Pyszne kluseczki z wątróbki drobiowej i delikatnego mięsa z piersi kurczaka. Doskonały dodatek do niedzielnego rosołu. Zasmakuje małym i dużym. 50 dag wątroby drobiowej 1 pierś z kurczaka łyżka cebuli liofilizowanej kupuję tutaj KLIK 2 jajka łyżeczka czosnku w granulkach pieprz biały mielony sól ( wg smaku ) 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka bułki tartej(...)łyżki mąki Wątróbkę i mięso myję, kroję na mniejsze kawałki i rozdrabniam w malakserze. Dodaję jajka, cebulkę, czosnek, resztę przypraw i mieszam. Następnie wsypuję grysik ( kasza manna) bułkę tartą i mąkę, mieszam do połączenia się składników. Jeśli masa jest zbyt rzadka, aby formować kluseczki, dodaję mąki. Z masy formuję łyżką kluseczki, wkładam na wrzątek i gotuję pomalutku, około
Takie tam pichceniebazylii tajskiej zamarynowała, następnie paprykę czerwoną na wierzch poukładałam. Folią aluminiową każde, oddzielnie pozawijałam i z dwóch stron grillowałam. Podałam go z grillowanymi talarkami i chrupiącymi zielonymi szparagami. Mięso wyszło soczyste, idealne, a przygotowanie jego jest proste, banalne. Składniki: 3 filety z kurczaka, garść zielonych szparagów, 1 papryka słodka spiczasta, garść świeżych listków mięty, garść świeżych listków bazylii tajskiej(...)drobno kilkoma listkami lubczyku i bazylii. Dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Filety z kurczaka myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i nacinamy z jednej str. Mięso obtaczamy w ziołowym oleju i odstawiamy na ok. 30 min. Następnie każdy oddzielnie filet przekładamy na folię aluminiową, na wierzch dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w długie paski paprykę. Całość przykrywamy
Moniki Smakołykioliwek, podany z sosem curry oraz kaszą gryczaną z suszonymi pomidorami i pistacjami na pewno chwyci was za… kubki smakowe Gotowany indyk nie musi być nudny Obgotowane mięso indyka jest kruche i soczyste. Marynata z bazylii i soli nadają mięsu fajnego smaku ale całość uzupełnia sos curry. Sos, który jest bardzo prosty w wykonaniu. Mleczko kokosowe, szalotka czosnek
Ciasna Kuchniajajka, sól, 1 łyżka masła, 1,5 łyżki siekanego kopru, 1 łyżka roztopionego masła, tłuszcz do smażenia, Panierka: 1 jajo 1/2 szklanki bułki tartej Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Mięso i bułkę zmielić. Wymieszać dokładnie mięso, bułkę, posiekany koperek, 2 żółtka i roztopione masło. Doprawić. Dodać dwa ubite białka. Wymieszać na puszystą masę i podzielić na 8-10 kulek. Uformować
królestwo garówKolejną moją propozycją na smaczny obiad są pierogi z kaszą gryczaną. Długo nie miałam przekonania do pierogów z takim farszem, ale postanowiłam w końcu zrobić i
kuchnia doskiłyżki oleju sól pieprz Wykonanie: 1. Przyprawy,olej,sos sojowy i czosnek wymieszaj w małej miseczce/garnuszku. 2.Przygotowaną pastą porządnie natrzyj kurczaka. Popieprz i posól. 3. Odstaw zamarynowane mięso do lodówki na kilka godzin. 4. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza. 5. Na lub nad brytfanką ułóż kratkę,a na niej połóż na jednym boku kurczaka. Piecz 25minut(...)około 40 minut przed końcem planowanego pieczenia dodaj ulubione warzywa np. ziemniaki, paprykę czy marchewki. Możesz też przykryć kawałkiem foli kurczaka by ustrzec go przed przypieczeniem. 9. Wyjmij mięso z piekarnika, odczekaj 15 minut zanim go pokroisz i podasz
Fiolka w kuchnisuszone grzybki 3-4 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy po dużej szczypcie: pieprzu, soli, pieprzu ziołowego Link do filmu z przygotowania: Zupa ogórkowa z grzankami Przygotowanie: Przygotowanie wywaru : Mięso dokładnie myję i wkładam do garnka, warzywa obieram, płuczę, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do mięsa. Składniki zalewam wodą, garnek stawia na gazie, doprawiam przyprawami i gotuję około
Uwaga Babcia Gotujewierzchu umieścić ok. połowy łyżeczki tahiny. Pieczarki piec przynajmniej 20 minut. Podawać gorące jako samodzielną przekąskę lub z sałatą jako danie główne. ----- Podobne: Papryki faszerowane kaszą gryczaną Pieczarki faszerowane mięsem i natką Naleśniki z mięsem z rosołu
Weekendy w domu i ogrodziedomowy, można dać kupny), wstawić do piekarnika bez przykrycia piekarnik nagrzany do 200 C, grzanie góra/dół, piec z 50 - 60 minut, można z 2 razy obrócić porcje mięsa - mięso jest aromartyczne, kruche i smakuje na ciepło i na zimno................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmasz pomysłu na smaczny, a zarazem efektowny obiad? :) Tak przygotowane kotleciki na pewno zachwycą domowników. Składniki: 1 opakowanie jajek przepiórczych 3 ząbki czosnku ½ kg mięsa mielonego wieprzowego 10 dag bułki tartej 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz do smaku mąka do panierki olej do głębokiego smażenia 2 jajka kurze Wykonanie: Jajka przepiórcze ugotować na twardo. Czosnek posiekać i wymieszać(...)mięsem, z 3 łyżkami bułki tartej, przyprawami, musztardą, jajkiem kurzym i dokładnie wymieszać. Jajka przepiórcze obrać, okleić mięsną masą. Następnie panierować w mące, rozbełtanym jajku i na końcu w bułce tartej. Olej rozgrzać do 180 stopni, smażyć jajeczka na złoty kolor
Tradycyjna KuchniaUpieczenie kurczaka w całości to dla mnie sposób na pyszny obiad dla gości, kiedy sama nie mam czasu na gotowanie. Mięso siedzi w piekarniku a ja pozwalam sobie na naszykowanie stołu, ogarnięcie dzieciaków i wiele innych przyziemnych spraw :-). Kurczaka uwielbiam najbardziej w towarzystwie jakiejś surówki, więc postanowiłam go podać z porcją sałaty. Danie to nadaje się na obiad uzupełnione(...)pieczenia posmarować tłuszczem, włożyć do niego kurczaka, polać smalcem i włożyć na środkową półkę do piekarnika do temperatury 160 stopni na 90 minut. Podczas pieczenia co 20 minut polewać mięso wytwarzającym się wywarem. Pod koniec pieczenia przygotować sałatę. Drobno porwać lub pokroić ją. Jogurt posłodzić i połączyć go ze sałatą. Następnie tak przygotowaną sałatką udekorować kurczaka. To wszystko :-) Banalnie
Poezja Smaków - blog kulinarnyPółmetek. Moje pierwsze przemyślenia? Trochę nudno się robi. Dziś pierwszy raz nie włączałam piekarnika, żeby upiec porcję mięsa. Dwa dni pod rząd ryba, raz drób, dziś dzień warzywny. Bez mięsa od rana do wieczora. Nie przeszkadza mi to, bo -jak też powiedziałam dietetyczce, mogę żyć bez niego. Dziś też pierwszy raz od rozpoczęcia diety posiłki po obiedzie nie były czasochłonne
Kucharzycałyżki domowej vegety 3/4 szklanki makaronu muszelki ja użyłam Incola 2 łyżki masła 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12 % Wykonanie : Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę. Mięso umyć i również pokroić w grubą kostkę.W garnku rozpuścić masło, dodać mięso, marchewkę, seler,por, pieczarki pokrojone w pół plasterki i chwilę podsmażyć. Następnie dodać ziele angielskie, pieprz, gałązkę lubczyku
Sama słodycz i szczypta chiliopisie poniżej, a nie będziecie żałować. A podsmażonej cebulki nie można oszczędzać, im jej więcej tym lepiej dla dania. Rumsztyk siekany wołowy z cebulką Składniki: 80 dag- mięso wołowe bez kości 1 cebula czerwona (opcjonalnie) 1 duża cebula biała 1 jajko sól i czarny pieprz do smaku 50 ml wody olej rzepakowy do smażenia cebula do usmażenia- 2-3 sztuki(...)Przygotowanie: Cebulę białą i czerwoną drobno siekamy i podsmażamy, studzimy. Mięso wołowe drobno siekamy, dodajemy wodę, jajko, świeżo zmielony pieprz, sól do smaku, podsmażoną cebulkę, dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Moczymy ręce w wodzie, formujemy średniej wielkości okrągłe kotlety. Układamy je na przygotowaną deskę i delikatnie naciskamy je tępą stroną noża, (powinny wyglądać tak jak na zdjęciu poniżej). Smażymy kotlety
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniężurawina już wykorzystałam do indyka. Dodałam cukinię, czosnek, cebulę czerwoną, trochę suszonej żurawiny i danie wyszło bardzo smaczne, na słodko, ale indyk na słodko smakuję świetnie. My lubimy mięsa z owocami, więc dla nas jak znalazł :)) Składniki: około 300 g filetu z indyka mango z żurawiną od Eterno kawałek cukinii cebula czerwona 1 żabek czosnku żurawina suszona kurkuma pieprz(...)łyżka oleju kokosowego do smażenia ryż naturalny brązowy Indyka umyłam, pokroiłam. Wrzuciłam na rozgrzany olej, dodałam pokrojona cebulę, cukinię, przepuszczony przez praskę czosnek. W międzyczasie gotowałam ryż. Jak mięso i warzywa będą miękkie, dodajemy żurawinę, kurkumę, pieprz z młotkowaną kolendrą i mango z żurawiną. Całość jeszcze chwilkę poddusiłam, doprawiłam solą. Na talerzu wyłożyłam ryż i obok resztę :) Smacznego
kruche babeczki