mięso - 63110 przepisów (strona:1641/4208)

Boczek pieczony z cebulą i żubrówką 163

piórka, a czosnek w słupki. Umyty oraz osuszony boczek dokładnie natrzeć mieszanką przypraw i naszpikować czosnkiem. (Zrobić małe nacięcia w mięsie i powpychać w nie małe kawałki czosnku.) Mięso odłożyć do lodówki - minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie całość ułożyć na blasze lub naczyniu żaroodpornym, obłożyć cebulą, podlać wódką i przykryć folią aluminiową (niezbyt szczelnie

Di gotuje
Grillowana karkówka w śmietanowej marynacie 209

Mięso zamarynowane w takiej śmietanowej marynacie jest bardzo soczyste i mięciutkie. Ostatnio karkówkę w tej marynacie upiekłam i też była bardzo smaczna. Składniki: 4 plastry karkówki Marynata: 150 ml. Śmietany 18 % 2 łyżki musztardy łagodnej 2 łyżki sosu słodkie chili Fanex 1 łyżka miodu 2 łyżki przyprawy do karkówki Sól do smaku Dodatkowo: Sos barbecue Fanex Sposób przygotowania: Składniki marynaty(...)przekładamy do miski i łączymy ze sobą. Plastry karkówki lekko rozbijamy i przekładamy do miski z marynatą, wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Mięso smażymy na grillu lub patelni grillowej na lekko złoty kolor. Podajemy z sosem barbecue oraz ulubiona sałatką

Bajeczna Kuchnia
Grzanki niespodzianki 153

Dziś chciałam wam zaproponować grzanki niespodzianki, które świetnie się sprawdzają jako ciepłe śniadanie. Doskonały sposób na wykorzystanie bułek, które nie są już pierwszej świeżości, a po

kuchnia doski
Żeberka BBQ 166

Dzisiejszy obiad był na życzenie mojego syna. Uwielbia żeberka BBQ, ale najbardziej w wykonaniu mamy :) Są bardzo proste w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczne. Polecam! Składniki

kuchnia doski
Fasolka po bretońsku 147

Fasolka po bretońsku to bardzo sycąca, typowa potrawa jednogarnkowa. Przepisów na nią jest mnustwo, ale ja i moja rodzina lubimy ją własnie w takiej wersji. Niestety

kuchnia doski
SCHAB W SOSIE ŚMIETANOWO PIECZARKOWYM 180

Schab to chyba najczęściej serwowane w moim domu mięso wieprzowe. Zwykłe , tradycyjne schabowe się już nieco przejadły, improwizuję więc z tym mięsem , aby było smacznie i rodzina była najedzona i zadowolona.   Składniki: 80 dag schabu 330 ml śmietany 30% 30 dag pieczarek 1 cebula pól szklanki bulionu warzywnego sól , pieprz mąką do oprószenia kotletów masło do smażenia Wykonanie

Z Majeczką w kuchni
Ciasto czekoladowe z cukinią 181

Dziś na deser mocno czekoladowe ciasto, idealne dla małych i dużych łasuchów. Kiedy piekłam to ciasto, to w całym domu pachniało czekoladą. Jest pyszne i dosłownie

kuchnia doski
Surówka z białej kapusty 452

Niedawno obiecałam, że częściej będą pojawiać się na blogu surówki, więc dziś kolejna. Tym razem klasyczna surówka z białej kapusty. Klasyczny, ale bardzo smaczny dodatek do

kuchnia doski
Placuszki ziemniaczano- paprykowe z delikatnym gulaszem 213

misie thermomixa. Nastawić nas 1 minuta/obr. 10. Placuszki smażyć na smalcu lub oleju. Przełożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.  SKŁADNIKI NA GULASZ 500 g mięsa wołowego gulaszowego 1 papryka czerwona 250 g pieczarek 4 ogórki kiszone 1 duża cebula 3 łyżki oleju rzepakowego szklanka śmietanki 30% sól i pieprz do smaku 1 litr wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)misy multicookera wlać oliwę. Dodać mięso i posiekaną cebulę. Nastawić program FRY- MEAT i czas 10 minut. Zamknąć pokrywę. W tym czasie mięsko nam się lekko podsmaży. Warzywa umyć. Pieczarki obrać. Warzywa pokroić w kosteczkę. Po upływie czasu smażenia otworzyć pokrywę i dodać do multicookera pozostałe składniki oprócz śmietanki. Nastawić program STEW i czas 1 godzina. Gdy urządzenie skończy pracę

ClauditteMissCooking
Pomysł na obiad - pulpety z ziemniakami i sałatą 189

Pomysł na smaczny i pożywny obiad, czyli pulpety z ziemniakami i wiosenną sałatką. Składniki na pulpety (około 8 sztuk): - 0,4 kg mięsa mielonego - 2 jajka - ser zółty - curry - sól  - pieprz - rozmaryn - szczypiorek - natka pietruszki Przygotowanie : Pokroić ser żółty w kostkę. Mięso rozrobić z jajkami. Następnie dodać ser, posiekany szczypiorek i pietruszkę. Doprawić przyprawą curry, solą i pieprzem. Uformować

Kuchenne innowacje
Molwa z patelni 1260

Molwa jest to gatunek ryby z rodziny dorszowatych. Występuje w wodach Atlantyku. Ma mało ości i białe, bardzo delikatne mięso. Molwa z patelni. Składniki: - świeża molwa - sól morska - pieprz grubo mielony - cytryna (sok) - mąka pszenna do panierowania - olej i masło do smażenia Rybę oczyszczamy, płuczemy i porcjujemy. Można wyciąć filety, ale mniejsze sztuki lepiej pozostawić w kawałku. Porcje oprószamy solą(...)miała dać jakieś porównanie to chyba takie, że jest lepsza od dorsza, ale to oczywiście moje zdanie. Delikatna, soczysta była świetnym urozmaiceniem na obiad i kolację. W zasadzie mięso molwy jest tak smaczne, że nie potrzebuje żadnych aromatyzujących ziół. Najlepiej smakuje po prostu… rybą. Goraco polecam, jeżeli macie okazję – spróbujcie. U mnie na blogu na pewno jeszcze się pojawi

mojewypiekiinietylko
Kluski wątrobiano mięsne do rosołu 175

Pyszne kluseczki z wątróbki drobiowej i delikatnego mięsa z piersi kurczaka.  Doskonały dodatek do niedzielnego rosołu.  Zasmakuje małym i dużym.  50 dag wątroby drobiowej 1 pierś z kurczaka łyżka cebuli liofilizowanej kupuję tutaj KLIK 2 jajka łyżeczka czosnku w granulkach pieprz biały mielony  sól ( wg smaku )  1 łyżka kaszy manny 1 łyżka bułki tartej(...)łyżki mąki Wątróbkę i mięso myję, kroję na mniejsze kawałki i rozdrabniam w malakserze. Dodaję jajka, cebulkę, czosnek, resztę przypraw i mieszam.  Następnie wsypuję grysik ( kasza manna) bułkę tartą i mąkę, mieszam do połączenia się składników. Jeśli masa jest zbyt rzadka, aby formować kluseczki, dodaję mąki.  Z masy formuję łyżką kluseczki, wkładam na wrzątek i gotuję pomalutku, około

Takie tam pichcenie
Grillowany kurczak o nucie miętowej ze szparagami i talarkami ziemniaczanymi 183

bazylii tajskiej zamarynowała, następnie paprykę czerwoną na wierzch poukładałam. Folią aluminiową każde, oddzielnie pozawijałam i z dwóch stron grillowałam. Podałam go z grillowanymi talarkami i chrupiącymi zielonymi szparagami.  Mięso wyszło soczyste, idealne, a przygotowanie jego jest proste, banalne. Składniki: 3 filety z kurczaka, garść zielonych szparagów, 1 papryka słodka spiczasta, garść świeżych listków mięty, garść świeżych listków bazylii tajskiej(...)drobno kilkoma listkami lubczyku i bazylii. Dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Filety z kurczaka myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i nacinamy z jednej str. Mięso obtaczamy w ziołowym oleju i odstawiamy na ok. 30 min. Następnie każdy oddzielnie filet przekładamy na folię aluminiową, na wierzch dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w długie paski paprykę. Całość przykrywamy

Moniki Smakołyki
Kotlety pożarskie - Smaki Warszawy z Królewskim niefiltrowanym 168

jajka, sól, 1 łyżka masła, 1,5 łyżki siekanego kopru, 1 łyżka roztopionego masła, tłuszcz do smażenia, Panierka: 1 jajo 1/2 szklanki bułki tartej Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Mięso i bułkę zmielić. Wymieszać dokładnie mięso, bułkę, posiekany koperek, 2 żółtka i roztopione masło. Doprawić. Dodać dwa ubite białka. Wymieszać na puszystą masę i podzielić na 8-10 kulek. Uformować

królestwo garów
Pierogi z kaszą gryczaną 150

Kolejną moją propozycją na smaczny obiad są pierogi z kaszą gryczaną. Długo nie miałam przekonania do pierogów z takim farszem, ale postanowiłam w końcu zrobić i

kuchnia doski