Kurczak z makaronem inaczej 288średnim ogniu (jeśli płyta elektryczna, nagrzać maksymalnie przed postawieniem garnka, po czym zmniejszyć o połowę). Często mieszając, dusić. Jeśli będzie za dużo sosu, można odlać, wtedy łatwiej będzie podpiec mięso na złoto. Ale dobrze dolać ten sos z powrotem pod koniec pieczenia, aby potrawa nie było zbyt sucha. Dodać paprykę. Piec wszystko jeszcze kilka minut, uważając, by się nie przypaliło(...)Ciepłe mięso i paprykę wymieszać z makaronem. Wsypać kukurydzę (ilość wg upodobania). Wymieszać wszystko dokładnie, można jeszcze doprawić do smaku. I gotowe! Można podawać z sosami: śmietankowy, pieczeniowy, a także z sałatką. Smacznego
Anioszek w kuchni
Gołąbki bez zawijania 244gołąbki bez zawijania, czyli uformowane jak kotlety, zanurzone w sosie pomidorowym. Poszatkowana kapusta szybko się gotuje a przy całym daniu jest mniej pracy niż przy tradycyjnych gołąbkach. :-) 500g mięsa mielonego 150g suchego ryżu 500g kapusty (około 1/2 główki) 2 marchewki 4 łyżki bułki tartej 1 jajko M 1 koncentrat pomidorowy 1 łyżka mąki 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz(...)Kapustę i cebulę bardzo drobno siekamy. Marchewkę obieramy, ścieramy na drobnych oczkach tarki. 2. Mięso mielone, ryż, kapustę, cebulę, sól, pieprz, bułkę tartą i jajko mieszamy w dużej misce. Formujemy owalne kotlety wielkości tradycyjnych gołąbków. 3. W dużym garnku z grubym dnem zagotowujemy 1 litr wody. Do wrzątku przekładamy gołąbki, gotujemy pod przykryciem przez około 45 minut
Szefowa kuchni
Pikantne klopsy mielone 194bardzo drobno pieczarki. Doprawić do smaku solą i pieprzem i smażyć, aż cała woda z grzybów wyparuje. Bułkę tartą zalać ciepłym mlekiem i zostawić, aż bułka wchłonie całe mleko. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać ketchup, przecier pomidorowy, jajko, białko, majeranek, obsmażoną cebulkę i pieczarki, bułkę tartą namoczoną w mleku. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Formować klopsy
Kuchnia Pokoleń
GALARETKA DROBIOWA WARSTWOWA 202żelatyny sól pieprz 2 litry wody Przygotowanie: Udka i obrane marchewki zalewamy 2 litrami wody, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy do miękkości. Marchewkę gotujemy do al`dent. Wyjmujemy. Mięso kroimy w małe kawałki, marchewkę w kostkę, zaś jajka w plastry. Do salaterek układamy warstwowo: plaster jajka, łyżkę groszku, łyżkę kukurydzy, łyżeczkę marchewki i łyżkę mięsa, układamy tak drugą warstwę
Ciastka - domowe słodkości
Roladki schabowe z ketchupem i żółtym serem 224sztuk) 5 plastrów schabu sól, pieprz Nadzienie: 5 łyżek ketchupu 50g żółtego sera Dodatkowo: 1 jajko mąka bułka tarta olej Kawałki schabu rozklepać (dość cienko) tłuczkiem do mięsa i natrzeć (dokładnie) przyprawami. Każdy plaster mięsa posmarować ketchupem i obficie posypać uprzednio startym serem. Całość ściśle zrolować i kolejno obtoczyć: w mące, roztrzepanym (z odrobiną soli) jajku
Di gotuje
kalafiorowa zupa z pulpetami... 177Składniki: PULPETY: mięso mielone 1/2 kg, jajka 1 sztuka, cebula 1 sztuka, czosnek niedźwiedzi 2 łyżeczki, kasza manna 2 łyżki, bułka tarta 2-3 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 4 łyżki ZUPA: woda 3 litry, zupa kalafiorowa mrożonka 2 opakowania, ziemniaki 6 sztuk, kostka rosołowa 2 sztuki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki z podanych(...)składników wyrobić masę na pulpety, mięso użyłam drobiowe mielone, formować z masy pulpety nie duże, obtaczać je w mące wodę zagotować, wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki, wsypać mrożony kalafior, kostki rosołowe i zagotować do wywaru wkładać pulpety i gotwać wszystko z 20-25 minut na średnim ogniu do smaku doprawić pieprzem - zupa jest lekka, smaczna.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
Meksykańska tortilla czyli wege burrito. 369takiego burrito? Burrito to danie kuchni meksykańskiej czyli ciepła tortilla wypełniona farszem składającym się z różnych składników przeważnie mięso, kukurydza, fasola, cebula. Jak widzicie, zaproponowałam Wam wersję wegetariańską, bez mięsa. Ja lubię kuchnię meksykańską na ostro, z dodatkiem chili, ale możecie zdecydować jaki będzie poziom ostrości, ponieważ pieprz cayenne dodajecie na samym końcu. Jeżeli lubicie chrupiącą tortillę, to polecam podgrzać
Apetyt na Zielone
Stek tomahawk z salsą z czerwonej cebuli 237kupić długo dojrzewającą wołowinę. To rewelacja. Steki są przepyszne, kruche, rewelacyjne. Może przez lata w tym był problem, ż wołowina nie dojrzewała, nie wiem, ale teraz można kupić idealne mięso na steki. Ostatnio kupiłam stek typu tomahawk, taki z kością, prawie jak z amerykańskich filmów. Stek był sporych gabarytów, ważył ponad 800 gram. Na opakowaniu widniał napis(...)usmażony stek umieszczamy w nagrzanym piekarniku do temp.180 o C na okres 15 minut. Po tym czasie otwieramy piekarnik i pozostawiamy w nim stek przez około 10 minut aby mięso odpoczęło. Ciepły stek podajemy z wcześniej przygotowaną salsą. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewy
Rolada z indyka ze szpinakiem i fetą 252Jakże fajny obiad mam dziś do podania. Tak przygotowane mięso można podawać do obiadu ale także jako wędlinę do kanapek. Tak czy tak smakuje wybornie, mięso jest soczyste i mięciutkie, nie przesuszone. Polecam gorąco do wypróbowania. Rolada z indyka ze szpinakiem i fetą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Rolada cielęca 187bułki 5 jajek ugotowanych na twardo 1 posiekana cebula 2 ugotowane cienkie marchewki 1 ugotowana czerwona papryka pokrojona w paski 1 1/2 litra bulionu warzywnego Przygotowanie Mięso po usunięciu błon zalałem winem z octem, solą, pieprzem, posiekanym tymiankiem i natką. Odstawiłem na kilkanaście minut. Osobno zmieszałem bułkę tartą, ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo i cebulą przesmażoną(...)maśle. Wyjąłem mięso z marynaty, osuszyłem i posmarowałem farszem. Pośrodku położyłem marchewki oraz papryki. Zwinąłem roladę ( niezbyt mocno ), podwinąłem do środka brzegi, aby nadzienie nie wydostawało się na zewnątrz. Obwiązałem sznurkiem. Gotowałem w bulionie około godziny. Kiedy rolada była miękka, wyjąłem ją z garnka i obciążyłem. Podałem po wystygnięciu z dodatkiem świeżo startego chrzanu
R'n'G Kitchen
Falafel 290godziny. Natkę pietruszki i kolendrę umyć, osuszyć. Ząbki czonku i cebulę obrać. Namoczoną cicierzycę odcedzić, opłukać i zmielić wraz ze wszystkimi składnikami (oprócz mąki) w maszynce do mięsa czy w malakserze. Zmieloną cicierzycę z przyprawami przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie z masy formować okrągłe, niewielkie kotlety. W razie potrzeby, gdyby masa była(...)falafele są chrupiące na zewnątrz i miękkie i delikatne wewnątrz. Sekret udanych falafeli tkwi w bardzo dobrym i dokładnym zmieleniu ciecierzycy. Najlepiej namoczoną ciecierzycę zmielić w maszynce do mięsa, ewentualnie w malakserze. Zwykły blender może nie dać sobie rady:-( Dobrze zmielona ciecierzyca idelanie się klei i nie trzeba dodawać do masy mąki. Należy użyć suchej ciecierzycy jedynie namoczonej przez
Gospodyni Miejska
Rillettes wieprzowe 190smalcu 100 ml wody Przygotowanie: Smalec i drobniutko pokrojoną słoninę roztopić w garnku na małym ogniu, wlać 100 ml wody. Dodać cebulę, 5-6 ząbków czosnku i pokrojone drobno mięso z boczkiem. Dodać przyprawy i wlać wino. Gotować na malutkim ogniu ok 4 godzin. Następnie odparować nadmiar płynu, doprawić do smaku świeżym czosnkiem, majerankiem i ewentualnie jeszcze jedną(...)łyżką octu jabłkowego. Rozdrobnić miękkie mięso widelcem i przełożyć do słoiczka... wystudzić i gotowe.. Smacznego
Gaździnka warzy
Miodowe udka z kaczki / Honey duck legs 183Jestem ogromną fanką mięsa z kaczki i wciąż poszukuję nowych możliwości jej przyrządzenia. Jakiś czas temu wpadła mi w ręce książka Mateusza Gesslera pt. „Moja kuchnia polska” gdzie znalazłam wiele fajnych i bardzo łatwych przepisów. Kaczka wpadła mi w oko już przy pierwszym przeglądaniu książki, więc postanowiłam ją sprawdzić. Takim tez sposobem powstały udka kacze, najpierw marynowane
karmelowy
Przepiórki duszone w warzywach z nutą słodyczy ananasa 186Nadarzyła się okazja w czasie wizyty u córki w Łodzi. Kupiłam je w Makro i dodatkowo trafiłam na promocję. Małe ptaszki, jak mini kurczaczki. Ciekawiło mnie jaki gatunek ma mięso. Nie jest czerwone ( jak u gołębia ) i też nie białe ( jak u kurczaka ), jest specyficzne. Smaczne. W sumie można je zrobić bardzo szybko. Nie zawiodłam się. Zapewne jak kiedyś natrafię(...)doszło do zapłonu oleju, bezpieczeństwo najważniejsze ). Dodajemy warzywa i pozostałe przyprawy oraz nektar ananasowy. Jeżeli istnieje taka potrzeba dodatkowo solimy. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Dusimy do miękkości mięsa ( nie jest to zbyt długi proces ). I teraz tylko się delektujemy, najlepiej przy lampce wina. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewy
Carnitas wieprzowy 157laurowych sok z pomarańczy łyżeczka oregano imbir, pieprz cayenne, lubczyk, estragon do smaku sól kilka kropel sosu sojowego ciemnego Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać, włożyć do brytfanki razem z mięsem. Dodać przyprawy i zalać sokiem z pomarańczy. Piec w 170 st C przez 2 godz. Miękkie mięso podzielić na kawałki. Sos zmiksować, wsypać posiekaną natkę, opcjonalnie dodać kawałki ananasa
Gaździnka warzy