mięso - 63110 przepisów (strona:1765/4208)

Leczo z pieczoną papryką 139

Było już leczo z cukinii i bakłażana, dzisiaj  przedstawiam leczo z pieczonej papryki z dodatkiem mięsa z kurczaka i kiełbasą. Dzięki temu, że papryka zostaje upieczona pozbywamy się z niej skórki, którą nie wszyscy lubią. Poza tym nadaje smaku potrawie. Składniki: 6 papryk ( mieszanych ) 250 gram mięsa z kurczaka pozbawionego kości 250 gram kiełbasy typu śląska 2 cebule

Smaki Ewy
Galareta z szyj indyczych 83

miękkości z zielem angielskim i liściem laurowym. Szumujemy. Po ugotowaniu szyje wyjmujemy, schłodzone obieramy i ewentualnie kroimy na mniejsze kawałki. Wywar przelewamy przez sito. Do wywaru dodajemy rozdrobnione mięso. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i na koniec octem. Trudno określić ilość octu, gdyż będzie to zależne od naszego gustu. Należy trzymać się zasady, że wywar musi być bardziej kwaśny niż galareta(...)jaką chcemy uzyskać ( część octu przedostanie się do mięsa ). Warto więc smakować. Gotujemy jeszcze chwilę i dodajemy żelatynę, zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Przelewamy do pojemników ( można użyć kubków plastikowych do kawy ), no i oczywiście do słoików. Po stężeniu galareta jest gotowa do spożycia. Przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Pieczona karkówka – na zimno do kanapek i nie tylko 168

czasu do czasu robię takie mięsa na zimno do kanapek, wówczas wiem co w nich jest i co je moja rodzina. Mój syn zawsze mówił, że to jego ulubiona potrawa, a tak naprawdę wszyscy w mojej rodzinie bardzo lubią karkówkę w takiej formie. Składniki: 1 cała karkówka ( nie ma co robić mniej ) OK. 50 ml oleju 1 łyżeczka vegety(...)Najlepiej na kilka godzin. Po upływie tego czasu pieczemy w piekarniku w temp. 190 o C  w zależności od wagi 1kg = 1 godzina. Podczas pieczenia obracamy karkówkę. Gdy mięso będzie z każdej strony zarumienione przykrywamy folią aluminiową aby nie wyschło. I pieczemy przykryte folią. Na ciepło może być daniem obiadowym z na zimno do kanapek. Wystudzone przechowujemy w lodówce

Smaki Ewy
Domowe flaczki drobiowe 93

szum. Podgotowane żołądki przecedzamy, przepłukujemy i dodajemy do gotującej się wołowiny. Całość solimy, dodajemy vegetę i  gotujemy. Obrane marchewki, pietruszkę, seler kroimy w kostkę, cebulę tylko obieramy. Gdy mięso będzie dosyć miękkie, wyjmujemy je, dodajemy warzywa, zupę gotujemy dalej. Doprawiamy pieprzami, czosnkiem granulowanym i majerankiem. Wystudzone mięso drobno kroimy i ponownie umieszczamy w zupie. Odlewamy niewielką ilość płynu, dodajemy

Smaki Ewy
Kolorowy szaszłyk ukryty w piersi z kurczaka 262

pieprzem. Boczek i papryki kroimy na kawałki ( takie aby nadziać je na patyk do szaszłyka ). Na patyk nakładamy naprzemiennie boczek, papryki, pieczarki i jednego pomidorka ( kolejność według uznania ). Mielone mięso rozdzielamy na tle porcji ile chcemy zrobić szaszłyków. Mięsem oklejamy przygotowanego szaszłyka ( gdy bardzo klei się do rąk, wystarczy ręce zwilżyć wodą ). Obtaczamy w rozmieszanym jajku i bułce tartej. Smażymy

