Frittata z boczkiem, jarmużem i mozzarellą 223Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Frittata to danie podobne do omletu przygotowywane z najróżniejszymi dodatkami. Bazą są zawsze jajka, którymi zalewamy podsmażone wcześniej warzywa czy mięso. Ja swoją frittatę przygotowałam z boczkiem, jarmużem i serem mozzarella. Możecie oczywiście zamienić boczek na dowolną wędlinę, ale polecam zrobić ją z boczkiem. Ja zawsze używam takiego(...)chudego praktycznie z samym chudym mięsem, który dobrze wysmażam na patelni aby tłuszcz się wytopił. Frittatę możecie przygotować na śniadanie, lekki obiad lub kolację. Smakuje na ciepło i zimno. Post Frittata z boczkiem, jarmużem i mozzarellą pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotuje
Kotleciki z czerwonej soczewicy z jarmużem 242wierzę, że przynajmniej część z Was spróbuje ich smaku. Dzisiaj będę namawiać na przygotowanie podobnych kotlecików, ale z czerwonej soczewicy. To również fantastyczne źródło białka, więc może zastąpić mięso. Na pewno jest to propozycja dla tych, którzy właśnie od mięsa stopniowo odchodzą. Składniki: 400 g czerwonej soczewicy 2-3 spore garście jarmużu 2 średnie cebule 4-5 większych ząbków
Codzienna kuchnia niecodzienna
Zakupy na frisco.pl 181półkach. Takie zakupy są bardzo wygodne, mamy duży wybór, niższe ceny i możliwość porównania produktu z innymi markami. W internetowym markecie Frisco.pl można kupić świeże pieczywo, mięso, nabiał, ryby, warzywa, owoce, środki czystości, kosmetyki czyli wszystko to co w domu jest potrzebne na co dzień. Po pierwszym spotkaniu z e-marketem pomyślałam(...)takie zakupy spożywcze przez internet można realizować tylko w dużych miastach, co prawda kilka kategorii produktów nie dociera do małych miasteczek jak np: świeże mięso czy alkohol, ale możemy to bardzo prosto sprawdzić podając kod pocztowy swojej miejscowości w nagłówku strony frisco . Niedostępne produkty są od razu ukrywane na liście także nie ma problemu
Marta Gotuje
Kotlety z pekinką i grzybami mun 240frytkownicy..kiedyś robiłam w podobnym cieście , ale tym razem są z kapustą i grzybami mun..pomysł na taki , a w sumie podobny dodatek podpatrzyłam gdzieś w necie. 500 g mięsa mielonego kawałek kapusty pekińskiej kilka grzybów mun Skworcu 1 łyżka suszu warzywnego Skworcu 1 cebula 1 jajko około 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz , majeranek(...)mleka 1 jajko Grzyby mun namoczyć , następnie gotować kilka minut.Pokroić w paseczki.Cebule obrać i pokroić , kapustę poszatkować . Kapustę, cebulę grzyby i susz podsmażyć na łyżce oleju .Ostudzić. Mięso wymieszać z jajkiem, bułka tartą i podsmażoną kapustą i przyprawami a następnie wszystko dokładnie wymieszać. Formować kotlety .Wszystkie składniki na ciasto wymieszać do utworzenia jednolitej masy, obtaczać w niej kotlety
Moje domowe kucharzenie
Kotlety mielone z żółtym serem 273mielone z żółtym serem to pyszny, pożywny obiad z drobnymi urozmaiceniami. Zobacz również przepis na http://smacznepotrawy.com/2016/01/zrazy-mielone-nadziewane/ , stał się ulubionym obiadem wielu fanów bloga. Składniki: 0,5 kg. mięsa mielonego 1 jajko 15 dag. żółtego sera bułka czerstwa bułka tarta 1 cebula sól pieprz olej Przygotowanie : Czerstwą bułkę zalać mlekiem lub wodą, odstawić do namoczenia na około(...)minut, musi zmięknąć. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Mięso mielone wyłożyć na miskę, dodać usmażoną cebulę, jajka, odciśniętą z wody bułkę, wszystko dokładnie wymieszać ręką. Na koniec doprawić solą i pieprzem według uznania. Formować kotlety, do każdego kotleta mielonego wkładać do środka kawałek sera, obtaczać w bułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju na rumiany kolor
Smaczne Potrawy
Galareta wieprzowa 202selera 3-4 ząbki czosnku (wg gustu) 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego pieprz, sól (do smaku) Nóżki oczyścić umyć i przełożyć do garnka. Mięso zalać zimną wodą i zagotować. Wodę zlać, nalać świeżej i ponownie włożyć do niej opłukane nóżki. Dodać sól (wodę lekko osolić), listki laurowe, ziele angielskie i gotować(...)miękkości. 20-30 minut przed końcem gotowania - wrzucić (w całości) warzywa i obrany czosnek. Po ostygnięciu wywar przecedzić, mięso oddzielić od kości (i rozdrobnić), warzywa pokroić, a czosnek posiekać. Wszystko z powrotem umieścić w wywarze, doprawić do smaku i zagotować. Całość przelać do salaterek/miseczek, ostudzić i wstawić do lodówki, aby galaretka stężała. Galaretkę podawać kropioną sokiem z cytryny
Di gotuje
Błyskawiczne czekoladowe powidła z suszonych moreli i rodzynek 174Zabrzmiało egzotycznie? Pomysł zrodził się, kiedy szukałam zastosowania suszonych owoców. Dodawanie ich do mięsa jest, według mnie, najsmaczniejsza alternatywą. Co z tego, kiedy w domu tylko ja lubię to połączenie? Zjeść, zjedzą, ale bez zachwytów. Przypomniałam sobie czekoladowe powidła śliwkowe (nie wiem czemu nazywane przez niektórych nutellą) i przyszło mi na myśl zrobić coś podobnego, ale własnie(...)zagotować z cukrem. Odstawić z ognia, dodać czekoladę i rozpuścić ją w gorącym mleku. Morele i rodzynki wsypać do malaksera i zmiksować je. Można użyć najzwyklejszej maszynki do mielenia mięsa. Do zmiksowanych owoców wlać czekoladę z mlekiem, esencję waniliową i ponownie zmiksować na jednolitą masę. Gotowe powidła przełożyć do słoiczka. Z takiej porcji wychodzi 1 większy słoiczek od dżemu. Przechowywać
Codzienna kuchnia niecodzienna
Grochówka 148mąki pszennej do zagęszczenia Sposób przygotowania: Umyte żeberka przekładamy do garnka, dodajemy obraną cebulę, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, listki laurowa, zalewamy 3 litrami wody. Gotujemy do miękkości mięsa, ugotowane mięso wyjmujemy, wywar przecedzamy, dodajemy groch, gotujemy do momentu aż groch będzie miękki, uważając żeby się nie rozgotował. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w drobną kostkę, ziemniaki obieramy
Bajeczna Kuchnia
Drobiowa zupa gulaszowa 204bulionowa grzybowa 4 ziarna ziela angielskiego 4 liście laurowe przyprawa do kurczaka ostra papryka kminek mielony pieprz przyprawa w płynie do zup np. maggi majeranek lub natka pietruszki (opcjonalnie) Mięso oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Wymieszać z przyprawą do kurczaka i obsmażyć na rumiano najlepiej na suchej patelni. Około 2,5 litra wody zagotować, dodać ziele angielskie, liście laurowe(...)Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, paprykę obrać i pokroić w kostkę, a pieczarki pokroić w plasterki. Do zrumienionego kurczaka dodać cebulę, pieczarki i paprykę, chwilę razem smażyć. Mięso z cebulą, pieczarkami i papryką przełożyć do garnka, przyprawić solą, pieprzem, papryką, kminkiem, maggi i gotować do miękkości ziemniaków. Przed końcem gotowania dodać koncentrat pomidorowy i zagotować. Smacznego
talerz przyjemności
Wieprzowina z bakłażanem, cukinią i porem 171Bakłażana i cukinię umyłam i pokroiłam w plastry, posypałam niewielką ilością soli i odstawiłam. W międzyczasie wieprzowinę pokroiłam w kostkę, cebulkę, por i czosnek w plasterki. Na oliwie podsmażyłam mięso z cebulą i czosnkiem. Do podsmażonego mięsa dodałam cukinię, bakłażana i por. Dodałam 100 ml wody, przyprawy i ocet. Wszystko dusiłam pod przykryciem ok 40 min. Wspaniale smakuje z ryżem
nietadieta
Naleśniki bez glutenu i bez laktozy. Farsz z kurczakiem, kiszoną kapustą i pieczarkami 144obrumienić go z drugiej strony. Gotowe:) Farsz: Pierś z kurczaka ugotowałam. Cebulkę i pieczarki obrałam, pokroiłam w plasterki i podsmażyłam na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Przygotowałam maszynkę do mięsa. Mięso, kiszoną kapustę, cebulkę i pieczarki zmieliłam w maszynce. Do farszu dodałam sól i ponownie wymieszałam. Jeszcze ciepły farsz wyłożyłam na naleśniki i zwinęłam w rulonik
nietadieta
Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym, bez glutenu i bez jajek 141Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym Składniki: 250 g mięsa wołowego 1 cebula 150 ml sosu pomidorowego sól estragon majeranek olej słonecznikowy Cebulę obrałam i pokroiłam na drobno. Do miski przełożyłam mięso, dodałam cebulę, przyprawy, zioła oraz olej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam, następnie u formowałam klopsiki. Na rozgrzanym oleju podsmażyłam klopsiki, obrumieniłam je dokładnie z każdej strony. Podsmażone klopsiki przełożyłam
nietadieta
Kochane grillowanie – przepisy na walentynkowe grillowanie 215zależności od grubości steków i pożądanego stopnia wysmażenia. Grillowany filet mignon z imbirem i czerwonym winem Połączenie czerwonego wina, sosu sojowego i imbiru nadaje zupełnie wyjątkowego smaku grillowanemu mięsu. Połączenie tych składników może być doskonałą bazą do rewelacyjnej marynaty do steków. Ale wystarczy potroić składniki i dusić je przez kilka minut a otrzymamy pyszny sos do mięsa z grilla. Składniki
naRuszcie
Krupnik z kaszą pęczak i grzybami 172wodą, pozostawiamy na kilka godzin. Żeberka przekładamy do garnka, dodajemy cebulę, listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego i namoczone grzyby, zalewamy 3 litrami wody, gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie, mięso i cebulę wyjmujemy. Do wywaru wsypujemy kaszę pęczak, gotujemy do miękkości. Selera, pietruszkę i marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy
Bajeczna Kuchnia