Pyszne danie jednogarnkowe. Chociaż dla mnie mogłoby być z mięsem, trochę mi tego smaku brakowało, ale mięsa w domu nie było, a do sklepu już nie miałam czasu pójść. Ledwo udało mi się z Zuzią pójść po chleb, bo plac zabaw był ważniejszy. Jak dla mnie danie pyszne, ale ciut za ostre. Mąż miał inne zdanie i bardzo sobie chwalił
Anioszek w kuchniJest dość tłusty – wszak ziemniaki pieczemy na kaczym smalcu – ale moim zdaniem nie ma lepszych ziemniaków. Kacze udka pieczone w ten sposób mają chrupiącą skórkę i delikatne mięso. Taki obiad nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych. Do tego słodko-kwaśny sos do zrobienia w 3 minuty i voilà! Najłatwiejsze pieczone kacze udka (dla 2 osób): 2 kacze udka(...)majerankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C – grzanie góra-dół (lub 180°C z termoobiegiem) i pieczemy przez 1 godzinę 40 minut (100 min.). Po upieczeniu odstawiamy mięso na 10 minut do odpoczęcia. W tym czasie przygotowujemy sos: wino podgrzewamy z porzeczką lub borówką – gotujemy przez ok. 2-3 minuty, po czym przyprawiamy solą i pieprzem. Post
Poezja smakupiórka. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Kolejno dodać zrazy i podsmażyć je na złoty kolor z każdej strony (w tym samym czasie cebula powinna się zarumienić). Następnie zalać mięso bulionem (mięso powinno być całe przykryte), dodać 1 łyżkę sosu sojowego, liść laurowy i ziele angielskie (jeśli mamy małą patelnię możemy całość przelać do garnka), wymieszać. Dusić na małym ogniu
Kulinarne Przebojewłożyć do lodówki na ok. 1/2 godziny. Następnie obsmażyć z obu stron. Przełożyć do garnka, zalać 2 szklankami wrzątku i dusić. Dodać pokruszone suszone pomidory i gotować aż mięso będzie miękkie. Następnie dodać koncentrat pomidorowy. Sos doprawić do smaku (słodką papryką, solą, pieprzem i czosnkiem), zabielić słodką śmietanką. Mięso podałam z sałatką z buraczków i ryżem
Czerwień i błękitminutę, przełóż łyżką cedzakową do zimnej wody, odsącz na sicie, odciśnij wodę, pokrój. Czosnek niedźwiedzi posiekaj. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów, miękkie części pokrój na 2 cm kawałki. Mięso pokrój w kostkę podsmaż na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym przez 3 minuty ciągle mieszając. Jajka zmiksuj ze śmietaną, solą i pieprzem, wymieszaj z posiekanymi pokrzywami i czosnkiem. Mięso wyłóż
SzczyptaSmaQkraba to one niestety nawet nie leżały i też nie każdy przepada za ich rybnym zapachem – aczkolwiek ja je bardzo lubię. Tak naprawdę paluszki krabowe to mieszanka zmielonego mięsa ryb, głównie dorsza, morszczuka lub mintaja. Wyglądem przypominają one mięso pochodzące z nogi kraba, stąd też wzięła się ich nazwa.). Surimi z reguły sprzedawane są w postaci zamrożonej
Kulinarne Przebojekategorii sałatek. Wszyscy ją znają i kochają ;) Można by rzec: Ile gospodyń tyle przepisów na sałatkę jarzynową. Idealna nie tylko jako samodzielny posiłek, ale też jako dodatek do mięsa czy wędlin. Zapraszam! Sałatka Jarzynowa Składniki: 2 duże ziemniaki 1 duża marchewka 1 średnia cebula 4 duże ogórki konserwowe 3 jajka mała puszka kukurydzy 1 mały korzeń pietruszki 4 łyżki majonezu
Tagebuch po polskuwarzyw na patelnię Skrzydełka dokładnie myjemy, odcinamy lotki. Wszystkie kawałki dokładnie przyprawiamy przyprawą do kebabu. Rozkładamy je na talerzu, wierzch posypujemy liściem lubczyku i słodką czerwoną papryką. Mięso odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie obtaczamy każdy kawałek w rozmąconym jajku . Do pojemnika wsypujemy po połowie mąkę i bułkę tartą. Wkładamy po jednym skrzydełku, zamykamy i energicznie potrząsamy. Tak panierujemy(...)każdy kawałek. Mięso smażymy w rozgrzanym oleju po 10 minut z każdej strony. Odsączamy na papierowym ręczniku. W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. Wsypujemy ryż. Podsmażamy go do czasu, aż stanie się przezroczysty. Następnie podlewamy go wodą, doprawiamy solą i curry. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Ryż będzie kleisty ale miękki. Na osobnej patelni przesmażamy warzywa. Łączymy
