plasterki ½ łyżeczki pieprzu 3 listki laurowe 5 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżeczka ostrego sosu chili 1 łyżeczka cukru 80 ml czerwonego wytrawnego wina Opis wykonania: Pokrojone na kawałki mięso, cebulę i czosnek podsmażamy na oleju z bazylią. Wlewamy litr wrzącej wody, dodajemy sól, zagotowujemy, zmniejszamy ogień. Gotujemy pół godziny pod przykryciem. Dodajemy pozostałe składniki, gotujemy 15 minut na mocnym ogniu(...)potem jeszcze co najmniej pół godziny na mniejszym. Zdejmujemy z ognia, kiedy kasza, mięso i marchewka będą miękkie. PORADA: Jeśli chcemy, aby zamiast gęstego gulaszu wyszła nam zupa, wlewamy do garnka zamiast wrzątku 3 litry bulionu i dodajemy 3 pokrojone w kostkę ziemniaki
Smakowity Blog KulinarnySkładniki : 50 dkg mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1 czerstwa kajzerka 2 łyżki posiekanego zielonego koperku 1/2 szklanki śmietany 1/2 łyżki mąki sól pieprz mielony Sposób wykonania : Kajzerkę na moczyć w mleku, dokładnie odcisnąć, zemleć w maszynce lub rozdrobnić widelcem, dodać do mięsa mielonego. Dodać pozostałe składniki posiekany koperek, jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem
Przepisy i porady kulinarneoctu balsamicznego 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka płynnego miodu 3/4 szklanki piwa PRZYGOTOWANIE Szynkę myjemy i usuwamy tłuszcz i żyłki. Wszystkie składniki marynaty (oprócz piwa) mieszamy i zalewamy mięso. W zamkniętym pojemniku wstawiamy na noc do lodówki. Przed pieczeniem przekładamy do rękawa i wlewamy piwo. Wstawiamy zamknięty rękaw do naczynia żaroodpornego lub blaszki i pieczemy przez godzinę(...)piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie rozcinamy rękaw, by mięso się zrumieniło a sos zredukował. Pieczemy jeszcze przez 30 minut. Domowa szynka gotowa :) Smacznego :) źródło inspiracji
Moje Kuchenne Rewelacjezacząć jeść więcej innych rodzajów mięs i ryb. Spróbowałyśmy już królika w sosie rozmarynowym , teraz nadszedł czas na polędwiczki wieprzowe. Przyrządziłyśmy je w delikatnej marynacie miodowo-balsamicznej. Mięso nie wymaga dużych przygotowań. Wystarczy zrobić marynatę, odstawić na pół godzinki do lodówki, a potem poświęcić kilka minut na smażenie. Efektem są pyszne, soczyste kawałki mięsa, które idealnie sprawdzą się
Kolizje Smakówdomowników nie znał smaku ciecierzycy i nie wiedzieliśmy czego możemy się spodziewać. Smak kotlecików przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania. Co ciekawe Adrian jedząc kotleciki stwierdził, że one są z mięsa, nie chciał uwierzyć, że nie ma w nich ani grama mięsa;) Wniosek- można "oszukać" naszych najbliższych nie jedzących warzyw i podać im te oto pyszności;) Przepis z bardzo
Krakowskie smaki Anigłębokim tłuszczu (dla osób dbających o linię, kotlety można najpierw podsmażyć do zrumienienia, a następnie dopiec w piekarniku tak jak ja to zrobiłam ). Mięso wychodzi bardzo delikatne i soczyste w środku. Zachęcam zrobić takie kotlety przy najbliższej okazji Post Kotlety de volaille pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeszczypta ostrej papryki łyżeczka majeranku sól do smaku pieprz do smaku łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła Wykonanie: Cebulę pokroić i zeszklić na maśle. Dodać mięso i smażyć do czasu, aż straci różowy kolor. Marchewkę, pietruszkę i seler, obrać, oczyścić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pora oczyścić i pokroić w plasterki. Jarzyny przełożyć(...)liście laurowe, ziarna pieprzu oraz ziele angielskie, całość zagotować. W między czasie kapustę pokroić w kostkę. Gdy zupa się zagotuje dodać do niej pokrojoną kapustę oraz podsmażone z cebulą mięso, całość gotować około 15 minut. Następnie wsypać do zupy ryż i gotować do jego miękkości. Na sam koniec dodać przecier pomidorowy oraz przyprawy. Zupę zagęścić 2 łyżkami mąki wymieszanymi
Krakowskie smaki Aniprzesmażać do wytopienia. Wywar przecedzić, wsypać odcedzony groch, dodać cebulę i boczek. Przykryć i gotować tak długo aż groch będzie zupełnie miękki. W między czasie obrać kości z resztek mięsa. Na patelni podsmażyć kiełbasę. Do zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i podsmażona kiełbasę, czosnek, gotować aż ziemniaki będą miękkie. Zupę doprawić majerankiem, dodać obrane mięso, podawać gorącą. Smacznego
Stare Garyróżyczki i ugotować w wodzie lub na parze przez czas nieco dłuższy niż zazwyczaj (około 7 minut). Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, mięso przyprawić solą i pieprzem, przełożyć na rozgrzaną oliwę i smażyć do momentu, aż nie będzie surowe. W międzyczasie zacząć gotować makaron spaghetti (w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju(...)garnuszku lub miseczce wymieszać 300 ml wody z śmietaną, wsypać saszetki Knorr i dobrze wymieszać. Przelać do mięsa, dodać brokuły i mieszać aż zgęstnieje. Jeżeli będzie za gęste, to można dolać jeszcze wody. Gotowy makaron warto przed podaniem polać przegotowaną, zimną wodą. Dzięki temu nie będzie się lepił
Passions hobbies lifepokroić w kostkę, połowę marchewki ozdobnie powycinać i pokroić w plasterki, por i cebulę drobno usiekać, resztę utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, usiekać koper). Ułożyć w dużym garnku mięso , warzywa .Zalać wodą . Dodać ulubionej przyprawy do zup - nie dużo tyle by lekko zupę posolić. Wrzucić listek laurowy i ziele angielskie. Gotować ok. 1 godziny- tak by płyn odparował(...)objętości ok.4 szklanek . Zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) ogórki. Wyłowić lubczyk i mięso z kurczaka. Dodać ogórki i koper. Zagotować. Mąkę rozrobić w miseczce z zimną wodą- dolać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i wlać do garnka. Po zamieszaniu doprowadzić do wrzenia. Śmietankę zahartować gorąca zupą , wlać do garnka i wyłączyć gaz. * Ci którzy kiszą sami ogórki
Buniabaje w kuchnizdecydowanie polecam przepis. Zresztą kaczka po pekińsku, zawijana w naleśnik, z warzywami i sosem śliwkowym to coś na kształt chińskiego mini-kebaba, bo główną rolę odgrywają tu skrawki pieczonego mięsa. Przekonajcie się sami. Składniki kaczka 1 świeża kaczka bez podrobów 1 cebula biała pokrojona w ósemki 1 łyżka przyprawy 5 smaków 4 wyciśnięte ząbki czosnku 2 gwiazdki anyżu 5cm świeży(...)baaardzo cienkie placuszki, podsypując mąką. Smażymy na średnim ogniu na grubej patelni lub w woku do powstania brązowych bąbelków z obu stron. Upieczoną kaczkę dzielimy na części i kroimy mięso. Marchewkę i ogórek obieramy i kroimy w słupki. Naleśniki smarujemy sosem śliwkowym, układamy na nich kaczkę, kawałek cebuli, marchewkę, ogórek i zwijamy. Podajemy ciepłe
W kuchni wieczoremmożna odstawić do lodówki na godzinę do zamarynowania). Obsmażyć na oleju z każdej strony, gorącą zawinąć w folię aluminiową i wystudzić. Zimną polędwicę rozciąć formując płaski płat mięsa. Na jednym brzegu rozsmarować konfiturą (pasek 2 cm), na konfiturę wyłożyć owoce i posypać tartą skórką cytryny, zrolować. Polędwicę położyć na ciasto posmarowane rozmąconym jajkiem, szczelnie owinąć mięso, końce zlepić
SzczyptaSmaQpatelni, którą możemy wstawić do piekarnika. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki, czosnek zgniatamy bokiem noża i pozbawiamy łupiny. Cebulę i czosnek wrzucamy na oliwę, podsmażamy chwilkę, dodajemy mięso. Smażymy na wysokim ogniu, solimy, pieprzymy; całość posypujemy zgniecionymi w moździerzu orzechami, podsmażamy. Podlewamy szklanką wody, redukujemy do połowy i wrzucamy pomidory. Posypujemy tymiankiem. Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut(...)temperaturze około 180 stopni. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, cedzimy, skrapiamy oliwą. Po wyjęciu z piekarnika, wyciągamy z sosu mięso, patelnię stawiamy na ogniu. Dodajemy kilka łyżek śmietanki, ściągamy z ognia, dodajemy makaron i mieszamy. Po wyłożeniu na talerz posypujemy orzechami i parmezanem
BaRepasDanie idealne. Nie wymaga specjalnych nakładów pracy. Można je wcześniej przygotować i później tylko podgrzać. Ładnie się prezentuje i smakuje prawie każdemu kto je mięso. 1 op ( 500 g ) lazani sos mięsny : 1 kg mielonego mięsa ( u mnie lopatka ) 2 cebule 1 duża marchewka 0,5 szkl czerwonego wina puszka pomidorów
Polska Zupawędliny powinny być jak najchudsze, szczególnie kiedy sami je robimy. Pewnie takie są zdrowsze, ale pamiętajcie, że w przypadku kiełbasy odpowiednia ilość tłuszczu pozwala otrzymać produkt o odpowiedniej soczystości. Mięso nie powinno być wcale specjalnie chude a jeśli ma mało tłustych części to można razem z nim zmielić dodatkowo trochę tłustego boczku albo podgardla tak jak ja to zrobiłam. Zrobienie(...)domu swojej własnej białej kiełbasy nie jest wcale trudne, za chwilę się o tym przekonacie. Jeśli tylko macie maszynkę do mielenia mięsa i dodatkowo nasadkę do nadziewania kiełbas to na pewno sobie poradzicie. Ja użyłam maszynki elektrycznej, ale może też być ręczna - w tym drugim wypadku nawet wygodniej kontrolować proces nadziewania. Bardzo ważne jest doprawienie zmielonych mięs przed zrobieniem kiełbas
Smaczna Pyza