mięso - 63110 przepisów (strona:1761/4208)

Chicken Ramen 187

jest ciepłym bulionem i zdobiony dodatkami, które odpowiadają 5 kolorom estetyki japońskiej, która przejęta jest z Chin, miała ona wprowadzać balans żywieniowy: czarny( nori), biały (makaron), żółty (jajko), czerwony (mięso), zielony (zielone warzywa). Taki posiłek w mgnieniu oka podawany jest gościom. Ramen należy podawać od razu po przyrządzeniu. Japończycy podają również różne rodzaje makaronów, do różnego typu Ramen w zależności(...)wodę i gotować ją na dużym ogniu 2. dodać imbir, czosnek, szczypiorek oraz kurczaka- zmniejszamy tym samym ogień na mały i gotujemy od 1,5 do 2 godzin aż mięso będzie delikatne i miękkie. 3. Zredukować tłuszcz i zawiesinę z wierzchu bulionu jeśli taka się pojawi. 4. Ugotowanego na miękko kurczaka wyjąć i pokroić w paseczki. 5. Bulion przelać przez

KreatywnePiny
Barszcz biały na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków 204

około godziny uzupełniając wodę, tak aby pozostało ok. 2,5 litra wywaru..  W osobnym garnku ugotować biała surową kiełbasę . Jeśli używamy kiełbas y białej parzonej wystarczy ją pokroić. Mięso i ugotowane warzywa wyjąć z garnka.  Pokrojoną biała kiełbasę oraz pokrojone mięso z żeberek dodać do wywaru.  Dodać sok z ogórków i ponownie zagotować.  Barszcz zagęścić mąką

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kefta czyli kofta - kuchnia arabska 253

kminkiem) szczypta mielonego kardamonu lub imbiru (opcjonalnie) sół i czarny pieprz do smaku  14 - 18 patyczków do szaszłyków Patyczki do szaszłyków namoczyć przez conajmniej godzinę w wodzie. Wymieszać mięso z cebulą, czosnkiem, natką z pietruszki i kolendry, miętą, majerankiem, kminkiem, słodką papryką i pieprzem cayenne . Doprawić solą i czarnym pieprzem, a następnie odstawić na conajmniej godzinę. Z mięsa uformować

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tacos z wołowiny - prosto z Argentyny - przepis od Futrzaka 186

potem podduszamy do miękkości. Ja czasami dodaje sosu sojowego do tego duszenia, fajny smak potem wychodzi.  Cebulę, pomidora, papryczki chili i cilantro (liście kolendry) siekamy na drobno. Kiedy mięso będzie gotowe, dodajemy cebulę, kolendrę i pomidor zmieszany z chili. Muszle do tacos podgrzewamy na suchej patelni. Ładujemy do tacos w/w składniki w ilości, która nam odpowiada.  Ja dodatkowo(...)skrapiam sobie wszystko jeszcze sokiem z cytryny oraz hot chili sauce - może być tez tabasco. Mniam :) Uwaga:  - z mięsa mielonego z dodatkiem fasoli lub kukurydzy można natomiast przyrządzić buritos  Źródło

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kotlety mielone orientalne - przepis od Ingalill 235

blog , która na stałe mieszka w tureckiej części Cypru.  W ten oto sposób, po moich niewielkich modyfikacjach, powstało nowe danie z kardamonem - kotlety mielone orientalne :) Składniki 0.5 kg mięsa  mielonego  (wołowe, indycze lub wołowo-wieprzowe) 1 cebula średniej wielkości cebula posiekana w kostkę, 1 jajko 1,5 łyżki tartej bułki lub mała czerstwa bułka namoczona w wodzie(...)smaku olej do smażenia bułka tarta do panierowania natka pietruszki i koperek do dekoracji Pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmażyć na patelni na złoty kolor, a następnie dodać do mięsa wraz ze wszystkimi przyprawami, jajkiem i bułką. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.  Uformować niewielkie kotleciki i usmażyć na oleju. Podawać z ziemniakami i surówką lub z warzywami na parze

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Mandi (mandy) do drobiu i jagnięciny 182

jakimi substytutami zastąpić niedostępne w Arabii Saudyjskiej polskie produkty.    Nazwa mandi (ang. mandy, arab. المندي ) pochodzi od arabskiego słowa nada oznaczającego rosę i doskonale charakteryzuje sposób przyrządzania mięsa, które po upieczeniu jest wilgotne. Wywodzącą się właśnie z  Arabii  Saudyjskiej , ale bardzo popularną także w Jemenie i innych krajach Bliskiego Wschodu, mieszankę mandi stosuje się najczęściej(...)zależy od wielkości kurczaka. Kurczak mandy jest podawany z ryżem.  Dawniej Beduini przygotowywali kurczaka mandi w " tandoor " czyli wykopanej w ziemi dziurze oblepionej w środku gliną. Dzięki temu mięso po upieczeniu pozostawało soczyste. Dziś tandoor " są coraz rzadziej spotykane. Składniki (proporcje na jednago dużego kurczaka, z podanych poniżej ilości powstanie ok. 1/3 szklanki przyprawy) 2 łyżki stołowe ziaren zielonego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sambousa - czyli pierogi po saudyjsku 283

popularnych i lubianych przystawek w Arabii Saudyjskiej, innych krajach Zatoki Perskiej, ale także w Azji i Afryce. Jest to odpowiednik naszych pierogów, ale smażonych na głębokim oleju i nadziewanych mięsem z warzywami, samymi warzywami lub serem. Wariantów nadzienia jest bardzo dużo i w dużej mierze zależą one od.....  pomysłowości kucharza.  Zazwyczaj farsz jest bardzo mocno doprawiony i aromatyczny(...)miski, przykryć pokrywką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Przygotowanie farszu Na suchej patelni (bez oleju) podsmażyć przez kilka minut mieloną wołowinę, aż odparuje nadmiar wody i mięso zacznie zmieniać kolor. Następnie dodać cebulę i czosnek i smażyć kolejne 5-6 minut lub do czasu kiedy cebula zacznie przybierać jasnozłoty kolor (trzeba uważać, żeby się nie przypaliło

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Żeberka na ostro - dla Dominiki 302

dodać starty na tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać. Marynatą dokładnie natrzeć żeberka Cebulę pokroić w plastry, papryczki umyć i pokroić w plasterki. Obłożyć mięso papryczkami, a na to położyć plastry cebuli. Tak przygotowane żeberka przykryć folią i pozostawić w lodówce na całą noc. Przed pieczeniem zdjąć papryczki i plastry cebuli i umieścić pod mięsem, żeby

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Boczek pieczony - multicooker Redmond w akcji 228

powstała dość gęsta pasta (w razie potrzeby dodać nieco więcej oleju). Jeśli używamy całych liści laurowych jeden położyć na górze, drugi na spodzie boczku. Boczek dokładnie nasmarować marynatą. Zamarynowane mięso zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin (im dłużej boczek będzie się marynował tym będzie bardziej aromatyczny). W misie multicookera umieścić boczek (wyjąć liście laurowe(...)boczek na drugą stronę. Po zakończeniu programu podlać boczek bulionem lub wodą, dodać pokrojoną cebulę i ustawić program Stew, czas 1 godzina i zamknąć pokrywę.(w zależności od jakości mięsa może zaistnieć  potrzeba wydłużenia czasu o ok. 15-20 minut. Dzięki temu otrzymamy oprócz boczku bardzo aromatyczny sos, którym po zagęszczeniu zasmażką możemy polać ziemniaki. przepraszamy za jakość zdjęcia

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szynkowar - co to za stwór ? 202

niewiele, za to maili z pytaniem " co to jest szynkowar " całkiem sporo postaram się w skrócie odpowiedzieć. Szynkowar służy do robienia w domu doskonałych, zdrowych wędlin z dowolnego rodzaju mięsa. Na dzień dzisiejszy przygotowaliśmy już w naszych szynkowarach: - kiełbasę drobiową, - mielonkę typu gulasz angielski (za mało przypraw wsypałem, ale wyszła super) - kiełbasę szynkową, - pojutrze będziemy parzyć prasowany boczek w pikantnej(...)kolejce jest szynka prasowana na wzór słynnej szynki konserwowej "Krakus" Samo urządzenie nie jest skomplikowane - składa się z mocnej sprężyny dociskowej, metalowej pokrywy i naczynia w którym umieszcza się mięso.- vide zdjęcia poniżej. Mamy obecnie dwa szynkowary - jeden prostokątny o pojemności 900 gramów z firmy Tradismak , drugi okrągły o pojemności 1,5 kg. Szynkowary są oczywiście w różnych rozmiarach

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowa biała kiełbasa - na święta i nie tylko 256

sitku (u nas sitko 8 mm) Wołowinę mielimy dwukrotnie na najmniejszym dostępnym sitku (2,5 mm) , a następnie dodajemy około 20 ml lodowatej wody i wyrabiamy do czasu aż mięso wchłonie wodę i zacznie kleić się do rąk.  Dobrze wyrobioną wołowinę dodajemy do pozostałej części mięsa, przyprawiamy, dolewamy pozostałą część wody i wyrabiamy, do czasu aż farsz nabierze kleistości

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bigos staropolski 203

kwaśna przepłukać zimną wodą, przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem, tak, żeby kapusta była prawie zakryta. Dodać liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, kminek i gotować około godziny. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na ostrym ogniu, do silnego zrumienienia. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone w drobną kostkę boczek i cebulę. Mięso, boczek z cebulką i pokrojoną

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szaszłyki z warzywami 194

przyprawę i sól.Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin.Papryki pokroić kostkę, pieczarki na połowę[ małe mogą być w całości].Nadziewać na patyczki do szaszłyków na przemian mięso, papryki i pieczarki.Skropić olejem ,posypać przyprawą .Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. (czas pieczenia zależy od wielkości kawałków mięsa

Moje domowe kucharzenie
Udka z kurczaka z batatami w jednym garze zrobione. 199

wrzucamy udka nasmarowane solą, pieprzem oraz papryką, smażymy z każdej strony do zrumienienia. Wrzucamy pieczarki. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 20 minut. Bataty kroimy w grube paski, dorzucamy do mięsa, przesmażamy chwilkę Dodajemy świeży tymianek oraz czosnek niedźwiedzi. Bataty skrapiamy sokiem z cytryny. Dolewamy wina, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika w funkcji termoobieg z grillem w temperaturze 170 stopni(...)zrumienienia mięsa; około 20 minut. Opcjonalnie piekarnik ustawiamy na funkcję góra - dół w temperaturze 200 stopni. Smacznego

BaRepas
Roladki schabowe z białą kiełbasą. 202

Roladki są proste w wykonaniu i bardzo smaczne.  Mięso jest kruche, a pozostałe składniki nadają mu wyrazistości(...)pieprz  Przygotowanie:  Schab cienko rozbijamy i doprawiamy solą oraz pieprzem z obu stron. Cebule, ogórek i ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy razem. Plastry mięsa smarujemy musztardą, nakładamy składniki starte na tarce, a  pośrodku układamy kiełbasę, całość ciasno zwijamy i spinamy wykałaczkami.  Na patelni rozgrzewamy olej. Obsmażymy roladki ze wszystkich stron na rumiano

Symfonia smakowa

Proponowane wyszukiwania