Kotlet schabowy inaczej czyli po cygańsku 446okazała się fantastyczna! Kotlet był niesamowicie wilgotny i aromatyczny, a warzywa które przeszły jego aromatem ... istne niebo w gębie. W przyszłości dorzucę jeszcze ziemniaczki i będzie to jednogarnkowy obiad, mięso, warzywa i ziemniaki w jednym - mało pracy, jedno źródło energii - same oszczędności i to jakie pyszne!!! Gorąco polecam ten przepis. Na dwie porcje: 2 kotlety schabowe 1 duża marchewka(...)można ułożyć ćwiartki ziemniaczków oprószonych lekko sola i pieprzem. Naczynie przykryć pokrywką lub zawinąć w folię aluminiową. Piec w 170 stopniach przez 45-50 minut (czas zależy od jakości mięsa
Jadło i czytadło
Faszerowane pieczarki. 231Grzyby i mięso? czemu nie? SKŁADNIKI: 30dag. łopatki mielonej 6-8 dużych pieczarek sól, pieprz, majeranek, vegeta, lubczyk drobno posiekany, 1 cebula, 1 łyżka masła klarowanego, bułka tarta, 1-2 jajka WYKONANIE: przygotowujemy farsz: rozgrzać masło, dodać mięso mielone i wszystkie przyprawy, drobno posiekaną cebulę, lubczyk, korzenie pieczarek- smażyć około 20 min., oczyścić kapelusze pieczarek, do wnętrza wkładamy farsz, moczymy
Kuchnia Beaty
Rolada z kurczaka 8294wyjąć przez powstały otwór, chodzi o to aby skóra się nie uszkodziła, na piersiach zakończyć zdejmowanie skóry. Powstanie duży płat skóry, który rozkładamy na stolnicy. "Gołego" kurczaka okrawamy z mięsa - z ud, piersi. Mięso rozbijamy lekko, by było płaskie, układamy na skórze na jej całej powierzchni, posypujemy przyprawami, natkę pietruszki umytą, osuszoną kroimy i rozkładamy rzędem na brzegu, wzdłuż jednego
kgwjanczewo
Zapiekane piersi z kurczaka z serem feta 340pietruszki 1 duża cebula do smaku kreteński dojrzewający ser owczy PRZYGOTOWANIE: Włącz piekarnik. ustaw temperaturę 200 stopni z opcją grzania góra i dół. 5 minut !!! tyle zamie Tobie przygotowanie. Mięso umyć i oczyścić pokroić na kawałki. Ja przekroiłam piersi na pół wzdłuż, a kilka w dość grube paski. Rozłóż na blasze do pieczenia lub ceramicznym naczyniu. W misce wymieszaj(...)chilli), wysmaruj tym piersi z kurczaka. Połóż dodatkowo pomidorki, pokrojoną w krążki cebulę i cienko pokrojone plastry sera owczego. 20 minut !!! czas pieczenia Przez pierwsze 10 minut piecz mięso bez przykrycia w temperaturze 200 stopni z opcją grzania góra i dół. Ostatnie 10 minut to pieczenia pod przykryciem z folii aluminiowej w temperaturze 250 stopni z opcją grzania góra
ClauditteMissCooking
Botwinka 260lekka zupa z młodych buraczków – w mniej typowej wersji niezabielonej śmietaną, jednak podana tradycyjnie z jajkiem na twardo, młodymi ziemniakami i koperkiem. Zapisz przepis Drukuj Składniki 600g botwiny 350g mięsa z kością (z drobiu lub wieprzowiny) kawałek pora (150g) kawałek korzenia selera (150g) 2 średnie marchewki (250g) 1 średnia cebula (150g) 2 liście laurowe 10 ziaren czarnego pieprzu kilka ziaren(...)koperek Instrukcje Marchewkę obieramy, odcinamy ewentualne zzieleniałe końcówki od strony naci, po czym tniemy na niezbyt grube słupki o długości kilku centymetrów. Selera dzielimy na kilka części, cebulę obieramy. Mięso wkładamy do dużego garnka wypełnionego 4 litrami chłodnej wody z dodatkiem ok. 1 płaskiej łyżeczki soli. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż pojawią się szumy, które usuwamy – wg tej samej procedury
Kulinarna Pokusa
Marynata miodowo-musztardowa. Wieprzowina. 284Marynata miodowo-musztardowa z dodatkiem kilku ziół idealnie pasuje do mięsa wieprzowego szczególnie grillowane mięso robimy z dodatkiem owoców. Składniki (proporcje): 2 łyżki musztardy Dijon 2 łyżki musztardy kremowej stołowej lub słonecznej 4 łyżki miodu naturalnego (użyłem świeżutkiego rzepakowego) łyżka octu balsamicznego płaska łyżeczka oregano płaska łyżeczka tymianku 3-4 gałązki rozmarynu Przygotowanie : Bardzo proste - wystarczy wszystkie te składniki połączyć
Mechanik grilluje
Pierś perliczki w pomarańczach 157zimnego masła Piersi perliczki oprószyć solą i natrzeć startym imbirem, odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Pomarańcze umyć, osuszyć. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Nadmiar imbiru zdjąć z mięsa. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoty kolor. Mięso przełożyć do garnka, tłuszcz wylać. Dodać skórkę pomarańczową, wlać bulion i dusić 5 minut. Wlać sos z pomarańczy
królestwo garów
Piersi z kurczaka zapiekane z młodą kapustą 322gorący - cebulę przesmażyć na lekko złoty kolor. Boczek pokroić w kostkę. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i każdą z nich pokroić na 2 części (łącznie muszą być 4 kawałki). Mięso przyprawić z obu stron solą, pieprzem i ostrą papryką. Na kapustę wyłożyć podsmażoną cebulę, następnie połowę boczku, przyprawione mięso z kurczaka. Piersi posmarować majonezem. Na sam koniec całość zalać ketczupem
Ugotować
Stek ze szparagami . 298Kiedy mówię mężowi ,że na obiad będą szparagi to on widzi je z wielkim kawałem krwistego mięsa .Mnie wystarczy jajko i już . Było dziś po męsku ,skubnęłam mięso ,całkiem dobre ,ale tylko z dodatkiem sosu. Składniki : 2 steki wołowe oliwa z oliwek sól ,pieprz szparagi ,pęczek Do sosu : śmietana 18 % ,150 ml ser z niebieską pleśnią ,kawałek ,dowolny Śmietankę podgrzewamy
Ladylaura.
Polędwiczka z kurczaka w papryce 263umyć, osuszyć i delikatnie rozbić z jednej strony. 2. Paprykę konserwową odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę. Dodać pozostałe składniki marynaty. Wszystko razem wymieszać. 3. Marynatą zalać mięso, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. 4. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę i smażyć na niej polędwiczki wyjęte z zalewy. Podczas smażenia(...)mięso układamy paprykę z marynaty. The post Polędwiczka z kurczaka w papryce appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna Patilogia
Pyszny krupnik na żołądkach 192minutach wyciągamy z zupy włoszczyznę i udko kurczaka. Pietruszkę i seler wyrzucamy a marchew kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy. Udko obieramy z mięsa, które następnie kroimy i wrzucamy z powrotem. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Wszytko przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy w sumie ok 2 h do czasu gdy kasza, mięso i ziemniaki będą
Kulinarna Patilogia
Gulasz w stylu śląskim czyli roladki dla leniuchów 207garnka cebulę. Kiedy się zeszkli (zrobi się przezroczysta) dodajemy pokrojoną wołowinę. Wszystko razem mieszamy i podsmazamy ok 5 min. Marchewkę i ogórki kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Wszystko zalewamy gorącą wodą tak, aby przykryć zawartość garnka. Dodajemy 3-4 łyżki musztardy. Solimy i pieprzymy. Można też dodać wołową kostkę rosołową. Mieszamy i wstawiamy do piekarnika(...)stopni lub robimy na kuchence. Mięso ma być miękkie. W miedzyczasie zaglądamy czy woda się nie wygotowała. Podajemy z ziemniakami, makaronem lub kluskami. Smacznego. The post Gulasz w stylu śląskim czyli roladki dla leniuchów appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna Patilogia
Kotlet de volaille dla każdego 1991piersi z kurczaka kostka masła olej sól pieprz bułka tarta mąka Jak zrobić kotlet de volaille? Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Z jednej (pojedynczej) piersi kurczaka robimy jednego kotleta. Mięso myjemy. Następnie musimy maksymalnie zwiększyć powierzchnię kotleta odpowiednio rozcinając pierś. Przy piersi zwykle mamy polędwiczkę (dla niewtajemniczonych jest to ten troche „fruwajacy” kawałek mięska na spodniej części piersi(...)rozcinamy wzdłóż na pół zaczynajac od środka piersi do zewnątrz. Znów należy uważać, żeby nie przeciać piersi do końca. Teraz rozkładamy pierś i delikatnie rozbijamy tak aby nie poszarpać mięsa. Każdego kotleta przyprawiamy solą i pieprzem z obustron. Masło (najlepiej zimne) kroimy na grube 1 cm x 1 cm słupki. Każdy obtaczamy w mące i po jednym kładziemy na wysokości
Kulinarna Patilogia
Potrawka z indyka ze szparagami 317pokroić w półplasteki. Marchewki opłukać i obrać a następnie pokroić w cienkie plasterki (moje były za grube i dość długo się dusiły). Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę, doprawić je solą, pieprzem i papryką. Na patelni/rondelku rozgrzać masło/olej. Wrzucić por i czosnek. Smażyć na małym ogniu 1-2 i dodać marchewkę. Dusić(...)wszystko będzie miękkie. Wrzycić pokrojone szparagi -bez główek- i dusić około 2 minut. Dodać pokrojone mięso i smażyć ze wszystkich stron. Dodać główki szparagów, śmietanę i musztardę. Dusić aż śmietana zgęstnieje. Smacznego Post Potrawka z indyka ze szparagami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pl
Kociołek 222SKŁADNIKI: 500 g mięsa wieprzowego do gulaszu 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy 10 ogórków konserwowych- pokroić w kostkę 5 marynowanych papryk 3 puszki pomidorów krojonych 2 duże cebule- posiekać drobno 4 ząbki czosnku- posiekać drobno 4 listki laurowe 1 łyżeczka curry 4 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Mięso pokroić na kawałki
ClauditteMissCooking