SKŁADNIKI: 1 porcja rosołowa 500 g mięsa wieprzowego na gulasz włoszczyzna 800 g pomidorów z puszki 70 g przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego pieprz i sól do smaku suszona bazylia i lubczyk do smaku 2 łyżki oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE: A więc tak :) Do misy multicookera wlewamy półtora litra wody. Dodajemy składniki. Zamykamy(...)pokrywę i nastawiamy program SOUP i czas 60 minut. Oczywiście po ugotowaniu i wyłowieniu z zupy mięsa mogłabym użyć blendera do zmiksowania. Sęk w tym, że miałam już ich niezliczoną ilość i każdy się zwyczajnie psuł bardzo szybko. Zupę przelałam do Thermomixa i zmiksowałam 15 s/obr 7-10. Zupę podałam z drobno posiekanymi kawałkami mięska lub z makaronem tortellini
ClauditteMissCookingJeśli udka, to dlaczego nie kacze? Są soczyste i delikatne z chrupiącą skórką! Wymagają jednak trochę czasu w piekarniku, aby mięso rozpływało się w ustach, ale zdecydowanie warto poczekać ;) Kaczka najlepiej smakuje z jabłkiem, dlatego nie chciałam tego zmieniać - jest odpowiednio słodka. Z kolei czosnek podkreśla smak dodając ostrości, a majeranek łączy oba smaki nadając łagodności delikatnych ziół. Udka(...)ziemniaki i pieczemy pozostałe 60 minut. Ważne jest, aby co jakiś czas smarować skórkę z udek wodą z solą! Dzięki temu będzie ona złocista i niezwykle chrupka! :) Tak przygotowane mięso jest niesamowicie soczyste i miękkie! Udka i ziemniaki wspaniale przechodzą aromatem jabłka i czosnku, który unosi się po całym mieszkaniu :) Ja podałam danie z gotowaną marchewką, na którą przepis już
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Przepyszne gołąbki z kapusty włoskiej i kaszy kuskus Składniki • 1 kapusta włoska średnia • 1 /2 kg mięsa mielonego z łopatki • 1 szklanka kaszy jaglanej • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera średniego • biała część poru • 1 cebula • ząbek czosnku • kilka płatków suszonego pomidora • sól • pieprz • 1/2 łyżeczki kurkumy • kawałek ostrej papryki • oliwa • 1/2 l rosołu • posiekana natka pietruszki sos • 1 słoik(...)płaskie • 2 łyżki papryki słodkiej • 1/4 łyżeczki bazylii można świeżą • sól • pieprz Sposób przygotowania 1. • Na dużej patelni podsmażyć pokrojoną cebulkę i por dodać posiekany czosnek i mięso mielone podsmażyć ok 10 minut Dodać potarte warzywa marchew,pietruszkę,seler,papryczkę ostrą i suszone pomidory Dolać szklankę wody dusić wszystko pod przykryciem aż zmiękną warzywa Dolać
W królestwie smaków Beatypodałam do steka, czas naglił, więc po wyłożeniu papryki na talerz musiałam szybko usmażyć stek, więc wyrzuciłam paprykę na talerz, gorącą patelnię przetarłam ręcznikiem papierowym, potem olej i mięso. Normalnie Chwilo trwaj! Ale tu nie za długo, by nie przesmażyć mięsa, dziecko w końcu zażyczyło sobie Medium Rare. Ps. Po zestawieniu jej ze źródła ciepła bardzo długo pozostaje gorąca
Blondynka Gotujemnóstwo mrożonych leśnych grzybów, więc postanowiłam trochę uszczuplić zapasy. Rezultat, pyszna sałatka z pęczaku z pieprznikami i karmelizowaną cebulą. Jarska sałatka, idealna jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa. No i jak tu nie lubić pęczaku! Sałatka z pęczaku, grzybów i karmelizowanej cebuli Składniki: na 4 porcje 100 g pęczaku, waga sucha 4 duże cebule 1 łyżka brązowego cukru(...)brązowego cukru i karmelizuj cebulę nadając jej lekko brązowy kolor. Dodaj cebulę do reszty składników i lekko wymieszaj. Podaj sałatkę na ciepło jako jarskie danie lub jako przystawkę do mięsa
codojedzeniałyżka miodu 125 ml octu jabłkowego 125 ml oleju sól, pieprz 1 łyżka mąki wykonanie: Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebulę obieramy kroimy w kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso nacieramy czosnkiem i cebulą, posypujemy solą i pieprzem. Z ziół, miodu i octu robimy marynatę. Mięso przekładamy do miski, polewamy z obu stron marynatą i odstawiamy na dzień
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: 250 g mięsa mielonego 1 mała cebula 4-5 ziemniaków 2 jajka 1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków 1/2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny sól, pieprz Ziemniaki ścieramy na tartce na dużych oczkach, cebulę na miazgę. Dodajemy jajka, mięso i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzany olej wykładamy mieszankę, formując niewielkie płaskie placuszki, smażymy z obu stron na rumiano
