smakiem ... nam też bardzo smakowało. Klopsiki to idealna propozycja na domowy rodzinny obiadek. Przepis wyszperałam na blogu Przy stole . Składniki (na 4 porcje): 800 g mieszanego mielonego mięsa 1-2 czerstwe kajzerki mleko do namoczenia bułek 1 duża cebula 4 łyżki masła 2 jajka zioła prowansalskie pieprz, sól mąka olej do smażenia duża puszka krojonych pomidor(...)natka pietruszki (ja nie miałam ale zastąpiłam ją świeżą bazylią) Wykonanie : Kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na 2 łyżkach masła, ostudzić i wymieszać z mielonym mięsem. Dodać kajzerkę, rozbełtane jajka, zioła prowansalskie, oraz sól i pieprz do smaku, wyrobić na jednolita masę. Uformować małe klopsiki, obtoczyć je dokładnie w mące. Smażyć ze wszystkich stron
cucinarekawałki po około 250 g, posypać świeżo zmieloną solą morską i pieprzem na dużej patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy/oleju smażyć polędwiczki z obu stron około 15-20 minut mięso przełożyć do wysmarowanego łyżką oliwy/oleju naczynia żaroodpornego piec około 40-45 minut (do miękkości mięska) co 15 minut podlewając bulionem w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st (w termoobiegu(...)mniej) UWAGA! żeby polędwiczki nie były suche po 15 minutach przykryć naczynie żaroodporne sos który powstał podczas pieczenia mięsa zlać do kubka - użyty zostanie do sosu Sos pieprzowy : na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę dodać zielony pieprz z zalewą a po chwili wlać wino. Całość gotować około 5 minut
cucinarewarzywa puszczą wodę dodać miód, ocet jabłkowy, sos sojowy i przyprawy (imbir, kolendra, papryka) oraz posiekany ząbek czosnku. Następnie wycisnąć sok z cytryny. Smażyć do miękkości warzyw i mięsa. Na koniec dodać posiekane orzeszki ziemne (gdy używacie solonych, zmniejszcie ilość sosu sojowego). Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Dodać do mięsa i warzyw. Wymieszać do momentu połączenia się składników
Fabryka pomysłówwystygnięcia ( można zrobić to dzień wcześniej lub użyć pozostałych z poprzedniego dnia ) . Ziemniaki wyciskamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem , wbijamy jajko , dodajemy mąkę , sól , wszystko wyrabiamy na gładka masę . Mięso mielone podsmażamy na patelni razem z cebulką ,czosnkiem , odstawiamy do wystygnięcia , a następnie ostudzone przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o małych oczkach . Do masy dodajemy śmietanę , sól ,sos sojowy
Ogrodnik w podróżyniemowlaka, jaką znalazłam w swoim archiwum ze zdjęciami. Składniki: kawałek buraka kawałek kurczaka ziemniak marchewka pietruszka seler ryż masło woda Sposób wykonania: 1. Warzywa obieramy, kroimy w kostkę. 2. Mięso myjemy, kroimy na mniejsze części. 3. Warzywa i mięso zalewamy wodą, gotujemy, po jakimś czasie dodajemy łyżkę ryżu. Całość gotujemy do miękkości, w razie potrzeby uzupełniamy wodę. 4. Na koniec
Kuchnia domowa Aninajlepiej 30% ( mała) pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy wywar warzywny ok. 2 litry tłuszcz do smażenia 1 łyżka Na kuleczki mięsne: 30 dag zmielonego mięsa drobiowego lub cielęcego 2 jajka 1 sucha bułka sól , pieprz do smaku WYKONANIE: Wywar warzywny gotujemy z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Po ugotowaniu wywaru warzywnego marchewkę ścieramy na tarce. Zostawiamy również(...)ziemniaki. Pozostałe warzywa nie będą potrzebne; Z mięsa i podanych składników robimy farsz i formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki wrzucamy do gotującego się wywaru i gotujemy ok. 15 min. W tym czasie płuczemy pieczarki, obieramy i kroimy w poprzek. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulkę i wrzucamy
W kuchennym oknie EwyBardzo lubię tę wersje podania mięsa drobiowego. Polecam Składniki: 40 dag filetów drobiowych, 1 czerstwa bułka, ½ szklanki mleka, 8 dag masła, 1 jajko, 1 żółtko jaja, 5 dag śmietany, sól do smaku, pieprz do smaku, bułka tarta do panierki, olej do smażenia. Wykonanie: Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Mięso zmielić, dodać bułkę, żółtko, śmietanę, 3 dag masła i przyprawy
