łyżeczka ostrej musztardy - pół łyżeczki sosu sojowego - 1 gałązka świeżego koperku - 1 łyżeczka oliwy z oliwek / oleju tłoczonego na zimno - sól, pieprz - woda Jeśli mamy w domu ugotowane mięso, na przykład z poprzedniego dnia to wykonanie naszej sałatki zajmuje dosłownie chwilkę, w przeciwnym wypadku wiadomo, czas przygotowania nieco się wydłuża. Jeśli nie zamierzamy wykorzystywać później bulionu spod mięsa, warto dodać
Kulinarne zapędy KokosaKuchnia węgierska od zawsze jest u nas wdzięcznym tematem. By potrawa była jeszcze bardziej kolorowa, polecamy paprykę żółtą. Składniki 8 strąków papryki 100 g ryżu 300 g mielonego mięsa wieprzowego, niezbyt tłustego 1 jajko 1 mała cebula 200 g przecieru pomidorowego sól pieprz cukier natka pietruszki Zasmażka : 1,5 łyżki smalcu 2 płaskie łyżki mąki Przygotowanie(...)solą i cukrem, włożyłem całą cebulę. Dodałem pokrojoną natkę pietruszki, zagotowałem. Paprykę umyłem, odciąłem spody, oczyściłem z nasion i białych części. Przygotowałem farsz: podgotowałem ryż w osolonej wodzie, dodałem mięso, zmiksowaną cebulę (wyjętą z sosu) i jajko. Doprawiłem solą i pieprzem. Farszem napełniłem papryki, pozostawiając trochę wolnego miejsca, ponieważ w czasie gotowania ryż napęcznieje. Papryki włożyłem do sosu, gotowałem
R'n'G Kitchenszybsze i mniej pracochłonne do przygotowania. Smakiem nie odbiegają od tradycyjnych gołąbków. Ja podałam je z pysznym sosem pomidorowym. W tej wersji smakują mi najbardziej. SKŁADNIKI: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego, 600g kapusty, 1 saszetka ryżu (100g), 2 łyżki kaszy manny, 2 jajka, 1/2 szklanki mąki, woda, sól, pieprz, olej do smażenia, Sos pomidorowy: 1/2 cebuli, 5 łyżek wody(...)Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, Kapustę ścieram na tarce o dużych otworach. Solę i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie odciskam powstały sok. 2. Do kapusty dodaję mięso mielone, ryż, kaszę mannę, jajka oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Z masy formuję owalne kotlety. Obtaczam je w mące. 3. Na patelni z rozgrzanym olejem
Tradycyjna kuchnia KasiDrobiowe hamburgery z świeżo upieczonymi bułeczkami są bardzo smaczne, zawierają dużo mniej kalorii niż tradycyjne. Do przygotowania hamburgerów użyłam sosu i musztardy od firmy Roleski , mięso doprawiłam przyprawą od firmy Rafex . Polecam na obiad lub kolację. Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 1 łyżka musztardy sarepskiej Roleski Przyprawa z curry do kurczaka Rafex Sól, pieprz Olej do smażenia Bułki: Zaczyn(...)pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, upieczone studzimy na metalowej kratce. Mięso z piersi mielimy, dodajemy musztardę, przyprawę do kurczaka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, masę dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy okrągłe płaskie kotlety, smażymy na rozgrzanej patelni grillowej z odrobiną
Bajeczna Kuchnialaurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy wywar, przez 90 minut ( półtorej godziny to jedynie wartość przybliżona, bulion musimy gotować tak długo, aż mięso wołowe będzie miękkie). Kiedy bulion będzie gotowy obieramy marchew, ziemniaki, selera oraz pietruszkę. Obraną pietruszkę i marchew kroimy w pół talarki, a ziemniaki i selera w kostkę(...)słodką śmietaną i maggi, dodajemy roztarty w dłoniach majeranek gotujemy jeszcze przez minutę, a następnie podajemy ewentualnie dodając do każdej porcji kawałek mięsa z bulionu
Miód i pieprzDzisiaj pomysł na zdrową wersje parówek (wegańskich)- o dziwo taka istnieje! Sama nazwa "parówki" automatycznie przywołuje mi na myśl stereotypowy wyrób mięsny (z nikłą ilością mięsa), wspomagany papierem toaletowym (i takie historie o ich produkcji słyszałam- ile w nich prawdy?) i wieloma chemikaliami. Tego typu przetworom mówię stanowcze nie i szukam swoich alternatyw- co ważniejsza, wegetariańskich, czy wegańskich(...)względu, iż nie jadam mięsa. Parówki dosłownie zachwycają swoim smakiem- jest w nich coś kremowego, czego sprawcą jest wspaniałe awokado i zielonym kolorkiem, który nadaje im młody jęczmień, brokuł i zielona soczewica. Myślą przewodnią było wzbogacenie ich jak największą ilością roślinnego białka- co zdecydowanie się udało oraz nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, jakie zapewniło nam wcześniej wspominane awokado. SKŁADNIKI: 5 łyżek zielonej
healthy dreamsdurszlaku, by zgubiły nadmiar wody. Posypać ją obficie kurkumą. Rodzynki obrać z kwiatów i umyć. Kurczaka oprószyć przyprawami, ułożyć na blaszce. Masło pokroić w kostkę i wyłożyć na mięso. Wstawić do piekarnika na 1 godzinę - piec w 170 stopniach. Raz na jakiś czas podczas pieczenia otworzyć piekarnik i polać wywarem mięso. Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia dołożyć cykorię
Poezja Smaków - blog kulinarnylitr y wody 1 szklanka Kiszonej kapusty Orzech 1 łyżka domowej vegety sól pieprz, szczypta chili do smaku Wykonanie : Warzywa obieramy , myjemy i kroimy w kostkę. Mięso myjemy, wkładamy do garnka razem z marchewką i włoszczyzną, zalewamy połową wody. Zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie,listek laurowy i resztę przypraw. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut, następnie dodajemy(...)ziemniaki, wlewamy resztę wody i gotujemy aż mięso i ziemniaki zmiękną.Na końcu przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili.Mięso wyciągamy z zupy i kroimy w paseczki. Przekładamy z powrotem do zupy. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliZupa zachwyci smakiem nie tylko koneserów brukselki. Składniki 500 g brukselki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3 łyżki ryżu 1,2 l bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 18% natka pietruszki koperek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewkę obieramy(...)kroimy na plasterki. Pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w piórka. Brukselkę oczyszczamy, większe kroimy na pół. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone (w garnku), mieszając by nie przywarło do dna. Jak będzie „rozdzielone” dodajemy warzywa, chwilę razem podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 15 min, po czym wrzucamy brukselkę i ryż. Gotujemy kolejne
R'n'G Kitchendowolnie i do gara i dusimy w razie konieczności dodajemy wodę -Na oddzielnej patelni smażymy cebulę pokrojoną w pióra aż zrobi się szklista i leciutko brązowa i dodajemy do mięsa. -Gdy mięso będzie już prawie miękkie dodajemy przyprawy i sól oraz czosnek wyciśnięty bądź pokrojony drobno.Teraz odkrywamy bez przykrycia dusimy aż większość płynów nam odparuje.Konsystencja ma być średnia
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Wykonanie Kupujemy schab odcinamy mizdrę taka biała błona i warkocz inny kolor mięsa przyłączony do schabu podobny w wyglądzie do warkocza.Peklujemy na mokro 5 dni 80 g peklo soli na litr wody +trochę zgniecionego czosnku.- Nastrzykujemy strzykawką z igłą mięso-schab (1 nastrzyk w środek mięśnia).Wyjmujemy z zalewy płuczemy pod zimną wodą. Wkładamy w siatką wędzarniczą lub wiążemy. Pozostawiamy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Przepis Dziś na obiad zrobiłem roladkę drobiową z warzywami. Przed pieczeniem roladka warzyła 800 gr. Wykonanie Trzy ćwiartki uda z kuraka zdjąłem skórę oddzieliłem mięso od kości,mięsko przyprawiłem czosnek pieprz sól i co tam jeszcze było pod ręką trzy kawałki skóry spiąłem wykałaczkami. Mięso zawinąłem w skórę i zszyłem tam gdzie są dziury.Potem 100 gram wody i trochę
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.prawej na sucho natarty czosnkiem i z przyprawami Przepis Więc tak ten z lewej jest peklowany na mokro 80g peklo soli na litr wody.5 dni.Po pięciu dniach osuszamy mięso,można go trochę obić młotkiem do schabowych aby był bardziej plastyczny i zwijamy ciasno .Dajemy w siatkę i dodatkowo wiążemy dla pewności ,aby później przy krojeniu się nie rozpadał(...)prawej peklowany na sucho 18-20 g peklo soli na kg mięsa następnie czosnek z praski przyprawy dowolne i zwijamy ciasno. Pakujemy w siatkę i dodatkowo wiążemy dla pewności i do lodówki na 3-5 dni,mowa o tym boczku po prawej peklowany na sucho. Wędzenie Później oba boczki osuszamy w wędzarni 35-45 stopni i później
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.marchewka 1 pietruszka 1 cebula porcja rosołowa z indyka 2-3 ząbki czosnku 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego i kolorowego pieprzu sól do smaku lubczyk Przygotowanie: Mięso włożyć do garnka, zalać wodą ok 350 ml. Dodać obraną marchewkę, pietruszkę, podpaloną na ogniu cebulę i przyprawy. Gotować do miękkości. Miękkie warzywa wyciągnąć z bulionu, oprócz czosnku. Włożyć brokuły(...)trzymać na ogniu ok 4-5 min. Zmiksować na gładki krem. Podawać z pokrojonym na mniejsze kawałki mięsem...... Smacznego
Gaździnka warzybulionu drobiowego 2 duże marchewki 1/2 kg pieczarek 1 zupa pieczarkowa 100 g serka topionego kremowego 100 g serka topionego pieczarkowego 200 ml śmietany 30 % Pulpeciki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego 1/2 pęczku koperku 1 jajko garść bułki tartej Sposób przygotowania: 1. Zupa: Marchew i pieczarki ścieramy na tace o dużych oczkach i podsmażamy na maśle aż marchew zmięknie(...)zimnej wody, dodajemy do bulionu z serkami i zagotowujemy. Dodajemy pieczarki z marchewką i mieszamy. Do zupy wlewamy śmietankę zahartowaną odrobiną gorącej zupy. Całość zagotowujemy. 2. Pulpety: Mięso mielone dokładnie mieszamy z posiekanym drobno koperkiem, jajkiem i bułką tartą. Formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 10-15 minut. Po tym czasie odcedzamy. Na talerz nakładamy
Na Ciasteczkowych Papierach