mięso - 63110 przepisów (strona:1698/4208)

Krupnik z brokułem 185

Korzystając z moich przepisów (nawet przy inspiracji) i publikując je publicznie - wspomnijcie o źródle. https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com mięso drobiowe na wywar (może być dowolne) około 3/4 szklanki pęczaku   300g brokuła 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego natka pietruszki sól, pieprz Ugotować wywar drobiowy z solą(...)kaszę.   Około 7 minut przed końcem gotowania do garnka wrzucić rozdzielone różyczki brokuła. Na końcu zupę posypać solidną porcją posiekanej zieleniny. Doprawić do smaku.   Do zupy dodałam mięso, z którego gotował się wywar

Di gotuje
ogórkowa z klopsikami 158

kawałku u mnie nikt nie lubi.  Składniki: kość wędzona 1 duża marchewka korzeń pietruszki kawałek selera 2 liście selera 1 szklanka startych ogórków kiszonych małe ziemniaczki 250 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany sól pieprz wegeta maggi ziele angielskie liść laurowy ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej Kość zalać dwoma litrami wody, dodać ziele angielskie, liście(...)laurowe. Gotować na wolnym ogniu. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na grubych oczkach tarki i dodać do zupy. Ziemniaki obrać i w całości wrzucić do zupy (większe pokroić). Mięso mielone wyrobić z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Uformować klopsiki. Kiedy ziemniaki w zupie będą miękkie, wrzucić klopsiki. Gotować chwilę a nastęonie dodać ogórki, gotować kilka minut. Przyprawić zupę do smaku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
wiejski kociołek z klopsikami 209

pożywne danie. Podane z ziemniakami wystarczy za cały obiad. Latem przygotowuję go z warzyw z własnego ogródka. Doskonały sposób na rozgrzewający obiad na nadchodzące jesienne chłody. Składniki: 250 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 żółta cukinia 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 duża marchewka 1 cebula 4 łyżki kukurydzy z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)sól pieprz ziele angielskie 2-3 liście laurowe 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka oleju Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą i przyprawić. Uformować kulki. Cukinię i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, marchewkę w plasterki. Warzywa wrzucić na rozgrzany tłuszcz, smażyć chwilę. Podlać szklanką wody, dodać ziele i liście laurowe, dusić pod przykryciem. Kiedy warzywa będą prawie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
klopsy w sosie brokułowo- serowym 181

Klopsy wcale nie muszą być nudne, wystarczy urozmaicić je pomysłowym sosem. Ten brokułowo-serowy jest delikatny i kremowy.  Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1 mała czerstwa bułka 2 łyżki kaszy manny 1/2 brokuła 100 g kremowego serka topionego 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki sól pieprz łyżka oleju Bułkę zalać wodą, namoczyć(...)odcisnąć. Dodać do mięsa, wbić jajko, kaszę mannę, przyprawić i uformować klopsy.  Na patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć klopsy na złoto i zalać szklanką wody. Wrzucić drobno pokrojonego brokuła, posolić i gotować kilka minut pod przykryciem. Wyjąć klopsy, dodać chrzan i serek topiony i dokładnie wymieszać. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną zimnej wody i zagęścić sos. Doprawić do smaku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
syty kociołek z kluseczkami 168

zupa gulaszowa to idealny obiad na chłodne dni. Zawiera wiele warzyw i mięso, dlatego jest bardzo pożywna. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie.  Składniki: 1 kg szynki wieprzowej czerwona papryka zielona papryka marchewka kawałek brokuła kawałek kalafiora 3-4 łyżki mrożonego zielonego groszku cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz ostra i słodka papryka ziele(...)angielskie liście laurowe 2 łyżki oleju na kluseczki: 1 jajko 2-3 łyżki wody 3-4 łyżki mąki Cebulę zeszklić na oleju. Wrzucić pokrojone w kostkę mięso i obsmażyć. Zalać 3-4 szklankami wody, wrzucić ziele angielskie i liście laurowe. Dusić około 30 minut. Dodać pokrojone warzywa i groszek. Gotować do miękkości. Następnie przyprawić, dodać czosnek i przecier pomidorowy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
filet z porem i mozarellą 155

płatów. Każdy oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć krótko z obu stron na rozgrzanym oleju. Białą część pora pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle. Doprawić solą i pieprzem. Mięso ułożyć w brytfannie do mięsa. Na każdy kawałek położyć łyżkę pora i przykryć plastrem mozarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i zapiekać około kwadransa. Po upieczeniu posypać posiekanym szczypiorkiem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
roladki schabowe ze szpinakiem 167

zwykłego schabowego.  Składniki: 4 plastry schabu 300 g liści szpinaku (może być mrożony) 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła pieprz sól jajko, mąka, buła tarta tłuszcz do smażenia Mięso rozbić tłuczkiem, najlepiej przez woreczek, żeby nie było dziur. Szpinak usmażyć na maśle, dodać starty czosnek i przyprawić. Wystudzić. Mięso natrzeć solą i pieprzem, nakładać szpinak i zwijać schab

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
danie chińskie- sajgonki z warzywami i ryżem 267

pełna smaków" Składniki: 1/2 opakowania "warzywa na patelnie orientalne" 1 pierś z kurczaka 3/4 szklanki ryżu 2 łyżki przyprawy do chińszczyzny 8 arkuszy papieru ryżowego sól tłuszcz do smażenia Mięso pokroić na drobną kostkę, wymieszać z połową przyprawy i usmażyć. Warzywa wrzucić na tłuszcz, posypać przyprawą i dusić pod przykryciem do miękkości. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Każdy arkusz papieru(...)ryżowego zamaczać w letniej wodzie i układać na desce do krojenia, po chwili papier namoknie tak, że będzie dało się go zwijać. Na każdy położyć po łyżce mięsa i zwijać jak krokiety- najpierw boki do środka a potem całość w rulonik. Smażyć na głębokim tłuszczu na złoto. Podawać na ciepło z ryżem i warzywami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
udka z mandarynkami, miodem i musztardą 194

były nudne. Marynata z soku z mandarynki, musztardy i  miodu jest dośc słodka, ale w mięsie da się wyczuć egzotyczną nutkę cytrusa i goryczkę musztardy. Tak przygotowane mięso można upiec także w piekarniku, ja udusiłam je na patelni. Składniki: 2 udka z kurczaka 1 duża łyżka musztardy sarepskiej sok z jednej mandarynki 2 łyżki miodu 2 łyżeczki słodkiej papryki(...)Oregano drobno posiekać. Miód wymieszać z musztardą, sokiem z mandarynki i czosnkiem. Dodać wszystkie przyprawy, oregano oraz sól i wymieszać. Udka dokładnie oczyścić i nasmarować mieszanką marynującą. Miskę z mięsem owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na m.in 2 godziny (najlepiej na całą noc). Udka udusić na patelni podlewając odrobiną wody, jeśli trzeba lub upiec w piekarniku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
jarzynowa z klopsikami 145

gotowanie dwudaniowego obiadu, dlatego często przygotowuję zupy z mięsną wkładką. Moja córeczka bardzo lubi klopsiki a taka zupa jest nie tylko smaczna ale też pożywna.  Składniki: 250 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki masła kilka różyczek kalafiora (może być mrożony) duża marchewka korzeń pietruszki kawałek selera cebula kilka łyżek zielonego groszku (może być mrożony(...)seler i pietruszkę, poddusić. Zalać taką ilością wody, ile chcemy mieć zupy. Dodać cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować aż warzywa będą prawie miękkie, dodać groszek i paprykę. Mięso mielone wymieszać z jajkiem i bułką tartą, posolić. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać do gotującej się zupy. Na końcu zupę przyprawić i zabielić śmietaną. Posypać natką pietruszki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
musztardowy gulasz z łopatki 174

pieczarek 1 duża marchewka 3-4 łyżki zielonego groszku 2 łyżki musztardy ząbek czosnku ziele angielskie liście laurowe sól pieprz 1 łyżka mąki  2 łyżki oleju Mięso pokroić w kostki. Cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzany tłuszcz, zeszklić. Dodać mięso, podsmażyć. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem. Po około pół godziny dodać plasterki pieczarek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
drożdżowy pieróg z kapustą i mięsem 214

mąki 2 jajka 1,5 szklanki wody 45 g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju łyżka czarnuszki na farsz: 250 g kapusty kiszonej 300 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz 2 łyżki oleju Przygotować ciasto: mąkę przesiać. Wodę podgrzać żeby była letnia, ale nie za gorąca. Wrzucić do niej drożdże, dodać cukier(...)jednolite. Przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45 minut. W tym czasie przygotować farsz: cebulę posiekać i wrzucić na rozgrzany olej, zeszklić. Dodać mięso, podsmażyć i dodać pokrojoną kapustę. Smażyć chwilę, przyprawić, dodać rozdrobniony czosnek, dokładnie wymieszać i wystudzić. Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej uformować kulkę, rozwałkować ją na koło i na środek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pałki w powidłach 151

wcześniej a potem tylko piecze.  Składniki: 6 pałek z kurczaka 4 łyżki powideł śliwkowych 1/2 szklanki łagodnego ketchupu 1 duża cebula 2 ząbki czosnki łyżka oleju sól pieprz Mięso oczyścić, natrzeć czosnkiem, pieprzem i odrobiną soli. Cebulę posiekać w piórka, podsmażyć na oleju. Dodać powidła i ketchup, wymieszać na ogniu i wystudzić. Mięso wymieszać z ketchupowym sosem, przełożyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
domowa konserwa czosnkowa 136

wiemy co w niej jest. Przygotowanie nie jest trudne ale rozciągnięte w czasie. Z podanych składników wychodzi 6 słoiczków więc mamy zapas na jakiś czas.  Składniki: 1200 g mięsa mielonego z łopatki 600 g podgardla lub świeżego boczku 3 ząbki czosnku łyżka majeranku łyżka soli pieprz gruboziarnisty łyżka żelatyny (można pominąć) Podgardle zmielić, czosnek przecisnąć przez praskę lub przepuścić(...)przez maszynkę razem w podgardlem. Dodać sól, przyprawy i sypką żelatynę. Wszystko razem dokładnie wyrobić i odstawić do lodówki na kilka godzin. Słoiczki wyparzyć i wysuszyć. Nałożyć do nich mięso zostawiając od góry około 2 cm miejsca na tłuszczyk i galaretkę. Zakręcić słoiki i wstawić do garnka z wodą. Gotować na małym ogniu około półtorej godziny, zostawić do wystudzenia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
naleśniki meksykańskie 285

gotowa.  Składniki na 4 duże sztuki: na ciasto: 1,5 szklanki mleka 2 jajka 150 g mąki 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju rzepakowego na nadzienie: 300 g mięsa mielonego 1 cebula ząbek czosnku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli 1/2 czerwonej papryki łyżka przecieru pomidorowego sól pieprz ostra papryka łyża oleju kilka liści sałaty lodowej  Składniki ciasta(...)zmiksować i odstawić na kwadrans. W tym czasie przygotować nadzienie. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę a po chwili mięso. Smażyć na wolnym ogniu, dodać pokrojoną paprykę, rozdrobniony czosnek, przyprawy a następnie przecier pomidorowy, wymieszać. Na końcu wrzucić kukurydzę i fasolę. Z ciasta smażyć cienkie naleśniki. Na każdym ułożyć sałatę i nadzienie. Zwinąć najpierw dwa przeciwległe boki a następnie całość

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania