mięso - 63110 przepisów (strona:1672/4208)

Udka z kurczaka faszerowane porem i słonecznikiem 286

PRZYGOTOWANIE: 1. Ostrym nożem usuwam z udek kości, pozostawiając tylko najdłuższą kość na podudziu. Pora kroję w plasterki. W lukę po usuniętych kościach wkładam plasterki pora oraz odrobinę słonecznika. Mięso spinam wykałaczkami. 2. Udka nacieram dookoła papryką słodką, solą, pieprzem oraz majerankiem.  3. Przygotowane udka układam w naczyniu żaroodpornym. Skrapiam olejem. Naczynie przykrywam. Piekę 1,5 godziny w temperaturze(...)stopni. W czasie pieczenia mięso kilkakrotnie polewam wytworzonym w czasie pieczenia sosem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Biodrówka gotowana z sosem chrzanowym 176

Rodzaj wieprzowiny trochę zapomniany, albo może też częściowo niedostępny. Ja kupuję ją tylko w jednym sklepie. Mięso bardzo smaczne, chude. Idealnie nadaje się do gotowania. Po ugotowaniu nie jest ono wysuszone na wiór. Jeżeli będziecie mieli okazję kupić biodrówkę, koniecznie to zróbcie. Nie pożałujecie. Składniki: Biodrówka, dowolna ilość Woda Liść laurowy Sól Pieprz ziarnisty Vegeta ( domowa ) Ziele angielskie Kilka ząbków(...)umieszczamy w zimnej wodzie. Zagotowujemy a następnie usuwamy szum. Całość solimy. Dodajemy ziele angielskie, pieprz ziarnisty, vegetę i liść laurowy ( po kilka ) oraz kilka ząbków czosnku. Gotujemy do miękkości mięsa. Po ugotowaniu biodrówkę wyjmujemy a wywar przecedzamy przez sito. Odlewamy około 400 ml. Z tych 400 ml przygotujemy sos chrzanowy. Pozostałą część wywaru możemy wykorzystać do przygotowania zupy. Do wywaru

Smaki Ewy
Roladki z kurczaka z żółtym serem i pomidorami. 232

czosnek oliwa do smażenia 1 szklanka bułki tartej  2 jajka Jako dodatek zasmażana czerwona kapusta  firmy Orzech. Wykonanie : Piersi umyć, osuszyć i przeciąć na pół, każdy plaster mięsa delikatnie rozbić, oprószyć domową vegetą, suszonym czosnkiem i pieprzem.Na każdym kawałku ułożyć plasterek żółtego sera i kilka paseczków pokrojonych pomidorów.Mięso ciasno zwinąć w rulon, można spiąć wykałaczką.Roladki maczać

Sama słodycz i szczypta chili
Roladki z kaszą i pieczarkami 210

mąka  jajko - 1 szt złote siemię lniane do panierowania - KRESTO tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Filety umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na 4 plastry, lekko rozbić, by nie podziurawić mięsa. Mięso opruszyć solą i pieprzem, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno pokroić, przesmażyć na tłuszczu

Kuchnia Danusi
Krupnik 214

marchewki niewielki kawałek selera kawałek pora pół szklanki drobnej kaszy jęczmiennej listek laurowy ziarna ziela angielskiego ziarna pieprzu czarnego sól natka pietruszki około 3 litrów wody Sposób przygotowania: Umyte mięso wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy. Gdy wywar zacznie wrzeć, zdejmujemy z powierzchni szarą pianę i doprawiamy wywar przyprawami.  Włoszczyznę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na dużych(...)oczkach. Wrzucamy do gotującego się mięsa razem z całym porem. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Gdy ziemniaki są jeszcze twardawe dodajemy kaszę. Gotujemy jeszcze około 10-15 minut od czasu do czasu mieszając aby kasza nie przywarła do dna. Gotową zupę posypujemy natką pietruszki

Qchnia po prostu
Wegańska Wigilia - relacja z warsztatów kulinarnych 279

Weganizm to styl życia kierujący się zasadą minimalizowania udziału w wykorzystywaniu zwierząt poprzez odpowiednie wybory związane z dietą, ubraniami, kosmetykami czy rozrywką .  Weganie, podobnie jak wegetarianie, nie spożywają mięsa i innych produktów, których pozyskanie wymaga zabicia zwierzęcia. W odróżnieniu od wegetarian, uważają jednak, że jakiekolwiek czerpanie korzyści z wykorzystywania innych jest niedopuszczalne. Dlatego też, weganie nie spożywają mleka(...)jego przetworów oraz jajek i miodu . [źródła: weganizmteraz.pl oraz www.zostanwege.pl] Weganie, podobnie jak wegetarianie, nie spożywają mięsa i innych produktów, których pozyskanie wymaga zabicia zwierzęcia. W odróżnieniu od wegetarian, weganie uważają jednak, że jakiekolwiek czerpanie korzyści z wykorzystywania innych jest niedopuszczalne. Dlatego też, weganie nie spożywają mleka i jego przetworów oraz jajek, miodu. Nie stosują również wełny i jedwabiu

Grunt to przepis!
Pasztet drobiowy z suszonymi grzybami 246

ziela angielskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej garść suszonych prawdziwków lub podgrzybków sól, pieprz 1. Kurczaka porcjujemy. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. 2. Mięso, marchew i pietruszkę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotujemy przez około 1h, do miękkości. Studzimy. Grzyby zalewamy wrzącą wodą, pozostawiamy pod przykryciem na minimum godzinę, po czym kroimy(...)drobne kawałki. 3. Pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy wątróbkę, chwilę smażymy. Studzimy.  4. Bułki moczymy w rosole pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. 5. Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa, wątrobkę, cebulę, kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy surowe jajka, pokrojone grzyby, obie papryki, sól

Szefowa kuchni
Kanapka z Pastrami i Grillowaną Papryką 218

nazwa jest linkiem do przepisu) Wykonanie: Gotowe pastrami możecie zamówić od chłopaków z Pastrami Del i. Jak już je mamy, to w garnku do gotowania na parze musimy odparować mięso, czyli na małym ogniu gotujemy na parze przez 3 godziny (w połowie czasu należy uzupełnić wodę w garnku, żeby się nie przypalił). Odparowane pastrami musi odpocząć 30 minut, wtedy soki(...)ładnie się rozejdą, a mięso będzie soczyste i kruche. Paprykę myjemy, osuszamy, pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy na większe kawałki jak widać na zdjęciu wyżej i grillujemy na rozgrzanej patelni po 4 minuty na każdą stronę.  Kromki chleba smarujemy dressingiem, na to układamy po plasterku sera żółtego i układamy na rozgrzanej patelni grillowej. W momencie jak już ser zacznie się

Blondynka Gotuje
Mini hamburgery - koreczki 571

końcowy zachwyca. 2 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżeczka cukru 1 łyżeczka suszonych drożdży 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka soli 1 jajko 1 łyżka masła sezam 500 g mięsa mielonego 1 małe jajko 5 łyżek bułki tartej 5 ogórków kiszonych sałata musztarda ketchup sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka  olej 1. Mąkę, cukier, drożdże i sól przekładamy(...)około 1 godzinę. 2. Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy małe kulki, które lekko spłaszczamy. Smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni. Studzimy. 3. Mięso mielone łączymy z jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Formujemy malutkie kotleciki o średnicy podobnej do upieczonych bułek. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. 4. Sałatę i rwiemy na małe kawałki

Szefowa kuchni
UDKA W MARYNACIE MIODOWO-CHRZANOWEJ 192

pieprzem. W misce wymieszać chrzan, miód, zioła i czosnek przepuszczony przez praskę. Udka przełożyć do marynaty, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 2-3h. Po danym czasie mięso przełożyć do rękawa i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w 200 stopniach C przez 1h. Pod koniec rękaw rozciąć aby mięso zarumieniło się. Do przygotowania tej potrawy użyłam Chrzanu Luksusowego

