Żeberka z dzika duszone 167osuszyć, podzielić na kawałki po 4-5 kostek. Słoninę pokroić w plasterki a następnie w kostkę. Cebule pokroić w półplasterki. Na patelnię włożyć słoninę, gdy zacznie się topić włożyć mięso. Podsmażyć z obu stron na rumiano, przełożyć do garnka. Następnie na wytopionym tłuszczu poddusić cebulę. Przełożyć do mięsa. Dodać zioła i przyprawy, wlać bulion, przykryć i dusić około godziny. Wlać
królestwo garów
Pierś z gęsi z figami 153ząbki czosnku, 400 ml czerwonego wytrawnego wina, 5-6 sztuk fig z konfitury, Piersi oczyścić, brzydsze kawałki odciąć i odłożyć (będzie do nadzienia). Skórę piersi naciąć nie uszkadzając mięsa. Czosnek posiekać, wymieszać z solą i majerankiem. Natrzeć przyprawami gęś i odstawić na pół godziny a następnie zalać winem i odstawić na co najmniej godzinę w chłodne miejsce – ja zostawiam(...)całą noc. Figi zmiksować razem z resztkami mięsa. Wyjąć piersi z marynaty, osuszyć. Naciąć „kieszenie” i włożyć do środka nadzienie, spiąć wykałaczkami. Na lekko ciepłą patelnię położyć piersi skórą do dołu i smażyć aż do zrumienienia, na chwilę odwrócić na drugą stronę. Piersi przełożyć na blachę i wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Po wyjęciu
królestwo garów
Domowe grillowanie 200oliwą i czosnkiem Stek ugrillował się idealnie. Nie przywierał, smażył się ładnie, równomiernie. Wieprzowina pokrojona w paski pięknie się pdsmażyła. Grill z pełnym spokojem zniósł wszelkie zabiegi wokół mięsa. Zabawy z ogniem (flambirowanie) też dzielnie zniósł. Oraz dolewanie kolejnych składników - tabasco, kikkoman, czarny sos sojowy i miód. Do mięsa pięknie ugrillowała się papryka oraz pieczarki, no i bułka polana oliwą
królestwo garów
Wątróbka jagnięca z malinami 159Wątróbkę oczyścić z błon, umyć, osuszyć, pokroić w plastry grubości około 1,5 cm. Lekko stłuc – nie rozbijać mocno, po prostu ze dwa trzy razy każdy kawałek mięsa uderzyć tłuczkiem do mięsa. Lekko oprószyć mąką. Cebule pokroić w cienkie piórka (wzdłuż na pół i następnie w cienkie plasterki wzdłuż). Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć cebulę
królestwo garów
Skrei pieczony – dorsz pieczony 180wyruszają w długą, ponad 600 kilometrową drogę do archipelagu Lofoty - archipelag na Morzu Norweskim u północno - zachodnich wybrzeży Norwegii. Skrei dzięki tej podróży ma wspaniałą formę fizyczną, mięso jest zwarte, sprężyste i bogate w składniki odżywcze, gdyż w trakcie wędrówki ryba zjada dużo zróżnicowanego i zdrowego pożywienia. Skrei - 1 płat, suszony koper włoski, 1/4 cedru – lub cytryna, sól, oliwa Cedr(...)resztę cedru lub cytryny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Najlepiej sprawdzić czy ryba jest upieczona wkładając metalową wykałaczkę na 3-4 sekundy w środek mięsa, jeżeli koniec wykałaczki włożony w rybę będzie gorący oznacza, ze ryba jest już gotowa. Jeżeli będzie tylko ciepła trzeba jeszcze chwilę piec. zastawa
królestwo garów
Gołąbki z dzika z pęczakiem 227główki młodej kapusty, 1 kg mięsa z dzika, 100 g słoniny wędzonej, 2 – 3 cebule, tłuszcz do duszenia cebuli (najlepiej smalec), 200 ml pęczaku, rozmaryn, owoce jałowca, pieprz, sól, cukier, 2 listki laurowe, 7 ziaren pieprzu czarnego, Ja przygotowałam gołąbki z kapusty włoskiej, gdyż uważam, że jest lepsza i smaczniejsza. Niektórzy używają kapustę białą. Usunąć z kapusty uszkodzone liście, wyciąć(...)szczyptę cukru. Dodać pęczak, przesmażyć. Dodać łyżkę posiekanego rozmarynu, wlać 250 ml wody, zamieszać, przykryć i gotować około 15 minut. Kasza wchłonie cały płyn. Słoninę pokroić w drobną kostkę. Mięso zemleć, dodać 10 rozgniecionych jagód jałowca, ostudzoną kaszę, słoninę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Brytfankę z pokrywą /gęsiarkę wyłożyć liśćmi kapusty. Na liść kapusty kłaść trochę farszu
królestwo garów
Zupa rakowa 199bieżącą zimną wodą. Partiami po kilka wrzucać do garnka z wrzącą osoloną wodą z dodatkiem koperku. Gotować pod przykryciem około 15 minut. Ugotowane raki wyjąć z wody, ostudzić. Wyjąć mięso z odwłoka i szczypców, przykryć i odstawić. Skorupki oczyścić z wnętrzności. Ułożyć na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 40 minut. Następnie skorupki, utłuc(...)Zdjąć je delikatnie do miseczki. Wywar przecedzić. Skorupki zalać jeszcze niewielką ilością gorącej wody, zagotować i przecedzić. Połączyć oba płyny, dodać masło rakowe, zagotować, doprawić. Do gorącej zupy włożyć mięso z raków. Ryż ugotować na sypko. Zupę podawać z ryżem. Dekorować koperkiem. Można dodać śmietanę. Można użyć raki mrożone, wówczas pomijamy etap gotowania gdyż są one już ugotowane
królestwo garów
Pierogi z kaczką i wiśniami 171Farsz: 400 g gotowanego mięsa z kaczki , 2 łyżki masła, 1 kg wiśni, 200 - 300 g cukru, pieprz kolorowy świeżo mielony, imbir mielony, gałązka świeżego tymianku, sól, 60 g ziaren słoneczników, Ciasto na pierogi: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, szczypta soli Do pierogów użyłam wiśnie nadwiślanki ChNP* . Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować. Zasypać cukrem, wymieszać. Gdy wiśnie puszczą(...)cały cukier się rozpuści, całość zagotować. Wiśnie odcedzić. Soku nie wylewać, wypić z wodą... jest pyszny. Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni. Na patelni rozpuścić masło, dodać drobno pokrojone mięso kaczki . Dodać wiśnie, drobno posiekany tymianek, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, imbirem. Dodać słonecznika, wymieszać. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść
królestwo garów
Smażone piersi gęsie w sosie jabłkowym 179sosu chlebem. Piersi gęsi natrzeć mieszaniną oliwy z żubrówką. Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Piersi wyjąć z marynaty, osuszyć ręcznikiem papierowym. Naciąć skórę w kratkę, nie nacinając mięsa. Ułożyć skórą do dołu na suchej, zimnej patelni i podgrzewać na wolnym ogniu, wytapiając tłuszcz. Smażyć aż skórka stanie się cienka i chrupiąca. Przełożyć na drugą stronę i przez kilka(...)minut dusić piersi od strony mięsa w wytopionym gęsim tłuszczu. Jabłka pokroić na ósemki – nie obierać. Czosnek rozgnieść, przesmażyć na tłuszczu gęsim, dodać rozmaryn a następnie jabłka. Wlać cydr i sok jabłkowy, kolendrę. Doprawić solą i pieprzem. Dusić kilka minut. Do sosu przełożyć podsmażone piersi gęsi i dusić 10 minut. Odstawić do ostygnięcia. Ostudzone piersi wyjąć z sosu. Z jabłek
królestwo garów
Karkówka z grilla II 171którego nie podano by karkówki. Proponuję najprostszą a jednocześnie bardzo smaczną jej wersję. Karkówka, sól, pieprz, oliwa Kotlety rozbić, oprószyć solą, pieprzem i posmarować oliwą. Odstawić na 15 minut. Mięso kłaść na rozgrzany ruszt. Grillować pod przykryciem 8-10 minut, w temperaturze 200 stopni. Czas grillowania zależy od grubości kotleta. Podaję orientacyjny czas dla kotleta grubości(...)minutach kotlety odwrócić. Temperatura wewnątrz kotleta powinna wynosić 65-70 stopni – to już zależy czy lubimy mięso bardziej czy mniej wysmażone. zastawa
królestwo garów
Street Food/Street Wines na Burakowskiej 186konfitura z czerwonej cebuli, pomidor, kiszony ogórek, sos chrzanowy, mix sałat z car city burger. Tak jak nie jadam z burgerów, tak ten był naprawdę dobry. Przyjemnie "przypalony" boczek, mięso dobrze usmażone, soczyste, sosu akurat, sałata krucha i tylko ten ogórek... mógłby być troszkę lepszy. Przypomniało mi się dlaczego nie lubię kiszonych ogórków.... Do burgera – piłam Château de Pennautier(...)beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu. Aromatyczny, pachnie i smakuje czerwonymi i czarnymi owocami, czekoladą, kokosem i wanilią. Idealny do dań z kuchni meksykańskiej, indyjskiej oraz do grillowanego czerwonego mięsa. Do każdego dania można było śmiało pić Perelada Cava brut Reserva – Hiszpańską klasyczną Cavę stworzoną z winogron : Macabeu (40%), Xarello (30%), Parellada (30%). Bardzo przyjemna. Dzięki starzeniu w dębowych beczkach
królestwo garów
Tydzień Kuchni Chilijskiej w warszawskim Hotelu Bristol 150Blanc. Naszą Kulinarną podróż rozpoczęliśmy od przystawek - Mule w marynacie / chleb churrasca - Roladka z awokado i kraba królewskiego / pszenica mote (1) z chili merquen(2) / puree cytrynowe / - Sopaipillas(3) / mięso wołowe / pebre(4) z pszenicą mote i awokado Do nich podano wino Terrunyo Sauvignon Blanc o mocniejszej strukturze i przyjemnym finiszu. Dania rybne: Morszczuk / fioletowa kukurydza / sałatka chilijska Curanto(...)bazie gotowanej dyni i mąki pszennej 4 - Pebre: sos z pomidorów, cebuli, papryki i kolendry 5 - Curanto: danie pochodzące z południa Chile (przede wszystkim z rejonu Chiloe) – owoce morza, mięso, ziemniaki, kiełbasy i warzywa duszone tradycyjnie w dole przygotowanym w ziemi, wyłożonym liśćmi i rozgrzanymi kamieniami 6 - Sopaipillas pasadas: placki sopaipillas w zalewie z nierafinowanego cukru, pomarańczy i cynamonu, danie
królestwo garów
Móżdżek cielęcy, panko, szafranowe aioli 193Warsaw Victoria . Z tak zwaną piątą ćwiartką oswajał nas Maciej Majewski szef kuchni w Le Victoria Brasserie Moderne . Tusza jest dzielona podczas rozbioru na cztery ćwiartki, ale oprócz mięsa z kośćmi jadalne są także wnętrzności. Piąta ćwiartka to części tuszy mięsa, które po uboju nie stanowi żadnej części ćwiartki: flaki , żołądek , móżdżek, grasica, wątroba , ozór, policzki , uszy, płuca
królestwo garów
Gęsi pipek – gulasz z gęsich żołądków 211gęsich żołądków, 1 kg cebuli, 3 - 4 ząbki czosnku, 1,5 łyżeczki curry, sól, pieprz, gęsi tłuszcz Żołądki oczyścić, odciąć błony – ma zostać czyste mięso, umyć. Sparzyć dwu-trzykrotnie na sicie. Pokroić w plastry – można nie kroić, ale wówczas będzie trzeba je dłużej dusić. Cebulę pokroić w półplasterki. Czosnek posiekać. Podsmażyć cebulę na gęsim tłuszczu, dodać czosnek. Następnie dodać pokrojone(...)jakiś czas mieszając, w razie potrzeby dolać trochę wody. Dusić do miękkości. Gęsi pipek potrawa z nadziewanej skóry z gęsiej szyi. Farsz można przygotować z ziemniaków, gęsich podrobów, z mięsa wołowego, drobiowego lub cielęcego. Gęsi pipek to również gulasz z gęsich żołądków. Oba rodzaje potrawy wywodzą się z kuchni żydowskiej. W dawnej Kongresówce Gęsi Pipek jest faszerowaną podrobami gęsią
królestwo garów
Pierś gęsi duszona w cydrze 182wszyscy lubią, gdy po upieczeniu mięso jest różowe, nie mówiąc o lekko krwistym. Dlatego proponuję pierś z gęsi duszoną. 2 piersi z gęsi, 500 ml cydru, kawałek cynamonu, 5 goździków, 2 owoce ziela angielskiego, sól, Piersi oczyścić, umyć, osuszyć. Skórę naciąć (nie kalecząc mięsa) w kratkę. Ułożyć na zimnej patelni i smażyć powoli aż wytopi się tłuszcz. Przełożyć do garnka
królestwo garów