Smaki Ewy
Pulpety kurkowe z szynki 134

wiedziałam jak nazwać to danie i tak zostały pulpety kurkowe z szynki. Danie proste, szybkie no i grzybowe. Nie ma co więcej pisać, trzeba spróbować. Składniki: 500 gram mielonego mięsa z szynki 1 opakowanie kremowej zupy z kurek ( do gotowania ) Łyżka suszonych warzyw vegeta Sól Pieprz woda Wykonanie: Do mięsa mielonego dodajemy 3 łyżeczki zupy kurkowej, mieszamy. Dodatkowo doprawiamy vegetą

Smaki Ewy
Karkówka w pomidorach z pieczarkami 175

temu ( trochę ich było ) otrzymałam od koleżanki ten przepis na karkówkę. Robiłam ją wielokrotnie. Wszyscy bez wyjątku bardzo ją lubią. Kiedyś podjęłam próbę zrobienia tego dania z innym mięsem a mianowicie z filetami z kurczaka, ale to już nie było to. W tym przypadku najlepiej sprawdza się karkówka, jest rewelacyjna. Składniki: 1 ½ kg karkówki ½ kg pieczarek 3 cebule Delikat czerwony(...)przekrawamy na połowę i na plasterki, pieczarki również na plasterki. Na patelni po smażeniu kotletów podsmażamy cebulę, wykładamy ją na karkówkę i później podsmażamy pieczarki, które równie wykładamy na mięso. Z podanych składników przygotowujemy sos ( dobrze jest go podgrzać aby rozpuścić cukier ). Sosem zalewamy karkówkę. Pieczemy około 1 ½ godziny w temp. 190 o C, pod folia aluminiową. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Mielona szynka z indyka z dodatkiem wołowiny z szynkowara 229

Chyba posmakowała. Zawsze się cieszę jak komuś smakuje, aż serce rośnie. Dzisiaj Was zapraszam do przygotowania szynki z indyka w szynkowarze. Składniki: 600 gram piersi z indyka 450 gram mięsa z udźca z indyka 150 wołowiny 2 - 2 ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka żelatyny 50 ml zimnej wody Pieprz kolorowy Chili Wykonanie: Z mięs usuwamy błony(...)Kroimy na mniejsze kawałki. Następnie mielimy na dużych oczkach maszynki. Do zmielonego mięsa dodajemy sól, pieprz i chili ( w tych ostatnich uzależnione kto co lubi, bardziej czy mniej ostre ) łyżeczkę żelatyny, czosnek i zimną wodę. Wszystko bardzo porządnie wyrabiamy. Umieszczamy w szynkowarze i parzymy przez 1 ½ godziny w temperaturze do 90 o C. Po schłodzeniu nadaje się do konsumowania. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Zupa krem z pomidorów z klopsikami w stylu śródziemnomorskim 136

pietruszki 4 - 5 ziemniaków ( zależy jakie duże ) 3 gałązki selera naciowego 1 cebula Ok.2 l wody 2 puszki pomidorów Sól Pieprz Kwaśna śmietana Listki świeżej bazylii Klopsiki 500 gram mięsa mielonego 2 jajka Bułka tarta Sól Pieprz vegeta 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka oregano Wykonanie: Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dodajemy(...)pomidory z puszki. Całość miksujemy. Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz, vegetę, oregano i bazylię oraz jajka i bułkę tartą. Mieszamy masę i formujemy małe klopsiki. Klopsiki gotujemy w pomidorowej zupie. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z kwaśną śmietaną i listkami świeżej bazylii. Dodatkowo możemy posypać świeżo, grubo mielonym kolorowym pieprzem SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Garnek chłopski – danie jednogarnkowe 122

już kolejne danie z cyklu jednogarnkowych i oczywiście dla zapracowanych. Sycące, smaczne i przygotowujemy je szybko. Idealne gdy nie mamy pomysłu i dużo czasu. Składniki: 500 gram mięsa mielonego 600 gram ziemniaków 1 marchewka 1 cebula 8 pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ogórki kiszone 2 plasterki boczku wędzonego 500 ml wody Sól Pieprz olej Ser tarty Wykonanie: W naczyniu(...)typu wysoka patelnia, wlewamy oko 2 łyżek oleju, podsmażamy mięso mielone przez kilka minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną cebulę i ponownie chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki oraz boczek pokrojony w słupki i dalej smażymy. Na koniec dodajemy pokrojoną marchewkę, ogórki i spore kostki ziemniaków. Podlewamy wodą z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem do miękkości

Smaki Ewy
Zupa krem ze szparagów 86

gotujemy dalej do miękkości. Ze szparagów odłamujemy główki, odkładamy ( będą do sałatki  ). Pozostałą część szparagów myjemy, obieramy ( cienko )i kroimy na kilku centymetrowe odcinki. Gdy warzywa i mięso będą ugotowane wyjmujemy mięso i marchew łyżką cedzakową ( już nie trafiają do zupy, odkładamy, wykorzystamy je jutro ), pozostałe warzywa pozostawiamy. Do bulionu wrzucamy szparagi i gotujemy do miękkości szparagów. Po ugotowaniu

Smaki Ewy
Rolada schabowa ze śliwką 124

parzonego Sól Pieprz Słodka papryka Kilka ziaren jałowca Wykonanie: Schab rozkrawamy w taki sposób aby uzyskać jak największą powierzchnię ( jak książkę ). Po przekrojeniu możemy lekko rozbić tłuczkiem nie uszkadzając mięsa. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz utłuczonymi owocami jałowca. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki. 1/3 z ich odkładamy, pozostałe układamy na schabie. Boczek w kawałku kroimy w kostkę i dodajemy(...)piekarniku rozgrzanym do 190 o C przez około 1 ½ - 1.45 godziny ( w sumie ). Pozostałe śliwki zalewamy około 1 szklanką bulionu lub wody. Podgotowujemy przez około 15 minut. Mięso po podpieczeniu z jednej i drugiej strony przykrywamy folią aluminiową aby schab nie wysechł. Gdy rolada będzie upieczona,  zlewamy płyn z pieczenia do garnuszka w którym gotowały się śliwki( możemy podlać

Smaki Ewy
Pierś kurczaka na ostro z kurkumą i płatkami papryki chili. 156

Zauważyłam, że dawno nie było na blogu wpisu z daniem z kurczaka. Ogólnie to najwięcej jem mięsa z kurczaka, najbardziej mi smakuje. Wieprzowina rzadziej, ale jak już to polędwiczka, łopatka, szynka albo schab. Karkówki dawno nie jadłam. Poszłam na żywioł, sprawdziłam swój zapas przypraw i tak oto powstało pyszne i pikantne danie. Wzięłam się do dzieła i usmażyłam pierś kurczaka(...)kurkuma. Do przypraw dodać 1 łyżkę jogurtu greckiego i oleju, a następnie kawałki piersi z kurczaka, dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na kilka godzin, albo na całą noc. Następnie mięso upiec na patelni grillowej albo zwykłej. Zrobić sos: jogurt grecki wymieszać z miodem, sokiem z limonki i suszonym estragonem. Kurczaka podawać z sosem, surówką z miksem sałat i drobnym pieczywem

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Schab w sosie barbecue z jabłkami 175

cebulką. Mięsko wyszło bardzo smaczne, a dodatek sosu barbecue fajnie podkreślił jego smak. Nadaje się świetnie jako obiad z ziemniakami i surówką jak również jako mięso na kanapki Post Schab w sosie barbecue z jabłkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym 196

wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 8 - 10 minut. Aby sprawdzić, czy polędwiczki są już gotowe, należy przekroić jedną w najgrubszym miejscu. Mięso powinno być ścięte na całym przekroju. W samym środku może puszczać różowo-czerwony sok. Jeśli polędwiczka jest jeszcze surowa w środku można ją pokroić pod skosem(...)zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Polędwiczki wieprzowe podajemy pokrojone w plastry ułożone na sosie kurkowym. Można również polać sos na mięso. Najlepszymi dodatkami do dania są pieczone ziemniaki, ale śmiało możecie podać polędwiczki w towarzystwie ryżu czy kaszy. Jako dodatek warzywny świetnie sprawdza się sałata z winegretem, grillowane warzywa czy gotowana

W kuchni Katie

Proponowane wyszukiwania