mięso - 63110 przepisów (strona:1724/4208)

Rolada ze szczupaka 265

cebule koperek żelatyna spożywcza gaza  /ręcznik lniany do zawinięcia rolady Świeżą rybę oczyszczamy z łusek, wypatroszyć i wymyć w zimnej wodzie. Odciąć łeb, ogon i płetwy. Oddzielić mięso od kręgosłupa i skóry. Następnie rybę filetujemy i dokładnie pozbywamy się wszystkich ości. Głowę (usuwamy oczy i skrzela) i pozostałe części ryby zalewamy wodą. Dodajemy włoszczyzną, 3-4 ziarenka ziela(...)ziarnka pieprzu i 2 liście laurowe i gotujemy na małym ogniu ok 45 min. Po ugotowaniu wywar przecedzamy. Bułkę namaczamy. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Mięso szczupaka mielimy. Do ryby dodajemy cebulkę, namoczoną bułkę i posiekany koperek i jeszcze raz wszystko mielimy. Do masy dodajemy jajko i doprawiamy solą i pieprzem. Na gazie rozkładamy zwartą masę i formujemy

Atlas Smaków
Gołąbki w liściach botwinki 197

Zeszłoroczny przepis inspirowany artykułem Magda Gessler: Pani Botwina ok 20 dużych liści młodych buraczków ( wielkości dłoni ) 0,5 kg mielonego mięsa cielęcego ( lub drobiowego ) 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku  1/4 szklanki posiekanego koperku łyżka śmietany 12 % 5 namoczonych w mleku biszkoptów sól i pieprz Liście botwiny myjemy i blanszujemy. Dokładnie odsączamy na sicie. Do mielonego mięsa dodajemy posiekany szczypiorek

Atlas Smaków
Rolada z kurczaka w galarecie nadziewana jajkiem - szynkowar 611

wyciskamy przez praskę czosnek, nacieramy kurczaka, dodajemy przeprawy i 2 płaskie łyżki żelatyny (po to aby wytworzyła się galareta). Kroimy marchewkę w plasterki, paprykę w kostkę i mieszamy z mięsem. Całość wkładamy do szynkowaru, w środek mięsa wkładamy gotowane jajko. Szynkowar wstawiamy do garnka z wodą i gotujemy około 1,5 godz. Po tym czasie wyciągamy szynkowar, czekamy

Lili w kuchni
Młoda kapusta, mielone i ziemniaki czyli tradycyjnie 273

moje dziecko. Wytłumaczyłam, że to danie sezonowe, a poza tym smakuje lepiej jak się na nie czeka cały rok. Przyrządzam młodą kapustę przynajmniej raz w tygodniu z różnymi rodzajami mięsa, z ziemniakami lub kaszą i jakoś nigdy nam się nie nudzi. Pewnie macie swój ulubiony przepis na młodą kapustę i mielone. Lubię gotować młodą kapustę z dodatkiem marchewki, laurowego liścia(...)kostkę. Włóż do głębokiej miski, dodaj śmietankę i zmiksuj. Zamiast trzeć cebulę na tarce polecam zmiksować. Effekt ten sam, a i obędzie się bez łez i obtartych palców. Dodaj mięso, pietruszkę, sól i pieprz i wymieszaj farsz na jednolitą masę. Uformuj 12 okrągłych kotletów i smaż na rozgrzanym oleju, po około 3 minuty z każdej strony. Podaj mielone z młodą

codojedzenia
Kurczak po szatańsku 237

Grey) 1 bulionetka do duszonego kurczaka Sól Pieprz Ćwiartki z kurczaka dokładnie myjemy i dzielimy na dwie części. Przyprawiamy go dokładnie ziołami (cząbrem, kolendrą, lubczykiem ) oraz przyprawą curry. Odstawiamy mięso na ok. 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie obsmażamy kurczaka na złoty kolor na rozgrzanej patelni. Przekładamy do większego garnka. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o średnich oczach(...)dodajemy do mięsa. Całość podlewamy herbatą. Dokładamy bulionetkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka dusimy ok. 40 minut na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlewamy herbatą

VioletoweKucharzenie
Duszona pręga wołowa z warzywami 195

fasolki szparagowej 1/4 główki białej kapusty 1 duża cebula 1 szklanka wody 2 łyżki lubczyku 2 łyżki curry 1 łyżeczka chili cayenne sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Mięso oddzielić od kości i pokroić na kawałki jak na gulasz. Włożyć od misy multicookera  redmond rmc-m4502, dodać posiekaną cebulę i kapustę. Zalać wodą. Kolejno dorzucić do misy brukselkę(...)pieczonych oraz smażonych. Stosuje się ją również na wywary, zupy, buliony, rosół, gulasz oraz na masy i rolady mięsne.   Stanowi dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego, minerałów i witamin. Mięso wołowe, które najlepiej nadaje się do gotowania i duszenia: Szyja Łopatka Udziec Goleń Pręga ( rosół, galantyna ze względu na dużą zawartość naturalnej żelatyny) Ogon

ClauditteMissCooking
Cukinia faszerowana 219

swój urok. Można również ją faszerować, a farsz można komponować według uznania. Ja przygotowałam farsz mięsny z pieczarkami i ryżem. Składniki: 4 okrągłe cukinie 0,5 kg mielonego wieprzowego mięsa 30 dag pieczarek 1 cebula pieprz sól olej Na patelni rozgrzewamy olej. Na nim przesmażamy pokrojone pieczarki i cebulkę. Do tego dodajemy mielone mięso i jeszcze wszystko przesmażamy. Doprawiamy solą

Salonik smaków
Kaczka marynowana w zalewie do ogórków 297

korzeń i liść chrzanu oraz koper – wszystko wkładamy do środka osuszonej kaczki, którą nacieramy najpierw oliwą, posypujemy majerankiem, szałwią i pieprzem (wewnątrz też). Przyprawy przez kilka minut wmasowujemy w mięso. Otwór kaczki spinamy wykałaczkami. Tak przygotowaną kaczkę wkładamy grzbietem do góry do gęsiarki (naczynia żaroodpornego) i wstawiamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 230°C na 30 minut (nie dodajemy(...)godziny. Upieczoną kaczkę wyjmujemy i odstawiamy na ok. 15 minut, aby soki się wchłonęły, następnie dzielimy na porcje. Kaczka marynowana w zalewie do ogórków przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Mięso kruche, delikatne, bardzo aromatyczne, z chrupiącą skórką (cały tłuszcz się wytopił) dosłownie rozpływało się w ustach. Podałam ją w „towarzystwie” pieczonych ziemniaków oraz surówki z sałaty rzymskiej i papryki . Ta kaczka

mojewypiekiinietylko
Szybka chinszczyzna z kurczakiem w panko 309

Szybka domowa chińszczyzna to nic trudnego. Wystarczy chiński makaron, trochę orientalnych sosów, przypraw i obiad w stylu azjatyckim gotowy w kilka minut. Do mięsa używam genialnej panierka panko, którą bez problemu można już kupić w sklepach z asortymentem egzotycznym lub w dużych hipermarketach. Dzięki niej mięso jest bardzo chrupiące. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Letnia sałatka z młodymi ziemniakami. 491

kawałki. młode ziemniaki obierz, ugotuj, wystudź, a następnie pokrój na plastry lub kostkę i obsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Koperek drobno posiekaj, oprósz nim usmażone ziemniaki, a następnie dodaj usmażone mięso z kurczaka. Składniki na sos wymieszaj razem i polej nim przysmażone ziemniaki z mięsem, wymieszaj. Całość zdejmij z ognia, trochę przestudź i dodaj wcześniej przygotowaną sałatkę z warzyw. Na koniec

Przepisy i porady kulinarne
Gołąbki z wolnowaru 471

Gołąbki z młodej kapusty..gotowane w wolnowarze.. 1 młoda kapusta 50 dkg mięsa mielonego 5 dkg ryżu   5 dkg kaszy 1 cebula 1 jajko sól pieprz wegeta majeranek koncentrat pomidorowy śmietana  Z kapusty wyciąć głąby i sparzyć (nie długo, aby tylko trochę zmiękła), oddzielić liście i ściąć zgrubienia. Cebulę pokroić i zeszklić, dodać ryż i kaszę ,smażyć

Moje domowe kucharzenie
Bigos z kalarepki 184

Składniki - 1 bardzo duża kalarepa (ja mam giganty ważące ponad kilogram ) - 2 marchewki - 1 mała cukinia - 1 cebula - 1 por - 1 duże udko smażone z królika ( można wykorzystać inne mięso które zostało z obiadu lub wędlinę ) - ziele angielskie - liść laurowy - 1 mały przecier - 2 łyżki papryki słodkiej - 1 łyżka majeranek -1/4 kostki margaryny - olej - 1 łyżka mąki - kostka rosołowa(...)przecier  i pokrojone świeże zioła 2. - Cebulę pokroić w pióra por pokroić w paski Na patelni dać troszkę oleju i margarynę  podsmażyć cebulę i por dodać pokrojone mięso chwilę podsmażyć  Dać wszystko do ugotowanej kalarepki rozsypać na powierzchni 1 łyżkę mąki razem wszystko wymieszać  doprawić pieprzem w razie potrzeby dosolić albo dodać pół kostki mięsnej

W królestwie smaków Beaty
Pulpeciki z groszkiem 197

Pomysł zaczerpnięty z kuchni Hiszpańskiej Bardzo dobre danie Składniki pulpeciki - 0.5 kg mięsa mielonego( najlepiej wołowe ) - 1 jajko - 2- 3 łyżki bułki tartej - 1 łyżka siekanej pietruszki - 1 cebula - sól - pieprz sos - 3 papryki najlepiej czerwone (ja dałam też zieloną bo taką miałam ) - 1 puszka pomidorów krojonych lub 6 pomidorów bez skórki - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 4 ząbki czosnku duże(...)Dodać pomidory przecier skórki pomarańczy i szklankę wody dusić pod przykryciem aż   odparuje połowa wody  - Zmiksować wszystko blenderem Doprawić solą i pieprzem 2. przygotować pulpety  - mięso wymieszać z jajkiem bułką tartą pietruszką startą cebulą doprawić solą pieprzem    zrobić pulpeciki 3. - Pulpeciki smażyć na kilku łyżkach oleju oleju aż będą dobrze brązowe Wyjąć pulpety

W królestwie smaków Beaty
Kaczka pieczona 196

Kaczkę podzielić na kawałki posypać przyprawami dodać  troszkę oleju z przyprawami natrzeć kaczkę zostawić najlepiej  na noc 2. - Na rozgrzaną patelnię dać o drobinę oleju położyć mięso  podsmażyć na rumiano zalać gorącą wodą Dusić mięso aż  zmięknie i się ładnie przysmaży

W królestwie smaków Beaty
Bigosik z młodej kapusty z suszonymi pomidorami 234

pomidorów pyszne połączenie Składniki - 1,5 główki młodej kapusty - 1 marchewka - 2 cebule z szczypiorkiem - mała puszka przecieru pomidorowego - 2 kawałki kiełbasy - 1 smażony cząber z królika lub dowolne mięso które zostało np z obiadu - 1 szklanka suszonych pomidorów - sól pieprz - tymianek - gałka muszkatołowa - kumin - kurkuma - pęczek koperku - 1 łyżka masła  Sposób przygotowania 1. Kapustę posiekać do kapusty zatrzeć(...)pokroić  cebulę wraz z szczypiorkiem zalać niewielką ilością wody Gotować prawie  do miękkości  i do odparowała wody 2. Na patelni rozpuścić masło dodać pokrojoną kiełbasę i mięso  podsmażyć wszystko razem 3. Do odparowanej kapusty dodać przecier sól pieprz szczyptę kuminu  gałki muszkatołowej podsmażoną kiełbasę 1/2 łyżeczki tymianku i kurkumy  Dodać pokrojone suszone pomidory zagotować

W królestwie smaków Beaty

Proponowane wyszukiwania