VioletoweKucharzenieWszystkie składniki sosu wlać do garnka i gotować, aż będzie gęsty. Uważać aby nie przypalić!! Z piersi zdjąć skórę, pokroić w ukośne plastry, grubości około 1 -1,5 cm. Mięso podsmażyć krótko na tłuszczu. Z wierzchu ma być zrumienione a w środku różowe. Mięso przełożyć do sosu. Zagotować. Podawać z ryżem lub z kluskami. Ja podałam z kluskami parzonymi kładzionymiz
królestwo garówszybkie i łatwe do przyrządzenia danie. Często używam quinoa w mojej kuchni do sałatek , stir fry czy warzywnych burgerów . Quinoa świetnie pasuje z innymi warzywami ale również z mięsem i drobiem. Pilaf z quinoa Składniki: 2 porcje 150 g quinoa 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 łyżka oleju 300 g piersi z kurczaka 1 łyżka posiekanej(...)wodzie pocierając nasiona, wtedy pozbędą się goryczki. Zalej wodą, lekko posól i gotuj przez 20 minut. Odparuj. Cebulę, czosnek i paprykę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Pokrój mięso w kostkę i dodaj do warzyw. Posyp przyprawami i smaż aż kurczak się lekko zrumieni. Na koniec dodaj quinoa i pietruszkę, dopraw solą do smaku i wymieszaj. Podawaj na ciepło
codojedzeniatłuszcz, pokroić je w drobną kostkę i przełożyć do głębokiego talerza lub miski. Następnie polać oliwą i przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, wymieszać. Rozgrzać patelnię, przełożyć na nią mięso i smażyć do momentu, aż nie będzie surowe. Gotowe mięso przełożyć na sitko, żeby okapało z nadmiaru tłuszczu. Na patelni rozpuścić masło, dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą
Passions hobbies lifeopłukać, usunąć głąb, a następnie drobno pokroić. Kapustę przełożyć do garnka i zalać bieżącą wodą tak, aby przykrywała jej wierzch. Dodać sok z cytryny i zagotować. Następnie kapustę odcedzić. Mięso z kurczaka drobno pokroić, oprószyć solą i pieprzem, a następnie obsmażyć na patelni. Kapustę ponownie przełożyć do garnka, zalać 3 szklankami wody, dodać cukier i koncentrat. Od momentu zagotowania, gotować(...)jeszcze około 10 minut. Po tym czasie dodać mięso z kurczaka i słodką paprykę. Gotować razem jeszcze 10 minut (do miękkości kapusty). Dodać posiekany drobno koperek, podgrzać 2 minuty i zdjąć z ognia, ewentualnie doprawić do smaku. Jeśli chcemy otrzymać gęstszą potrawkę to możemy kapustę zagęścić 2 łyżeczkami mąki rozrobionymi w zimnej wodzie. Źródło: gotujzcukiereczkiem linkwithin_text='Zobacz również inne
Świat Domowej Kuchnikuskus. SKŁADNIKI: 1 szkl. kuskus rosół lub bulion 3 ogórki małosolne 1 średni ogórek zielony(gruntowy) 6 rzodkiewek, dodatkowo 3 do dekoracji 3 jajka kawałek kiełbasy wędzonej kawałek mięsa gotowanego z drobiu 3 marchewki z rosołu kilka pomidorków koktajlowych pęczek szczypiorku pęczek pietruszki 1 łyżka majonezu, 2 łyżki greckiego jogurtu przyprawą włoska, grubo zmielony pieprz WYKONANIE: kuskus zalać rosołem(...)powyżej, przykryć, odstawić na 1/2 godz.wymieszać, ogórki, kiełbasę, mięso, marchewkę kroimy w drobną kostkę, rzodkiewkę kroimy w plasterki, pietruszkę drobno siekamy, majonez łączymy z jogurtem, wszystkie produkty mieszamy, sałatkę wykładamy na półmisek, dekorujemy pomidorkami, szczypiorkiem i rzodkiewką
Kuchnia BeatyBardzo dobre jednodaniowe danie. Mięso pokroić w małe kawałki, doprawić solą, pieprzem i papryką ostrą. Na tatelni rozgrzać oliwę i wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. smażyć chwilkę. Wrzucić mięso i lekko je obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć następną małą chwilkę. Wsypać ryż i wlać wino, gotować cały czas mieszając, aż wino wyparuje. teraz już
Kuchnia PokoleńWegańska bita śmietana Bita śmietana jest czymś wspaniałym. Bardzo mobilna w użyciu. Pasuje zarówno do świeżych owoców, wszelakich deserów, ogórków kiszonych w ciąży, jak i do mięsa… oczywiście nie takiego dosłownego mięsa. Miałem tu na myśli, rzecz jasna, ciało partnera lub partnerki (co kto lubi), a nie zwierzęce szczątki – nie bądźmy obleśni. Do czego byśmy jej nie użyli
Blendman