam pokrywę i przypiekałam mięso spiralą elektryczną z góry. Musimy to robić stopniowo, aby skórka się nie przypaliła, ale była złocista i chrupiąca. Kiedy
Kulinarne przemysleniaząbki czosnku sos sojowy sól, pieprz, lubczyk, bazylia kilka listków laurowych kilka ziaren ziela angielskiego 2 marchewki puszka zielonego groszku bulion 1,5 szklanki Przygotowanie Mięso pokroić w kostkę razem z jedną cebulą, przyprawić i zostawić na kilka godzin w lodówce. Dobrze zamarynowany schab przełożyć do brytfanki podlać bulionem i piec - dusić ok 1,5 godziny(...)Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Podsmażyć na odrobinie masła, polać łyżeczką miodu i zalać chochelką bulionu. Poczekać, aż odparuje. Do miękkiego mięsa wmieszać marchewkę, groszek.. i gotowe Smacznego
Gaździnka warzystek jak kto woli, to kawałek polędwicy wołowej obsmażony i podany z pieczarkami i cebulką. Pysznie, szybko i nie ma się tutaj co nie udać! Polędwica wołowa to mięso, które idealnie nadaje się do krótkiej obróbki. To ostatnie 2 kawałki zdobycznej polędwicy wołowej i zamieniłam je w danie, które panowało w niemal każdej restauracji w czasach PRL-u. Bryzole podałam(...)powłoką. Ułożyć steki i smażyć po około 2 minuty z każdej strony do silnego zrumienienia. Upieczone ściągnąć z patelni i odłożyć na descekę na kilka minut, by soki wewnątrz mięsa się ustabilizowały brizole wyłożyć na talerze, przykryć pieczarkami z cebulką. Podawać z upieczonymi batatmi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!białej kapusty, poszatkowanej 400 g (1 puszka) czerwonej fasoli kidney, odsączonej i wypłukanej sól pieprz 2,5 litra bulionu wołowego* 100 ml śmietany pęczek koperku * Bulion wołowy: 1 kg mięsa wołowego z kością 2 cebule, opalone nad ogniem liść laurowy ziele angielskie sól 2,5 litra zimnej wody Przygotowanie: Bulion- Do dużego garnka wkładamy mięso, cebule, liść laurowy, ziele
Smakowity Blog KulinarnyKiedy najdzie nas ochota na konkretny kawał mięsa - sięgnijmy po karkówkę:). Robi się praktycznie sama, bo wystarczy przygotować ją wcześniej i umieścić w piekarniku na 1,5h. 1 kg karkówki 3-4 cebule 1/2 szklanki keczupu 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 4 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 szklanka wody 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżeczki majeranku(...)Cebulę kroimy w krążki. Keczup, koncentrat, musztardę, wodę i przyprawy mieszamy ze sobą. 2. Karkówkę i cebulę umieszczamy w dużej misce. Wlewamy sos i mieszamy tak by pokrył mięso i cebulę. 3. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1,5 h, z czego pierwsze 45 minut pod przykryciem
Szefowa kuchniChociaż wiele się mówi, że nie jest to produkt godny uwagi, można znaleźć parówki z naprawdę dobrym składem. Wystarczy czytać etykiety. Można bowiem kupić parówki zrobione w 95 % z mięsa oraz pozornie dobrą kiełbasę z zawartością jedynie 60 %. Nasza dzisiejsza propozycja to mini kanapki a'la hot dog. Są smaczne zarówno na zimno, jak i na ciepło, dzięki czemu mogą(...)cheddar) ketchup sos wykałaczki SOS: 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka jogurtu greckiego sól pieprz * - polecamy parówki wieprzowe z szynki, które mają minimum 94 % mięsa Składniki sosu mieszamy ze sobą i odkładamy na bok, aby smaki się ze sobą połączyły. Parówki wrzucamy na niecałą minutę do wrzątku, aby się obgotowały. Mają zachować swój kształt. Wyciągamy
Kuchnia od dwojgalodówki na kilka godzin. Po zamarynowaniu obsmażamy ją z każdej strony na rumiany kolor. Następnie pieczemy w piekarniku w 180 stopniach C 20-25 minut. Przed krojeniem i podaniem mięsa na stół mięso powinno odpocząć 5-7 minut. Sos do tego dania został użyty gotowy ze słoika, ale bardzo dobry jakościowo. Zakupiony podczas tygodnia BIO w Lidlu. Przed podaniem
Życie zaczyna się w kuchniłyżki przyprawy do gyrosa, 4 łyżki oliwy z oliwek oraz 1/3 łyżki papryki wędzonej słodkiej. Marynatą polewamy nasze piersi w misce, a następnie rozprowadzamy ją dokładnie po mięsie ręką (mieszamy). Każdy kawałek piersi musi być w marynacie. Tak przygotowane mięso odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy nasze zamarynowane piersi z każdej strony po około(...)minuty na średnim ogniu. Czas zależy od grubości mięsa. Grillowane piersi z kurczaka podajemy z ulubionymi dodatkami. Proponuję domowe frytki i zestaw surówek. Smacznego
Słodkie okruszkimnie w sumie było to tylko pół godziny.Następnie ciasto pokroić w wąskie długie paski i przepuścić przez maszynkę do makaronu.Ugotować w osolonej wodzie.Odcedzić. 30-40 dkg mięsa mielonego 1 jajko sól, pieprz cebula czosnek niedźwiedzi, majeranek mieszanka warzyw pokrojonych w paski [ u mnie mieszanka chińska ] koncentrat pomidorowy listek, ziele domowa vegeta Mięso mielone wymieszać z jajkiem
Moje domowe kucharzenieżurawiną. Wyszły bardzo smaczne, myślałam, że będę miała obiad na dwa dni, ale niestety - zostało 5 sztuk. Widocznie smakowały. Do tego sos pomidorowy. Miłego dzionka :-) Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1/2 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej w 1 szklance wody 2 łyżeczki czarnuszki 2 kopiate łyżeczki chrzanu z żurawiną 2 łyżki ketchupu sól pieprz kurkuma olej kokosowy do smażenia(...)szklanki śmietanki 18% 1. Kaszę przed gotowaniem płuczemy pod ciepłą wodą, żeby pozbyć się goryczki. Gotujemy w szklance wody, pamiętajmy o mieszaniu, żeby się nam nie przypaliła. 2. Mięso przekładamy do miski, dodajemy chrzan, ketchup, czarnuszkę, sól, pieprz i kurkumę, mieszamy. Dodajemy ostudzoną kaszę jaglaną, mieszamy. Formujemy małe pulpeciki. 3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pulpeciki i smażymy
kruche babeczkizupka jest takim wyjściem awaryjnym kiedy nam się śpieszy albo drugie danie jest dopiero w planach :P Zupa nie ma mięsa bo logicznie nie mogła by być szybką gdyż mięso potrzebuje czasu aby oddało cały swój smak i wzbogaciło zupę, ale możecie i spróbować wersji z mięskiem. Polecam tą zupkę, naprawdę można się nią najeść :) Składniki na 2 osoby około
Gotowanie...to proste !pęczek koperku 2-3 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe Sól, pieprz do smaku Opcjonalnie śmietanka 30-36%, u mnie Fix Knorr 4 sery z brokułami. Przygotowanie: Przygotować mięso, zalać zimną wodą około 1,5-2litra, dodać przyprawy, gotować około 15-20 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę warzywa, brokuły podzielić na mniejsze różyczki. Połowę brokuł dodać(...)wywaru. Całość gotować do miękkości. Gdy warzywa oraz mięso jest już prawie miękkie dodać resztę brokuła, drobno poszatkowany koperek oraz szczypiorek. Na koniec zagęścić. Można dodać śmietankę ale ja użyłam do tego Fix Knorr 4 sery z brokułami, dzięki któremu zupa nabrała całkiem nowego charakteru. Polecam spróbować
W garach u GosiDo Wielkanocy coraz bliżej i może wiele osób już zastanawia się nad świątecznym menu. Chciałabym podsunąć kilka pomysłów i pierwszym z nich jest przepis na schab
kuchnia doskiKawałek wieprzowiny, minimum pracy i maksimum smaku :) Bardzo przyjemny obiad, który smakował wszystkim :) Mięso płuczemy, osuszamy i przyprawiamy... ...potem chowamy do lodówki na noc lub nie :) ja piekłem od razu... Przed włożeniem do piekarnika nacinamy z góry żeby lepiej się upiekło :)... ...dla zatrzymania soków możemy jeszcze podsmażyć na patelni z każdej strony... Obsmażoną na smalcu szynkę przekładamy do naczynia...podlewamy(...)tłuszczem z patelni i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. 1,5 kg szynkę pieczemy w 200 st. C przez godzinę i potem pół godziny bez pokrywki... Upieczone mięso musi trochę ostygnąć... zanim pokroimy je na porcje :) Pokrojone kawałki serwujemy na obiad :) najlepiej z ziemniakami i kiszonym ogórkiem :) Smacznego
chleba naszego