mięso - 63110 przepisów (strona:1753/4208)

Karkówka z grilla z rozmarynem. 152

pół łyżeczki tabasco kilka gałązek rozmarynu Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, mieszamy  z pozostałymi składnikami, karkówkę nakłuwamy i smarujemy marynatą,odstawiamy do lodówki(im dłużej mięso w marynacie tym lepiej), mięso smażymy na tackach

Kuchnia Beaty
szynkowar-schab do pieczywa... 112

łyżki, woda 3/4 szklanki schab umyć, pokroić na małe kawałeczki i włożyć do miski dodać wszystkie dodatki i wyrabiać ręką tak długo aż masa będzie kleista do woreczka włożyć mięso i do szynkowara typu tuba, zamknąć szynkowar i schować do lodówki na 48 godzin szynkowar włożyć do garnka ze ściereczka lub podstawką, wlać wody pod zamknięcie szynkowaru i gdy woda(...)osiągnie 85 C parzyć w tej temperaturze 100 minut szynkowar opłukać pod zimną wodą i wystudzony włożyć do lodówki najlepiej na całą noc z woreczka wyjąć mięso i kroić plasterki do pieczywa - pyszne, domowe mięsko..................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Udka pieczone w sosie majonezowo - ketchupowym 124

Udka umyć, natrzeć pieprzem, solą i zmiażdżonym czosnkiem, po czym odstawić na trzy godziny w chłodne miejsce. Formę posmarować tłuszczem i ułożyć przygotowane udka. Majonez wymieszać z ketchupem, posmarować mięso, posypać tartą bułką i przykryć folią aluminiową. Piec w temperaturze 190 stopni około 40 minut, pod koniec pieczenia zdjąć folie i zrumienić mięso

Tradycyjna Kuchnia
MIELONKA W SŁOIKU 115

odmianą konserwy.Mój mąż często wyjeżdża w trasę,nie zawsze ma możliwość kupienia dobrej jakości wędliny czy stołowania się w barach.Nie mogę pozwolić by kupował te obrzydliwe konserwy.Wystarczy kawałek mięsa,odrobina chęci i mamy zdrową,pachnącą mielonkę bez zbędnych dodatków. Składniki:   ok 1kg łopatki wieprzowej ok 1kg boczku lub podgardla główka czosnku trochę soli pieprz,papryka ostra lub słodka(...)czubryca czerwona 3/4szkl przegotowanej wody  Mięso należy zmielić w maszynce na grubych oczkach,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztę przypraw.Wyrobić masę wlewając przegotowaną wodę.Do wyparzonego słoika wsadzać mięsną masę do 3/4 wysokości.Zakręcić.Na dnie garnka położyć ściereczkę,ułożyć obok siebie słoiki i zalać je wodą do 3/4 wysokości .Pasteryzować ok1,5 godz,ewentualnie dolewając wodę

Niespełnione zdolności kulinarne
GYROS Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ 147

rozbić,przyprawić 2 ząbkami czosnku,solą,pieprzem i przyprawą do gyrosa.Najlepiej zrobić to rano,ale jeśli nie mamy czasu nie szkodzi.Rozgrzać patelnię,najlepiej grillową i smażyć na niej mięso ok 5 min z każdej strony. Fasolkę szparagową umyć,oczyścić i pokroić na szerokie paski(niekoniecznie).Blanszować ok 4 min we wrzącej,osolonej wodzie.Odcedzić.Gdy mięso jest usmażone

Niespełnione zdolności kulinarne
SKRZYDEŁKA a la KFC 2795

plastikowego wsypać wymieszane mąki:kukurydzianą i pszenną - pomagając sobie szczypcami wkładać kawałki skrzydełek obtoczonych w cieście(4 kawałki na raz),zamknąć pojemnik i potrząsać delikatnie pojemnikiem by mąka odsypała mięso.Nie należy strząsać nadmiaru mąki,musi być porządnie przyklejona. Smażymy na głębokim,dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor ok 10-15 min.Trzeba pilnować by ogień nie był zbyt słaby(...)skrzydełka nasiąkną tłuszczem,zbyt mocny ogień spali na wierzchu a w środku mięso nie będzie dobrze usmażone. Usmażone skrzydełka wyłożyć na ręcznik papierowy by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.Gotowe można trzymać w piekarniku nagrzanym do 100stC by nie wystygły.W ten sposób wszystkie skrzydełka będą równomiernie ciepłe

Niespełnione zdolności kulinarne
Dietetyczne Chili con carne 241

puree z pomidorów. Wszystko to gotujemy na maleńkim ogniu. Piersi z kurczaka mielimy w maszynce (opcja szybsza) lub bardzo drobno siekamy (ale to bardzo bardzo bardzo drobno. Żeby przypominały mięso mielone). Wrzucamy na patelnię i chwilkę smażymy.   Gdy mięso nie będzie już surowe dorzucamy do gotującego się chili con carne, oraz dodajemy drobno posiekany czosnek (lub przeciśnięty przez

Jedzeniomania
Lecho a może Leczo 139

Lecho a może jednak Leczo... jak kto by tego nie nazwał, wszyscy wiemy o co chodzi, warzywny gulasz z mięsem. Co prawda odnośnie lecza, jest jedna niepisana zasada taka sama jak w sprawie rosołu, bigosu czy innych sosów. W każdym domu jest inny przepis, można zapytać 100 osób o przepis na jedno z tych dań, każdy zrobi je inaczej(...)więc zapraszam na leczo po mojemu! Do zrobienia leczo potrzeba nam: 1 kabaczek 1 cukinia 3-4 pomidory 2 cebule 3 ząbki czosnku 8-10 parówek (moje miały 93% mięsa) 1 kiełbasa wędzona (około 20 dkg) 6-8 pieczarek 2 czerwone papryki sól pieprz słodka i ostra papryka Kiełbasę kroimy w kostkę i wysmażamy na skwarki, na sam koniec dodajemy

Kuba Gotuje
Forszmak lubelski 225

kilka ziaren ziela angielskiego mąka olej natka pietruszki (do posypania) ser żółty (opcjonalnie) Wieprzowinę pokroić w kostkę,doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na patelni, aż mięso będzie rumiane. Następnie przełożyć wieprzowinę do garnka i zalać kilkoma szklankami bulionu. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić do miękkości. Na pozostałym oleju usmażyć boczek pokrojony w paski(...)obtoczony w mące. Dorzucić do wieprzowiny. Cebulę pokroić w piórka i również usmażyć. Czosnek pokroić w plasterki i dorzucić do cebuli pod koniec smażenia. Wszystko wrzucić do garnka z mięsem i dusić na wolnym ogniu. Na 10-15 minut przed końcem gotowania dodać koncentrat pomidorowy (ok. 2 łyżek), pokrojone w półplasterki ogórki kiszone i obrane ze skórki oraz paprykę słodką

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
32 rozgrzewające dania na jesień 1767

tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem(...)Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Ravioli z semoliny z ricottą Sadzone

Moja smaczna kuchnia
Kurczak z ananasem 106

prosty przepis, nie wymagający długotrwałych przygotowań. Połączenie kurczaka z ananasem wyśmienite. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, 1 puszka ananasów (mała), 2 łyżki mąki ziemniaczanej, oliwa do smażenia. Wykonanie: Mięso opłukać, pokroić i zrumienić na oliwie posypując mąką ziemniaczaną. Następnie wlać sok z puszki razem z ananasami i zagotować, w razie potrzeby delikatnie posolić. wyłożyć mięso na półmisek, polać sosem

Tradycyjna Kuchnia
Czekośliwki lub dżem śliwkowo - orzechowy 162

owocowych:) Czekośliwki Składniki : 2 i 1/2 kg śliwek węgierek, 1 kg cukru, 2 cukry waniliowe, 1 tabliczka gorzkiej czekolady. Wykonanie: Dokładnie wymyte i wypestkowane śliwki zemleć w maszynce do mięsa. Dodać cukier i smażyć ok. 2 godz. Pod koniec smażenia dodać cukier waniliowy, tabliczkę gorzkiej czekolady i jeszcze smażyć przez ok 10 min. Gorące przełoży do słoików, dobrze zakręcić(...)śliwek węgierek, 1 kg cukru, 2 cukry waniliowe, 15 dag kakao, 20 dag orzechów mielonych. Wykonanie: Dokładnie wymyte i wypestkowane śliwki zemleć w maszynce do mięsa. Dodać cukier i smażyć ok. 2 godz. Pod koniec smażenia dodać cukier waniliowy, kakao, orzechy i jeszcze smażyć przez ok 10 min. Gorące przełoży do słoików, dobrze zakręcić i gotować przez

Anioły w kuchni
domowa kostka rosołowa 200

cierpliwości i możemy własnoręcznie sporządzić wyrób, który nie dość że nie przewyższa w smaku sprzedawane produkty, to w dodatku jest od nich znacznie zdrowszy. składniki   1 kg drobiowego mięsa ( kacze skrzydełka, szyje i inne kawałki dowolnego drobiu) 5 listków laurowych 8-10 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki lubczyku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 4 cebule 4 marchwie 3 korzenie pietruszki(...)sześćdziesiąt minut ( jeżeli włożyliśmy kawałki kurczaka, zamiast kaczki, gotowanie skracamy do 40 minut). Po tym czasie przelewamy wywar do drugiego naczynia, (najlepiej użyć do tego durszlaka), odrzucając wygotowane  mięso i warzywa.   Teraz w garnku podgrzewamy gęsi smalec,  następnie do garnka wrzucamy pozostałą obraną i pokrojoną w plastry marchew, pokrojoną i obraną  pietruszkę, posiekany seler naciowy, pokrojone

Miód i pieprz
Makaron tagliatelle z sosem bolońskim (Tagliatelle con ragù alla bolognese) 199

mieszając. Warzywa powinny być miękkie i lekko przyrumienione (nie brązowe!). Zmniejszyć ogień prawie do minimum i gotować kolejne 10 minut. Tak powstanie soffritto, czyli baza smakowa do dania. Dodać mięso. Podsmażyć na średnim ogniu, mieszając i odwracając, aż mięso zmieni kolor i się przyrumieni. Wlać wino, szybko zagotować i gotować na średnim ogniu przez ok. 5 minut aż większość wyparuje

Pełny talerz
Zupa ziemniaczana – dobra zupa, to ciepła zupa :) 290

soli  łyżka pieprzu mielonego  4 łyżki mąki 3 łyżki oleju   Golonko z indyka wkładamy do garnka z wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy, aż mięso po wyjęciu można będzie odkroić od kości. Golonkę wyjęłam odkroiłam mięso z kości, pokroiłam drobno i wraz z całą kością włożyłam do zupy ponownie.   Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy

Kuchnia na wzgórzu

Proponowane wyszukiwania