mięso - 63110 przepisów (strona:1710/4208)

Hamburgery drobiowe 271

Drobiowe hamburgery z świeżo upieczonymi bułeczkami są bardzo smaczne, zawierają dużo mniej kalorii niż tradycyjne. Do przygotowania hamburgerów użyłam sosu i musztardy od firmy Roleski , mięso doprawiłam przyprawą od firmy Rafex . Polecam na obiad lub kolację. Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 1 łyżka musztardy sarepskiej Roleski Przyprawa z curry do kurczaka Rafex Sól, pieprz Olej do smażenia Bułki: Zaczyn(...)pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, upieczone studzimy na metalowej kratce.  Mięso z piersi mielimy, dodajemy musztardę, przyprawę do kurczaka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, masę dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy okrągłe płaskie kotlety, smażymy na rozgrzanej patelni grillowej z odrobiną

Bajeczna Kuchnia
zimowa kartoflanka 151

laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy wywar, przez 90 minut ( półtorej godziny to jedynie wartość przybliżona, bulion musimy gotować tak długo, aż mięso wołowe będzie miękkie). Kiedy bulion będzie gotowy  obieramy marchew, ziemniaki, selera oraz pietruszkę. Obraną pietruszkę i marchew kroimy  w pół talarki, a ziemniaki i selera w kostkę(...)słodką śmietaną i maggi, dodajemy roztarty w dłoniach majeranek  gotujemy  jeszcze przez minutę, a następnie podajemy ewentualnie dodając do każdej porcji kawałek mięsa z bulionu

Miód i pieprz
Pierś z kurczaka w musztardowo ziołowej marynacie z marchewką i słodką sałatką 258

czym tutaj piszę ;) Dlatego potrzebowałam szybkiej, smacznej i dającej dużo energii kolacji. W kuchennych szufladach mam spory zapas torebek do smażenia i bardzo lubię z nich korzystać. Mięso, warzywa... wszystko przygotowujemy szybko i bez brudzenia patelni. Wzięłam kilka składników i przygotowałam z nich pyszną i bardzo aromatyczną pierś z kurczaka w musztardowo ziołowej marynacie z marchewką i słodką sałatką(...)marynacie oraz pociętą marchewkę. Na rozgrzaną (mały ognień) patelnię układamy naszą torebkę do smażenia z zawartością. Smażymy na minimalnym ogniu z obu stron po kilka minut, aż do miękkości mięsa (czas zależny od grubości naszej piersi, dlatego warto zaglądać co jakiś czas do torebki). Tak przygotowaną aromatyczną pierś z kurczaka podajemy z marchewką oraz miksem sałat. Sałatę mieszamy ze słodkim

Słodkie okruszki
wega zielone parówki (bez pieczenia) 123

Dzisiaj pomysł na zdrową wersje parówek (wegańskich)- o dziwo taka istnieje!  Sama nazwa "parówki" automatycznie przywołuje mi na myśl stereotypowy wyrób mięsny (z nikłą ilością mięsa), wspomagany papierem toaletowym (i takie historie o ich produkcji słyszałam- ile w nich prawdy?) i wieloma chemikaliami. Tego typu przetworom mówię stanowcze nie i szukam swoich alternatyw- co ważniejsza, wegetariańskich, czy wegańskich(...)względu, iż nie jadam mięsa. Parówki dosłownie zachwycają swoim smakiem- jest w nich coś kremowego, czego sprawcą jest wspaniałe awokado i zielonym kolorkiem, który nadaje im młody jęczmień, brokuł i zielona soczewica. Myślą przewodnią było wzbogacenie ich jak największą ilością roślinnego białka- co zdecydowanie się udało oraz nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, jakie zapewniło nam wcześniej wspominane awokado. SKŁADNIKI: 5 łyżek zielonej

healthy dreams
Pieczone udźce z kurczaka z rodzynkami brazylijskimi i cykorią. 212

durszlaku, by zgubiły nadmiar wody. Posypać ją obficie kurkumą. Rodzynki obrać z kwiatów i umyć. Kurczaka oprószyć przyprawami, ułożyć na blaszce. Masło pokroić w kostkę i wyłożyć na mięso. Wstawić do piekarnika na 1 godzinę - piec w 170 stopniach. Raz na jakiś czas podczas pieczenia otworzyć piekarnik i polać wywarem mięso. Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia dołożyć cykorię

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kapuśniaczek na kurczaku. 168

litr y wody 1 szklanka  Kiszonej kapusty Orzech   1 łyżka domowej vegety sól pieprz, szczypta chili do smaku Wykonanie : Warzywa obieramy , myjemy i kroimy w kostkę. Mięso myjemy, wkładamy do garnka razem z marchewką i włoszczyzną,  zalewamy połową wody. Zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie,listek laurowy i resztę przypraw. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut, następnie dodajemy(...)ziemniaki, wlewamy resztę wody i gotujemy aż mięso i ziemniaki zmiękną.Na końcu przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili.Mięso wyciągamy z zupy i kroimy w paseczki. Przekładamy  z powrotem do zupy. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa z brukselki 96

Zupa zachwyci smakiem nie tylko koneserów brukselki.   Składniki 500 g brukselki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3 łyżki ryżu 1,2 l bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 18% natka pietruszki koperek sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewkę obieramy(...)kroimy na plasterki. Pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w piórka. Brukselkę oczyszczamy, większe kroimy na pół. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone (w garnku), mieszając by nie przywarło do dna. Jak będzie „rozdzielone” dodajemy warzywa, chwilę razem podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 15 min, po czym wrzucamy brukselkę i ryż. Gotujemy kolejne

R'n'G Kitchen
Świeżyna 295

dowolnie i do gara i dusimy w razie konieczności dodajemy wodę -Na oddzielnej patelni smażymy cebulę pokrojoną w pióra aż zrobi się szklista i leciutko brązowa i dodajemy do mięsa. -Gdy mięso będzie już prawie miękkie dodajemy przyprawy i sól oraz czosnek wyciśnięty bądź pokrojony drobno.Teraz odkrywamy bez przykrycia dusimy aż większość płynów nam odparuje.Konsystencja ma być średnia

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Schab wędzony 432

Wykonanie Kupujemy schab odcinamy mizdrę taka biała błona i warkocz inny kolor mięsa przyłączony do schabu podobny w wyglądzie do warkocza.Peklujemy na mokro 5 dni 80 g peklo soli na litr wody +trochę zgniecionego czosnku.- Nastrzykujemy strzykawką z igłą mięso-schab (1 nastrzyk w środek mięśnia).Wyjmujemy z zalewy płuczemy pod zimną wodą. Wkładamy w siatką wędzarniczą lub wiążemy. Pozostawiamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Rolada obiadowa drobiowa 183

Przepis  Dziś na obiad zrobiłem roladkę drobiową z warzywami. Przed pieczeniem roladka warzyła 800 gr. Wykonanie Trzy ćwiartki uda z kuraka zdjąłem skórę oddzieliłem mięso od kości,mięsko przyprawiłem czosnek pieprz sól i co tam jeszcze było pod ręką trzy kawałki skóry spiąłem wykałaczkami. Mięso zawinąłem w skórę i zszyłem tam gdzie są dziury.Potem 100 gram wody i trochę

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek rolowany wędzony 191

prawej na sucho natarty czosnkiem i z przyprawami Przepis Więc tak ten z lewej jest peklowany na mokro 80g peklo soli na litr wody.5 dni.Po pięciu dniach osuszamy mięso,można go trochę obić młotkiem do schabowych aby był bardziej plastyczny i zwijamy ciasno .Dajemy w siatkę i dodatkowo wiążemy dla pewności ,aby później przy krojeniu się nie rozpadał(...)prawej peklowany na sucho 18-20 g peklo soli na kg mięsa następnie czosnek z praski przyprawy dowolne i zwijamy ciasno. Pakujemy w siatkę i dodatkowo wiążemy dla pewności i do lodówki na 3-5 dni,mowa o tym boczku po prawej peklowany na sucho. Wędzenie Później oba boczki osuszamy w wędzarni 35-45 stopni i później

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Krem z brokułów z indykiem 136

marchewka 1 pietruszka 1 cebula porcja rosołowa z indyka 2-3 ząbki czosnku 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego i kolorowego pieprzu sól do smaku lubczyk Przygotowanie: Mięso włożyć do garnka, zalać wodą ok 350 ml. Dodać obraną marchewkę, pietruszkę, podpaloną na ogniu cebulę i przyprawy. Gotować do miękkości.  Miękkie warzywa wyciągnąć z bulionu, oprócz czosnku. Włożyć brokuły(...)trzymać na ogniu ok 4-5 min. Zmiksować na gładki krem. Podawać z pokrojonym na mniejsze kawałki mięsem...... Smacznego

Gaździnka warzy
Kremowa zupa pieczarkowo-marchewkowa z pulpecikami 142

bulionu drobiowego 2 duże marchewki 1/2 kg pieczarek 1 zupa pieczarkowa 100 g serka topionego kremowego 100 g serka topionego pieczarkowego 200 ml śmietany 30 % Pulpeciki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego 1/2 pęczku koperku 1 jajko garść bułki tartej Sposób przygotowania: 1. Zupa: Marchew i pieczarki ścieramy na tace o dużych oczkach i podsmażamy na maśle aż marchew zmięknie(...)zimnej wody, dodajemy do bulionu z serkami i zagotowujemy. Dodajemy pieczarki z marchewką i mieszamy. Do zupy wlewamy śmietankę zahartowaną odrobiną gorącej zupy. Całość zagotowujemy. 2. Pulpety: Mięso mielone dokładnie mieszamy z posiekanym drobno koperkiem, jajkiem i bułką tartą. Formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 10-15 minut. Po tym czasie odcedzamy. Na talerz nakładamy

Na Ciasteczkowych Papierach
Cukinia grillowana 129

Sezon grillowy w pełni, grillujemy nie tylko mięsa, ryby, sery ale i warzywa które są rewelacyjne. Ja oprócz kukurydzy uwielbiam jeszcze cukinię grillowaną. Cukinia grillowana Składniki: - 2 duże cukinie - 1/4 pęczka natki zielonej pietruszki - oliwa z oliwek - 2 ząbki czosnku - sól - pieprz Przygotowanie: Cukinie myjemy, kroimy na równej grubości talarki i wkładamy do miski. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy(...)solą, pieprzem i oliwą z oliwek, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy i grillujemy z obu stron. Podajemy z grillowanym mięsem np. żeberkami. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Gołąbki w sosie pomidorowym 148

Dawno nie jadłam gołąbków, a gdy zobaczyłam w sklepie wielką kapustę od razu o nich pomyślałam.  Gołąbki w sosie pomidorowym Składniki: - 1 duża biała kapusta - 1 kg mięsa mielonego (może być wieprzowo-wołowe) - 2 torebki ryżu - 1 duża cebula - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 100 ml koncentratu pomidorowego Pudliszki - 500 ml przecieru pomidorowego Pudliszki - 200 ml śmietany(...)gotujemy w posolonej wodzie około10 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Kapustę myjemy, wycinamy głąb, wkładamy do dużego garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy. Do mięsa dodajemy ostudzony ryż, cebulę, pietruszkę, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Z kapusty zdejmujemy po jednym liściu, odcinamy zgrubienia, nakładamy na niego farsz i zwijamy tak jak krokieta

Kulinarne życie

Proponowane wyszukiwania