Tradycyjna Kuchniagłębokiej formie do zapiekania. Dodałem obrane i pokrojone na kawałki pomidory, podlałem bulionem w niewielkiej ilości. Przykryłem i dusiłem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C do czasu, aż mięso stałe się miękkie. Od czasu do czasu zbierałem do miseczki tworzący się sos. Sos : do rondelka włożyłem śliwki, dodałem miód, starty imbir, cynamon, rodzynki i pokruszone nitki szafranu, podlałem niewielką(...)ilością wody. Gotowałem na małym ogniu 15 minut. Gdy kurczak był miękki, dodałem do niego śliwki i zapiekałem jeszcze chwilę bez przykrycia, aż mięso ponownie się przyrumieniło. Jeśli trzeba należy uzupełnić wyparowany sos tym z miseczki
R'n'G Kitchenuważane są sałata rzymska, parmezan oraz grzanki, ale przez wiele lat była uatrakcyjniana składnikami według upodobań smakoszy. Sałatkę tą łatwo można przekształcić w pełnowartościowe danie obiadowe, urozmaicając ją aromatycznym mięsem. Do świeżej i chrupkiej sałaty oraz startego sera można dodać usmażoną pierś kurczaka. Zwieńczeniem będzie Sos sałatkowy Cezar Knorr, czyli kompozycja suszonych przypraw: czosnku, gorczycy i lubczyku. Dokładnie połączy składniki(...)smak. *cyt.Knorr Ja stworzyłam swoja własną wersję Cezara, z tego właśnie co znalazłam w lodówce. Wyszło pysznie, wyszło na bogato, aromatycznie i ...obiadek gotowy! Składniki -chrupiący mix sałat -wędzone mięso z kurczaka -kabanosy wędzone -oliwki czarne i zielone -pomidorki śliwkowe -czarny sezam- opcjonalnie -gotowany na parze brokuł -duża łyżka tartego parmezanu -łyżka oliwy z oliwek -2 łyżki majonezu
Z Kuchni Do Kuchnikurczaka oczyszczamy, równo z każdej strony obtaczamy w przyprawie do szaszłyków (ta której użyłam jest przyjemnie, wielowymiarowo pikantna) i smażymy na oleju, na średnim ogniu, aż sok wypływający z mięsa będzie przeźroczysty a na wierzchu z przypraw utworzy się skorupka. Przy małych piersiach nie będzie to dłużej niż po 5-6 minut z każdej strony, większe kawałki mięsa smażcie odpowiednio
Karo in the KitchenPstrąga znajdziecie w prawie każdym sklepie, spróbujcie tego. Pstrągi myjemy w chłodnej wodzie, osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem wewnątrz i na zewnątrz. Skórkę nacinamy ostrym nożem- przyprawy lepiej przenikną do mięsa. Skrapiamy mocno rybę w środku i z wierzchu sokiem z pomarańczy, posypujemy solą, pieprzem cytrynowym i tymiankiem. Do środka wkładamy po gałązce zielonej pietruszki i świeżego kopru oraz półplasterki cebuli(...)jest mocno aromatyczna i zostaje soczysta w środku. Nie bójcie się mocnych połączeń – nadają smakom nowego wymiaru. Egzotyczne pomarańcze i limonka w takim wydaniu świetnie podkreślają smak delikatnego, białego mięsa, a ogórek i seler naciowy dodają nutę świeżości. SKŁADNIKI 2 średnie pstrągi 1 czerwona lub klasyczna pomarańcza – pół na sok, pół w cienkie plasterki 1 limonka – pół na sok, pół
Karo in the KitchenUwielbiam grillowaną cukinię. Często zdarza mi się zjeść jej na plenerowej imprezie zdecydowanie więcej niż mięsa. Odpowiednio zamarynowana, mocno przypieczona, zostaje słodkawa i chrupiąca. A co jeśli nie mam ogródka i grilla, ale mam cukinię? Ta sałatka powstała z potrzeby chwili i z tęsknoty za sezonem grillowym. Patelnia grillowa w kuchni sprawdza się znakomicie – czy to do pieczenia mięsa
Karo in the Kitchenjest ze słodkimi ziemniakami, gotowaną kukurydzą, sałatą lub awokado. Klasyczny peruwiański przepis to biała ryba zalana sokiem z limonek, cytryn i gorzkich pomarańczy. Marynowanie w kwasie owocowym odkaża mięso ryby, nie jest jednak równoznaczne z gotowaniem mięsa w wysokiej temperaturze, które zabija bakterie i pasożyty. Dlatego tak ważne jest, aby ryba do ceviche była naprawdę bardzo świeża
Karo in the Kitchen