smaku 4 ziemniaki duże 1 duża marchewka pęczek zieleniny ( pietruszka, liście selera,gałązka lubczyku ) około 2,5 l wody 1/2 małego kalafiora Wykonanie : Wszystkie warzywa obieramy i myjemy. Mięso myjemy, przekładamy do garnka, dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, różyczki kalafiora, por, seler, zieleninkę, papryczkę chili.Zalewamy połową wody i gotujemy na małym ogniu około 20 minut następnie dodajemy pokrojone(...)kostkę ziemniaki, pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę, dolewamy resztę wody i gotujemy tak długo aż warzywa będą miękkie. Z zupy wyjmujemy zielone części oraz skrzydełka, mięso oddzielamy od kości i kroimy, przekładamy do zupy. Dodajemy śmietankę i przyprawiamy ewentualnie do smaku solą, lub pieprzem. Gęstość zupy zależy już od waszego upodobania czy lubicie geste czy rzadsze . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliwydaje się mega wyzwaniem? Było tak dzisiaj, oby jutra nie było w taki sposób. I powstał makaron...wszak pyszny <3 Składniki 300 g makaronu penne 250 g mięsa mielonego wołowego 150 g fasolki szparagowej 1 cebula 1 marchew (średniej wielkości) 3 łyżki oleju 1 łyżeczka curry 2 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki cukier sól, pieprz Przygotowanie(...)Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgonie z przepisem zawartym na opakowaniu. Posiekaną cebulę, pokrojoną na kawałki fasolkę, startą marchewkę oraz mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu, cały czas mieszając. Solimy i lekko oprószamy pieprzem, dodajemy curry. Podlewamy wodą –około 200 ml(w razie potrzeby dolewamy podczas duszenia), dodajemy koncentrat i dusimy pod przykryciem 15 min. Sos doprawiamy
R'n'G Kitchenmakaronu kolanka z falbanką 5 jajek 3 łyżki masła sól, pieprz, szczypta chili do smaku 100 ml słodkiej śmietanki 12 % 2 szklanki startego żółtego sera Wykonanie : Mięso myjemy i kroimy w grubszą kostkę, cebulę obieramy i kroimy w piórka.Na patelni rozpuszczamy masło, przekładamy cebulę i lekko podsmażamy, następnie dodajemy pokrojone piersi z kurczaka, oprószamy solą, pieprzem(...)szczyptą chili do smaku.Dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Makaron gotujemy w osolonej wodzie all dente. Przekładamy na sitko i przelewamy zimną woda. Do makaronu dodajemy usmażonego kurczaka, roztrzepane jajka ze śmietanką, mieszamy przyprawiamy ewentualnie do smaku solą, lub pierzem, jeśli lubicie na ostro możecie dodać kawałeczek pokrojonej papryczki chili. Wszystko mieszamy dodajemy 1 szklankę startego sera
Sama słodycz i szczypta chiliMogłabym je jeść codziennie, raz z pomidorami, raz z serem, sosem pieczarkowym, szpinakiem. Wersji może być niezliczona ilość. A każda pyszna i w zależności kto zrobi - inna;) Niekoniecznie z mięsem, choć moi rodzice uwielbiają zawsze makaron spaghetti zjadać z - jakimkolwiek - sosem, ale mięso musi być. No więc dziś dla Was spaghetti pomidorowe z małą ilością kiełbaski, ale jednak
Zasmakuj KuchniDelikatne i mięciutkie kotleciki drobiowe z mielonego mięsa kurczaka. Z dodatkiem smażonej cebulki, czosnku i mielonej kolendry. W panierce z tartej bułki, parmezanu i odrobiny czarnego pieprzu. Łatwe w przygotowaniu. Szybko znikają z talerzy. Najlepiej smakują z ziemniaczkami purée i mizerią z ogórków. SKŁADNIKI / około 12 kotlecików 1 cebula / pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku / starte na tarce(...)piersi kurczaka (lub gotowego mięsa mielonego) 1 czerstwa kajzerka mleko do namoczenia (ok 1/3 szklanki) 1 jajko sól morska, pieprz 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 szklanki tartego parmezanu 1/3 szklanki bułki tartej oliwa WYKONANIE Bułkę kroimy na grube plastry, układamy np. w salaterce i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 10 minut do namoczenia. Lekko odciskamy. Cebulę i czosnek smażymy
cool and mintyduży kurczak 30dag.marchewki granulowany czosnek 1 cebula tymianekok.1 łyżki 1 szkl.bulionu olej z oliwek słoiczek czarnych oliwek pieprz sól morska ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kurczaka dokładnie myjemy,kroimy na części,osuszamy.Nacieramy mięso granulowany czosnki,tymiankiem,solą morską i pieprzem,odstawiamy na godzinę do lodówki.Marchewkę obieramy,czyścimy i kroimy w słupki,cebulę w pióra,oliwki dobrze osączamy i kroimy na pół.Na głębokiej(...)patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek ,wkładamy mięso i obsmażamy na złoty kolor .Podlewamy bulionem ,wrzucamy warzywa i dusimy na małym ogniu do miękkości.Doprawiamy.Zagęszczamy sos łyżeczką mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie zimniej wody.Chwilę zagotowujemy i gotowe.Podajemy z makaronem lub puree ziemniaczanym.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisoli i gotujemy ok 20 minut. Po tym czasie dorzucamy czosnek oraz warzywa (por, seler, pietruszkę,ziemniaki i marchewkę) pokrojone w paseczki lub w kostkę. Całość gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Przed końcem gotowania mięso wyjmujemy, obieramy, pokrojone wrzucamy do zupy. Dodajemy starte na dużych oczkach buraki, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, cukrem oraz odrobiną cytryny - do smaku. Gotujemy jeszcze
Walijskie PichcenieRozbite przez maszynkę, gotowe do obróbki cieplnej. Przygotowanie: Wersja obrazkowa całej, jakże skomplikowanej procedury, widoczna poniżej. Postępuj zgodnie ze wskazówkami widocznymi na rycinie, a sukces gwarantowany. A zatem posól mięso, obtocz w mące z przyprawami, zanurz w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Tak opanierowany kotlet, smaż aż do zrumienienia z obu stron. Nim obrócisz delikwenta na drugą stronę(...)ciut inaczej. Jedni mogą łączyć bułkę tartą z mąką już na wstępie. Inni użyją innych przypraw i zwieszają je z jajkiem. Czasem też właśnie namoczone w przyprawionym, rozkłóconym jajku mięso leżakuje przez noc w lodówce. Ile domów - tyle historii, a to tylko jeden kotlet. A co dopiero się dzieje z bigosem? Tu dopiero jest sposobów tysiące
Karczma Honoriettysłowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu. Składniki: 2 kg ziemniaków 1/2 kg wędzone boczku 1 cebula złota(...)zarumieni. Ziemniaki umyć, oborać i trzeć na tarce o drobnych oczkach albo zmiksować w blenderze. Odcisnąć dokładnie na durszlaku lub si tku . Do startych ziemniaków wbić jajka , dodać usmażone mięso wraz z cebulką , dodać mąkę, doprawić solą i dużą ilością pieprzu, a następnie dokładnie wymieszać. Na koniec wlać gorące mleko, jeszcze raz wymieszać. Masę wylać na wysmarowaną tłuszczem i bułką
Projekty ze smakiemmenu z okazji chrzcin, komunii i obiadów świątecznych, a nawet niedzielnych. Poniższe przepisy są autorstwa mojej babci, a przekazała je mi moja mama. SKŁADNIKI Na rolady śląskie: 1 kg mięsa wołowego 1 cebula 100-120 g słoniny wędzonej 60 g margaryny 4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz, musztarda Na kluski śląskie: 1 kg ziemniaków 1 jajko mąka(...)ziemniaczana szczypta soli Na modrą kapustę: 1 główka czerwonej kapusty 1/2 cytryny 1 średnia cebula mały kawałek słoniny sól, ocet, pieprz, cukier WYKONANIE Rolady śląskie: Mięso wołowe umyć, podzielić na części i rozbić tłuczkiem. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Słoninę również pokroić w kostkę. Rozłożone rolady posmarować lekko musztardą, następnie na każdą
Passions hobbies lifeDanie może nie należy do najzdrowszych i dietetycznych z racji ilości sera , a więc i tłuszczu, ale za to jest bardzo smaczne. Nie za często, ale
kuchnia doskiłyżki mąki • 1 ząbek czosnku • 1 cebula • 2 łyżki sosu sojowego • sól • pieprz • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej (przepis w mojej kolekcji) • kilka listków natki pietruszki Sposób przygotowania 1. Mięso z piersi kurczaka pokroić w kostkę. Do mięsa dodać jajka,śmietanę. Zetrzeć na drobnej tarce cebulę i czosnek,dodać sos sojowy przyprawę uniwersalną,posiekaną pietruszkę, sól i pieprz i na koniec
W królestwie smaków Beatydoniczka mięta świeża siekana 1 doniczka ogórki konserwowe 6 sztuki musztarda 2 łyżeczki kapary 1 łyżeczka sok z cytryny 1 łyżka olej do smażenia 1 łyżka anchois 4 sztuki Mięso umyć oprószyć solą i pieprzem polać olejem. Zgrillować. Kaszę ugotować w 2 szklankach wody z solą z dodatkiem ziela i liścia laurowego. Miętę i bazylię posiekać, ogórki pokroić w kosteczkę(...)fileciki anchois posiekać. Dodać oliwę, sól i pieprz do smaku, kapary, musztardę, sok z cytryny i wymieszać. Wymieszać wszystko razem. Nakładać na mięso
AZgotuj!seler. Wykonanie: W plastykowej torbie wymieszać 30 g oliwy, czosnek, cebulę, połowę (60 g) octu balsamicznego, posiekane zioła i skórkę z cytryny. Do marynaty włożyć kotlety, dokładnie wymieszać mięso w marynacie i zamknąć szczelnie torbę odkładając ją do lodówki co najmniej na 8 godzin lub dzień wcześniej całą noc. Po tym czasie wyjąć kotlety z marynaty, a samą marynatę przecedzić(...)Dopiero gdy ziemniaki są już miękkie można je na patelni oprószyć ziołami i solą do smaku. Przemieszać i po ok. 30 sekundach zdjąć z patelnię z ognia. Podawać z mięsem zalanym sosem i surówką doprawioną sokiem z cytryny lub limonki i szczyptą soli oraz cukru. Można sok z cytryny czy limonki wymieszać z kilkami kroplami oliwy lub oleju tłoczonego
Sztuka gotowania w/g Samirypół obiadu jest z głowy ;) Dziś quinoa rządzi razem z indykiem i świeżymi ziołami - rozmarynem, tymiankiem, majerankiem i szałwią. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 350 gram mielonego mięsa z indyka 1 jajko 1 mała cebula 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka świeżych listków tymianku 1 łyżka świeżych listków majeranku 1 łyżka świeżego siekanego rozmarynu kilka świeżych listków(...)masło pieprz sól Wykonanie: Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle pod koniec dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Quinoę mieszamy z mielonym mięsem, jajkiem i siekanymi ziołami doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy cebulę. Następnie mieszamy dokładnie formujemy kotlety i smażymy z obu stron na klarowanym maśle, a następnie jeszcze chwile dusimy z odrobina
Quinoa Raz!