mięso - 63110 przepisów (strona:1688/4208)

Sałatka z pęczaku, grzybów i karmelizowanej cebuli 209

mnóstwo mrożonych leśnych grzybów, więc postanowiłam trochę uszczuplić zapasy. Rezultat, pyszna sałatka z pęczaku z pieprznikami i karmelizowaną cebulą. Jarska sałatka, idealna jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa. No i jak tu nie lubić pęczaku! Sałatka z pęczaku, grzybów i karmelizowanej cebuli Składniki: na 4 porcje 100 g pęczaku, waga sucha 4 duże cebule 1 łyżka brązowego cukru(...)brązowego cukru i karmelizuj cebulę nadając jej lekko brązowy kolor. Dodaj cebulę do reszty składników i lekko wymieszaj. Podaj sałatkę na ciepło jako jarskie danie lub jako przystawkę do mięsa

codojedzenia
domowa pieczona karkówka 190

łyżka miodu 125 ml octu jabłkowego 125 ml oleju sól, pieprz 1 łyżka mąki wykonanie: Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebulę obieramy kroimy w kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso nacieramy czosnkiem i cebulą, posypujemy solą i pieprzem. Z ziół, miodu i octu robimy marynatę. Mięso przekładamy do miski, polewamy z obu stron marynatą i odstawiamy na dzień

Domowy Smak Jedzenia
Placki ziemniaczane z mięsem mielonym 161

Składniki: 250 g mięsa mielonego 1 mała cebula 4-5 ziemniaków 2 jajka 1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków 1/2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny sól, pieprz Ziemniaki ścieramy na tartce na dużych oczkach, cebulę na miazgę. Dodajemy jajka, mięso i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.  Na rozgrzany olej wykładamy mieszankę, formując niewielkie płaskie placuszki,  smażymy z obu stron na rumiano

kulinarnyswiatdomi
Kluski śląskie (tzw. białe kluski) ze skwareczkami 213

śląskie z dziurką.  Składniki: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli Wykon anie: Ugotowane ziemniaki ostudzić i zemleć w maszynce do mięsa albo wycisnąć w prasce  Włożyć do miski, uklepać i wyrównać powierzchnię, podzielić na 4 części. 1/4 ziemniaków wyjąć i w to miejsce wsypać tyle(...)bardzo słabym ogniu). Podawać  z sosem mięsnym, stopionym masłem a w wersji jest to kombinacja ze skwarkami. Uwaga: kluski śląskie można nadziewać  farszem z gotowanego, zmielonego mięsa rosołowego, z dodatkiem cebuli podsmażanej, pieprzu, soli i jajka

Pychotkaaa
Gulasz z ryżem 237

Gulasz z ryżem to bardzo prosta i sycąca potrawa idealna na obiad.  Parę słów z wikipedii: Gulasz - węgierskie danie narodowe, które składa się z mięsa, cebuli i papryki. Nazwa pörkölt wywodzi się od dawnego węgierskiego słowa pergelt, co dziś oznacza przypieczony, przyrumieniony.  Przez wiele lat danie to było podstawowym daniem pasterzy, a dopiero z biegiem lat stało się(...)daniem narodowym. Rolnicy i pasterze smażyli początkowo kawałki mięsa z posiekaną cebulą na kawałku słoniny. Brakowało wtedy dzisiejszego głównego składnika – papryki. Składniki: Wołowina pokrojona w kostkę cebula pokrojona w kostkę czosnek przeciśnięty przez praskę sól pieprz ryż liść laurowy papryka pokrojona w kostkę lub w paski tak jak u mnie odrobina oleju ostra papryka w proszku curry Wykonanie: Mięsko pokrojone

Pychotkaaa
kotlety mielone de luxe 227

doprawiona do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie dodatkiem usmażonej osobno na masle drobno posiekanej cebuli lub czosnku. Niektórzy dodają do tego kotleta świeżo posiekaną natkę pietruszk i . Składniki: mięso mielone czosnek papryka ostra sól pieprz jajko czerstwa bułka olej do smażenia koperek Wykonanie: Bułkę zamoczyć w wodzie aż będzie cała nasączona. Gdy już tak się stanie dokładnie ją odsączyć(...)włożyć do miski. Mięso dodać do bułki razem z jajkiem solą pieprzem papryką posiekanym koperkiem oraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość bardzo dokładnie wyrobić tak żeby nie było znać bułki. Formować małe kotleciki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu

Pychotkaaa
Roladki drobiowe z pieczarkami 198

połówki z piersi kurczaka 25 dag pieczarek cebula 2 łyżki masła 10 dag żółtego sera natka pietruszki sól pieprz Wykonanie: Każdy filet rozkrój na pół aby powstał płat mięsa. Oprósz go solą i pieprzem. Pieczarki pokrój w plasterki, a cebule w kostkę. Cebulę zrumień na 2 łyżkach masła. Dodaj pieczarki, przesmaż, przypraw, przestudź. Wymieszaj ze startym serem i natką. Farsz(...)nakładaj na płaty mięsa zwijaj roladki (można spiąć wykałaczkami jak u mnie). Roladki wstawić w brytfance wyłożonej najlepiej folią aluminiową, do piekarnika na 180 stopni na około 20 minut

Pychotkaaa
Zupa meksykańska z mięsem 229

Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego puszka czerwonej fasoli 3 papryki w różnych kolorach 2 cebule 2 duże ząbki czosnku 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 i 1/2 l bulionu sól pieprz papryczka chili olej do smażenia Wykonanie: W garnku podgrzać olej i zeszklić na nim posiekaną cebulę, następnie dodać mięso i podsmażyć na końcu dodając czosnek przeciśnięty przez praskę, sól

