Sałatka na Wielką Sobotę lub Wielkanoc 32832mojej rodzinie nie jada się mięsa w Wielki Piątek i Wielką Sobotę. Dopiero po odśpiewaniu w Wigilię Paschalną radosnego Alleluja niektórzy z nas (są i tacy, którzy sięgają po mięso dopiero w niedzielę po Rezurekcjach) wyciągają z lodówki wędliny. Do tego czasu jednak trzeba coś jeść. A że jest to okres typowo jajeczny, na stole pojawiają się jajka i różne
Weekendy w domu i ogrodzie
SAŁATKA JARZYNOWA 244strony jest posypana "Posypką zieloną", a z prawej lekko pieprzem ziołowym. W wersji lekkostrawnej lepiej pieprzu nie dawać. PODAWAĆ : - z pieczywem, jako osobne danie na śniadanie lub kolację, - z mięsem smażonym saute i buraczkami, - na stoły okazjonalne. n/z: sałatka gotowa UWAGI : - jeśli ktoś może jeść i lubi jajka może dodać pokrojone w kostkę jajka, - alergicy pokarmowi będący na diecie(...)smakuje dobrze, - można posypać „Posypką zieloną” z suszonych zielonych warzyw: cebulka ze szczypiorem, koperek, pietruszka, seler, lubczyk, pokrzywa, - w wersji kolacyjnej może być dodane smażone lub gotowane mięso, np. z rosołu. - odradzam dodawanie musztardy, jabłka i kiszonego ogórka i groszku. Te składniki powodują, ze sałatka jest ciężkostrawna i szybko kiśnie. n/z: sitko do krojenia ugotowanych jarzyn do sałatki. Jeśli ktoś
Tradycyjna kuchnia inaczej
Żeberka w pysznej glazurze oraz pieczona marchewka z masłem orzechowym 371minut odkrywam pokrywkę od naczynia aby się zarumieniły. Co jakiś czas podlewamy mięsko sosem i odwracamy na drugą stronę, aby zarumieniło się równomiernie. W czasie pieczenia mięsa przygotowujemy marchewkę. Marchewkę obieramy , kroimy w plastry o grubości około pół centymetra. W miseczce mieszamy przyprawy z masłem orzechowym, miodem i oliwą. Do miski przekładamy marchewkę i dokładnie obtaczamy(...)mieszance. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy razem z mięsem przez około 45 minut. Ze względu na wysoką temperaturę w piekarniku po około 30 minutach pieczenia marchew nakrywamy kawałkiem folii aluminiowej aby się nie spaliła
Mania Gotowania
Kotlety z soczewicy 184Moje pierwsze w życiu kotlety z soczewicy i powiem Wam, że je uwielbiam. Zaserwowałam je na niedzielny obiad z masą surówek i mizerią. Nawet nie brakowało mi mięsa w tym obiedzie. Wiadomo, że soczewica zawiera sporo białka, więc idealnie zastępuje mięso. Zawiera również witaminy z grupy B: B1, B2, B6 oraz kwas foliowy, a także magnez, fosfor, cynk
CookYourself
Pieczona pierś z indyka 168Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Indyk pieczony w marynacie z sosu sojowego, miodu i powideł śliwkowych. Jest doskonałym dodatkiem na kanapki. Takie pieczone mięso jest bardzo smacznie i zdrowe. Polecam wszystkim przepis na święta Post Pieczona pierś z indyka pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotuje
Pasztet drobiowy z pistacjami 204Święta Wielkanocne kojarzą nam się przede wszystkim z jajkami, mazurkami, domową wędliną... Ale czym byłyby bez doskonałego pasztetu?? Delikatne drobiowe mięso, kremowa konsystencja i aromat pistacji taki właśnie jest MÓJ ulubiony pasztet. Szybki w wykonaniu i urzekający swoim smakiem nawet najbardziej wybredne podniebienia, nawet te dziecięce ;) 2 kg kurczaka (używam udźca premium) 3 średnie marchewki 1 mała pietruszka(...)gotować rosół :D ) 500 ml śmietany 30% 4 jajka sól, pieprz 150 g pistacji 3-4 łyżki bułki tartej Ugotowanego kurczaka wyjmujemy z rosołu i studzimy. Oddzielamy mięso od kości i skóry. Mielimy trzykrotnie. Pistacje dodajemy do ostatniego mielenia. Doprawiamy do smaku (należy pamiętać, że po upieczeniu pasztet będzie "delikatniejszy" niż nam się wydaje). Dodajemy całe jajka i śmietanę
Malinowe Pocałunki
Kilka porad na Wielkanoc 196stole nie powinno ich zabraknąć. Starajmy się by były ze świeżych warzyw z dodatkiem jogurtu. Wykorzystujmy ogórki, rzodkiewki, seler naciowy, kiełki, kalafiora, sałatę itp. PASZTET . Obok tego tradycyjnego z mięsa warto pokusić się i zrobić domowy pasztet warzywny. Smakuje naprawdę dobrze. Można śmiało wykorzystać mój przepis :-) PRZYPRAWY . Używajmy dużej gamy przypraw, szczególnie tych wspomagających trawienie: majeranek, kminek, rozmaryn, tymianek(...)detoks organizmu. Należy wtedy: pić dużo wody oraz koktajli, jeść świeże warzywa i owoce (owoce jako oddzielny posiłek do godziny 12), unikać nadmiaru pieczywa a także mięsa. Tych kilka punktów powinno trochę pomóc. Pamiętajmy jednak o UMIARZE i powolnym jedzeni wolnym od TV. Ale przede wszystkim niech ten czas będzie radosny i bardzo rodzinny
Życie na widelcu
Nuggetsy w wersji FIT 396łyżki otrębów pszennych i 3 łyżki otrębów owsianych), łyżeczka przyprawy gyros, ząbek czosnku, sól, pieprz. Wykonanie: Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy za pomocą papierowego ręczniczka. Mięso kroimy w kostkę o wymiarach 5x5 cm. Pierś z kurczaka posypujemy przyprawą gyros, szczyptą soli i pieprzu, dodajemy pół jogurtu naturalnego i dokładnie mieszamy. Zamarynowane nuggetsy wkładamy na noc do lodówki(...)płaski talerzyk sypiemy otręby i obtaczamy w nich mięso. Kawałeczki kurczaka układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 35-40 minut. Do miseczki wlewamy pozostały jogurt, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy i tak powstały sos podajemy z nuggetsami. Z powyższego przepisu
paapilotkaa
Roladki drobiowe ze śliwkami 236podwójna jajko - 1 szt śliwki suszone - 8 szt sól i pieprz siemię lniane złote do panierki tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Filety umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na połowę Oprószyć mięso solą i pieprzem. Na każdym filecie ułożyć po 2 śliwki suszone, zwinąć mięso w roladki. Jajko roztrzepać widelcem z solą i pieprzem. Zanurzać roladki w jajku, panierować w siemieniu lnianym. Smażyć
Kuchnia Danusi
Kluski śląskie 235Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tradycyjne, polskie kluski śląskie z ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Zrobiłam je wspólnie z moją mamą Podałyśmy do nich gulasz z mięsa wołowego. Takie kluski możecie również podać z sosem pieczeniowym, pieczarkowym lub okrasić podsmażonym boczkiem z cebulką. Na drugi dzień smakują równie dobrze, najlepiej podsmażone na patelni
Marta Gotuje
Zupa z soczewicy z marchewką 247Możesz dodać pieprz oraz oliwę z oliwek. Podawać na ciepło, ale nie na gorąco. Idealne danie, aromatyczne, dla tych, którzy jedzą tylko jedno danie. Dla tych, którzy nie jedzą mięsa. Soczewica idelanie zastępuje mięso. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni
Meksykańskie kotleciki 237Jeżeli lubicie jedzenie na ostro to musicie posmakować innej odsłony kotletów mielonych. pół kg drobiowego mięsa mielonego 1 cebula czerstwa bułka jajko pół łyżeczki papryki słodkiej 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kuminu pieprz, sól mąka olej Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, wycisnąć. Czosnek przecisnąć przez praskę, papryczkę drobno pokroić. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić masę. Uformować kulki
Humanistka w kuchni
Krem z buraczków 236warzywa zawierają wiele witamin i minerałów, odkwaszają organizm, są przeciwrakowe, obniżają ciśnienie, zawierają dużo błonnika i ułatwiają trawienie. Najczęściej podawane z mięsem, w postaci utartej z chrzanem- poprawiają pracę wątroby. Dziś przedstawiam nie z chrzanem i nie do mięsa, ale w czystej postaci burak przerobiony na delikatny krem, odwrotność czystego i klarownego znanego przez wszystkich barszczu:) Składniki: 2 buraki (średniej
Pause Gotowanie!
Polędwiczki wieprzowe z zielonym pieprzem 268polędwiczki wieprzowe. Są bardzo delikatne, szybkie do przygotowania i zawsze elegancko się prezentują. Lekkie i odświeżające za sprawą zielonego pieprzu, którego smak świetnie współgra ze słodką śmietanką i delikatnym mięsem polędwiczek. Zielony pieprz to najbardziej łagodna odmiana pieprzu, jednak nic nie traci na wyrazistości. Doskonale nadaje się do sosów. Przy przygotowywaniu polędwicy, by była miękka i soczysta, trzeba ją najpierw(...)około 15 minut. Składniki : polędwiczka wieprzowa około 500 g 2 łyżki masła ghee lub oleju 2 łyżki zielonego pieprzu ze słoiczka 150-200 ml śmietany kremówki sól, pieprz Wykonanie : mięso obkroić z błon i powięzi. Pokroić w 2 cm plastry. Rozgnieść otwartą dłonią, nie ma potrzeby rozbijania tłuczkiem. Pospolić i oprószyć pieprzem. Dodatkowo każdą polędwiczkę obwiazałam nicią, by zachowała ładny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety mielone trochę inaczej 305Składniki: 1 kg mięsa mieszanego (połowa wieprzowiny, połowa wołowiny), 1 – 2 jajka, 2 – 3 łyżki kaszy manny, 2 czerstwe bułki, 2 szklanki mleka, 1 – 2 cebule, 3 ząbki czosnku, majeranek, posiekana, pietruszka, sól, vegeta, pieprz, papryka w proszku, olej. Przygotowanie: Bułki namoczyć w mleku. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć wraz z rozmiażdżonym czosnkiem na złoty kolor. Do mięsa
kulinarnajamka.blogspot.com