Proste i niewymagające danie, świetne na leniwe dni, kiedy nie chce nam się gotować. :-) Pasuje do każdego dodatku: kasz, ryżu i ziemniaków. Do tego obowiązkowo surówka! 500g mięsa mielonego 2 cebule 2 cukinie 4 marchewki 4 pomidory sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej 1. Cebulę i pomidory obieramy, kroimy w drobną kostkę. Cukinię i marchewkę(...)ścieramy na dużych oczkach tarki. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone. Dodajemy cebulę i marchewkę a po kilku minutach cukinię i pomidory. Wszystko dusimy do miękkości, podlewając co jakiś czas wodą. Na koniec przyprawiamy do smaku
Szefowa kuchniogórek zielony -papryka czerwona -woreczek ryżu białego -przyprawy: curry, sół, pieprz -odrobina oleju Sposób przygotowania: Piersi myjemy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na oleju z przyprawami. Sól dodajemy gdy mięso będzie miękkie. Ryż gotujemy, Warzywa kroimy w małą kosteczkę i dodajemy do smażonego mięsa. W pierwszej kolejności dodajemy marchewkę ponieważ potrzebuje więcej czasu by zmięknąć, Następnie paprykę z ogórkiem
Magia jedzenia.czarny mielony 3 g/kg do całości 27 g -czosnek 100 g do całości zgnieciony przez praskę dobrej jakości najlepiej polski -gorczyca ziarno 40 g do całości -woda tyle aby mięso nabrało dobrej kleistości u nas wyszło 1/2 litra -jelita wieprzowe WYKONANIE Mięso peklujemy bez klasyfikacji . Osobno łopatkę osobno boczek .Łopatka pokrojona jak leci
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.proste danie, efektowne w prezentacji. Polędwicę myjemy i suszymy, kroimy wzdłuż na dwie części, każdą z nich następnie na 3. Otrzymamy więc 6 pasków, z których powstaną dwa warkocze. Mięso nacieramy solą, pieprzem i przetartym czosnkiem. Dodajemy również posiekany rozmaryn, lub inne zioła, które akurat mamy. Za pomocą wykałaczki łączymy mięso i pleciemy warkocz. Gotowe warkocze obsmażamy z każdej strony
MarcinChefstartego sera oraz beszamelu. Całe danie zapiekamy w piekarniku. Składniki: 1 op. makaronu lasagne 150 g tartego sera (najlepiej parmezanu) 1 cebula 2 łyżki oliwy 400 g wieprzowo-wołowego mięsa mielonego 2-4 ząbki czosnku 500 g obranych ze skórki pomidorów lub pomidorów z puszki sól 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 500 ml mleka bazylia świeża lub suszona suszone(...)rozgrzej oliwę i dodaj do tego pokrojoną w kostkę cebulę. Poczekaj aż cebula się zeszkli. Dodaj do tego drobno posiekany czosnek. Wymieszaj i smaż aż się zrumieni. Następnie dodajemy mięso. Smażymy ok. 10-15 min. Następnie dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, bazylią, oreganem oraz tymiankiem. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na „wolnym ogniu”. Przygotuj sos beszamel. W małym garnku rozpuść masło
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnepraskę czosnek oraz 2 łyżki oleju. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Następnie należy olejem skropić podudzia i rozsmarować przygotowaną wcześniej marynatą, tak aby równomiernie pokryć całe mięso. Mięso przykryć folią i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 min pod przykryciem. Następnie piec przez kolejne 30 min bez przykrycia
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneDwie łyżki oleju ryżowego rozgrzewamy na patelni lub w woku. Na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy mielone mięso i dalej smażymy, mieszając od czasu do czasu. Gdy mięso się trochę zrumieni, dorzucamy startą na tarce (na dużych oczkach) marchewkę i wszystko razem dusimy, w razie potrzeby dolewamy trochę wody. Grzybki mun zalewamy
Quinoa Raz!wielu rodzinach jest to obowiązkowe danie na wielkanocnym stole. Postanowiłam więc poeksperymentować i opracować swoją wersję, oczywiście z quinoą, ponieważ do tej pory, wszelkie kompozycje tego ziarna z mielonym mięsem, doskonale się sprawdzały. Tym razem pieczeń, którą zaplanowałam na dwa obiady nie dotrwała do następnego dnia ;) Co prawda trochę za sprawą gościa, który nas spontanicznie odwiedził wieczorem, ale jego mina(...)Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, aż się zeszkli i zacznie delikatnie rumienić. Jaja przepiórcze obieramy, a suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki, lub w paski. Mielone mięso mieszamy z quinoą i surowym jajem kurzym, przyprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami, dodajemy podsmażoną cebulę i wszystko razem dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Wykładamy
Quinoa Raz!łyżki oleju konopnego świeżo mielonu kolorowy pieprz sól rzeżucha i olej konopny (jako dodatek) Wykonanie: Quinoę blendujemy razem z olejem konopnym na gadką masę. Obrane ze skóry i ości mięso makreli mielimy razem z jajkiem i twarogiem w młynku do mięsa (można to zrobić dwukrotnie, jeśli zależy nam na gładszej paście) . Masę mieszamy ze zblendowaną quinoa, przyprawiamy solą i pieprzem
Quinoa Raz!niewielkiej ilości wody z marchewką, pietruszką, połową cebuli, liściem laurowym i zielem angielskim. Warzywa oczyścić i pokroić na dość duże kawałki, marchewkę osobno. Z ugotowanych udek usunąć skórę, mięso obrać od kości i dość drobno pokroić. Rozgrzać patelnię ( bez tłuszczu) i wrzucić na nią pokrojone marchewki. Dość często mieszając podsmażyć je chwilę, następnie dodać resztę warzyw. W międzyczasie wstawić wodę(...)chwilę,dodać szczyptę suszonych ziół, a następnie podlać odrobiną wody i przykryć pokrywą i dusić na średnim ogniu. Gdy warzywa będą jeszcze twardawe dodać pomidory z puszki i mięso z udek. Wszystko razem dusić jeszcze przez chwilę ( jeśli sos jest za gęsty dodaję odrobinę wody). Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem lub ostrą papryczką. Na koniec dodać sporo
Lubię to gotujęminor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Ryż – 100 g Mięso z kurczaka – 25 dag Groszek zielony – ½ szkl Marchewka -1 szt Pietruszka -1 szt Jabłko -2 szt Majonez Natka Pieprz kolorowy Sól Ryż ugotować na sypko i ostudzić. Mięso z kurczaka
Camilla w kuchniPulpety to danie proste, szybkie i smaczne. Z apetytem zje i dorosły i dziecko. Ważne jest aby mięso na pulpety nie było zbyt chude, ponieważ wyjdą
kuchnia doskiPieczarki faszerowane mięsem chyba już każdy zna, a może macie ochotę zaskoczyć domowników i przygotować pieczarki w wersji wegetariańskiej? Takie pieczarki możemy potraktować jako danie obiadowe, kolację, jako dodatek do mięsa lub przystawka na imprezie... Pełna dowolność:-) Składniki: 500 g pieczarek z dużymi kapeluszami ok. 3 garści kaszy quinoa (komosa ryżowa) lub kaszy kuskus 1 średnia cukinia
IMPRESJA SMAKURóżnorodność produktów sprawia, że posiłek jest bardzo kolorowy i zachęca do szybkiego skonsumowania. :) Składniki: 1 marchew 1 pietruszka 1 mała cukinia 1 pomidor 1 czerwona papryka 1 cebula 100g mięsa mielonego 100g makaronu spaghetti 1 szklanka wody przyprawy: sos sojowy, pieprz cayenn, czosnek granulowany, papryka słodka, jarzynka bez soli masło klarowane do smażenia Sposób przygotowania: Na rozgrzanej patelni z masłem(...)Następnie dodajemy marchew, pietruszkę i paprykę. Wszystko dusimy ok. 5 minut. Kolejno wrzucamy cukinię, pomidora. Wszystko zalewamy szklanka wody. Dusimy ok. 15-20 minut na małym ogniu. Następnie dodajmy mięso mielone i wszystkie przyprawy. Całość smażymy ok. 5 minut. Danie podajemy z makronem spaghetti. Smacznego
Truskawkowa Fiestaokragłą cukinię. Smakuje oczywiście tak samo jak ta podłużna ale zawsze inaczej i fajniej prezentuje się na talerzu. składniki: 5 okrągłych cukinii o średnicy ok 10 cm 500 g mięsa mielonego z indyka 125 g ryżu (1 większy woreczek) 1 cebula majeranek sól,pieprz olej do smażenia starty ser żółty do posypania sos pomidorowy 1 puszka pomidorów krojonych sól,pieprz(...)środku i odstawić do góry nogami na ściereczce aby spływał sok. Ryż ugotować, osączyć i przestudzić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zrumienić na oleju. Następnie dodać mięso mielone z indyka. Smażyć aż z patelni odparują płyny, dobrze doprawić do smaku solą pieprzem i majerankiem. Potem dodać ugotowany ryż. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku jeśli jeszcze potrzeba. Gotowym
Monia miesza i gotuje