Pychotkaaa
Kabaczety 230

Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 1 jajko 1 cebula olej do smażenia czosnek przyprawa gyros 2 łyżki sól pieprz łyżka lub dwie bułki tartej Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Do mięsa mielonego dodać jajko, cebulę, przetarty czosnek, przyprawę gyros i bułkę tartą wszystko dokładnie wyrobić ze sobą. Na patyczkach od szaszłyków formować podłużne

Pychotkaaa
Rolada z indyka z pomidorami i szpinkiem 264

koniec wrzucamy szpinak. Patelnie przykrywamy i dusimy całość kilka minut, gdy szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość otwieramy patelnie solimy, dodajemy pieprz i całość smażymy jeszcze 5 minut. Szpinak studzimy. Mięso rozbić na duży prostokąt oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, posmarować pastą następnie wyłożyć szpinak, zostawiając ok 2 cm wolnego brzegu. Następnie zwinąć jak roladę. Obłożyć plastrami boczku, Ułożyć w żeliwnym naczyniu(...)Piec ok 1,15 godz. Po 45 minutach wlać wino. Na ostanie na ostatnie 15 minut zdjąć pokrywę. Podawać z ulubioną kaszą a powstałym sosem polać całość. * Mięsa nie solę bo szynka, pasta i szpinak są dość słone

Delicious Titbits
Tortilla z Chrupiącym Kurczakiem i Sosem Miodowo - Musztardowym 674

wszystkie przyprawy (ich ilość według uznania lub ok. 1/3 łyżeczki każdej z przypraw, przyprawy do kurczaka warto dodać większą ilość).  Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa.  Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego). Dodajemy mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Kawałki kurczaka kolejno maczamy w: mącę, jajku z mlekiem(...)następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Kawałki kurczaka smażymy na średnim ogniu, w głębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron). Sałatę lodową siekamy, pomidory kroimy w plasterki. Każdą tortillę smarujemy ok. 2 łyż k ami sosu miodowo-musztardowego. Następnie wykładamy sałatę lodową, kilka kawałków kurczaka

Słodka Strona
Szynka z cieciorką w sosie grzybowym 202

Szynkę kroimy w dość dużą kostkę. Przyprawiamy solą, białym pieprzem i granulowanym czosnkiem. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy na złoto cebulę. Dokładamy mięso, suszone grzybki oraz pieczarki. Wszystko chwilkę przesmażamy. Podlewamy wywarem z grzybów i bulionem wołowym. Dosypujemy ziarna ciecierzycy. Doprawiamy pieprzem. Dusimy do miękkości mięsa i ciecierzycy (około 70 minut na wolnym

VioletoweKucharzenie
STROGONOW DROBIOWY Z SUSZONYMI POMIDORAMI 203

Oryginalny strogonow podobno robi się z wołowiny. Na moim blogu przepisów z czerwonego mięsa nie znajdziecie, dlatego Gesslerowa w ostatnich "Kuchennych rewolucjach" zainspirowała mnie do drobiowego. Zrobiłam trochę po swojemu dodając zupełnie inne przyprawy i dodatki. Tak czy inaczej wyszedł przepyszny, delicious.  Składniki: 400 g piersi z indyka  400 g pieczarek  2 małe marchewki(...)pomidorów suszonych  pół łyżeczki cząbru  sól morska, pieprz ziołowy  3 łyżki śmietany 18% oliwa ok. 3 - 4 łyżki  1,5 szklanki  Sposób przyrządzenia:  Mięso pokroić w paski ( jak w oryginale) podsmażyć chwilę na oliwie. Przełożyć do innego naczynia a na tej samej patelni smażyć cebulę pokrojoną w pióra, marchewkę,pietruszkę w cienkie plasterki oraz

pieprzny smaczek
Barszcz ukraiński 193

siebie zrobiłam barszczyk, a dla męża ogórkową. Zupka wyszła bardzo pyszna,   treściwa i pożywna. Czyli taka jak lubię ;-). Jest to idealna zupa na jesienne dni. Zapraszam!!! Składniki: dowolne mięso, 6 dużych buraków, 1 puszka białej fasoli, ¼ główki białej kapusty ( małej), 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera, 2 ziemniaki ( duże), 0,5 cebuli, 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki(...)liście laurowe, 0,5 łyżeczki ziela angielskiego, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, śmietana do smaku   Wykonanie: Mięso gotujemy w ok. 3 l wody. Od czasu do czasu zbieramy powstające szumowiny. Jak już zbierzemy wszystkie szumowiny   dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i obrane buraki. Buraków nie kroimy. Przyprawiamy solą i pieprzem i jeżeli ktoś używa to Vegetą

Passion of Cooking
Risotto z suszonymi grzybami i kurczakiem 242

siebie, a jednocześnie podkreślając kremowy smak i gładkość. Po piąte: świeżość. Danie należy jeść bezpośrednio po przygotowaniu. Zimne lub odgrzewanie jest niesmaczne.   150-200g ryżu 150g mięsa kurczaka (piersi, filetów z udek; wg gustu) 1 duża cebula 2 garstki suszonych grzybów (wg gustu) 300 ml bulionu 2 łyżki oleju 2 łyżki masła 40g parmezanu papryka w proszku sól(...)opcjonalnie), pieprz Pokrojoną cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać pokrojone w kostkę mięso i smażyć do odparowania płynu. Następnie dorzucić umyte i rozdrobnione grzyby oraz opłukany ryż. Ryż zeszklić i stopniowo podlewać bulionem. Dusić (pod przykryciem) do momentu aż ryż zmięknie (ale nie będzie rozgotowany). Dodać masło oraz starty parmezan. Wszystko razem wymieszać i doprawić solą (opcjonalnie), pieprzem oraz

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania