mięso - 63110 przepisów (strona:1746/4208)

Boeuf au bleu - Wołowina w sosie serowym na niebiesko 146

danie z kuchni francuskiej które chciałem zrobić od bardzo dawna. Łączy w sobie zalety idealnego steku i dobrej pieczeni. Mało przypraw pozwala czuć pełen aromat mięsa. Do tego sos z sera z niebieską pleśnią, który doskonale pasuje do mięsa i czerwonego wina

Milion Smaków
Policzki wołowe duszone w czerwonym winie 203

naprawdę ekstra na wyjątkową okazję ruszajcie na poszukiwanie policzków. Podpowiem, że mi udało się je dostać w Inter Marche. Jedną z klasycznych propozycji przyrządzenia tego delikatnego i bardzo smacznego mięsa jest duszenie w czerwonym winie. Mięso dusi się długo bo ponad 3 godziny ale dzięki temu dosłownie rozpływa się w ustach. Może dlatego jest modnym aktualnie hitem w wielu restauracjach

Milion Smaków
Gęś pieczona z jabłkami w cydrze 161

Przepis kuchni staropolskiej - cała gęś pieczona z jabłkami w cydrze z dodatkiem majeranku. Dzięki temu mięso nie jest suche i rozpływa się w ustach pozostawiając jabłkowy posmak. Kiedyś gęsi były głównym drobiem na polskich stołach - teraz niestety zdecydowana większość tych hodowanych w Polsce jest eksportowana za granicę a u nas się ich prawie nie je. Szkoda, bo to mięso

Milion Smaków
Gołąbki z pieczarkami i indykiem 153

Lekka wersja polskich gołąbków pochodząca z diety South Beach. Ryż i czerwone mięso zostały zastąpione pieczarkami i mięsem z piersi indyka - tak by danie zawierało więcej wartości odżywczych a mniej kalorii. Nowa wersja gołąbków smakuje tak samo dobrze jak oryginalna

Milion Smaków
Klasyczne carpaccio wołowe 174

Carpaccio wołowe to obowiązkowe danie dla wszystkich miłośników mięsa. To klasyczne danie włoskie ma już prawie 65 lat. Powstało w roku 1950 kiedy Giuseppe Cipriani wymyślił je na poczekaniu gdy do jego lokalu zawitała hrabina Amaliia Nani Mocenigo. Lekarz zalecił jej jedzenie tylko surowego mięsa - stąd pomysł właśnie na takie danie. Nazwa pochodzi od renesansowego malarza Vittore Carpaccio, z którego

Milion Smaków
Kotlety jagnięce z serem kozim i rozmarynem 160

Mielone kotlety jagnięce, których smak został wzbogacony przez dodanie odpowiednich ziół i sera koziego do mięsa jeszcze przed smażeniem. Do jagnięciny bardzo dobrze pasuje rozmaryn (najlepiej świeży) a ser kozi dodaje nieco ostrej nuty do łagodnego mięsa

Milion Smaków
Grillowany stek z tuńczyka żółtopłetwego 204

Prosty i szybki stek z tuńczyka. W zasadzie prawie najprostszy i najszybszy i może przez to tak smaczny ;) Od czasu do czasu można u nas kupić kawałek mięsa tuńczyka idealnie nadającego się na stek. Szkoda taką okazję marnować. Mięso tuńczyka jest chude i rozpływające się w ustach a w tym wydaniu ma lekko ziołowy i cytrynowy posmak

Milion Smaków
Potrawka z muflona 168

Dania z muflona nie goszczą często na naszych stołach a mięso jest trudne do kupienia nawet w sklepach myśliwskich i specjalizujących się w dziczyźnie. Smakuje podobnie do baraniny i nic dziwnego bo muflon jest przodkiem dzisiejszych owiec hodowlanych. Dobrze zrobione mięso będzie delikatne i kruche nie tracąc przy tym wilgoci

Milion Smaków
Kark z jelenia duszony w winie 190

czasu przygotowuję swoją ulubioną dziczyznę po myśliwsku (przepis oczywiście znajdziecie na blogu). Tym razem szukając czegoś ciekawego przed wizytą gości trafiłam na 2,5 kg kawałek karku z jelenia. Mięso dusiło się w winie ok. 3 godzin dlatego warto przygotować to danie dzień przed podaniem. Wymagana jest też cierpliwość bo mięso mięknie bardzo powoli. Ale warto czekać bo ostatecznie

Milion Smaków
Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym 252

owinięcia poledwiczek Polędwiczki płuczemy, osuszamy i oczyszczamy z błon i tłuszczu. Każdą nacinamy wzdłuż do połowy głębokości. Każdy nacięty kawałek ponownie nacinamy do połowy głębokości (nacięca ułatwią nam rozbicie mięsa). Polędwiczki rozbijamy pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej (ja używam rozciętych 3 litrowychworeczków do mrożonek – są mocniejsze) nadając kształt prostokąta. Do pojemnika blendera wkładamy pokrojone w kostkę filety drobiowe, czosnek, pokrojony(...)kanapek. Miękkie, soczyste i bardzo aromatyczne. Na niedzielny obiad, kolację… i nie tylko. Smacznego. Moje Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym wygrały MEGA KONKURS na „Najlepiej podane danie z mięsem faszerowanym” zorganizowany Na Fb przez administrację Grupy Gotowanie na wesoło . Nagrodą w konkursie był zestaw noży kuchennych (zdjęcie poniżej). Wydrukuj przepis The post Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym appeared first

mojewypiekiinietylko
Donna Hay "Szybko, świeżo, prosto" - kilka słów o książce 217

które są podzielone na trzy działy. Pierwszy z nich  - SZYBKO - znajdziemy w nim przepisy na dania dla osób zabieganych - m.in. przepisy na szybkie makarony, frittatę, grillowane i pieczone mięsa, zupy, tortille czy sałatki, a dodatkowo propozycję szybkich owocowych deserów, musów, lodów czy nawet ciast. Drugi dział - ŚWIEŻO - klasyczne dania w nowej, świeżej odsłonie - np. sałatka Cezara czy caprese, burger(...)stek, makarony, pieczone kurczaki,  pieczone mięsa, jajka na grzankach, kurczak w cieście, zupy, pierożki, żeberka, ryby i krewetki. Na końcu działu również znajdują się słodkości - np. bananowo-karmelowe ciasto, kruchy placek z brzoskwiniami, pudding cytrynowy, panna cotta, creme brulee czy czekoladowe brownie. Trzeci dział - PROSTO - dział przedstawia kulinarne triki, aby z podstawowych składników stworzyć przepisy na każdą okazję

Plate of Joy
Polędwiczki w sosie grzybowym 378

Polędwiczki w sosie grzybowym (u mnie w sosie borowikowym) są doskonałe zarówno na codzienny, jak i na wykwintny obiad. Polędwiczka wieprzowa jest niezwykle delikatnym mięsem, które z wyrazistym i aromatycznym sosem stanowi wyjątkowo zgrany duet. Podałam mięso z niepaloną kaszą gryczaną (ugotowaną z liściem laurowym), a następnym razem, gdy czas pozwoli – podam je z kluskami śląskimi. Sos grzybowy jest

Poezja smaku
Risotto z borówkami i wołowiną z czosnkiem niedźwiedzim 242

gram borówek dużych -słodki Muskat szklanka -ok 2 szklanek bulionu drobiowo wołowego -gałązka lubczyku -30 gram masła -dwie płaskie łyżki zmielonego parmezanu -ryż arborio Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso (bez tłuszczu); solimy, pieprzymy i dodajemy czosnek niedźwiedzi. Smażymy kilka minut. Ściągamy z patelni. Na tłuszcz po mięsie wrzucamy ryż, gdy stanie się transparentny podlewamy winem. Mieszamy. Gdy odparuje podlewamy(...)bulionem, mieszamy i wrzucamy lubczyk. Czynność powtarzamy do momentu, aż ryż będzie na ząb. W ostatnim etapie dorzucamy borówki, wyciągamy lubczyk i delikatnie mieszamy i gdy płyn odparuje wrzucamy mięso. Mieszamy, ściągamy z ognia. Dodajemy masło posiekane oraz parmezan. Mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji

BaRepas
490 kcal - frytki z batatów, indyk i ciecierzyca z pomidorami 223

grube słupki, jak na frytki. 3. W misce wymieszaj olej z przyprawami, wrzuć do tego frytki i ponownie wymieszaj. 4. Piecz około 30 minut w piekarniku. GRILLOWANY INDYK 1. Mięso dokładnie umyj, pokrój w plastry ok. 1,5 cm grubości. 2. Każdy kawałek posyp solą i pieprzem. Trzymaj   minimum 30 minut poza lodówką, powinno mieć temperaturę pokojową. 3. Rozgrzej(...)patelnie grillową, spryskaj olejem. 4. Grilluj kilka minut z każdej strony, tak aby mięso nie było zbyt twarde (ani surowe:) CIECIERZYCA DUSZONA W POMIDORACH 1. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę (cebulę znacznie drobniej) 2. Wrzuć na patelnie, zalej pomidorami i dopraw solą i pieprzem. Przykryj i duś na średnim ogniu ok. 10 minut, aż papryka będzie miękka. Pod koniec

Powiedz dietom nie
Przepis na… – Spaghetti alla carbonara 302

czapki z głów. 400 g makaronu spaghetti 200 g guanciale ewentualnie boczku 5 jajek 120 g pecorino romano oliwa sól, pieprz Na podlanej oliwą patelni podsmażamy pokrojone w kostkę mięso. Do naczynia wbijamy cztery żółtka oraz jedno całe jajko i mieszamy z ok. 80 g pecorino, solą i pieprzem. Jednocześnie gotujemy makaron. Zrumienione mięso przesypujemy z patelni do naczynia

Bon Ton Italia

Proponowane wyszukiwania