kulinarnyswiatdomiśląskie z dziurką. Składniki: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli Wykon anie: Ugotowane ziemniaki ostudzić i zemleć w maszynce do mięsa albo wycisnąć w prasce Włożyć do miski, uklepać i wyrównać powierzchnię, podzielić na 4 części. 1/4 ziemniaków wyjąć i w to miejsce wsypać tyle(...)bardzo słabym ogniu). Podawać z sosem mięsnym, stopionym masłem a w wersji jest to kombinacja ze skwarkami. Uwaga: kluski śląskie można nadziewać farszem z gotowanego, zmielonego mięsa rosołowego, z dodatkiem cebuli podsmażanej, pieprzu, soli i jajka
PychotkaaaGulasz z ryżem to bardzo prosta i sycąca potrawa idealna na obiad. Parę słów z wikipedii: Gulasz - węgierskie danie narodowe, które składa się z mięsa, cebuli i papryki. Nazwa pörkölt wywodzi się od dawnego węgierskiego słowa pergelt, co dziś oznacza przypieczony, przyrumieniony. Przez wiele lat danie to było podstawowym daniem pasterzy, a dopiero z biegiem lat stało się(...)daniem narodowym. Rolnicy i pasterze smażyli początkowo kawałki mięsa z posiekaną cebulą na kawałku słoniny. Brakowało wtedy dzisiejszego głównego składnika – papryki. Składniki: Wołowina pokrojona w kostkę cebula pokrojona w kostkę czosnek przeciśnięty przez praskę sól pieprz ryż liść laurowy papryka pokrojona w kostkę lub w paski tak jak u mnie odrobina oleju ostra papryka w proszku curry Wykonanie: Mięsko pokrojone
Pychotkaaadoprawiona do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie dodatkiem usmażonej osobno na masle drobno posiekanej cebuli lub czosnku. Niektórzy dodają do tego kotleta świeżo posiekaną natkę pietruszk i . Składniki: mięso mielone czosnek papryka ostra sól pieprz jajko czerstwa bułka olej do smażenia koperek Wykonanie: Bułkę zamoczyć w wodzie aż będzie cała nasączona. Gdy już tak się stanie dokładnie ją odsączyć(...)włożyć do miski. Mięso dodać do bułki razem z jajkiem solą pieprzem papryką posiekanym koperkiem oraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość bardzo dokładnie wyrobić tak żeby nie było znać bułki. Formować małe kotleciki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu
Pychotkaaapołówki z piersi kurczaka 25 dag pieczarek cebula 2 łyżki masła 10 dag żółtego sera natka pietruszki sól pieprz Wykonanie: Każdy filet rozkrój na pół aby powstał płat mięsa. Oprósz go solą i pieprzem. Pieczarki pokrój w plasterki, a cebule w kostkę. Cebulę zrumień na 2 łyżkach masła. Dodaj pieczarki, przesmaż, przypraw, przestudź. Wymieszaj ze startym serem i natką. Farsz(...)nakładaj na płaty mięsa zwijaj roladki (można spiąć wykałaczkami jak u mnie). Roladki wstawić w brytfance wyłożonej najlepiej folią aluminiową, do piekarnika na 180 stopni na około 20 minut
PychotkaaaSkładniki: 0,5 kg mięsa mielonego puszka czerwonej fasoli 3 papryki w różnych kolorach 2 cebule 2 duże ząbki czosnku 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 i 1/2 l bulionu sól pieprz papryczka chili olej do smażenia Wykonanie: W garnku podgrzać olej i zeszklić na nim posiekaną cebulę, następnie dodać mięso i podsmażyć na końcu dodając czosnek przeciśnięty przez praskę, sól
PychotkaaaSkładniki: 0,5 kg mięsa mielonego 1 jajko 1 cebula olej do smażenia czosnek przyprawa gyros 2 łyżki sól pieprz łyżka lub dwie bułki tartej Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Do mięsa mielonego dodać jajko, cebulę, przetarty czosnek, przyprawę gyros i bułkę tartą wszystko dokładnie wyrobić ze sobą. Na patyczkach od szaszłyków formować podłużne
Pychotkaaakoniec wrzucamy szpinak. Patelnie przykrywamy i dusimy całość kilka minut, gdy szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość otwieramy patelnie solimy, dodajemy pieprz i całość smażymy jeszcze 5 minut. Szpinak studzimy. Mięso rozbić na duży prostokąt oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, posmarować pastą następnie wyłożyć szpinak, zostawiając ok 2 cm wolnego brzegu. Następnie zwinąć jak roladę. Obłożyć plastrami boczku, Ułożyć w żeliwnym naczyniu(...)Piec ok 1,15 godz. Po 45 minutach wlać wino. Na ostanie na ostatnie 15 minut zdjąć pokrywę. Podawać z ulubioną kaszą a powstałym sosem polać całość. * Mięsa nie solę bo szynka, pasta i szpinak są dość słone
Delicious Titbits