mięso - 63110 przepisów (strona:1658/4208)

Kiełbasa biała parzona 354

gorąco z chrzanem Na zimno z musztardą francuską Jeszcze surowa  Przepis Mięso -boczek bez skóry 2 kg -łopatka 2 kg -karkówka 2 kg Przyprawy -sól kamienna nie jodowana 18 g/kg -pieprz czarny mielony 3 g/kg -majeranek 1 g/kg -czosnek świeży zgnieciony przez praskę 6 g/kg -woda 250 g i 100 g po 12 godz. Wykonanie Mięso myjemy i mielimy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Schabowe roladki sosie 183

oregano świeży tymianek lub świeże oregano do posypania Do podania ziemniaczane puree z dodatkiem kaparów zielona fasolka Przygotuj roladki. Rozbite kotlety oprósz oregano, solą i pieprzem. Na każdą porcję mięsa nałóż plaster mozzarella, kilka listków szpinaku i 1 suszony pomidor w zalewie, pokrojony. Zwiń mięso w rulon. Kotlety, które są duże nie wymagają spinania wykałaczką. Zrumień roladki na rozgrzanym tłuszczu

codojedzenia
Sałatka jajeczna z kurczakiem 203

pasują do siebie a ogórek nadaje sałatce dodatkowej chrupkości. 300 g makaronu ryżowego (o kształcie ryżu) 1 puszka kukurydzy 1 ogórek szklarniowy 1 filet z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 5 ugotowanych jajek Szczypiorek do dekoracji 6 czubatych łyżek kremowego majonezu  FOLWARK Sól Pieprz Olej do smażenia Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy zimna(...)wodą na sicie.  Kukurydzę odsączamy z zalewy. Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa, smażymy na odrobinie oleju. Ogórka obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Z 3 jajek wyciągamy żółtka (posłużą nam na wierzch sałatki). Pozostałe przeciskamy przez sitko do jajek. Wszystkie składniki (bez zostawionych  żółtek) dokładnie mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą, pieprzem. Mieszamy

VioletoweKucharzenie
Pieczona karkówka z czosnkiem i jałowcem. 174

przecisnąć przez praskę, owoce jałowca, kolendrę rozgniatamy w moździerzu, do miseczki wkładamy wszystkie przyprawy, dodajemy rozgniecione owoce jałowca, kolendrę i czosnek,  do mieszanki dodajemy oliwę z oliwek, mieszamy, mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nakłuwamy, nacieramy przygotowaną mieszanką, robimy ukośne nakłucia, wkładamy w nie czosnek w piórkach, karkówkę umieszczamy w rękawie, zostawiamy w lodówce na 24h., pieczemy w naczyniu żaroodpornym(...)piekarniku: 10 min.w temp. 200 stopni, następnie zależnie od wagi 1h na 1 kg. mięsa., 10 min przed zakończeniem pieczenia wyjmujemy karkówkę z rękawa, karkówka nabierze koloru

Kuchnia Beaty
Rolada schabowa w chrzanowej galarecie 227

Chrzan tarty ze słoika Ocet cukier Żelatyna Wykonanie: Papryki kroimy na kawałki i pieczemy aby usunąć skórkę. Schab kroimy w taki sposób aby uzyskać jak najdłuższy i cienki kawałek. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy warzywa i przyprawy oraz solimy. Zagotowujemy. Na mięsie układamy obrane papryki. Zwijamy w roladę. Całość delikatnie umieszczamy w siatce lub gazie(...)Schab wkładamy do wywaru i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy niewielką ilość octu ( aby lekko zakwasić wywar, najlepiej sprawdzić smak ). Gotujemy jeszcze kilkanaście minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy, odstawiamy aby przestygło. Z wywaru odlewamy tyle płynu ile będzie nam potrzebne do galarety ( tak aby nie mącić całości ). Do odlanego wywaru dodajemy kilka łyżeczek tartego chrzanu. Gotujemy razem