Prosto i Smacznie z Anetą
Zupa jarzynowa z pęczakiem 158

Mega pyszna, mega jarzynowa, bez dodatku mięsa. <3 Że bez mięsa, wcale nie musi być nudo :P YUMMY!   Składniki 4 duże marchewki 1 por (biała część) 1 pietruszka 1 mały seler 2 ziemniaki 1 łyżeczka masła 1,5 l wrzącej wody 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka przyprawa do fasoli 100 g kaszy pęczak natka

R'n'G Kitchen
Kurczak po prowansalsku na puszce piwa 157

prostu najlepsza :) Marynata z dużej ilości świeżych ziół, a do tego czosnku, oleju, wina i octu jest niepowtarzalna, nadaje kurczakowi wyjątkowego smaku. Parujące w trakcie pieczenia piwo nawilża mięso i sprawia, że jest ono bardzo soczyste i miękkie. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego sposobu przygotowania drobiu, to koniecznie musicie to nadrobić! To jak, zabieramy się do pieczenia? :) Składniki: 1 cały(...)dużym żaroodpornym naczyniu i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 2 godziny. W trakcie pieczenia kilkukrotnie polewamy kurczaka pozostałą marynatą (średnio co 20 minut). Piwo parując nawilża mięso od środka i sprawia że jest soczyste i bardzo miękkie. Jeśli nie jesteście pewni, czy Wasz kurczak jest już upieczony nakłujcie nożem lub wykałaczką miejsce między udkiem a korpusem. Jeśli wypłynie przezroczysty

MyCookBook.pl
Domowe kartacze 228

kiedy mamy ochotę na coś pysznego. Składniki 1 kg ziemniaków ugotowanych 1 kg ziemniaków surowych 1 łyżeczka soli 1 jajko 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego 500 g mięsa mielonego sól pieprz 1 ząbek czosnku papryka słodka papryka ostra Okrasa boczek cebula 1 łyżka oleju Olej rozgrzać na patelni, dodać pokrojony w kostkę boczek , chwilę podsmażyć , a następnie dodać(...)cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażyć aż cebulka będzie rumiana. Farsz Mięso włożyć do miski, dodać podsmażoną i przyrumienioną cebulkę. Doprawić solą i pieprzem, paprykami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wszystko wymieszać. Ziemniaki  surowe obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a następnie wycisnąć je w bawełnianej szmatce. Dużo siły potrzeba, aby jak najwięcej wycisnąć z nich wody

O kuchni z uczuciem
Kotlety mielone z pieczarkami w śmietanie 200

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Prosta i smaczna propozycja na szybki obiad. Kotlety: 400g mięsa mielonego 1 cebula 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku  1 łyżka majeranku przyprawa do mięsa mielonego (od Rafex ) sól, pieprz do smaku Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia

Di gotuje
Klops z indyka, serem feta i warzywami 163

zjeść z warzywami na parze czy ziemniakami. Następnego dnia, klopsa możecie zjeść na zimno razem z pieczywem jako kanapkę. Jest pyszny. 4 duże porcje Składniki :  0,5 kg mięsa mielonego z indyka 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku pęczek świeżej pietruszki pęczek szczypioru 100 g sera feta 2 jajka 3 łyżki bułki tartej sól i pieprz(...)dużo ser feta doda nam smaku) oliwa do skropienia Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  W dużej misce, takiej w której z łatwością będziecie mogli mieszać wrzucamy: mięso, paprykę bez nasion pokrojoną w małą kostkę, cebulę posiekaną w małą kostkę, posiekany czosnek, pietruszkę i szczypiorek. Dodajemy jajka, bułkę tartą i odrobinę soli z pieprzem. Wszystko mieszamy, tak żeby ładnie się

Niezły Młynek

Proponowane wyszukiwania