makaron. Bakłażana pokroić w plastry o grubości ok 1 cm, posolić i odstawić aby puścił soki. Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę. Rozgrzać patelnię z olejem i usmażyć pokrojone mięso, do smaku doprawić solą ziołową. Plastry bakłażana osuszyć z soku na papierowym ręczniku i pokroić na małe kawałki, ja pokroiłam na trójkąciki. Pomidorki cherry pokroić w ćwiartki. Usmażone mięso przełożyć
Monia miesza i gotujeSerwując zimną płytę warto wzbogacić ją o majonezowe sosy, które świetnie współgrają z wędlinami, mięsem i rybami. Również tymi z grilla. Polecam! Majonezowy dip do ryb lub jajek Pyszny, wyrazisty sos, który wspaniale podkreśla smak jajek lub ryby. Podałam go w miseczce "Malta" Porcelany Bogucice. 2 dymki lub średnia cebulka 1-2 ogórki konserwowe 2 łyżki siekanego koperku pół słoiczka(...)przynajmniej na 2 godziny aby składniki się przegryzły.Do sosu można dodać pół na pół majonezu i gęstego jogurtu. Majonezowo-warzywny dip do mięs Pyszny, ostry dodatek do pieczonego mięsa lub np. do domowych burgerów. czerwona cebula 2 ogórki konserwowe 2 łyżki siekanego koperku 2 łyżki keczupu 1/4 łyżeczki papryki słodkiej sól świeżo zmielony pieprz majonez Cebulkę i ogórki bardzo
Smakołyki AsiŚwieżą gęś/ pierś można jeszcze kupić w sklepie ( widziałam ). Czyli sezon na gęsi nadal trwa. Pyszne mięso. Wiele lat go nie doceniałam i to był błąd. Teraz nadrabiam i polecam każdemu. Składniki: 1 pierś z gęsi ( podwójna z kością ) Garść żurawiny suszonej 1 marchewka 1 mała pietruszka Kawałek selera 1 główka modrej kapusty ( mała ) Bulion Sól Pieprz Ocet winny woda(...)następnie podlewamy wodą. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem aż kapusta będzie miękka. Jeżeli istnieje taka potrzeba w trakcie uzupełniamy wodę aby się nie przypaliła. Gdy mięso będzie gotowe wyjmujemy je i umieszczamy w garnku kapustę, aby smaki z gęsi przedostały się do kapusty. Całość chwilę dusimy razem i doprawiamy dodatkowo octem winnym i ewentualnie cukrem. Pierś
Smaki Ewysmaku solą. Gotować 10 minut. Dodać warzywa z paczki, pędy babusa, sos sojowy, chilli posiekane drobno ( można chilli ominąć) i potarty świeży imbir. Zagotować i doprawić w razie potrzeby. Mięso wyjąć z zupy, obrać korpus a piersi kurze pokroić w cienkie paseczki. czyste mięso wrzucić do zupy, zamieszać. Ta zupka najlepiej smakuje na drugi dzień. ja zawsze jeszcze sprawdzam smak
Kuchnia Pokoleńsmaku 1 plaska łyżeczka koncentratu chili od Proeco Polska 1 łyżka przecieru pomidorowego . 3,4 łyżki śmietanki 12 % 1 mała czerwona papryka Wykonanie : Mięso umyć , przełożyć do garnka i zalać około 1 l wody . Wszystkie warzywa umyć , marchewkę pokroić w kostkę lub plasterki .Włożyć do garnka , gdy woda się zagotuje dodać przyprawy . Gotować(...)ziemniaki zmiękną . Przyprawić ewentualnie jeszcze do smaku solą i pieprzem lub vegetą. Gdy zupa lekko ostygnie dodać śmietankę. Przed podaniem posypać suszoną pietruszką i w łożyć kawałek mięsa. Proporcje oczywiście możecie zmienić jeśli lubicie rzadszą lub gęstą zupę. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliSzybkie i smaczne gołąbki bez zawijania. Bardzo często je przyrządzam, nie wymagają tyle pracy co tradycyjne gołąbki. Składniki: 1 kilogram mięsa mielonego 1 mała kapusta pekińska 1 kajzerka 0,5 szklanki kaszy manny 3 jajka mały koncentrat pomidorowy sól, pieprz 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziarenek pieprzu vegeta olej 2-3 łyżki mąki pszennej kilka łyżek śmietany(...)Sposób przygotowania: Kapustę pekińską drobno siekamy, solimy vegetą, odstawiamy na pół godziny żeby kapusta puściła sok, odciskamy z nadmiaru soku. Bułkę namaczamy w wodzie, odciskamy, dodajemy do mięsa i kapusty, wbijamy jajka, wsypujemy kaszę manną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy owalne kotleciki, obtaczamy w mące, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.Przek
Bajeczna Kuchniarozmieszane z koncentratem pomidorowym. Doprawić wg własnych preferencji smakowych. Wrzucić pulpeciki. Odpowiednie porcje makaronu umieścić w miseczkach i zalać gorącą zupą z pulpecikami. Odczekać aż makaron zmięknie. Pulpeciki. 200g mięsa mielonego 1/2 suchej bułki + mleko do namoczenia 1/2 cebuli mąka (opcjonalnie) sól, pieprz i inne ulubione przyprawy do smaku Mięso wymieszać z odciśniętą z mleka bułką, jajkiem, posiekaną cebulą oraz
Di gotujepapryka czerwona 1 łyżka mielonej papryki wędzonej 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso wołowe kroimy w kostkę i razem z cebulą podsmażamy na smalcu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy jeszcze 1 minutę, oprószamy mąką, chwilę podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy wędzoną paprykę(...)dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Paprykę kroimy w paski, dodajemy do sosu, dusimy razem 15 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Tarhonyę podsmażamy na tłuszczu, po czym zalewamy gorącą wodą i gotujemy 14 min. Odsączamy, podajemy z gulaszem, posypujemy posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
R'n'G Kitchenoctu szklanka cukru 3 cebule 3 ząbki czosnku kilka liści laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego łyżeczka ziarenek pieprzu czarnego 3/4 łyżeczki soli Słoiki wymyć, wyparzyć i wysuszyć. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pierzem, opanierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoto i przełożyć do słoików. Cebule pokroić w krążki. Wszystkie składniki zalewy(...)doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut. Gorącą zalewą zalać mięso i od razu zakręcić słoiki. Kiedy wystygną wstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajajko 2 dag.musztardy sól i pieprz 1/3 l.soku z GRZYBKÓW MARYNOWANYCH kilka małych GRZYBKÓW MARYNOWANYCH śmietana sól i pieprz cukier do smaku jak potrzeba natka pietruszki drobno posiekana ************************************************* Mięso płuczemy , odciskamy z wody.Bułkę moczymy w wodzie lub mleku.Śledzie moczymy przez 3 godziny.Cebulę obieramy i drobno siekamy.Mięso ,śledzia ,odcisniętą Bułkę i cebulę mieliny w maszynce(...)mielenia mięsa , dodajemy jajko i musztardę , dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę , przyprawiamy do smaku solą i pieprzem .Formujemy 10 - 12 okrągłych klopsików.Wkładamy je do wrzącej wody i Gotujemy powoli 15 minut.Klopsiki wyjmujemy a wywar odparowujemy do 1 litra i to na nim Przygotowujemy sos z zasmażką i z pokrojonymi GRZYBKAMI oraz smietanąPosypać natka pietruszki.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisól czosnkowa papryka słodka oliwa / olej 1. Żeberka myjemy i osuszamy. 2. Cebule kroimy na piórka a czosnek w plasterki. 3. W pojemniku mieszamy oliwę z przyprawami oraz nacieramy mięso czosnkiem i układamy do zamarynowania najlepiej na całą noc. Oczywiście do marynaty wkładamy też cebulę najlepiej pomiędzy kawałki żeberek. 4. Następnego dnia szykujemy sobie naczynie żaroodporne i układamy(...)około 1 h i 30 min trzeba sprawdzić widelcem czy aby nasze żeberka nie są już gotowe bo morze się i tak zdarzyć, wszystko zależy od mięsa na jakie natrafiliśmy
Gotowanie...to proste !laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy wywar, przez 90 minut ( półtorej godziny to jedynie wartość przybliżona, bulion musimy gotować tak długo, aż mięso wołowe będzie miękkie). Kiedy bulion będzie gotowy obieramy marchew, ziemniaki, oraz pietruszkę. Obraną pietruszkę i marchew kroimy w talarki, a ziemniaki w kostkę. W garnku rozgrzewamy(...)całość delikatnie solimy, pieprzymy ( pamiętając że bulion był już wcześniej przyprawiony) i gotujemy przez dalsze 7-10 minut. Następnie do zupy dodajemy groszek, razem z pokrojonym w kostkę mięsem wołowym, na którym gotowaliśmy bulion. Zupę doprawiamy słodką śmietaną i maggi, gotujemy jeszcze przez minutę, posypujemy drobno posiekaną natkę pietruszki i podajemy
Miód i pieprzKlasyczny, prawdziwy - domowy pasztet. Przygotowujemy: 30dkg wątróbki drobiowej 3 udka z kurczaka 1 jajko 1 średnia cebula pieprz sól 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Na udkach ugotować rosół, mięso ostudzić obrać z kości, wątróbkę podgotować osobno w garnku. Zmielić przez maszynkę wątróbkę, mięso z udek i cebulę, dodać jajko i przyprawy,wymieszać, przełożyć do foremki (ja użyłam aluminiowej 23x11cm) piec około
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...Dlatego często zamiast smażyć kotlety na patelni często piekę je w piekarniku, tak jak np. kotlety wieprzowe z cukinią . Często przygotowuję tak kotlety, bardzo dużo kotletów (przynajmniej z kg mięsa). Gdy nie mam pomysłu na obiad, one są dużym wybawieniem, wystarczy do nich ugotować kartofle i dodać jakąś surówkę, mizerię, czy zwykłe kiszone ogórki, jak w tym przypadku i wszyscy(...)wędlinę i pokrojone w plastry jeść na kanapkach Albo często przygotowuję do kotletów sos np. pomidorowy . Ty razem upiekłam kotlety wieprzowe z prażoną cebulką , którą często dodaję do mięsa, aby podnieść jego walory smakowe. A po ostatnim przygotowaniu cebulki mam jej duży słój, więc trzeba ją wykorzystywać na bieżąco. Upiekłam całą blachę kotletów, więc do części kotletów przygotowałam pyszny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKlasyczny strogonow kojarzy się większości z mięsem wołowym i podawany jest jako rozgrzewające, sycące danie. Tym razem pokusiłam się by przygotować go w wersji drobiowej i użyłam sznycli indyczych, które świetnie się nadały podkreślając jego smak. Śmiało można rzec, że to kolejne danie tak jak bigos, kwaśnica czy leczo, które u każdego jest(...)podłużne paseczki. Teflonowy garnek nacieramy oliwą (niekoniecznie) wrzucamy sznycle z cebula i podduszamy całość 5 minut mieszając. Papryki myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w paski. wrzucamy do mięsa i podduszamy 5 minut, następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Całość zalewamy około 300 ml wody i dodajemy zblendowane pomidory. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami. Dusimy przez
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki