mięso - 63110 przepisów (strona:1676/4208)

ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANEM 124

grillować ok 6-7 minut, przewrócić na drugą stronę i grillować przez kolejne 6-7 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać zmielone mięso wołowe i smażymy. Do mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Smażymy na średnim ogniu ok. 10 minut. Wlewamy wino a po minucie pomidory, natkę pietruszki, cynamon, chili, oregano. Doprawiamy solą

Prosto i Smacznie z Anetą
MIELONE Z PIECZARKAMI I OREGANO 164

zjeść .Polecam ten przepis na kotlety mielone bo są znakomite na zimno do kanapek albo na ciepło  z ziemniakami i surówką. Danie ma 280 kcal. 50 dag.mielonego mięsa mieszanego lub drobiowego 20 dag.niedużych pieczarek 1-2 cebule 2 Ząbki czosnku 1 jajko sól pieprz oregano olej tarta bułka **********************************************  Pieczarki myjemy,osączamy,drobno siekamy.Obieramy cebulę ,drobno ją siekamy(...)kosteczkę.Na patelnię wrzucamy pieczarki ,podsmażmy aż puszczą sok,odparować.Dodač łyżkę oleju,podgrzać,wrzucič cebulę i posiekany czosnek,razem podsmażyć,przestudzić,połączyć z mielonym mięsem i jajkiem,dodać sól,pieprz i oregano,wymieszać.Formujemy okrągłe kotlety, panierujemy je w tartej bułce i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.Podajemy z duszoną marchewką, z młodymi ziemniakami i buraczkami

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kotlety mielone z papryką i szczypiorem 150

nich wodę gazowaną i bulion oraz paprykę i szczypiorek dzięki czemu są aromatyczne i soczyste. Pasują nie tylko do ziemniaków, ale i ryżu, różnych kasz. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 jajko połowa czerwonej papryki pęczek szczypioru 1/3 szklanki wody gazowanej 4 łyżki bulionu warzywnego bułka tarta sól, pieprz, mielona kolendra, suszony czosnek masło klarowane(...)smażenia Wykonanie: Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na maśle. W misce ułóż mięso, dodaj cebulkę, pokrojoną w kostkę paprykę, jajko oraz posiekany drobno szczypiorek, przypraw do smaku według uznania. Wlej bulion, dolej wody gazowanej, dokładnie mieszaj. Smaż na rumiano z obu stron na klarowanym maśle. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
BIGOS PO MYŚLIWSKU Z DZICZYZNĄ 113

PRZYGOTOWANIE : Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą i wyciskamy z nadmiaru kwasu. Do dużego garnka wkładamy wyciśniętą kapustę, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Na środek wkładamy kawał mięsa wieprzowego, zalewamy całość wodą, tak aby kapusta była przykryta i dusimy na małym ogniu około 30-40 minut. Mięso wyciągamy z kapusty, kroimy je w kostkę łącznie z kiełbasami, boczkiem i cebulą

Kulinarne Fantazje Marioli
KOTLETY DROBIOWE Z OGÓRKIEM, PAPRYKĄ I SŁONECZNIKIEM 124

ziemniaczanej 3 ogórki konserwowe 1 mała czerwona papryka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki duża garść ziaren słonecznika sól, pieprz i ostra papryka w proszku do smaku olej do smażenia Mięso z kurczaka kroimy w dużą kostkę. Paprykę, cebulę i ogórki kroimy drobno. Do dużej miski przekładamy wszystkie składniki, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę i doprawiamy do smaku. Masę na kotlety dokładnie(...)mieszamy. Na rozgrzana patelnię z olejem kładziemy łyżką porcje mięsa, lekko je uklepujemy. Smażymy na złoto z jednej i drugiej strony, po koło 3 minuty.  Łopatką wykładamy na talerz i podajemy

Kulinarne Fantazje Marioli
OMLET ZE SZPINAKIEM, KURCZAKIEM I WARZYWAMI 131

Omlet to pyszne i lekkie danie które można jeść na śniadanie, obiad lub kolację. Jest syty, lekki i dodaje dużo energii. W wersji z dużą ilością warzyw i mięsem drobiowym jest bardzo pyszny, polecam(...)przekładamy warzywa, przeciśnięty czosnek, kurczaka i szpinak. Podpiekamy kilka minut aż warzywa zmiękną i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Omlet przekładamy na talerz, na to rozkładamy warzywa z mięsem i składamy placek. Dekorujemy plastrami pomidora i kiełkami. Smacznego. Omlet rewelacyjnie smakuje polany gęstym, jogurtem naturalnym

Kulinarne Fantazje Marioli
ZAPIEKANKA BLOGNESSE Z WARZYWAMI 155

SKŁADNIKI : 500 g mięsa mielonego 200 g pieczarek 1 mała cukinia 1/2 część bakłażana  1 puszka pomidorów 1 łyżeczka przecieru 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pierz, papryka do smaku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 kostka warzywna ( naturalna ) 2 łyżki oleju(...)PRZYGOTOWANIE :  W garnku, na oleju podpiekamy drobno skrojoną cebule i czosnek aż lekko się zarumienią. Następnie dodajemy mięso i ciągle smażąc, mieszamy aż się podpiecze. Wlewamy pomidory z puszki, dodajemy pokrojoną, cukinię, bakłażana, poszatkowane pieczarki oraz przyprawy i przecier. Dusimy co jakiś czas mieszając. Gotujemy na małym gazie aż płyny znacznie odparują. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przekładamy

Kulinarne Fantazje Marioli
SPAGHETTI MIĘSNO - PIECZARKOWE 133

SKŁADNIKI :  150 g makaronu spaghetti ugotowanego wg. przepisu 400 g mięsa mielonego 200 g pieczarek 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 cebula 1 puszka pomidorów  1 łyżeczka przecieru pomidorowego sól, pieprz, bazylia, papryka w proszku do smaku 1 kostka rosołowa ( naturalna) 100 g żółtego sera parmezan do posypania(...)PRZYGOTOWANIE :  Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Na wysokiej patelni podpiekamy drobno pokrojoną cebule i czosnek, następnie dodajemy mięso, pomidory, przecier, kostkę i  poszatkowane pieczarki. Mieszamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut. Kiedy płyny odparują doprawiamy sos do smaku. wsypujemy ser i mieszamy.  Makaron nakładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy parmezanem. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
KURCZAK GRILLOWANY w JOGURCIE z SAŁATKĄ z FETY i POMARAŃCZY 133

PRZYGOTOWANIE :  Filety myjemy, osuszamy, kroimy na grube plastry, nacieramy solą, pieprzem i papryką. W dużym talerzu mieszamy jogurt z solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Wkładamy do niego mięso i pokrywamy marynatą. Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Grill ( u mnie elektryczny) rozgrzewamy, mięso układamy i grillujemy z obu stron aż ładnie się upiecze. Filety podajemy ciepłe z sałatką

Kulinarne Fantazje Marioli
SCHAB W SOSIE CEBULOWYM Z PIURE Z BATATA 119

SKŁADNIKI :  5 kotletów ze schabu ( u mnie z kością ) 2 jajka mąka do panierowania mięsa 2 cebule 1 liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach bulion warzywny 200 ml sól, pieprz, papryka w proszku do smaku olej do smażenia kotletów(...)stron aż się zarumienią. Kotlety przekładamy do wysokiej patelni lub garnka, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach. Cebulę kroimy w talarki, podpiekamy na oleju, na którym piekliśmy mięso aż lekko się zeszkli, dodajemy ją do kotletów, wlewamy bulion i całość dusimy pod przykryciem około 20-30 minut. W razie konieczności dolewamy wody. Kotlety wyjmujemy na duży talerz