Smaki Ewy
Galaretka drobiowa w wersji wielkanocnej 262

świętach, jeśli tylko czas pozwoli mi pstryknąć zdjęcia. Dzisiaj pokażę pomysł na galaretkę drobiową, który robił rok temu furorę na znanym portalu społecznościowym. Rzecz jasna, można użyć dowolnego mięsa i dodatków. Potrzebne są dodatki wg uznania, bulion i żelatyna w proporcji podanej na opakowaniu. A najważniejsze- wydmuszki! Ja swoje uzyskałam przy robieniu ciast- wbijałam je przez dość mały otwór(...)czubku. Miał on około centymetra- trzeba zrobić taki, aby żółtko mogło się jakoś z tego nieszczęsnego jaja wydostać. Skorupkę dokładnie myjemy, wrzucamy do niej mięso i dodatki, zalewamy bulionem z żelatyną. Sztuką jest ładne obranie takiego wytworu- galaretka  musi dobrze stężeć! Zaczynając od okolic dziury obieramy kawałeczek i następnie wciskając delikatnie łyżeczkę między skorupkę a galaretkę obracamy ją. Jajko

Wrzosowa Polana
Frittata z burakiem i wędzonym pstrągiem 204

nietypową pizzę :) Frittata z burakiem i wędzonym pstrągiem Składniki / 2 porcje: 3 ugotowane ziemniaki (mogą być pozostałe z obiadu) 1 ugotowany burak 120 g wędzonego pstrąga (waga samego mięsa) oliwa koperek 6 jajek sól, pieprz do podania: chrzan Przygotowanie frittaty: Piekarnik nastawiony na górną grzałkę (grill) nagrzej do 200 stopni C. Ugotowane ziemniaki (bez skórki) pokrój na ósemki. Buraka (również(...)skórki) pokrój w kostkę. Jeżeli masz całego wędzonego pstrąga, usuń z niego skórę i ości. Mięso podziel na mniejsze kęsy. Na żeliwnej patelni* (takiej, którą możesz włożyć do piekarnika) na średnim ogniu, rozgrzej trochę oliwy. Wrzuć ziemniaki, buraki oraz wędzonego pstrąga i smaż przez 3-4 minuty. W tym czasie posiekaj koperek. Wbij jajka do miski i rozbełtaj razem

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka jajeczna z kurczakiem wędzonym w sosie majonezowo chrzanowym. 258

konserwowego - 1 mniejsza cebula czerwona - 3-4 łyżki majonezowego sosu chrzanowego Folwark - 1 łyżka majonezu ( u mnie Folwark ) - sól i pieprz biały do smaku Wykonanie Udka obieram ze skóry, mięso oddzielam od kości. Jajka, mięso z kurczaka i cebulę kroję w kostkę ( cebulkę drobniutko) dodaje odsączony groszek, sos majonezowo-chrzanowy, majonez, doprawiam do smaku solą, białym pieprzem i dokładnie mieszam

Kuchnia z widokiem na ogród
Gołąbki 280

taką pokazać Wam na blogu. Sam wybór zostawiam już Wam :) Z poniższego przepisu wyszło mi 26 średniej wielkości gołąbków. Składniki na gołąbki: 2 główki białej kapusty 1kg mięsa mielonego 4 woreczki ryżu ( gotowanego 5 minut krócej, niż zalecane jest na opakowaniu ) 2 duże cebule 5 ząbków czosnku sól ,pieprz 2 łyżki majeranku 5 listków laurowych, 5 kulek ziela angielskiego Przygotowanie(...)Ściągnięte liście kapusty odkładamy na bok, studzimy, a kiedy mamy już pościągane je z dwóch główek, ścinamy z każdego zgrubiałą część łodygi, dzięki czemu gołąbki łatwiej będą się zawijały. Mięso łączymy z ugotowanym ryżem, zeszkloną cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie ze sobą łączymy, najlepiej wyrabiając dłonią. Na każdy liść nakładamy farsz ( mniej więcej sporą łyżkę

NiePieprz.pl
Cannelloni przepis 186

Cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem to moja dzisiejsza propozycja na smaczny obiad, czy kolację, dla całej rodziny. Przygotowanie cannelloni jest dość pracochłonne, ale wierzcie mi, że nadziewanie tych rureczek jest na prawdę fajną i przyjemną zabawą, a efekt końcowy, w tym także smakowy, po wyjęciu z piekarnika, zachwyci Was i waszych bliskich :) Z poniższego przepisu, wyszło mi 26 rurek(...)cannelloni :) Smacznego :) Składniki na cannelloni: makaron cannelloni Nadzienie: 500g mięsa mielonego 400g szpinaku mrożonego, przygotowanego wg. tego przepisu 5 pieczarek w kosteczkę ( opcjonalnie ) pół papryki czerwonej w kosteczkę 1 cebula w kostkę 1 jajko 2 garście startego sera mozzarella 5 przeciśniętych ząbków czosnku sól, pieprz do smaku Beszamel: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 2,5szkl. mleka sól, pieprz

NiePieprz.pl
Pieczeń z jajkiem + film 332

obiadu z ziemniakami i surówką, bądź na zimno z sosem chrzanowym jako przystawkę.  składniki na formę do babki lub keksówkę   5 jajek ugotowanych na twardo 1 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 2 mniejsze czerwone cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej 1 surowe jajko szczypta słodkiej mielonej papryki 1 łyżka suszonego majeranku czarny pieprz sól przepis Obraną(...)cebulę drobno siekamy. Do miski przekładamy mielone mięso, dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą oraz jajko. Całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem, mieloną papryką oraz majerankiem, wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i wyrabiamy dłonią. Do formy na babkę lub keksówki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą przekładamy połowę masy mięsnej i dokładnie ją rozprowadzamy delikatnie dociskając łyżką

Smakowite Dania
pieczony indyczy udziec w żurawinowym sosie 203

cześć ( około 1/3) układamy po wewnętrznej stronie wyjętego z lodówki udźca. Całość formujemy w roladę i  owijamy sznurkiem (naturalnym i bezbarwnym, aby nie okazało się, że farbuje on mięso w trakcie pieczenia). Udziec wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 30 minut. cielęciny nie należy niczym przykrywać. Następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, przykrywamy roladę i pieczemy(...)przez kolejne 40 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim mięso na 20-30 minut, pozwalając, żeby pieczeń wchłonęła sok.  Po upłynięciu tego czasu wyjmujemy udziec z piekarnika i odlewamy sos spod pieczeni do oddzielnego rondelka. Trzymając indyka w ciepłym miejscu przygotowujemy sos. W garnku roztapiamy masło, dodajemy wazową łyżkę soku spod  pieczeni, resztę żurawiny i słodką śmietanę

Miód i pieprz
Domowa biała kiełbasa 180

cukru 6 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu 8 g majeranku 45 g soli peklowej 3 duże ząbki czosnku 250 ml zimnej wody oczyszczone jelito cienkie do napełniania Mięso pokroić na kawałaki. Następnie karkówkę zmielić na sitku 4 mm a łopatkę na sitku 8mm. Mięso przełożyć do dużej miski. Dodać przyprawy, sól peklową oraz drobno starty czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie

Monia miesza i gotuje
Policzki wołowe w sosie winnym 230

kilka godzin na ich gotowanie. Na szczęście przygotowuje się je bardzo prosto – robią się praktycznie same. Najtrudniejsze jest tylko wycięcie z nich zewnętrznych błon. Reszta jest nieskomplikowana. Uduszone mięso jest wyraziste, rozpadające się na włókna, delikatne i bardzo sycące. Doskonałe wołowe mięso w pełnym aromatów, ciemnym sosie na bazie wina powinno zaspokoić gusta najwybredniejszych smakoszy. Policzki wołowe w sosie

Poezja smaku
Potrawka orientalna z gotowanym mięsem 254

Orientalny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu Składniki ugotowane udka z kurczaka 2 szt pieczarki 3-4 szt papryka czerwona 1/2 szt cebula dymka 2 szt bambus pędy 1/2 słoika sos … Czytaj dalej Potrawka orientalna z gotowanym mięsem

czarrna od kuchni

Proponowane wyszukiwania