Schab zapiekany z sosem chrzanowym 199łyżka mąki pszennej - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Schab umyłam i zamarynowałam w naczyniu w przyprawach, dodałam jeszcze dwa ząbki wyciśniętego czosnku (poprzedniego dnia wieczorem). Na drugi dzień zamarynowane mięso przełożyłam do rękawa do pieczenia i do naczynia żaroodpornego. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 60 minut. Po tych 60 minutach rozcinam rękaw i wyjmuję go całkiem(...)zostawiając mięso w otwartym naczyniu w piekarniku na ok. 20-25 minut, żeby z wierzchu się troszkę przyrumieniło. W międzyczasie robię sos. SOS: W garnku podgrzewam wodę z kostką rosołową ( wywar warzywny). Odmierzam troszkę tego wywaru i mieszam z połową śmietanki, żeby się śmietanka nie zważyła i wlewam to wszystko do wywaru po czym dodaję resztę śmietanki. Do tego
Tanio smacznie i prosto
Stek ze strusia 185Wiele osób uważa, że struś ma podobne mięso do wołowiny. Zgodzę się jeśli chodzi o strukturę mięsa i czas obróbki termicznej. Rzeczywiście stek ze strusie można przygotować w zasadzie prawie tak samo jak z kawałka wołowiny takiej samej wielkości. Smakuje jednak inaczej. Jak? Spróbujcie sami. To szybkie i naprawdę proste danie
Milion Smaków
Smażona pierś z kaczki 221Sól, pieprz Do podania: Sos żurawinowy Zielona fasolka szparagowa/ziemniaki Jak przygotować soczystą pierś z kaczki? Skórę, czyli tą tłustą część nacinamy nożem w kratkę. Pamiętajmy, aby nie naciąć mięsa. Po tym piersi solimy z obu stron, a pieprzymy tylko od strony mięsa, czyli skóry nie doprawiamy pieprzem. Tak przygotowane piersi układamy na zimną patelnię skórą do dołu i zaczynamy
Kuchnia Łukasza
KOTLECIKI Z DORSZA 149całą rybą, na szczęście bez głowy ;) Aby nie narazić rodziny, na zadławienie się ością, postanowiłam przygotować kotleciki. No bo jeśli nawet jakaś ość umknie moim oczom, to podczas mielenia mięsa przestanie już być taka groźna. Kotleciki podałam ze smażonym ryżem i brokułami, było smacznie :) SKŁADNIKI: 500 g mięsa z dorsza (bez ości) 1 drobno pokrojona szalotka 1 ząbek czosnku, przeciśnięty
Kuchnia w opałach
Makrela w teriyaki 257makaron. Gdy warzywa będą miękkie – łączymy z ugotowanym makaronem. Na filetach robimy 2-3 delikatne nacięcia od strony skóry, aby ryba nie zwijała się podczas smażenia. Od strony mięsa posypujemy solą i pieprzem. Smażymy na 2 łyżkach oleju przez dwie minuty od strony skóry, a następnie minutę od strony mięsa. Zalewamy marynatą teriyaki i gotujemy przez 2 minuty
Poezja smaku
Suszona Wołowina 210sojowy, Teriyaki, pastę chilli i wasabi. Polędwicę kroimy w cienkie plastry i wkładamy do pojemnika, dobrze wymieszaj z marynatą. Wstaw do lodówki na 2h. Następnie plastry mięsa wyłóż do suszarki (takiej jak suszymy owoce) i suszymy ok 6h co jakiś czas przekręcając. Jeżeli nie macie suszarki wyłóżcie mięso na kratkę z piekarnika wyłożoną papierem pergaminowym
Niezły Młynek
Klopsiki w sosie pomidorowym 156Składniki: 500 g mięsa wołowego 1/2 szklanki mleka 1 mała bułka 1 jajko 1 cebula mąka pszenna olej do smażenia sól, pieprz sos 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego mąka pszenna 3 łyżki masła sól, pieprz Wykonanie: Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć razem z mięsem. Do mięsnej masy dodać jajko
magiczna kuchnia Kasi
Łagodne zielone curry z kurczakiem 287które nie każdy ma na co dzień w lodówce, jednak nie powinno być problemu ze znalezieniem ich w działach kuchni świata w dobrych marketach. Przygotowanie dania rozpocząłem od zamarynowania mięsa. Udka kurczaka pozbawiłem skór, a następnie wykroiłem z nich kości. Mięso pokroiłem w centymetrowe paski i umieściłem w misce. Dodałem do niego skórkę otartą z dwóch limonek
Wyprawy kulinarne
KURCZAK HOISIN PO KANTOŃSKU 386Chin. Kurczak po kantońsku z sosem Hoisin. Hoisin to słodko-ostry sos robiony ze słodkich ziemniaków, soi i sezamu. Do kaczki czy kurczaka jest wprost idealny. A jeśli zamarynujecie mięso odpowiednio wcześniej, najlepiej wieczorem i na noc zostawicie mięso w lodówce, sami będziecie zaskoczeni efektem. To proste i łatwe danie, w... Czytaj dalej
Mam To Na Widelcu
