Jest dość tłusty – wszak ziemniaki pieczemy na kaczym smalcu – ale moim zdaniem nie ma lepszych ziemniaków. Kacze udka pieczone w ten sposób mają chrupiącą skórkę i delikatne mięso. Taki obiad nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych. Do tego słodko-kwaśny sos do zrobienia w 3 minuty i voilà! Najłatwiejsze pieczone kacze udka (dla 2 osób): 2 kacze udka(...)majerankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C – grzanie góra-dół (lub 180°C z termoobiegiem) i pieczemy przez 1 godzinę 40 minut (100 min.). Po upieczeniu odstawiamy mięso na 10 minut do odpoczęcia. W tym czasie przygotowujemy sos: wino podgrzewamy z porzeczką lub borówką – gotujemy przez ok. 2-3 minuty, po czym przyprawiamy solą i pieprzem. Post
Poezja smakupiórka. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Kolejno dodać zrazy i podsmażyć je na złoty kolor z każdej strony (w tym samym czasie cebula powinna się zarumienić). Następnie zalać mięso bulionem (mięso powinno być całe przykryte), dodać 1 łyżkę sosu sojowego, liść laurowy i ziele angielskie (jeśli mamy małą patelnię możemy całość przelać do garnka), wymieszać. Dusić na małym ogniu
Kulinarne Przebojeminutę, przełóż łyżką cedzakową do zimnej wody, odsącz na sicie, odciśnij wodę, pokrój. Czosnek niedźwiedzi posiekaj. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów, miękkie części pokrój na 2 cm kawałki. Mięso pokrój w kostkę podsmaż na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym przez 3 minuty ciągle mieszając. Jajka zmiksuj ze śmietaną, solą i pieprzem, wymieszaj z posiekanymi pokrzywami i czosnkiem. Mięso wyłóż
SzczyptaSmaQkraba to one niestety nawet nie leżały i też nie każdy przepada za ich rybnym zapachem – aczkolwiek ja je bardzo lubię. Tak naprawdę paluszki krabowe to mieszanka zmielonego mięsa ryb, głównie dorsza, morszczuka lub mintaja. Wyglądem przypominają one mięso pochodzące z nogi kraba, stąd też wzięła się ich nazwa.). Surimi z reguły sprzedawane są w postaci zamrożonej
Kulinarne Przebojekategorii sałatek. Wszyscy ją znają i kochają ;) Można by rzec: Ile gospodyń tyle przepisów na sałatkę jarzynową. Idealna nie tylko jako samodzielny posiłek, ale też jako dodatek do mięsa czy wędlin. Zapraszam! Sałatka Jarzynowa Składniki: 2 duże ziemniaki 1 duża marchewka 1 średnia cebula 4 duże ogórki konserwowe 3 jajka mała puszka kukurydzy 1 mały korzeń pietruszki 4 łyżki majonezu
Tagebuch po polskuwarzyw na patelnię Skrzydełka dokładnie myjemy, odcinamy lotki. Wszystkie kawałki dokładnie przyprawiamy przyprawą do kebabu. Rozkładamy je na talerzu, wierzch posypujemy liściem lubczyku i słodką czerwoną papryką. Mięso odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie obtaczamy każdy kawałek w rozmąconym jajku . Do pojemnika wsypujemy po połowie mąkę i bułkę tartą. Wkładamy po jednym skrzydełku, zamykamy i energicznie potrząsamy. Tak panierujemy(...)każdy kawałek. Mięso smażymy w rozgrzanym oleju po 10 minut z każdej strony. Odsączamy na papierowym ręczniku. W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. Wsypujemy ryż. Podsmażamy go do czasu, aż stanie się przezroczysty. Następnie podlewamy go wodą, doprawiamy solą i curry. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Ryż będzie kleisty ale miękki. Na osobnej patelni przesmażamy warzywa. Łączymy
VioletoweKucharzenieWszystkie składniki sosu wlać do garnka i gotować, aż będzie gęsty. Uważać aby nie przypalić!! Z piersi zdjąć skórę, pokroić w ukośne plastry, grubości około 1 -1,5 cm. Mięso podsmażyć krótko na tłuszczu. Z wierzchu ma być zrumienione a w środku różowe. Mięso przełożyć do sosu. Zagotować. Podawać z ryżem lub z kluskami. Ja podałam z kluskami parzonymi kładzionymiz
królestwo garówszybkie i łatwe do przyrządzenia danie. Często używam quinoa w mojej kuchni do sałatek , stir fry czy warzywnych burgerów . Quinoa świetnie pasuje z innymi warzywami ale również z mięsem i drobiem. Pilaf z quinoa Składniki: 2 porcje 150 g quinoa 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 łyżka oleju 300 g piersi z kurczaka 1 łyżka posiekanej(...)wodzie pocierając nasiona, wtedy pozbędą się goryczki. Zalej wodą, lekko posól i gotuj przez 20 minut. Odparuj. Cebulę, czosnek i paprykę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Pokrój mięso w kostkę i dodaj do warzyw. Posyp przyprawami i smaż aż kurczak się lekko zrumieni. Na koniec dodaj quinoa i pietruszkę, dopraw solą do smaku i wymieszaj. Podawaj na ciepło
codojedzeniatłuszcz, pokroić je w drobną kostkę i przełożyć do głębokiego talerza lub miski. Następnie polać oliwą i przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, wymieszać. Rozgrzać patelnię, przełożyć na nią mięso i smażyć do momentu, aż nie będzie surowe. Gotowe mięso przełożyć na sitko, żeby okapało z nadmiaru tłuszczu. Na patelni rozpuścić masło, dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą
Passions hobbies lifeopłukać, usunąć głąb, a następnie drobno pokroić. Kapustę przełożyć do garnka i zalać bieżącą wodą tak, aby przykrywała jej wierzch. Dodać sok z cytryny i zagotować. Następnie kapustę odcedzić. Mięso z kurczaka drobno pokroić, oprószyć solą i pieprzem, a następnie obsmażyć na patelni. Kapustę ponownie przełożyć do garnka, zalać 3 szklankami wody, dodać cukier i koncentrat. Od momentu zagotowania, gotować(...)jeszcze około 10 minut. Po tym czasie dodać mięso z kurczaka i słodką paprykę. Gotować razem jeszcze 10 minut (do miękkości kapusty). Dodać posiekany drobno koperek, podgrzać 2 minuty i zdjąć z ognia, ewentualnie doprawić do smaku. Jeśli chcemy otrzymać gęstszą potrawkę to możemy kapustę zagęścić 2 łyżeczkami mąki rozrobionymi w zimnej wodzie. Źródło: gotujzcukiereczkiem linkwithin_text='Zobacz również inne
Świat Domowej Kuchnikuskus. SKŁADNIKI: 1 szkl. kuskus rosół lub bulion 3 ogórki małosolne 1 średni ogórek zielony(gruntowy) 6 rzodkiewek, dodatkowo 3 do dekoracji 3 jajka kawałek kiełbasy wędzonej kawałek mięsa gotowanego z drobiu 3 marchewki z rosołu kilka pomidorków koktajlowych pęczek szczypiorku pęczek pietruszki 1 łyżka majonezu, 2 łyżki greckiego jogurtu przyprawą włoska, grubo zmielony pieprz WYKONANIE: kuskus zalać rosołem(...)powyżej, przykryć, odstawić na 1/2 godz.wymieszać, ogórki, kiełbasę, mięso, marchewkę kroimy w drobną kostkę, rzodkiewkę kroimy w plasterki, pietruszkę drobno siekamy, majonez łączymy z jogurtem, wszystkie produkty mieszamy, sałatkę wykładamy na półmisek, dekorujemy pomidorkami, szczypiorkiem i rzodkiewką
Kuchnia BeatyBardzo dobre jednodaniowe danie. Mięso pokroić w małe kawałki, doprawić solą, pieprzem i papryką ostrą. Na tatelni rozgrzać oliwę i wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. smażyć chwilkę. Wrzucić mięso i lekko je obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć następną małą chwilkę. Wsypać ryż i wlać wino, gotować cały czas mieszając, aż wino wyparuje. teraz już
Kuchnia PokoleńWegańska bita śmietana Bita śmietana jest czymś wspaniałym. Bardzo mobilna w użyciu. Pasuje zarówno do świeżych owoców, wszelakich deserów, ogórków kiszonych w ciąży, jak i do mięsa… oczywiście nie takiego dosłownego mięsa. Miałem tu na myśli, rzecz jasna, ciało partnera lub partnerki (co kto lubi), a nie zwierzęce szczątki – nie bądźmy obleśni. Do czego byśmy jej nie użyli
BlendmanSurowce mięsne gotuje się w niewielkiej ilości wody na małym ogniu do stanu półmiękkiego, skórki do miękkości. Nóżki i kości gotujemy najdłużej około dwóch godzin do momentu gdy mięso będzie odchodzić od kości.Resztę składników do miękkości. Rozdrabnianie Kawałki golonki pozostawiamy jakie są czyli około 4x4cm ozory również.Płuca i serca mielimy sitko(...)Serca drobiowe można dać przekrojone na pół po długości jak ktoś woli.Druga część skórek tniemy w paski .Nerki tniemy w mniejsze kawałki 2x2 cm.Z kości i nóżek zdejmujemy resztę mięsa i skórek. MIESZANIE Do rozdrobnionych składników dodaje się przyprawy i rosół w ilości takiej aby nasza mięsno-podrobowa mieszanka była dość luźna lecz nie za mocno.Dokładnie mieszamy, próbujemy jeśli
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.nią najeść. Idealnie nadaje się jako danie obiadowe lub przekąska - na różnych uroczystościach i w plenerze. Danie można przygotować na grillu (*). 2 cukinie (około 350-400g każda) 250g mięsa mielonego (można nieco mniej) 120g mozzarelli 1 mała cebula 1-2 ząbki czosnku 1 pomidor (duży) 2 łyżki oliwy bazylia sól, pieprz Dodatkowo: 8 plastrów pomidora kilka pomidorków miniaturek(...)warstwę. Wszystkie kawałki wrzucić do osolonego wrzątku i gotować przez 5 minut. Po tym czasie wyjąć z wody i osuszyć. Czosnek i cebulę (grubo posiekane) podsmażyć na oleju. Dodać mięso oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Całość dusić przez 15 minut, po czym przełożyć do miski i lekko ostudzić. Dodać ser (pokrojony w kostkę), wymieszać i doprawić do smaku (solą, pieprzem
Di gotuje