smaku 1 łyżeczka pieprz 1/2 łyżeczka rozmaryn gałązka szałwia kilka listków + do przybrania cebula biała 1 sztuka czosnek 2 ząbki Na patelni z grubym dnem obsmażyć mięso na gorącej oliwie, wyjąć. Na patelnię wrzucić masło, cebulę, marchew i selera - pocięte w drobną kostkę i podsmażyć. Dodać czosnek i gałązkę rozmarynu, listki szałwii a potem pomidory, wino. Zagotować(...)odparować wino. Włożyć ponownie obsmażone mięso wyjęte wcześniej i wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego garnka. Wstawić do piekarnika na ok.1,5 godziny. Podawać z chlebem lub kaszą jaglaną. Posypać natką lub szałwią
AZgotuj!Zagłoba:)... Ciasto: ~~~~~~~~ 20dag.maki 2 jajka 2 szkl.mleka 2 łyżki oleju majeranek 1 łyżeczka 1 łyżeczka kozieradki sól Farsz: ~~~~~~~~~~~~~~~~ 25dag.kiszonej kapusty 1 serce wieprzowe lub jak ktoś nie lubi mięso wołowe 1 cebula 3 ząbki czosnku olej 4 suszone grzybki liść laurowy po 4 ziarna ziela ang.i czarnego pieprzu 2 jajka 2 łyżki masła sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ciasto-miksujemy mąkę(...)szklance wody,liść laurowy,ziele ang. i ziarna pieprzu.Dusimy kapustę ok.30 min.Gdy będzie miękka ,odparowujemy i studzimy.Wyjmujemy liść,ziele i pieprz oraz grzyby.Dodajemy do kapusty usmażone i zmielone mięso z serca wieprzowego lub wołowiny,roztrzepane jajka,posiekane grzyby.Wymieszać,przyprawić solą i pieprzem.Smażymy na patelni naleśniki.Każdy smarujemy farszem,zwijamy w rulon.Kroimy każdy na pół ukośnie i zapiekamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPrawdę mówiąc robiłam te klopsiki jakiś czas temu...u mnie były kurki,ale można dać również inne grzybki. 0,5 kg mięsa mielonego 1 jajko cebula przyprawy [sól. pieprz, vegeta] mąka do panierowania oliwa do smażenia marchewka kurki Kurki wyczyścić, pokroić.Mięso wyrobić z jajkiem i przyprawami.Formować małe pulpeciki , obtaczać w mące i usmażyć na oliwie na rumiano.Wod
Moje domowe kucharzenieSzybka, prosta i bardzo smaczna sałatka z makaronem ryżowym. Polecam! Składniki: 250g makaronu ryżowego 200g szynki 1 duża czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 1 mały ogórek
kuchnia doskichili oraz boczek i smażymy pod przykryciem ok 15 minut. Mieszamy by nam się nie przypaliło. Gdy mieszanka będzie ładnie pachnieć i się lekko rumienić zwiększamy płomień, dodajemy mielone mięso i dobrze mieszamy. Gdy mięso zacznie się rumienić dodajemy pomidory, zmniejszamy płomień i dusimy bez pokrywki ok. 25 minut. Sos doprawiamy sola i pieprzem. Ekstra mięsny
Dzieje kuchennej WiewióryPosól odrobinę. Teraz dodaj pokrojone piersi z kurczaka lub krewetki oraz chilli. Smaż na niewielkim ogniu, często mieszaj aby nic się nie przypaliło, około 5 minut, aż mięso dojdzie. Czas na pomidora, wydrąż środek i pokrój skórkę w kostkę ,dodaj do mięsa. Odcedź makaron i wrzuć go na patelnię, wymieszaj dokładnie. Podawaj gorące z świeżą bazylią
Pasje JolkiO czym marzą dzieci, gdy na termometrze jest 30 stopni? Wiadomo, że o lodach. A jakie lody są najlepsze? Oczywiście domowe. Dokładnie wiemy co w nich
kuchnia doskimąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu makaron świderki (u mnie Lubella ) Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie podsmażamy ją na tłuszczu. Ja całość przygotowuję w żeliwnym garnku. Mięso kroimy w kostkę, dodajemy do podsmażonej cebuli i dusimy. W trakcie duszenia lekko podlewamy zimną wodą i dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz przyprawy. Gdy mięso nabierze miękkości zagęszczamy