PAD THAI Z KURCZAKIEM 348świeża kolendra * orzeszki ziemne * limonka Uwaga! By przygotować prawdziwego , pysznego Pad Thaia absolutnie nie wolno pomijać żadnego z wymienionych składników ( pasta z tamaryndowca jest bardzo ważna! ). SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mięso kroimy w paseczki, marynujemy co najmniej godzinę w sosie sojowym, oleju i sosie rybnym. Rozgrzewamy woka, smażymy kurczaka razem z marynatą przez kilka minut, dodajemy kiełki fasoli mung, pastę tamaryndową, cukier
Ostra na Słodko
drobiowe flaczki z żołądków kurzęcych 169liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy wywar, przez 60 minut ( godzina to jedynie wartość przybliżona, rosół musimy gotować tak długo, aż mięso będzie miękkie). W tym czasie myjemy żołądki pod bieżącą wodą, krojąc je następnie nożem na podłużne kawałki. Pokrojone żołądki, wkładamy do garnka i zalewamy je przecedzonym ( najlepiej przez(...)następnie na patelnię dodajemy pokrojone warzywa. Teraz wszystko delikatnie solimy i pieprzymy, smażąc dalsze pięć minut, a następnie warzywa z patelni dodajemy do flaczków, razem z pokrojonym mięsem indyczym, na którym gotowaliśmy rosół. Flaczki doprawiamy tymiankiem, solą, pieprzem, oraz maggi, gotujemy całość jeszcze pięć, siedem minut i rozlewamy na talerze
Miód i pieprz
Zapiekanka z ryżem i kurczakiem. 2053pierś z kurczaka w małe kawałki. Następnie pokrojone składniki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju/oliwy - doprawiamy solą, pieprzem i smażymy od czasu do czasu mieszając, do momentu zrumienienia mięsa. Potem dodajemy pomidory wraz z zalewą i doprawiamy papryką, solą, czosnkiem oraz obficie oregano i bazylią. Dusimy do momentu zmięknięcia pomidorów i wyparowania troszkę wody, powinien powstać sos. Ryż gotujemy(...)według instrukcji na opakowaniu. Kiedy już nam się ugotuje przekładamy go do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, na ryż wykładamy mięso z pomidorami, posypujemy startym serem i zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20-25 minut. Po podaniu można posypać szczypiorkiem. Smacznego
Moje-pitraszenie
Zapiekanka pasterska 211piórka, seler w drobną kostkę, a marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebule, przez ok. 5 minut, aż będzie miękka. Dodajemy mięso i doprawiamy, rozmarynem, papryką kolendrą, solą i pieprzem. Smażymy przez kolejne 5 minut mieszając. Wlewamy wino i dusimy aż odparuje. Dodajemy warzywa i bulion. Całość gotujemy bez przykrycia przez(...)osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i gnieciemy na purée. Wbijamy jajka i dodajemy masło. Bardzo dokładnie i szybko mieszamy. Następnie wlewamy mleko i ponownie mieszamy. Na spód naczynia wykładamy mięso (dobrze, by naczynie było dość wysokie, minimum 10 cm). Na mięsie równomiernie wykładamy purée ziemniaczane i wygładzamy. Posypujemy startym serem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez 20 minut
Smakuj życie!
Pasztet drobiowy z suszonymi śliwkami 205kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 200g suszonych śliwek sól, pieprz 1. Kurczaka porcjujemy. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. 2. Mięso, marchew i pietruszkę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotujemy przez około 1h, do miękkości. Studzimy. 3. Pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy wątróbkę(...)chwilę smażymy. Studzimy. 4. Bułki moczymy w rosole pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. 5. Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa, wątrobkę, cebulę, kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy surowe jajka, pokrojone śliwki, obie papryki, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy ręką. 6. Pasztet przekładamy do aluminiowych foremek, pieczemy przez
Szefowa kuchni
Polędwica wołowa na ostro 284Czasem trzeba zjeść trochę surowego mięsa. Podobnie, jak czasem mięsem trzeba rzucić 😉 Najczęściej jemy tatara w rożnych odsłonach: po polsku, po francusku, czasem z azjatyckim sznytem. Tym razem przygotowywaliśmy kanapki z wołowiną i bardzo ciekawym kawiorem – przepis do … Czytaj dalej
slodkokwasnapl