mięso - 63110 przepisów (strona:1719/4208)

Kurczak w marchewce z bobem 316

być udka, podudzia, skrzydełka – to co lubimy. Rozgrzać olej na patelni i osmażyć kurczaka na rumiano z każdej strony. Przełożyć do brytfanki, w której będzie się dusić mięso. Na patelnię wlać trochę wody i zmyć pozostałości po kurczaku. Wlać do brytfanki. Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej i wrzucić na patelnię. Chwilę podsmażyć i dodać pokrojone pomidory. Wcześniej sparzone(...)obrane ze skórki. Poddusić i dodać paprykę słodką i curry. Wymieszać i dodać do kurczaka. Ponownie wlać trochę wody na patelnię i wymyć smaki. Mięso postawić na ogień i wlać mleczko kokosowe. Dusić, aż wszystko będzie miękkie, a sos marchewkowy zgęstnieje. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Na końcu dodać ugotowany bób. Podawać z ziemniakami albo ryżem. Smacznego :) Kategoria: Obiad , WYTRAWNIE

https:KKuchniaMniam
Domowe nuggetsy dietetyczne 465

Składniki (3 porcje): 500 g   filetu z piersi indyka/kurczaka 3,5 szklanki płatków kukurydzianych 2 jajka 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki sól 1. Mięso pokrój na kawałki. 2. Płatki kukurydziane drobno pokrusz, ja robiłam to po prostu rękoma. 3. W misce wymieszaj jajka z przyprawami. 4. Mięso mocz najpierw w jajku, następnie obtaczaj w płatkach

Powiedz dietom nie
Kurczak na butelce piwa podany z Pilsnerem 259

szczyptę soli, aby część piwa wypłynęła na kurczaka. Wstawiamy do piekarnika (najniżej, jak się da) nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 2 godzin (1 godzina na 1 kg mięsa). Po 30 minutach polewamy kurczaka pozostawionym piwem (dzielimy na 3 porcje – polewając co ok. 30 min.). Aby piwo nam wypłynęło z butelki, już podczas pieczenia, wsypujemy szczyptę soli, jeżeli(...)soki się wchłonęły. Dopiero po tym czasie kurczaka dzielimy na porcje. Kurczak na butelce piwa podany z Pilsnerem to danie, do którego często wracam. Sposób przygotowania gwarantuje, że mięso jest soczyste, a skórka chrupiąca. Jest to dobra alternatywa dla kurczaka z rożna, a może nawet i lepsza. Kurczaka możemy podać z pieczonymi ziemniakami i warzywami, frytkami belgijskimi , pieczywem, czy też

mojewypiekiinietylko
pieczony schab 232

dokładnie mieszamy. Schab myjemy, wkładamy do miski  i dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą. Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na 24 godziny).  Wędzony boczek kroimy na plastry. Następnie plastry układamy na wyjętym z lodówki schabie. Całość  mocno owijamy sznurkiem (naturalnym i bezbarwnym, aby nie okazało(...)się, że farbuje on mięso w trakcie pieczenia). Schab wkładamy do brytfanki i całość wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około 30 minut, nie przykrywając pieczeni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, nakrywamy schab i pieczemy przez kolejne 60 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim pieczeń na 30-40 minut, pozwalając, żeby wchłonęła z powrotem sok, który

Miód i pieprz
makaron po chińsku 307

pomarańcze 400 ml przecieru pomidorowego 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżki miodu kiełki na patelnie stir- fry 1 łyżka sezamu kilka listków kolendry makaron spaghetti Sposób przyrządzenia : mięso kroimy i marynujemy w 1 łyżce miodu i 2 łyżkach sosu sojowego resztę miodu mieszamy z sokiem z pomarańczy, resztą soku sojowego i przecierem pomidorowym warzywa kroimy w paski grzyby mun lekko(...)podgotowujemy na 2 łyżkach oleju kolejno smażymy w woku po 2 min : mięso, cebulę, czosnek i imbir, paprykę, kiełki, pieczarki i cukinię oraz grzyby następnie wszystko dusimy razem przez 8 min. wszystko mieszamy z makaronem, posypując sezamem i kolendrą do smaku i aromatu

zobacz ich smak
Bogracz wieprzowy- zupa węgierska 221

który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem. Często jednak mianem bogracz nazywa się również zupę gulaszową, która jest w nim przygotowywana. Przepis pochodzi z kuchni węgierskiej. Składniki: 80 dag mięsa wieprzowego 4 łyżki smalcu 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 2 pomidory 1 kg ziemniaków 10 dag drobnego makaronu (najlepiej zacierkę) 1 papryczka chili 1 szklanka bulionu warzywny(...)może być z kostki) sól do smaku pieprz do smaku kminek mielony do smaku Wykonanie: Mięso umyć, pokroić w kostkę i włożyć do rondelka na rozgrzany smalec wraz z pokrojona cebulą i posiekanym czosnkiem. Smażyć mieszając co jakiś czas. Wlać bulion, włożyć pokrojone pomidory, oczyszczoną z nasion paprykę i pokrojone ziemniaki. Dusić około pół godziny, następnie dodać kluseczki, doprawić

Tradycyjna Kuchnia
Grillowana rolada z kurczaka z kozim serem, oliwkami, cukinią podane z piwem marcowe 187

sokiem z cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy pieprzem i papryczką chili. Rolada : Filety z kurczaka myjemy, odcinamy polędwiczki i rozbijamy jaka najcieniej. (Pomocna tu będzie folia spożywcza, mięso układamy między nią i rozbijamy za pomocą tłuczka, kurczak dzięki temu nam się nie rozpadnie i łatwo będzie można zwinąć w roladę.) Tak rozbite filety smarujemy marynatą, przykrywamy folią(...)odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Cukinię kroimy na bardzo cienkie plasterki, (odsączamy nadmiar soku za pomocą papierowego ręcznika)  układamy po szerokości na filecie. Wzdłuż mięsa dodajemy pasmo sera koziego i układamy na nim w jednej linii oli wki. Całość zwijamy na roladę, zaczynając od strony z dodatkami. Roladę przekładamy na natłuszczoną oliwą folię aluminiową i zwijamy

Moniki Smakołyki
Nuggetsy w mące migdałowej 226

olej do smażenia Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Całość przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Jajko roztrzepać. Mąkę migdałową przesypać na talerz. Przyprawione kawałki mięsa obtoczyć w jajku i mące migdałowej. Smażyć na rozgrzanym oleju tak długo, aż kawałki mięsa zmienią kolor na złoty. Podawać z ulubionym sosem, np. sosem jogurtowym lub pomidorowym

Ugotować
Roladki z bobem, suszonymi pomidorami i fetą 257

Smaczne drobiowe roladki z rozgniecionym bobem, ale jeśli ktoś woli może całe ziarna zawinąć w mięso. Wzbogacone suszonymi pomidorami i słoną fetą, to bardzo smaczne zestawienie na obiad. SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka 400g bobu 1/2 słoiczka pomidorów suszonych 50g sera typu feta sól pieprz czarny Bób ugotować i przelać zimną wodą. Obrać z łupinek i rozgnieść widelcem(...)pomocą rozdrabniacza. Filety z kurczaka pokroić i rozbić na plastry. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Nałożyć na całej powierzchni rozdrobniony bób, przyciskając do mięsa. Nałożyć paski suszonych pomidorów i fety. Zwinąć ciasno w roladki. Zabezpieczyć wykałaczkami. Smażyć z każdej strony pod przykryciem na małym ogniu. Przed podaniem usunąć wykałaczki. Smacznego :) Kategoria: Dania bez glutenu , Obiad , WYTRAWNIE Tagged: bób , feta , filet

https:KKuchniaMniam
Pasztet domowy 169

czerstwej bułki Sól, pieprz, gałka muszkatołowa,  Sposób przygotowania Bułki moczymy w wodzie. Boczek i łopatkę kroimy w grubą kostkę i przesmażamy partiami na podgrzanym na patelni smalcu. Obsmażone mięso układamy w formie i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Cebulę kroimy w cząstki i przesmażamy na smalcu. Następnie to samo robimy z wątróbka drobiową. Wszystkie(...)składniki lekko studzimy i jeszcze ciepłe mielimy 2 lub 3 razy maszynką do mięsa razem z odciśniętą z wody bułką. Do zmielonych składników dodajemy jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, czosnek i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Formę do ciast smarujemy smalcem, posypujemy bułką tartą i układamy na niej masę na wysokość max 2/3 wysokości formy. Formą kilkukrotnie uderzamy

Miód i pieprz
szynka pieczona 201

Szynkę myjemy,  wkładamy do miski  i dokładnie z każdej strony nacieramy  marynatą . Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 4 godziny ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na noc). B rytfankę smarujemy tłuszczem,( smalcem lub ostatecznie olejem) wkładamy do niej zamarynowaną szynkę i całość na pół godziny, bez przykrywki przekładamy do piekarnika nagrzanego 220 stopni(...)Następnie  nakrywamy brytfankę pokrywką i zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, piekąc szynkę dalsze 70 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik zostawiając  mięso w zamkniętym piekarniku jeszcze na dalsze 30 minut ( dzięki temu pieczeń będzie bardziej soczysta) . Podajemy na gorąco do obiadu lub na zimno

Miód i pieprz
Biały krem z kalarepy i pietruszki z listkami szałwii 243

Kiedy myślę o kalarepie, pierwsze co przychodzi mi do głowy to wspomnienie z dzieciństwa i moja ciocia, która robiła przepyszną faszerowaną mięsem. Ciocia Janka fantastycznie gotuje i jeszcze piękniej potrafi to podać. Smak faszerowanych kalarepek pamiętam do dzisiaj :) Może uda mi się kiedyś wyprosić przepis, wtedy podzielę się nim z Wami :) Tym razem jednak na obiad nie będzie(...)mięsem. Będzie lekko, w sam raz na gorące dni, jakich ostatnio mamy pod dostatkiem. Zupy kremy są proste i szybkie do przygotowania. Nie potrzeba do nich dużej ilości składników, wystarczy kilka. Lato i początek jesieni to czas własnie takich zup, przynajmniej w  moim domu.  Składniki: 2 średnie pietruszki 2 większe kalarepki 1 średnia cebula 150 ml mleka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem 234

Przez długi czas nie jadłam mięsa czerwonego ani nawet drobiowego, ale z ryb nie zrezygnowałam nigdy. Bardzo lubię ryby a łososia szczególnie, bo nie ma ości :) Bardzo szybko można go przygotować. Można łososia piec w piekarniku lub smażyć na patelni bez obracania. Efekt podobny - bardzo smaczny :) A jaką przyprawę łosoś lubi najbardziej? Rozmaryn :) Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem Składniki(...)dajemy łyżkę masła. Przykrywamy pokrywką i smażymy bez obracania ok 10-15 minut zależnie jak bardzo wysmażony lubimy. Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem Gdy ryż się ugotuje, a mięso łososia zetnie podajemy na talerze. Łosoś po usmażeniu łatwo odchodzi od skóry. Właściwie zostaje ona na patelni a my dzielimy kawałek na dwa talerze już bez skóry. Propozycja podania

Pyza i Surówka
Ślonski wege łobiod sprytnej gospodyni, czyli gumiklyjzy z bobu, modro kapusta i medaliony z bakłażana 184

bardzo bliska. Porządny niedzielny babciny obiad nie mógł się obyć bez słynnych klusków z dziurką, dobrej zasmażanej kapusty i kotleta w panierce (lub wołowej rolady). Jednakże w mojej kuchni mięso gości sporadycznie, więc ciągle poszukuję ciekawych roślinnych zamienników dla naszych rodzimych polskich dań, Tym razem było nie inaczej. Postanowiłem wykorzystać sezon na bób i przygotować moje ulubione gumiklyjzy(...)łyżki siemienia lnianego (lub 1 jajko) olej do mażenia sól * PRZYGOTOWANIE Kluski śląskie z bobu Bób ugotuj do miękkości i wyłuskaj z łupinek. Następnie zmiel maszynką do mielenia mięsa (opcjonalnie można użyć tłuczka lub blendera). Do zmielonego bobu dodaj mąki ziemniaczanej, sól oraz jajko. Zagnieć porządnie, masa powinna mieć konsystencję jak tradycyjna ziemniaczana. W rękach formuj kulki wielkości orzecha włoskiego

Food Square
Tropikalne szaszłyki 228

Sezon grillowy nadal trwa, więc pora na pożywne oraz smaczne szaszłyki tropikalne. Jest to idealne danie dla wszystkich wielbicieli łączenia smaku słodkiego i ostrego.  Składniki: (10 szaszłyków) - mięso z piersi z kurczaka - podwójna pierś  - ananas (świeży) - 1/2 sztuki  - papryka zielona - 1 sztuka  - cebula - 2 sztuki  - czosnek - 2 ząbki  - oliwa - 2 łyżki - zielona pietruszka(...)suszone zioła ( tymianek, oregano, bazylia) - ostra papryka, curry  Sposób przygotowania: Oliwę mieszamy z przyprawami, sokiem z cytryny oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem, a następnie obtaczamy pokrojone w kostkę mięso. Pierś odstawiamy na 30 minut do lodówki. Obranego ze skóry ananasa oraz paprykę kroimy w kostkę. Cebulę siekamy w grube plastry. Na patyczki nabijamy na przemian wszystkie składniki. Szaszłyki grillujemy

Fit-amina

Proponowane wyszukiwania