Makaronowe muszle z mięsem mielonym 235ricottą i suszonymi pomidorami a teraz zapraszam na wersję z mięsnym farszem. Muszle z mięskiem zatopione są w gęstym sosie pomidorowym. składniki: 16-18 makaronowych muszli 400 g mięsa mielonego u mnie z łopatki 1 cebula sól,pieprz 400 g passaty pomidorowej zioła włoskie ser grana padano olej do smażenia Przygotować farsz mięsny. Cebulę obrać i pokroić w drobną(...)kostkę, zeszklić na oleju. Następnie dodać mięso mielone i usmażyć razem z cebulą. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać 2-3 łyżki passaty i dokładnie wymieszać. Pozostałą passatę wlać na drugą patelnię, pogrzać i doprawić do smaku pieprzem i ziołami włoskimi. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, u mnie naczynko prostokątne 18x25. Makaronowe muszle ugotować al'dente, dobrze
Monia miesza i gotuje
Kurczak garam masala z chlebkiem naan 349patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy i dodałem 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pokrojone w piórka cebule. Smażyłem do lekkiego zeszklenia się cebuli często mieszając, po czym dodałem mięso z ud kurcząt i przygotowaną wcześniej mieszankę przypraw. Korzeń imbiru starłem na tarce o małych oczkach i również dodałem na patelnię. Smażyłem na dużym ogniu przez około 5 minut(...)najwyższym poziomie. Piekłem przez 7 minut, a następnie odwróciłem chlebki i piekłem przez kolejne 5 minut. Identycznie przygotowałem drugą porcję chlebków z pozostałego ciasta. Na głębokie talerze wyłożyłem mięso wraz z sosem. Udekorowałem listkami świeżej kolendry i podałem z ciepłymi chlebkami naan
Wyprawy kulinarne
10 najlepszych wpisów 2015 roku 164Marokańska sałatka z marchewki Tak naprawdę, to nie wiem, czy wpis cieszy się popularnością z uwagi na przepis, czy może zamieszczone przy nim moje wyznanie o zaprzestaniu jedzenia mięsa. Jeżeli chcecie wiedzieć, jak to było z tym moim niejedzeniem mięsa, zapraszam do przeczytania. 8. Ekspresowe calzone - bez wyrastania i pieczenia Przepis mojego autorstwa, z którego jestem bardzo zadowolona. Ciasto szybko
Chilli Czosnek i Oliwa
Pintade à la provençale, czyli perliczka po prowansalsku z białym winem i warzywami 176ierwszy niedzielny obiad w Nowym Roku musi być czymś wyjątkowym. W moim domu na takie okazje zwykle przyrządza się drób pieczony w całości lub sztukę mięsa. Ja postanowiłem postawić na perliczkę, którą podaną właśnie w taki sposób miałem okazję jeść trzy miesiące temu we Francji i z tęsknoty postanowiłem ten smak powtórzyć. Delikatne białe mięso o subtelnym smaku białego wina
Food Square
Bigos z kapusty mieszanej z papryką i natką (odchudzony) 206niespożytkowana przez Święta kapusta kiszona, a dodatkowo miałam pół główki białej kapusty. Połączyłam, przyprawiłam i wyszedł mi bardzo smaczny, odchudzony bigosik. Oczywiście nie ma to jak bigos z mięsem (najlepiej lubię z wołowiną lub kurczakiem), więc mięso czy podsmażoną kiełbasę można dodać :) jednak mi po Świętach chciało się czegoś mniej kalorycznego :) ale i z podsmażoną kiełbaską zjadłam trochę, bo Mąż
Kolorowy Przepisownik
SCHAB POD PIERZYNKĄ 216Składniki: 5-6 plastrów schabu wieprzowego 4 średnie marchewki por 3 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu sól, pieprz olej Sposób wykonania: Mięso myjemy, osuszamy, delikatnie rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy przyprawione plastry schabu. Mięso smarujemy ketchupem. Na ketchup wykładamy pokrojonego w talarki pora i smarujemy majonezem. I na koniec posypujemy
Prosto i Smacznie z Anetą
Faszerowane pieczarki portobello 179ostatnio moja :) Bardzo sycąca, idealne połączenie do piwka ze znajomymi. Takie pieczarki możecie faszerować czym chcecie, moja propozycja na dzisiaj: Składniki: 8 pieczarek portobello 100 g mięsa wołowego 1 dymka pęczek szczypiorki 1 chilli 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku 150 g sera cheddar 1 łyżka masła Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Pieczarki myjemy(...)osuszamy. Na patelni podsmażamy na maśle mięso, dodajemy posiekany czosnek, chilli i dymkę. Następnie dodajemy przecier i mieszamy. Wszystko przerzucamy do miski i łączymy z posiekanym szczypiorkiem i połową startego sera. takim farszem nadziewamy pieczarki. Pozostałym serem posypujemy pieczarki. Pieczemy w 200 C przez 15 minut. Smacznego
Niezły Młynek
Karkówka pieczona w rękawie... 190kulki ziela angielskiego, 5 kulek pieprzu, 2 liście laurowe. Zawiązujemy z drugiej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na dwie godziny. Przyciskając mięso widelcem czy łyżką można się domyślić czy mięso jest już miękkie. (Mój kawałek karkówki miał 1200g.) Można jeść na ciepło z powstałym sosikiem lub na zimno na kanapki
Pelusiowa Kuchnia
Galaretka wieprzowa... 208pieprzu kostka rosołowa sól, pieprz żelatyna ocet do smaku Golonkę myjemy, wrzucamy do garnka, włoszczyznę obieramy i dokładamy do garnka, dodajemy przyprawy. Kiedy mięsko jest już miękkie, obieramy mięso od kości. Mielimy je maszynką na większym sitku. Przekładamy zmielone mięso do garnka, wlewamy przez sitko wywar w którym się gotowało. Dodajemy do smaku soli, pieprzu i octu
Pelusiowa Kuchnia
PASZTECIKI Z MIĘSEM I CZARNUSZKĄ 198ciasto: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 50ml oliwy 3/4 szklanki ciepłego mleka (nie gorące) 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli farsz: ok. 500g mięsa drobiowo-wołowego najlepiej z rosołu 2 cebule sól, pieprz, majeranek olej czarnuszka Sposób wykonania: ciasto: Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, wlać ciepłe mleko i wsypać 2 łyżki mąki(...)zaczyn. Wyrobić na jednolite ciasto i pozostawić jeszcze na 30 minut przykryte ściereczką kuchenną w ciepłym miejscu. farsz: Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na rozgrzanym oleju. Mięso z rosołu zemleć i dodać usmażoną cebulę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Ciasto najlepiej podzielić sobie na 2 części i każdą rozwałkować na prostokąt. Na każdej części wzdłuż
Prosto i Smacznie z Anetą
USZKA Z MIĘSEM 240oleju 1/2 łyżeczki soli farsz: 2 udka z kurczaka 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka sól. pieprz, majeranek Sposób wykonania: Ciasto: Składniki dokładnie połączyć i zagnieść ciasto. Farsz: Mięso ugotować z oczyszczoną marchewką, pietruszką i cebulą. Gdy będzie miękkie wyjąć z wywaru, zemleć. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę, podsmażyć na oleju i dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem
Prosto i Smacznie z Anetą
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami 371obiad. Wyszła mi całkiem pyszna zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami. Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami Składniki 1 kg ziemniaków (1 kg po obraniu) 500 g mięsa (kiełbasa + boczek) 2 cebule 300 g pieczarek 4 ząbki czosnku 400 ml śmietany 18% 2 jajka 300 g sera żółtego Przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz, kurkuma, słodka papryka, majeranek Wykonanie Zaczynamy(...)Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do lekkiego zarumienienia. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w półplasterki i siekamy drobno czosnek. Do podsmażonego mięsa dodajemy cebulę. Smażymy aż lekko się zeszkli. Następnie dodajmy pieczarki i czosnek. Całość smażymy razem ok 7-10 min. Sos. W misce mieszamy śmietanę z jajkami. Dodajemy starty na grubych
Pyza i Surówka
Kąski w cieście 404jajka 2 szkl. mąki 1 szkl. mleka przyprawa do kurczaka Pierś z kurczaka zalać zimną wodą, dodać vegetę, sól, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut na średnim ogniu ( mięso powinno być lekko twarde). Wyjąć, a gdy przestygnie pokroić na niewielkie kawałki. Jajka rozkłócić, wymieszać z mąką i mlekiem, dodać przyprawę [ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany].Kawałki mięsa zanurzać
Moje domowe kucharzenie
Sałatka z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami 190czosnek, jest duszony na oliwie szpinak. Z przypalonym czosnkiem będzie smakował jeszcze lepiej! Opowiedział nam również, skąd wzięła się nazwa "carpaccio", zarezerwowana dla dania przygotowanego z cieniutkich plasterków surowego mięsa, a obecnie chętnie nadużywana do określania sałatek z cieniutkich plasterków warzyw (jak nasza dzisiejsza buraczana sałatka). Otóż carpaccio zostało po raz pierwszy przygotowane dla pewnej hrabiny, której lekarz zarekomendował jedzenie(...)jedynie surowego mięsa. Kucharz nazwał swoją potrawę na cześć renesansowego malarza, Vittore Carpaccio, ponieważ przypominała mu ona kolorystycznie utrzymane w tonacji różowo-czerwonej obrazy artysty. Bardzo się cieszę, że miałam okazję poznać Wojtka Lewandowskiego, bo jest on nie tylko znakomitym szefem kuchni, ale w świecie kulinarnym człowiekiem-instytucją. Być może słyszeliście o Ogólnopolskim Festiwalu Dobrego Smaku, największej w Polsce imprezie
Chilli Czosnek i Oliwa
ROLADKI Z INDYKA NADZIEWANE KASZĄ GRYCZANĄ NIEPALONĄ 197Dziś sięgamy po indyka! A dokładnie to filet z indyka – mięso niesamowicie soczyste, delikatne , smaczne, i takie po które z przyjemnością sięga na zmianę z kurczakiem. Mam dla Was przepis na przepyszne roladki z indyka nadziewamy kaszą gryczaną niepaloną oraz cebulką. Podaje z chrupiącymi brokułami tworzą przepyszne danie – idealne na obiad. Smaczne, lekkie i dietetyczne! Takie roladki
Ostra na Słodko