mięso - 63110 przepisów (strona:1734/4208)

Pierogi z feta, szpinakiem i kurczakiem 323

raczej o farszu do naleśników. Uznałam jednak, że nie będzie go wystraczająco dużo nawet po dodaniu innych składników. Planowałam jednak pierogi ze szpinkiem i fetą, więc pomyśłam, że połączę mięso z kurczaka. Jestem zaskoczona, bo mój syn jest dość wybredny jeśli chodzi o jedzenie, więc jest dla mnie to niezwykłe, że zjadł pierogi z takim farszem. Składniki na farsz(...)skrzydełek z kurczaka 200 g. (opakowanie) mrożonego szpinaku lub świeżych liści opakowanie serka feta ( ja użyłam kanapkowego Favita) Skrzydełka najpierw ugotowałam, ostudziłam i oddzieliłam mięso od kości. Szpinak miałam mrożony, więc go podsmażyłam na patelni, dodałam kurczaka – doprawiłam solą, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i 2 ząbkami czosnku. Farsz przełożyłam do miski, by ostygł. Następnie dodałam opakowanie serka kanapkowego Favita. Całość

apetytnapieczenie
Kremowa koreańska pasta sojowa 201

Ostatnio tyle eksperymentuje z wegetariańskimi przepisami, że to głowa mała! Pasty pokochałam, poważnie. Są kremowe, delikatne a zarazem wyraziste. Coraz to mniej przemawia do mnie mięso, jak już to jedynie drób. Nawet w mojej rodzinie teraz jada się rzadziej mięsa (może dlatego, że ja gotuje częściej). Składniki: 250 g soi 1 mała cebula 1 duża marchewka Ziele angielskie (2) Curry

Czarnawisienka
Przepis na… – oliwki faszerowane i o oliwkach słów kilka 275

pomocą tzw grzebienia, który występuje również w wersji mechanicznej, bądź pod oliwnymi drzewami rozciąga się specjalne płachty, na które oliwki są strącane. Oliwki faszerowane 100 gramów mielonego mięsa 15 dużych zielonych oliwek bez pestek 2 jajka mąka i tarta bułka 1 mała cebula dymka 1 mała młoda marchewka 1 małą łodyżka selera naciowego oliwa z oliwek parmezan świeże zioła masło(...)parmezan kieliszek białego wytrawnego wina Masło rozpuszczamy z oliwą z oliwek. Podsmażamy startą cebulkę, marchew i seler naciowy dodajemy mięso, wcześniej zmielone i kieliszek wina. Gotujemy aż woda odparuje. Dodajemy starty parmezan świeże zioła i jajko. Masą faszerujemy oliwki , następnie obtaczamy je w roztrzepanym jajku, mące i bułce tartej. Smażymy i solimy do smaku :) Przepis sprawdza się idealnie jako przekąska

Bon Ton Italia
Grillowany szparagi w roladzie mięsnej z batatami 197

łyżeczkę igiełek tymianku i mieszamy. Powinna powstać gęsta masa, ale łatwa do rozsmarowania. W jeśli jest za gęsta dodajemy ajvar, jeśli za rzadka bułki tartej. Na każdy plaster mięsa nakładamy masę z ajvaru, na środku układamy szparagi, dwie, albo trzy szt. w zależności od ich grubości, mięso zwijamy na roladę. Owijamy ją plastrem boczku i oddzielnie każdą roladę zawijamy

Moniki Smakołyki
Zupa pomidorowa po mojemu 218

czasie pokroić włoszczyznę w plasterki, jak do normalnej zupy. Podpiec cebulę na ogniu. Zdjąć tzw. szumy z wody. Pokrojone warzywa wrzucić do garnka. Następnie, jak już mięso będzie ugotowane wlać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i drobno posiekaną papryczkę. Doprawić wg uznania. Można troszeczkę dosłodzić. Wyjąć ugorowane mięso, obrać z kości i wrzucić do zupy. Ja lubię na sam koniec

Jemy Pijemy
Leczo z okrą wegetariańskie 214

połączy dodaję posiekaną bazylię, zioła prowansalskie i resztę przypraw.  Całość nie zajmuje mi więcej niż 30 minut. Najlepiej smakuje kiedy smaki się "przejdą". Szczerze polecam wszystkim nie lubiącym mięsa lub tym, którzy akurat na mięso nie mają ochoty :)  Pychaaaaa

Jemy Pijemy
Rosół na niedzielę i nie tylko :) 416

lubię marchewkę z rosołu więc dodaję jej dużo) 3 pietruszki 1 mały seler 1/2 pora 1 cebula natka pietruszki  kilka liści selera sól czarny świeżo mielony pieprz Mięso dokładnie umyć i włożyć do zimnej wody.  Gotować na wolnym ogniu. Wszystkie warzywa obrać i umyć.  Cebulę "podpiec" na ogniu. Jak wiadomo rosół powinien się dłuuugo gotować na wolnym(...)ogniu aby był klarowny,  warzywa więc wrzucam najwcześniej po pół godzinie gotowania mięsa. Pod koniec dodaję natkę i liście selera. Doprawiam solą i pieprzem. Kiedyś w kolejce narzeczony podsłuchał radę starszej Warszawianki.  Ona do rosołu dodaje buraka aby miał ładniejszy kolor. Raz przetestowałam i był całkiem smaczny. Nie było czuć buraka. Swój rosół gotowałam około 3-4 godzin

Jemy Pijemy
Galaretka drobiowa 248

zalać wodą. Gotować na małym ogniu, tak jak rosół z liściem i zielem angielskim. Po około pół godzinie dodać warzywa ( w całości ). Doprawić przyprawami. Jak warzywa zmiękną i mięso zacznie odchodzić od kości wyjąć je z rosołu. Doprawić posiekanym drobno czosnkiem i jeszcze chwilę podgotować. Wyłączyć i dodać rozpuszczoną żelatynę. W razie potrzeby jeszcze doprawić. W tym czasie mięso oddzielić

Jemy Pijemy
Carpaccio z polędwicy wołowej z parmezanem i suszonymi pomidorami 202

carpaccio było smaczne, potrzebujemy najlepszego kawałka mięsa wołowego. Na dwie porcje nie potrzeba go wiele. Polędwice należy oczyścić z błonek i wsadzić do zamrażarki na około 10-15 min. Po tym czasie, mięso bardzo ostrym nożem pokroić w cieniutkie plastry i ułożyć na talerzach. Słyszałam,że niektórzy je jeszcze wałkują ale nie testowałam tego pomysłu. Jak królewicz naostrzy noże

Jemy Pijemy
CYTRYNOWO LIMONKOWE NUGGETSY Z KURCZAKA 373

Lubicie nuggetsy ?...Jeżeli tak to zapraszam na ich cytrynowo - limonkową wersję. Tak przygotowane mięso jest bardzo soczyste , rozpływające się w ustach a panierka z płatków kukurydzianych nadaje mu chrupkości Składniki ( 4porcje ): filet z piersi kurczaka - 4szt czosnek - 1ząbek sok z połowy cytryny sok z połowy limonki oliwa - 2-3łyżki jajko - 1szt płatki kukurydziane - 4szkanki sól , pieprz Sposób przygotowania: Pierś(...)kurczaka myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym , oczyszczam z kosteczek i błonek. Kroimy na 4 filety a następnie na mniejsze kawałki. Tak przygotowane mięso wkładamy do miski , solimy , pieprzymy , dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku. Dodajemy sok z połowy cytryny i limonki . dodajemy oliwy. Całość dokładnie mieszamy , najlepiej ręcznie . Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Płatki kukurydziane wsypujemy

Bazylia kontra Rozmaryn
Leczo dla malucha 190

cukinię, dlatego też warto przepis mieć w zanadrzu. Leczo przygotowuje się szybko i jest bardzo smaczne. Potrzebujemy: 1 cukinia 1 pomidor 1 mała cebulka, lub pół dużej kawałek mięsa 5x5 cm 2 łyżeczki płatków drożdżowych 2 łyżki oleju kokosowego , u mnie od Olini 1 łyżeczka oleju lnianego , u mnie od Olini Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju kokosowym(...)Mięso kroimy w paseczki i dorzucamy do cebuli. Dusimy około 15 minut, na wolnym ogniu, dolewając 4 łyżki wody. Następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię i w razie gdyby cukinia była nieco sucha, podlewamy odrobiną wody. Dusimy, a w międzyczasie obieramy pomidora ze skóry, np. sparzając go wrzątkiem, po uprzednim ponacinaniu skórki.  Pomidora kroimy w kostkę i dorzucamy

MamaOskarka
Szaszłyki z białą kiełbaską i warzywami 223

Szaszłyki idealne dla wielbicieli mięsa - białe kiełbaski otulone w plasterkach boczku i sera z dodatkiem warzyw. Poniższe szaszłyki przygotujecie w zaledwie kilka minut. Lubię smak i zapach grillowanego mięsa oraz warzyw, więc te szaszłyki bardzo przypadły mi do gustu. Składniki: białe cienkie kiełbaski (300 g) kilka sztuk szalotek po 1 papryce: czerwonej, żółtej i zielonej 100 g boczku wędzonego

Ugotować
MANDARYNKOWA PIERŚ Z KURCZAKA POD SEROWĄ PIERZYNKĄ 328

Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym , wycinamy kostki i błonki. Pierś kroimy na 4 filety . Przyprawiamy solą , pieprzem , słodką papryką i tymiankiem. Przyprawy dokładnie wcieramy w mięso. Tak przygotowane filety kładziemy na talerz , zawijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach

Bazylia kontra Rozmaryn
Egzotycznie i pikantnie 234

dopuszczam, żeby się przypiekły.  Dodaję drobno posiekany czosnek, imbir i papryczkę chili, mieszam, po chwili dodaję pokrojonego w kostkę 1-go (!) pomidora oraz całe piersi kurczaka, posypuję mięso garam masalą, kolendrą, curry i kurkumą. Przykrywam garnek, zmniejszam ogień i duszę ok.15-20 minut przewracając od czasu do czasu.  Następnie polewam mięso sosem sojowym, wrzucam podgotowane ziemniaki i marchewkę

Kuchnia Prezydentowej
Aromatyczna zapiekanka z klopsikami 224

pięknie pachnący ziołami. Polecam tę zapiekankę szczególnie teraz, kiedy możemy kupić młode kartofelki i delikatną cukinię, a pomidory prawie, prawie pachnące słońcem. ;)  Składniki:  ok. 300 g mięsa mielonego 1 jajko spora garść grubo posiekanego szczypiorku 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 10 niedużych kartofelków 1 i 1/2 młodej cukinii 4 pomidory 1 cebula 1 łyżeczka pieprzu ziołowego(...)soli, cukru, ziół prowansalskich i 2-ch łyżek oliwy. Wymieszałam i odstawiłam.  Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w ćwiartki. W czasie, kiedy warzywa się marynowały, zrobiłam klopsiki. Mięso, szczypiorek, jajko, pieprz ziołowy, mieloną paprykę, płatki chili, pieprz, płaską łyżeczkę soli, majeranek ( suszonego ok. 1 i 1/2 łyżeczki, świeżego posiekanego ok. 2 łyżki) dokładnie wymieszałam. Formowałam małe kulki, obtoczyłam

Kuchnia Prezydentowej

Proponowane wyszukiwania