mięso - 63110 przepisów (strona:1703/4208)

Zupa marchewkowa 262

mojej córce. Składniki: 10-12 średnich do dużych marchewek 1 korzeń pietruszki kawałek korzenia selera 2 cebule łyżka masła kilka ziemniaków sól pieprz sok z połowy cytryny łyżeczka cukru mięso (co kto lubi, może być kawałek żeberek, lub kurczak) Sposób przygotowania: Mięso umyć, podzielić na mniejsze części i zalać 2 l wody. Warzywa obrać i dodać w całości do garnka

na moim stole...
ZUPA Z SOCZEWICĄ I ZIEMNIAKAMI 222

ZIEMNIAKAMI Jedna z moich ulubionych zup - pyszna, tania i szybka: zupa z soczewicą i dużą ilością ziemniaków. Zupę gotuję na oliwie z oliwek z lekko prażoną cebulką, nie dodaję mięsa, ponieważ z reguły nie gotuję zup na mięsie (oprócz typowych, typu gulasz czy rosół, itp. :)). Według mnie takiej zupie absolutnie nic nie brakuje, jest pełna i bogata w smaku. Oczywiście(...)jeśli chcecie możecie ugotować ją na jakiejś mięsnej kostce lub ładnym kawałku mięsa, wybór pozostawiam Wam :)  Taką zupę gotuję przez cały rok, gości ona u mnie na stole bardzo często, gdyż składniki zawsze mam pod ręką  (zapasem soczewicy mogę obdzielić pół miasta), a włoszczyzna zawsze zalega gdzieś na dnie lodówki. Do tego gotuje się ją naprawdę szybko

Słodko-Słony Świat Ilony
przepis na łososia według litewskiego rybaka czyli carpaccio z Pałangi 231

mogłem takiej kupić i użyłem tylko dość grubej). Powodem dla którego musimy użyć grubej soli jest fakt że filet po posoleniu "puści" wodę i jeżeli sól będzie drobna to mięso będzie leżało w wodzie ( a tego nie chcemy) Na drugi dzień wyjmujemy rybę z lodówki, strząsamy z niej wszystkie kawałki soli i układamy filet na desce do krojenia (drugą przyczyna(...)użycia grubej soli, jest fakt, że mięso ryby wchłonęłoby miałką sól i całość zrobiłaby się zbyt sucha i słona). Drobno siekamy pęk koperku i grubo pokrywamy nim wierzch fileta. Ostrym nożem kroimy łososia na skośne plastry i układamy je na półmisku. Podajemy z cząstkami cytryn, posypując odrobiną grubo zmielonego pieprzu

Miód i pieprz
Wojskowa grochowa 244

przez 60 minut. W między czasie groch zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia na czas gotowania wywaru. 2. Groch dokładnie płuczemy na sitku. Wywar przecedzamy, 2 marchewki i kawałek mięsa odkładamy na bok, resztę odpadków wyrzucamy. Do zupy wrzucamy groch i odłożony kawałek mięsa. Gotujemy 40 minut. Pamiętamy o częstym mieszaniu pod koniec gotowania, ponieważ groch lubi się przypalać

My Culinary Art
Stek z nowej patelni 169

położyć steki i smażyć bez dodatku tłuszczu około minuty z każdej strony (w zależności od tego czy chcemy stek krwisty czy dobrze wypieczony czas należy odpowienio zmodyfikować). Dodatkiem do mięsa jest sos musztardowy 1 cebula 1 łyżka musztardy francuskiej pół szklanki wina Cebulę przesmażyć, dodać musztardę i podlać winem, smażyć jeszcze przezz kilka minut, aż część wina odparuje. Podawać

Codzienne Gotowanie
Orzeźwiająca sałatka 183

pasowało. Jednak po jej przyrządzeniu i skosztowaniu doszłam do wniosku, że będzie to rewelacyjne, orzeźwiające, lekkie danie na upalne dni.  główka sałaty (lodowa) 1 czerwony grejpfrut pół puszki mięsa krabowego pestki granatu odrobina czarnuszki dressing: 2 łyżki miodu 1 łyżeczka musztardy Sałatę drobno pokroić i ułożyć na talerzu. Grejpfruta obrać ze wszystkich błonek, podzielić na mniejsze cząstki i ułożyć(...)sałacie. Mięso krabowe dobrze odcedzić i luźno rozrzucić na sałacie. Wszystko posypać pestkami granatu i odrobiną czarnuszki. Całość skropić dessingiem.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Risotto ai funghi secchi / Risotto z suszonymi grzybami 176

Zapowiadało się niepozornie, niewinnie, prosto, szybko i późno, a wyszło jak zwykle - przepysznie.  Siedziałam w niedzielne popołudnie i zastanawiałam się co przygotować do jedzenia. Nie miałam żadnego mięsa i w ogóle niewiele w lodówce, a już napewno nic co można by przerobić na obiad. Wpadłam na pomysł przyrządzenia risotto, pozostał tylko jeden problem - z czym je przygotować? Zaczęłam wertować(...)używany jest ryż odmiany Arborio. Ważne jest aby nigdy nie płukać ryżu! Każda odrobina skrobi z tego rodzaju ryżu sprawia, że risotto jest takie kremowe.  Condimenti - przyprawy, dodatki - mięso, warzywa, owoce morza, ser, lub jakikolwiek inny dodatek, który nadaje risotto indywidualny charakter. W zależności od przepisu dodawane są na początku, w trakcie lub pod koniec gotowania.  Dodatkowe porady

Codzienne Gotowanie
Ravioli z mięsem krabowym 184

graniczy z niemozliwoscia. Dlatego tez, jak mozecie zobaczyc na zdjeciach, u mnie kazdy pierozek jest innej wielkosci i ksztaltu;)  Jestem natomiast bardzo zadowolona z farszu, ktory przygotowalam z miesa krabowego, ricotty, koperku i sporej ilosci przypraw, dzieki czemu byl bardzo aromatyczny i dosc ostry - jednym slowem - pyszny! Ciasto: 300g maki pszennej 3 jajka (rozklocone w miseczce) lyzeczka soli Farsz(...)puszka miesa krabowego (120g) (musze przyznac, ze w Polsce (Lodz) mialam problem z jego kupnem, ale jezeli wiecie gdzie mozna dostac, to prosze o informacje - dziekuje:) ) 180-200g ricotty sok z polowy cytryny niewielki peczek koperku szczypta platkow chili 0,25 lyzeczki slodkiej papryki w proszku szczypa pieprzu kajenskiego sol, pieprz Przygotowanie ciasta: Make wysypac na stolnice i wymieszac

Codzienne Gotowanie
Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami 180

bardzo esencjonalna. Składniki : 2 szalotki kawałeczek czerwonej papryczki chili (opcjonalnie) 150g suszonych pomidorów w oliwie 500ml przecieru pomidorowego (passaty) 50-70ml wody 2 łyzki śmietany (opcjonalnie) sól, pieprz mięso krabowe z puszki (opcjonalnie), ewnetualnie krewetki lub grzanki (również opcjonalnie) Przygotowanie : W garnku rozgrzej nieco oliwy z pomidorów, przesmaż na niej drobno pokrojona szalotkę i ewentualnie odrobinę drobno posiekanej papryczki(...)śmitany smakowała lepiej), jeżeli zupa jest zbyt gęsta dolej wody, nie obawiaj się zupa nie straci na smaku czy stanie się wodnista, jest bardzo esencjonalna. Nalej na talerze, udekoruj mięsem krabowym, krewetkami lub grzankami, jeśli nie masz tych dodatków, nie przejmuj się, zupa smakuje wyśmienicie również bez nich ;)  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Mulligatawny 156

kiedyś taką jadłam i bardzo mi smakowała:) Przepis na tę zupę zaczerpnęłam ze strony Curry and Comfort , wprowadziłam jedynie niewielkie modyfikacje.  Zupa wyszła bardzo smaczna, z dużą ilością mięsa, aromatyczna i dość pikantna. Polecam ją wszystkim, nie tylko fanom kuchni indyjskiej;)  Składniki :  Na wywar: 2 piersi z kurczaka 1 cebula kawałek pora kilka marchewek pietruszka 1 łodyga(...)selera naciowego kilka ziarenek pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego sól Na zupę : wywar wraz z mięsem, marchewka i selerem, pozostałe składniki wyrzucić 2 łyżeczki nasion kolendry 0,25 łyżeczki nasion kozieradki 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 2 łyżeczki ryżu 0,5 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu 2 łyżeczki startego imbiru 2 łyżeczki wyciśniętego czosnku 1 średnia cebula

Codzienne Gotowanie
Drobiowy filet z niespodzianką 177

paski czerwona papryka cebula pokrojona w piórka 3 jajka sól mąka przyprawa do kurczaka bułka tarta Przygotowanie: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, wycinamy kostki i błonki. Mięso rozbijamy , solimy, posypujemy przyprawą do kurczaka i odstawiamy do lodówki na czas przyrządzenia papryki. Paprykę myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w wąskie paski. Ser żółty kroimy w większą(...)kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki, rozdzielamy na pojedyncze warstwy. Nakładamy na patyczki od szaszłyków paprykę, cebulę, ser i mięso ( 2 warstwy). Szaszłyk owijamy filetem z kurczaka i zaciskamy w dłoniach. Panierujemy w kolejności: mąka, rozkłócone jajko, bułka tarta. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.   Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij

Smaczne Potrawy
Kurczakowe kule z warzywami i serem 697

papryki kromy w kosteczkę. Szklimy na patelni w niewielkiej ilości oleju. Warzywa dusimy pod przykryciem, wtedy będą bardzo miękkie.  Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Każdy płat mięsa przyprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i przyprawą do kurczaka. Układamy farsz na mięsie i formujemy kulę. Najłatwiejszym sposobem jest wykorzystanie foremek do babeczek. Wykorzystałam te silikonowe. Wypełnione farszem mięso

VioletoweKucharzenie
Drobiowa wędlina 631

kurczaka połączyć ze sobą, polać oliwą z oliwek i trzykrotnie owinąć folią aluminiową. Za pomocą dłoni uformować wałek. Przygotowane piersi z kurczaka wstawić na kilka godzin do lodówki (aby mięso „przeszło” przyprawami). Piekarnik rozgrzać do 195°C . Piersi w folii przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać odrobinę wody (aby przykryła dno) i piec 35 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik(...)mięso pozostawić w środku. Trzymać tak długo, aż piekarnik ostygnie. Przygotowaną wędlinę kroić po ostudzeniu

Ugotować

Proponowane wyszukiwania