mięso - 63110 przepisów (strona:1654/4208)

Kapuśniak a la kwaśnica wg Aleex 192

kapusty woda się pokazywała. Gotować do miękkości, około 1 godziny. 2. Udka z kurczaka włożyć do garnka, zalać wodą (ok.2 litry) i gotować około 15 minut. Po tym czasie mięso odkroić od kości i ponownie włożyć do wywaru. 3. Przygotować warzywa: obrać i umyć marchewki i pietruszkę oraz cebule. Ziemniaki obrać, pokroić w większą kostkę i zalać wodą(...)ciemniały. 4. Do mięsa w wywarze dodać starte na dużych oczkach tarki marchewki i pietruszkę z natką. Włożyć w całości 1 cebulkę (druga będzie potrzebna później) oraz listek i ziela. Gotować do miękkości warzyw, około 15 minut. Wywar doprawić solą – uważać, bo wędzony kurczak często bywa słony. 5. Kiedy warzywa są już miękkie, dodać przygotowane ziemniaki wraz z niewielką ilością

W mojej kuchni
Farsz do pizzy i zapiekanek wg Aleex 204

kiedy otwieram lodówkę, ogarnia mnie zniecierpliwienie. Tu kawałek szynki, tu kawałek boczku, obok kilka plasterków baleronu czy innej wędliny niedojedzonej w minionym tygodniu. Najchętniej nie kupowałabym nowej porcji mięsa, ale na ogół ulegam i wędruję na zakupy. Do lodówki wkładam opakowania ze świeżutkimi porcjami wędliny i zastanawiam się, co zrobić z tą mniej świeżą? Zazwyczaj przygotowuję wówczas z kawałków wędliny(...)bułeczkach posmarowanych masłem czosnkowym. Ostatnio jednak wykorzystałam ten farsz jako nadzienie do pizzy. Też było pysznie. Polecam. Składniki: • 1 duża cebula • 2-3 ząbki czosnku • wędlina: boczek, kawałki pieczonego mięsa, baleron, szynka • pieczarki (opcjonalnie) • słodka papryka, pieprz, inne ulubione • olej Sposób przygotowania: 1. Kawałki wędlin i pieczonych mięs pokroić w drobną kostkę. 2. Cebulę pokroić w kosteczkę. 3. Obrane ząbki

W mojej kuchni
Zupa zapalanka z boczkiem wg Aleex 166

przypraw ugotować wywar. 2. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać do wywaru. Gotować 15 minut. Dodać listek i ziele. 3. Miękkie udka wyjąć z wywaru, oddzielić mięso od kości. Mięso podzielone na małe kawałki z powrotem włożyć do wywaru. 4. Boczek pokroić w kostkę, cebulę tak samo, podsmażyć na patelni do zrumienienia boczku. Odcedzić z tłuszczu, boczek

W mojej kuchni
Chłopski krupnik z pęczakiem wg Aleex 171

Odlać wodę. Ponownie zalać pęczak wodą, odcedzić. Czynność powtarzać kilka razy, aż woda po wlaniu do pęczaku będzie przezroczysta. Wypłukany pęczak od razu dodać do gotującego się wywaru z mięsem. 3. Pęczak i mięso gotować 30 minut. W tym czasie obrać marchew i pietruszkę, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do wywaru. Gotować kolejne 15 – 20 minut

W mojej kuchni
Zupa kalafiorowa z makaronem wg Aleex 171

Marchewki i pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Razem z zielem i liściem laurowym dodać do wywaru. Gotować przez ok. 25 minut. 5. Wyjąć kość karkową i obrać z mięsa. Kawałki mięsa dodać do zupy. Kość wyrzucić. 6. Kalafiora oczyścić, podzielić na małe różyczki. 7. Kalafiora dodać do zupy. Gotować około 20 minut. 8. Do zupy wsypać makaron. Zamieszać. Gotować

W mojej kuchni
Kasza orkiszowa z musem brokułowym i kurczakiem w ziołach 207

opakowaniu (ja gotuję 2-3 minuty krócej) z odrobiną soli. Różyczki brokułu (mogą być mrożone) gotujemy w wodzie lub na parze z solą do miękkości (nie al dente), a mięso kroimy na małe paseczki lub inny kształt i marynujemy z solą, pieprzem, ziołami i olejem. Ugotowany brokuł blendujemy w z serami i pieprzem na gładką masę i doprawiamy jeszcze solą(...)pieprzem jeśli jest to konieczne. Mięso smażymy na mocno rozgrzanej patelni dosłownie 1-2 minuty z każdej strony (ja zawsze sprawdzam czy już jest gotowe przepoławiając 1 czy 2 kawałki) i podajemy z kaszą i musem z brokułu. Smacznego

Bazując na smaku
Botwinka 222

myjemy zalewamy zimną wodą i gotujemy. Po 10 minutach gotowania usuwamy przy pomocy sitka zebrane na wierzchu szumowiny. Dodajemy umytą włoszczyznę i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie ugotowane. W tym czasie botwinkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, buraczki i łodyżki kroimy na małe kawałki. Buraka obieramy i kroimy na ćwiartki. Z ugotowanego wywaru mięsnego wyjmujemy mięso

Wędrówki po kuchni
Łosoś pod pierzynką 4093

Łosoś pod pierzynką 2016-04-06 17:41:46 Łosoś jest bardzo eleganckim mięsem i lubianym przez większość z nas, dlatego też znakomicie nadaje się na wszelkiego typu przystawki na wykwintne przyjęcia, czy zwykłe spotkania w gronie najbliższych przyjaciół. Łosoś pod pierzynką to przystawka, która gości na naszym stole zarówno w Wielkanoc jak i Boże Narodzenie. Subtelny smak łososia świetnie(...)posiekanym szczypiorkiem. Notatki - można użyć szpinaku świeżego, należy go najpierw zmielić i również odcisnąć z nadmiaru soku - szpinak mrożony w liściach należy po rozmrożeniu należy zmielić w maszynce do mięsa by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Makaron z kulkami tofu i sosem pomidorowym. 325

Chciałam nazwać kulki z tofu jako pulpeciki, czy klopsy. Powstrzymałam się jednak, czytając komentarze przy moich wege pasztetach, że pasztet bez mięsa to już nie pasztet :) Kulki z tofu chyba brzmi poprawnie :)  Samo danie, jest bardzo sycące. Bezglutenu, jaj, nabiału, mięsa- to jest to :) Makaron, do tego sos z pomidorów i jarmużu, a na dodatek kulki tofu... Nawet największe

Apetyt na Zielone
Zarzucajka 203

marchewki, to dodać do gotującej się kapusty 2 starte na grubych oczkach) Przygotowanie: W jednym garnku ugotować kapustę kiszoną (ok. 1h), a w drugim ok. 30 minut gotować mięso. Po tym czasie do mięsa dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kostkę rosołową. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać odcedzoną kapustę. Zrobić zasmażkę (rozpuścić na patelni smalec, wsypać 2 łyżki

Malinowo w kuchni
Wieprzowina z meksykańską nutką 159

puszka pomidorów bez skórki 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kuminu sól pieprz olej do smażenia natka pietruszki lub kolendra Wykonanie: Mięso płuczemy, wycieramy ręcznikiem kuchennym, kroimy w  dużą kostkę, delikatnie solimy i pieprzymy. Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni, przekładamy do rondla, w którym potem będziemy ją dusić. Przykrywamy. Cebulę(...)obieramy, kroimy w piórka i przesmażamy na patelni. Gdy będzie szklista wkładamy ją do rondla z mięsem wraz z przyprawami, pomidorami i fasolą. Wszystko dusimy na małym ogniu przez 30 minut. Danie podajemy z dodatkiem ryżu, posypane natka pietruszki, lub jeśli ktoś woli, kolendrą

Kulinarne przygody Gatity
Żurek świąteczny 211

łopatka ok 400 g biała kiełbasa 600 g szynka i inne wędliny marchewka cebula zakwas domowy żytni 400 ml śmietany 22% jajka ser biały (twaróg) chrzan majeranek natka pietruszki Mięso i żeberka gotujemy z marchewką i cebulą najlepiej dzień wcześniej. Wywar wlewamy do garnka, dodajemy odpowiednią ilośc wody, ok 2 litry, wkładamy białą kiełbasę. Wszystkie mięsa i wędliny kroimy

Gotowanie jest łatwe
Moje pierwsze e-zakupy spożywcze we frisco.pl 197

dzieci, w tym niemowlaka nie tak łatwo wybrać się na zakupy:) Dlatego z chęcią skorzystałam z opcji online. Sklep jest dość dobrze zaopatrzony, posiada artykuły z różnych kategorii, np.: mięso, nabiał, warzywa, owoce, pieczywo, makarony, kosmetyki, art.szkolne, art. dla niemowląt. Niestety nie wszystkie produkty są dostępne dla mieszkańców mniejszych miejscowości, tak też było u mnie. Co prawda dzięki możliwości podania(...)kiedy mogę się jej spodziewać. Cały proces w moim przypadku trwał 4 dni, przyznam szczerze, że odrobinę długo, mam tylko nadzieję, że osoby, które zamawiają świeże pieczywo i mięso otrzymają swoje zakupy nieco wcześniej:) Podsumowując zakupy online, tak jak i tradycyjne zakupy, mają swoje wady i zalety. Największą zaletą jest na pewno zaoszczędzenie czasu oraz możliwość przerwania zakupów i powrócenie

Z miłości do słodkości
Pulpety z piersi kurczaka z suszonymi pomidorami w sosie warzywnym 202

obróbki. Doszłam do wniosku, że zrobię mielone w sosie, ale żeby go nie zagęszczać mąką i śmietaną wykorzystałam przetarte warzywa z wywaru. Wyszło smacznie. Polecam. Składniki: 500 gram mielonego mięsa z piersi kurczaka 2 jajka ½ szklanki bułki tartej Niewielka ilość mleka Kilka pomidorów suszonych, w oleju Sól Pieprz 1 spora marchew 2 łodygi selera naciowego Kawałek korzenia selera 1 mała(...)wody ( mniej niż 1 l ). Wodę solimy i umieszczamy w niej piramidkę przypraw. Do bułki tartej dodajemy niewielką ilość mleka ( aby zwilżyć bułkę ) a po chwili dodajemy ją do mięsa wraz z jajkami. Pomidory kroimy na małe kawałki i dodajemy do masy ( jeżeli masa jest zbyt luźna, możemy dodać trochę więcej bułki ). Mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy pulpety

Smaki Ewy
KURCZAK Z PIECZARKAMI ( Z KASZĄ OWSIANĄ ) 180

jogurtem – wszystko razem mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojone w plastry pieczarki – przesmażamy. Wrzucamy mięso i na wolnym ogniu smażymy kilka minut do miękkości – uważamy, by cebula się nie spaliła! Doprawiamy do smaku solą i pieprzem! Podajemy z ugotowaną na sypko kaszą owsianą

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania