mięso - 63110 przepisów (strona:1726/4208)

Gołąbki z wolnowaru 445

Gołąbki z młodej kapusty..gotowane w wolnowarze.. 1 młoda kapusta 50 dkg mięsa mielonego 5 dkg ryżu   5 dkg kaszy 1 cebula 1 jajko sól pieprz wegeta majeranek koncentrat pomidorowy śmietana  Z kapusty wyciąć głąby i sparzyć (nie długo, aby tylko trochę zmiękła), oddzielić liście i ściąć zgrubienia. Cebulę pokroić i zeszklić, dodać ryż i kaszę ,smażyć

Moje domowe kucharzenie
Bigos z kalarepki 164

Składniki - 1 bardzo duża kalarepa (ja mam giganty ważące ponad kilogram ) - 2 marchewki - 1 mała cukinia - 1 cebula - 1 por - 1 duże udko smażone z królika ( można wykorzystać inne mięso które zostało z obiadu lub wędlinę ) - ziele angielskie - liść laurowy - 1 mały przecier - 2 łyżki papryki słodkiej - 1 łyżka majeranek -1/4 kostki margaryny - olej - 1 łyżka mąki - kostka rosołowa(...)przecier  i pokrojone świeże zioła 2. - Cebulę pokroić w pióra por pokroić w paski Na patelni dać troszkę oleju i margarynę  podsmażyć cebulę i por dodać pokrojone mięso chwilę podsmażyć  Dać wszystko do ugotowanej kalarepki rozsypać na powierzchni 1 łyżkę mąki razem wszystko wymieszać  doprawić pieprzem w razie potrzeby dosolić albo dodać pół kostki mięsnej

W królestwie smaków Beaty
Pulpeciki z groszkiem 170

Pomysł zaczerpnięty z kuchni Hiszpańskiej Bardzo dobre danie Składniki pulpeciki - 0.5 kg mięsa mielonego( najlepiej wołowe ) - 1 jajko - 2- 3 łyżki bułki tartej - 1 łyżka siekanej pietruszki - 1 cebula - sól - pieprz sos - 3 papryki najlepiej czerwone (ja dałam też zieloną bo taką miałam ) - 1 puszka pomidorów krojonych lub 6 pomidorów bez skórki - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 4 ząbki czosnku duże(...)Dodać pomidory przecier skórki pomarańczy i szklankę wody dusić pod przykryciem aż   odparuje połowa wody  - Zmiksować wszystko blenderem Doprawić solą i pieprzem 2. przygotować pulpety  - mięso wymieszać z jajkiem bułką tartą pietruszką startą cebulą doprawić solą pieprzem    zrobić pulpeciki 3. - Pulpeciki smażyć na kilku łyżkach oleju oleju aż będą dobrze brązowe Wyjąć pulpety

W królestwie smaków Beaty
Kaczka pieczona 173

Kaczkę podzielić na kawałki posypać przyprawami dodać  troszkę oleju z przyprawami natrzeć kaczkę zostawić najlepiej  na noc 2. - Na rozgrzaną patelnię dać o drobinę oleju położyć mięso  podsmażyć na rumiano zalać gorącą wodą Dusić mięso aż  zmięknie i się ładnie przysmaży

W królestwie smaków Beaty
Bigosik z młodej kapusty z suszonymi pomidorami 211

pomidorów pyszne połączenie Składniki - 1,5 główki młodej kapusty - 1 marchewka - 2 cebule z szczypiorkiem - mała puszka przecieru pomidorowego - 2 kawałki kiełbasy - 1 smażony cząber z królika lub dowolne mięso które zostało np z obiadu - 1 szklanka suszonych pomidorów - sól pieprz - tymianek - gałka muszkatołowa - kumin - kurkuma - pęczek koperku - 1 łyżka masła  Sposób przygotowania 1. Kapustę posiekać do kapusty zatrzeć(...)pokroić  cebulę wraz z szczypiorkiem zalać niewielką ilością wody Gotować prawie  do miękkości  i do odparowała wody 2. Na patelni rozpuścić masło dodać pokrojoną kiełbasę i mięso  podsmażyć wszystko razem 3. Do odparowanej kapusty dodać przecier sól pieprz szczyptę kuminu  gałki muszkatołowej podsmażoną kiełbasę 1/2 łyżeczki tymianku i kurkumy  Dodać pokrojone suszone pomidory zagotować

W królestwie smaków Beaty
¡Viva España! Edycja II - Podsumowanie akcji 225

znakiem gorącej i kolorowej hiszpańskiej kuchni. Dziś zapraszam Was na podsumowanie akcji. W tym roku udało nam się zebrać 27 wyśmienitych przepisów na hiszpańskie przystawki, zupy, dania z mięsem, owocami morza, desery oraz napoje. Chciałam serdecznie podziękować wszystkim osobom, które wzięły udział w mojej akcji, szczególnie Mirabelce, która dodała aż 13 przepisów! :) Jednocześnie chciałam Was bardzo przeprosić(...)bloga Mirabelkowy blog Salmorejo - Paulina z bloga Pommes à la cannelle Zielone gazpacho - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Zupa katalońska - jarek284 z bloga Teoria smaków Dania z mięsem: Fasolka szparagowa z chorizo i pomidorami - qualietta z bloga Skarbnica smaków Gulasz kataloński - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Gulasz z ciecierzycy ze szpinakiem i chorizo - Mopsik z bloga Mops z kuchni

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak jeść zdrowo na wakacjach? 193

kostką gorzkiej czekolady w środku. Grillować można wszystko, nawet arbuza. Starajmy się, aby większość stanowiły owoce i warzywa, a nie tłuste, posypane gotowymi mieszankami przypraw i dodatkowo podlane piwem mięso.   Na mieście Jeśli jesteś nad morzem, zamawiaj ryby grillowane lub z pieca. Do tego ziemniaki z wody zamiast frytek i surówka dnia. Nigdy nie kupuj tych smażonych w panierce(...)ilością owoców, bez sztucznej bitej śmietany i słodkich sosów. Kebab, zapiekanka - takich miejsc najlepiej w ogóle nie odwiedzać, szczerze wątpię w świeżość używanych tam produktów, czystość kuchni czy pochodzenie mięsa. Jeśli planujesz pić alkohol, najlepiej żeby było to wytrawne, czerwone wino - zawiera najmniej cukru i wykazuje najwięcej właściwości prozdrowotnych. Jego indeks glikemiczny wynosi 0, nie mamy więc niepotrzebnych wahań poziomu

Powiedz dietom nie
Gołąbki z młodej kapusty 214

Składniki: 1 główka młodej kapusty 100 g ryżu 500 g mielonego mięsa(gulaszowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewkę 1 łyżka masła pęczek kopru świeżego 2 łyżki sosu ajwar 1 małą śmietanę 18% sól, pieprz świeżo mielony 3/4 l bulionu warzywnego Wykonanie: Kapustę parzymy w gotowanej wodzie, oddzielamy liście, odkładamy do wystudzenia. Ryż gotujemy na sypko studzimy. Cebulę kroimy(...)kostkę podsmażamy na maśle. Marchewkę obieramy trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Do wystudzonego ryżu dodajemy mięso, podsmażoną cebulę, startą marchewkę przeciśnięty czosnek przez praskę oraz pokrojony koperek, przyprawiamy solą, pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Wyrobiony farsz nakładamy na liście kapusty zwijamy w kształcie koperty. Układamy gołąbki w garnku wyłożonym 2 liśćmi kapusty zalewamy bulionem. Gotujemy 50 minut na wolnym

kgwjanczewo
Weekend w Sztokholmie 175

Kanały, mosty, statki i łodzie to symbol tego tak malowniczo położonego miasta. Przyszła pora na obiad. Wybraliśmy się do Jensen’s Bøfhus, duńskiej sieci restauracyjnej, gdzie podaje się mięso z grilla. Stek z wołowiny rozłożył mnie na obie łopatki. Tyle mięsa na raz jeszcze nigdy nie zjadłam! Było pysznie! Kolejne miejsce, które zaplanowaliśmy zwiedzić to Drottningholms, czyli obecna rezydencja

codojedzenia
Babka ziemniaczana z wkładką 223

małych) 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki majeranku ewentualnie 2 łyżki mąki pszennej pieprz sól olej do smażenia masło do wysmarowania blaszki bułka tarta do obsypania blaszki Sposób przygotowania Mięso przesmażamy na 2 łyżkach oleju, pod koniec smażenia dodajemy posiekane 2 cebule i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, solimy i pieprzymy. Dużą blaszkę 36x25 smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Obrane(...)osiadła skrobia ziemniaczana, którą dodaję do ziemniaków. Cebulę zcieramy lub bardzo drobno siekamy. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Łączymy wszystkie składniki: ziemniaki, przesmażone mięso, żółtka, posiekaną cebulę, skrobię z ziemniaków, majeranek, pieprz, sól, jeśli masa jest bardzo wodnista, dodajemy 2 łyżki mąki pszennej. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dajemy pianę i delikatnie, ale dokładnie

na moim stole...
Placek z Manioku w sosie Gulaszowym 197

papryka zielona- 1 sztuka papryka czerwona- 1 sztuka cukier - 2łyżki margaryna- 100 gram( do smażenia) sól, pieprz, papryka słodka, pieprz cayenne- po 2 łyżeczki. przecier pomidorowy- słoiczek Przygotowanie: 1. Mięso pokroić w kostkę, drobno posiekać cebule,czosnek, papryke i pieczarki 2. Rozpuścić margarynę w garnku, dodać pokrojone mięso i dusić około 10 minut, mieszając co jakiś czas 3. Dodać cebule

pichciszto
Kotlety wieprzowe z cukinią 203

smakowe wychodzą mi, gdy wydaje mi się, że nie mam pomysłu na potrawę, szczególnie obiadową Tak było z tymi kotletami, kupiłam łopatkę wieprzową i cukinie. Początkowo chciałam cukinie nadziać mięsem mielonym i zapiec, ale odpuściłam sobie to danie. Zrobię je kiedy indziej. Dodałam do mielonego mięsa tartą cukinię i upiekłam w piekarniku kotlety wieprzowe z cukinią, przygotowałam do nich pyszny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zielone naleśniki z wołowiną, brokułami i sosem serowym 349

zjedzą je nawet Ci, którzy nie lubią szpinaku tak jak to się stało w naszym domu. Ale nie jedliśmy ich tak zupełnie gołych. Zawinęłam w nie ugotowane, wołowe mięso z rosołu z dodatkiem warzyw. Nie tylko wykorzystałam gotowaną wołowinę, która bywa wiórowata, ale zrobiłam pyszny, pożywny obiad i domownicy zjedli go bardzo chętnie. Takie naleśniki możecie nadziać czym tylko chcecie(...)Może to być inne gotowane mięso albo jakieś surowe, przesmażone z warzywami. Farsz może być z samych warzyw albo grzybowo ryżowy jak w krokietach . Mam nadzieję, że zrobicie swoją wersję zielonych naleśników i będą Wam smakowały tak samo jak nam. Ktoś pewnie zaraz powie, że można usmażyć zwykłe, jasne naleśniki, ale czy z takimi kolorowymi danie nie wygląda o niebo

Smaczna Pyza
Kąski schabowe z sosem porowo-pieczarkowym 178

osuszamy, kroimy w 1 cm plastry. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem i duże płaty kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Każdy kawałek panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Mięso smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Sos: Pora dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Pieczarki również kroimy w plasterki. Warzywa podsmażamy na osobnej patelni. Gdy zmiękną podlewamy bulionem, dodajemy śmietanę(...)przyprawiamy. Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy (ok. 2-3 minut). Podajemy z mięsem

VioletoweKucharzenie
Skrzydełka kurczaka w miodzie 537

sproszkowanego imbiru 2 łyżki miodu 3 ząbki czosnku 1kg skrzydełek kurczaka 1. Skrzydełka myjemy, oczyszczamy z pozostałych piór i kroimy na 3 części.  Najmniejszą część (lotki) wyrzucamy. 2. Mięso smażymy na rozgrzanej, suchej patelni do momentu zarumienienia oraz wypłynięcia tłuszczu spod skóry. 3. Pozostałe składniki umieszczamy w garnku, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy podsmażone kawałki kurczaka. Dusimy około(...)minut na średnim ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie odkrywamy i gotujemy około 20 minut, do momentu aż prawie cały  sos wyparuje, oblepiając mięso. Mieszamy delikatnie, żeby skrzydełka się nie pokruszyły. Rada: najlepiej smakują podane z ryżem, choć solo także są wyśmienite ;-). A jakie są Wasze ulubione sosy do kurczaka? Czy spotkaliście się już kiedyś

Perfect home life

Proponowane wyszukiwania