Kulinarne Fantazje Marioli
SAJGONKI 155

SKŁADNIKI : 1 -2 paczki arkuszy papieru ryżowego około 25 arkuszy 1 opakowanie 100 g  makaronu ryżowego  5 suszonych grzybów mun 200 g mielonego mięsa 1 cebula, drobno pokrojona 1 jajko 1 marchew starta na tarce jarzynowej 2 liście kapusty pekińskiej drobno poszatkowanej 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku 3 łyżki sosu sojowego olej(...)PRZYGOTOWANIE :  Makaron zalej wrzątkiem, po 4 minutach odcedź, ostudź i pokrój na mniejsze kawałki. Grzybki moczymy w gorącej wodzie około 10 minut, odcedzamy i drobno kroimy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, cały makaron, grzybki, przeciśnięty czosnek, startą marchew, cebulę, kapustę i wszystkie przyprawy. Dokładnie wyrabiamy masę. Do miski wlewamy ciepłą wodę, arkusze ciasta maczamy w wodzie

Kulinarne Fantazje Marioli
GULASZ Z CHORIZO I SOJĄ 112

SKŁADNIKI : 500 g mięsa wieprzowego, chudego 2 łyżki mąki pszennej 150 g chorizo 1 czerwona papryka 1 marchew i pietruszka 1 puszka pomidorów 400 g  1 cebula 2 ząbki czosnku liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach 400 g ugotowanej na miękko soczewicy lub ciecierzycy z puszki  2 łyżeczki gęstego przecieru pomidorowego słodka i pikantna papryka w proszku(...)PRZYGOTOWANIE :  Mięso kroimy, oprószamy mąką i podpiekamy na oleju w wysokiej patelni. Dodajemy pokrojony czosnek, cebulę oraz chorizo, liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach, wlewamy bulion i dusimy 20 minut.  Warzywa kroimy w kostkę a chorizo w talarki, wszystko przekładamy do gulaszu wraz z pomidorami, mieszamy i dalej dusimy.  Gulasz doprawiamy do smaku przyprawami, dokładamy przecier pomidorowy

Kulinarne Fantazje Marioli
ZAPIEKANKA MIĘSNA Z KALAFIOREM ROMANESKO 145

SKŁADNIKI : 1 kalafior romanesco 300 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów 2 młode marchewki, pokrojone w kostkę  1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego garść mrożonego groszku 3 łyżki oleju 150 g żółtego sera, tartego tarty parmezan do posypania sól, pieprz, słodka papryka w proszku do smaku 1 kostka rosołowa 4 łyżki oleju(...)PRZYGOTOWANIE : Kalafior gotujemy w osolonej wodzie, lub na prze na miękko, odcedzamy, studzimy. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podpiekamy na oleju, następnie dodajemy mięso, pomidory,  przecier, groszek, marchew, kostkę rosołową i dusimy często mieszając.  Sos doprawiamy do smaku, kiedy zgęstnieje, wylewamy na dno foremki do zapiekania, na sos układamy kalafior ( możemy go pokroić na kawałki ) i posypujemy serem

Kulinarne Fantazje Marioli
ZUPA CHORIZO Z PIECZONYMI KREWETKAMI 109

PRZYGOTOWANIE :  W garnku podpiekamy pokrojoną cebulę, czosnek, chorizo i mięso. Dodajemy pokrojoną jarzynę, paprykę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i wlewamy bulion. Dusimy około 30 minut. Następnie wlewamy pomidory z puszki, dodajemy przecier i doprawiamy do smaku. Chwilę dusimy, kiedy warzywa i mięso są już miękkie a zupa znacznie zgęstniała, zakręcamy gaz. Na koniec ponownie doprawiamy do smaku ostrą

Kulinarne Fantazje Marioli
ZUPA GOŁĄBKOWA 126

SKŁADNIKI : 300 g mięsa mielonego 1 woreczek ryżu, ugotowanego 1/2 główka młodej kapusty ( lub włoskiej ) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew, mała pietruszka 500 ml płynnego przecieru 1 l bulionu 1 liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku do smaku 3 łyżki oleju 1 liść lubczyku koperek do posypania(...)PRZYGOTOWANIE :  Cebulę i czosnek drobno kroimy, podpiekamy na oleju w wysokim garnku. Następnie dodajemy mięso, chwilkę podsmażamy i startą na tarce marchew z pietruszką. Ciągle mieszając wlewamy bulion, przecier pomidorowy i poszatkowaną kapustę. Dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach. Zakrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Zupę doprawiamy do smaku przyprawami. Na koniec dodajemy

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania