mięso - 63110 przepisów (strona:1734/4208)

Drobiowy pasztet 266

Klasyczny, prawdziwy - domowy pasztet. Przygotowujemy: 30dkg wątróbki drobiowej 3 udka z kurczaka 1 jajko 1 średnia cebula pieprz sól 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Na udkach ugotować rosół, mięso ostudzić obrać z kości, wątróbkę podgotować osobno w garnku. Zmielić przez maszynkę wątróbkę, mięso z udek i cebulę, dodać jajko i przyprawy,wymieszać, przełożyć do foremki (ja użyłam aluminiowej 23x11cm) piec około

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Szpinakowe spaghetti 153

błyskawiczne w przygotowaniu. Szpinak jest intensywnie wyczuwalny, nie jest więc nic nie znaczącym dodatkiem. Potrawę koniecznie należy posypać dużą ilością sera żółtego i sera feta, smakuje wtedy doskonale! :-) 500g mięsa mielonego 400g mrożonego szpinaku 2 cebule 2 ząbki czosnku 200ml śmietanki 12% 100g sera feta 50g żółtego sera sól, pieprz olej 1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju(...)Dodajemy mięso mielone, smażymy do zarumienienia. 2. Szpinak rozmrażamy, dodajemy do smażenia wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kiedy woda wyparuje dodajemy rozgnieciony ser feta i starty na tarce żółty ser. Wlewamy śmietankę. Dusimy aż całość zgęstnieje.  3. Podajemy z makaronem spaghetti, przed podaniem dekorujemy pokruszonym serem feta i startym na tarce żółtym serem

Szefowa kuchni
Majówka! 169

Państwem Młodym i doskonałą zabawą, genialną rzeczą na tym weselu było jedzenie - tak dobrego jedzenia na weselu chyba jeszcze nie jadłam - doskonała zupa grzybowa na pierwsze, pyszne miękkie, soczyste mięsa na drugie - i ten chrupiący pstrąg - nie dało się tego wszystkiego zjeść i dalej sobie nie mogę wybaczyć jak mogłam wszystkiego nie spróbować. Choć pełna chodziłam, do poniedziałku(...)sztuczność napchana cukrem i lukrem ale doskonały biszkopt z orzechami, konfitura wiśniowa i delikatny waniliowy krem - PYCHA!!! Jednak podany już nad ranem wydrążony bochenek chleba napełniony sosem z mięsem rozpływającym się w ustach przebił nawet tort - choć zupy grzybowej nic nie da rady przebić. Po prostu niebo w gębie!!! I to doskonałe otoczenie - góry - czego więcej chcieć od szczęścia

sierotka maRysia w kuchni
Cukinia – warzywo do wszystkiego – pasztet 179

grubych oczkach 1 starta marchewka 20 dag sera startego na tarce o grubych oczkach pęczek natki pietruszki - drobno pociachanej 1 cebula pokrojona w kostke 1 płaska łyżka przyprawy do mięsa - ja użyłam przyprawy do mięs po gruźińsku 1 łyżka wegety - u mnie ziarenka smaku 1/2 szklanki oleju 1 szklanka bułki tartej 3 jajka dodatkowo dodałam (poza podstawowym przepisem) - (można pominąć(...)garści mięsa mielonego łyżeczka mielonego kuminu łyżeczka curry Do dzieła!!! Wszystkie składniki łączymy - dokładnie mieszamy i wykładamy do formy - ja piekłam w keksówce jednak polecam płaską szeroka formę - wtedy pasztet będzie ładnie się kroił - mój nie wyszedł zwarty nadawał się tylko do smarowania pieczywa - co nie odebrało mu wspaniałego smaku   Pieczemy 1 h w 180 stopniach Pasztet  można

sierotka maRysia w kuchni
Pyszne jedzenie w pięknym stylu czyli kolacja w Hotelu Willowa 198

bardzo dobrze się go słucha. Naprawdę potrafi zarazić swoją pasją... Jako przystawkę miałyśmy okazję spróbować pieczonego rozbefu z macerowanymi zimowymi warzywami i jajkiem sous vide - danie było naprawdę pyszne... Mięso bardzo delikatne, idealnie przyprawione i to lejące się słodziutkie jajko... mmm poezja. Warzywa genialnie współgrały z całością - pysze. Pierwszym daniem była zupa-krem z białych warzyw podana z delikatnym sufletem(...)ziemniaków z kapustą włoską z sosem francuskim. Sama golonka była genialna a muszę się przyznać, że jadałam golonkę... pierwszy raz... Zawsze się bałam, że będzie to tłuste gumowe mięso a tu naprawdę super zaskoczenie. Pyszne rozpływające się w ustach mięsko pod chrupiącą skorupką. Super... brakowało mi jednak w daniu czegoś ostrego... kapusta była bardzo dobra ale delikatnie przyprawiona. Pyszny był

sierotka maRysia w kuchni
makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami, czy obiad w kwadrans 131

Rozgrzewamy na patelni oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, oraz drobno siekany czosnek, smażymy całość przez minutę. Do przesmażonej lekko cebuli,  dodajemy pierś kurczaka, zwiększamy ogień i obsmażamy mięso z każdej strony przez pięć minut. Kiedy mięso się delikatnie zrumieni, na patelnię dodajemy pokrojone w kawałki suszone pomidory, oraz paprykę pociętą w paski. Całość smażymy kolejne 4-5 minut

Miód i pieprz
Sum afrykański na warzywach 136

Afryki, bo o dziwo, jest hodowany także w naszym kraju. No ale mimo wszystko - ryba niemrożona, słodkowodna, mięsista ale i trochę tłusta . Sprzedawana jest w postaci dużych wyfiletowanych płatów mięsa (cena - ok. 25 zł/kg). Myślę, że od czasu do czasu warto zerknąć w sklepie na leżące na lodzie ryby i przygarnąć jedną do domu - nie bądźmy tacy skostniali(...)pewnie zimno... A jak wiadomo - ryba wpływa na wszystko! Do meritum. Zacząłem od marynaty - mięso spędziło w niej 1 dzień (można już po paru godzinach zacząć smażyć). Marynata na 1 duży filet: sok z 1/3 cytryny i rozpuszczona łyżeczka brązowego cukru, 4 łyżki oliwy, łyżeczka posiekanego kopru, szczypta czarnej ostrej papryki, świeżo zmielony pieprz, 2 listki laurowe. Po marynowaniu ryba

Right Behind The Kitchen
Jajka w koszulkach z sosem chrzanowym i bekonem 119

tracić swoją moc. Sos doprawiamy ewentualnie solą. Krok 2 - bekon Na patelnię do grillowania kładę plasterki boczku (można śmiało użyć zwykłej, teflonowej patleni), czekam aż tłuszcz się wytopi i mięso mocno się zrumieni. Sprężyste mięso zmieniło się w ten sposób w chrupiące plasterki chipsy. Krok 3 - ubieramy jajko w koszulkę Jajko wbijamy ostrożnie do filiżanki albo jakiejś malutkiej miseczki

Right Behind The Kitchen
Trójmiasto po trosze - Sopot 177

można schłodzić się zimnym piwem Specjał i kontemplować, w tak pięknych okolicznościach przyrody i tego...  Jest - tatar z łosia z kawiorem. Szczerze? Jedyny słaby punkt z naszego wyboru. Mięso standardowo w polskiej kuchni wymieszane z Magii więc smak oczywisty - poniżej czegokolwiek. Cebulę chyba krojona siekierą. No nic, może ktoś na kuchni miał zły dzień albo po prostu wszystko(...)zupa rybna - polecana przez każdego chyba - wyśmienita. Nie jadłem jeszcze takiej zupy z taką ilością mięsa w środku. Można było niemalże wbić łyżkę na sztorc w środek i utrzymałaby się. Konkretnie, mocno doprawiona (ale nie ostra), no i porządna porcja. Zdecydowanie należy jej spróbować (choćby biorąc jedną michę na 2 osoby).  Następnie dwie ryby - flądra oraz witlinek bałtycki

Right Behind The Kitchen
Trójmiasta trzecie miasto - Gdynia 165

naprawdę co dostaję? O dżizas! Zupę rybną na bazie rosołu z włoszczyzną (mrożonka) z kawałkiem łososia - kawałkiem czyli 3-centymetrowy odpad z okolic ogona, w którym to mięsa było tyle co kot napłakał. Mnie również zbierało się na płacz... Ale że twardym jak galareta postanowiłem nakarmić się gdzie indziej.  Gdy 50 czyli Bar Pomorza Czytałem tu i ówdzie(...)serwują turbota - taką śmieszną, spłaszczoną rybę z rzędu flądrokształtnych. Dostało mi się średniej wielkości rybę - opcja z frytkami to nawet 47 zł. Ale za to sporo w niej soczystego mięsa o delikatnej strukturze i smaku. Naprawdę smaczne i warte swej ceny. Po takim posiłku zalecany jest dłuuugi spacer aby nie usnąć. Tak poza tym to znaleźć jakieś przyzwoite miejsce

Right Behind The Kitchen
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą 189

Wracamy ponownie do tematu cannelloni. Poprzedni przepis na wersję z mięsem i sosem pomidorowym był dość „bezpieczny” i „zachowawczy”, gdyż nie zawierał budzących większe kontrowersje składników. Dziś zaryzykujemy jednak użycie szpinaku – który gorąco polecamy, ale zdajemy sobie sprawę, że nie każdy go lubi. Podobnież nie każdemu musi przypaść do gustu dość mocno śmietankowy smak wynikający z użycia twarożku ricotta. Jeśli(...)folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 40 minut, przy czym w połowie tego czasu usuwamy przykrycie brytfanny. Pokrewne inspiracje Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym Przez Krystian Kulinarna Pokusa   #gallery-158 {margin: auto;} #gallery-158 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-158 img {border

Kulinarna Pokusa
Zupa gulaszowa Magdy Gessler 2977

kostkę. W rozgrzanym garnku przesmażamy na oleju sproszkowaną paprykę, następnie dodajemy poszatkowaną cebulę i pozostałe przyprawy. Dorzucamy do garnka wieprzowinę i całość zalewamy wywarem mięsnym. Gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie. W tym czasie kroimy paprykę w paski, a ziemniaki w kostkę. Kiedy wieprzowina będzie miękka, dodajemy zacierki oraz pokrojone warzywa i gotujemy wszystko do miękkości. Na koniec doprawiamy(...)śmietany i jasnym pieczywem" Źródło: Kuchenne rewolucje. Przepisy Magdy Gessler. Wyd. znak litera nova *W mojej zupie pominęłam kminek, dodałam 2 papryki, 5 ziemniaków,więcej zacierek i ok. 800g mięsa. Podałam bez dodatku kwaśnej śmietany

A Ty Smakuj Mnie

Proponowane wyszukiwania