Słodkie okruszkiklopsiki pod względem przepisu i smaku.Delikatne i soczyste w środku , lekko pikantne w kremowym sosie zanurzone ,kuszą by je schrupać z przyjemnością jak rzodkiewkę,pycha.... 2 cebule 30 dag.mielonego mięsa z indyka 1 jajko 1 kajzerka 3 łyżki tartej bułki 1 pęczek bazylii 1 łyżeczka przyprawy domowej uniwersalnej- przepis na blogu olej rzodkiewki 1 strąk chili czosnek kostka rosołowa mąka(...)Bułkę moczymy.Bazylię płuczemy,otrzepujemy z wody,siekamy.Mięso przekładamy do miski.Dokładamy odciśniętą bułkę,tartą bułkę,posiekaną bazylię i połowę cebuli.Wbijamy jajko.Przyprawiamy solą i domową przyprawą uniwersalną.Wyrabiamy mięso.Formujemy z masy mięsnej klopsiki.Smażymy z każdej strony na złoty kolor.Rzodkiewki kroimy w plastry,papryczkę chili siekamy.W rondelku rozgrzewamy masło.Wrzucamy pozostałą cebulę.Smażymy na szklisto.Dokładamy rzodkiewki,chili
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki: -500 g. mięsa mielonego z szynki wieprzowej -Ketchupy Kotlin (3 małe łagodne, 1 mały ostry - jeśli ktoś woli bardziej ostre niech zrobi 2/2) -2 ząbki czosnku -oregano -sól -pieprz Sposób przygotowania: Mięso mielone podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Chwile ze sobą podsmażamy i dodajemy ketchupy. Na koniec doprawiamy ewentualnie do smaku. Gotujemy makaron
Magia jedzenia.smak pęczaku, przełamany został świeżością szczypiorku oraz kwaskowatym i ostrym aromatem musztardy. Kto sam nie spróbuje, nie uwierzy, jakie to jest dobre! :) Tak doprawiony pęczak stanowi świetny dodatek do mięsa wszelkiego rodzaju. Ja pałaszowałam go w towarzystwie Gulaszu wyraźnie przyprawionego od Pamapol . Gulasz - mocno mięsny, z dodatkiem cebuli, w gęstym i aromatycznym sosie - idealnie łączył się z niekonwencjonalnie przyrządzonym pęczakiem(...)odcedzić na sicie i przełożyć do miski. Jeszcze gorący doprawić masłem, musztardą francuską, solą i pieprzem. Dorzucić pokrojony drobno szczypiorek. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Podawać jako dodatek do pieczonego mięsa, kotletów czy tak jak u mnie - Gulaszu wyraźnie przyprawionego od Pamapol . Smacznego
Grunt to przepis!kilka minut Składniki: 1 dorsz wędzony niezbyt duży 250-320g Sok z połowy cytryny łyżeczka pieprzu czerwonego Sól himalajska Łyżeczka posiekanego szczypiorku Łyżka ciepłego masła Przygotowanie: 1/ Obieramy mięso z dorsza odłączając mięso od ości i skóry - przekładamy do miski. 2/ Dodajemy masło, rozgnieciony w moździerzu pieprz, sok z cytryny, sól i szczypiorek. Dokładnie zagniatamy najlepiej w rękach. Odstawiamy
Kuchnia PROzdrowotnaJuż kiedyś były na blogu muffiny z szynką , ale tym razem w zdrowszej wersji z mąki pełnoziarnistej i otrąb owsianych. Idealna propozycja na ciepłe śniadanie
kuchnia doskiZazwyczaj kiedy pytam dzieci co robimy dzisiaj na obiad, pada odpowiedź ,,kurczak w majonezie''. I wlaśnie dzisiaj tak bylo :) Danie naprawde bardzo szybkie, a smakuje obłędnie
kuchnia doskiwersji zupełnie inne, w odmienionym smaku i konsystencji. Dzięki przechowania gotowych surowych kotletów w lodówce przed obsmażeniem, zyskuja one niezwykłej delikatności. Spróbujcie sami. Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 łyzki bułki tartej 1/2 szklanki mleka 1 cebula czerwona 1/2 czerwonej papryki olej mąka 1 jajko kilka gałązek natki pietruszki sól, pieprz, słodka papryka mielona Wykonanie: Paprykę oraz cebule drobno(...)posiekać podsmażyć. Bułkę tarta zalać mlekiem, dodać do mięsa razem z cebula i papryką. Dodać jajko i posiekaną natkę. Doprawić masę mięsną, wyrobić dokładnie. Formować kotleciki, obtoczyć w mące i odstawić do lodówki na min 30 minut. Po tym czasie smażyć
Z Majeczką w kuchni