Sos pomidorowy z mięsem 191tylko ugotować makaron (ja akurat miałam kolorowy) i jak ktoś lubi zetrzeć na tace ser żółty do posypania. Jak zrobić taki wyśmienity sos - mam przepis. Składniki 30 dkg mięsa mielonego 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 1 świeża czerwona papryka przyprawy - sól, pieprz, papryka w proszku, chili, bazylia, tymianek Sposób przygotowania Cebulę pokroić w kostkę(...)razem z czosnkiem podsmażyć na oleju. Dodać do tego mięso i dusić po przykryciem kilka minut. Przyprawić, dodać pokrojoną w kostkę świeżą paprykę i pomidory z puszki. Wszystko przykryć i jeszcze dusić przez chwilę. Spróbować, doprawić sobie do smaku i gotowe
pink envelope
Makaron rigatoni z sosem mięsnym 209posypany żółtym serem - wszystko to zapiekane. Bardzo mi się spodobał ten pomysł, więc dziś na obiad podałam taki wymysł. Autorowi bardzo dziękuję za urozmaicenie gotowania ;) Składniki 450 g mięsa mielonego 500 g makaronu rigatoni 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 1 świeża czerwona papryka ok 200 g startego sera przyprawy - sól, pieprz, papryka w proszku, chili, bazylia(...)osolonej wodzie ok 15 min, mieszając od czasu. Przygotować sos mięsny - c ebulę pokroić w kostkę i razem z czosnkiem podsmażyć na oleju. Dodać do tego mięso i dusić po przykryciem kilka minut. Przyprawić, dodać pokrojoną w kostkę świeżą paprykę i pomidory z puszki. Wszystko przykryć i jeszcze dusić przez chwilę . Tortownicę wysmarować margaryną, posypać bułką
pink envelope
Burgery z buraków 206mięsa, pikantne z grillowaną cukinią - buraczane burgery. Jestem w 100% mięsożercą, ale czasem lubię spróbować zastąpić czymś mięso. I tak dziś w pełni poświęcam post burakowi. Inspiracją do burgerów był sam burak, który leżał w lodówce już 5 dzień, a ja ciągle otwierając ją zastanawiam się, co też mogę z niego zrobić :) Domowe bułeczki można zrobić z tego przepisu
pink envelope
Spaghetti z mięsem mielonym i cukinią 219ochotę, więc dla chcącego nic trudnego. Specjalnym dodatkiem jest młoda i świeżutka cukinia, która jest tajemniczym gościem w daniu. :) Składniki: 50g makaronu spaghetti z pszenicy durum 60g mięsa mielonego z indyka 50g młodej cukinii 4 łyżki passaty pomidorowej mała cebulka natka pietruszki zioła prowansalskie pierz cytrynowy sól 1 łyżka oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją(...)kroimy w drobną kostkę. Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy cebulę i czekamy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy mięso, passatę pomidorową, startą cukinię i przyprawy. Mieszamy i dusimy ok. 10 minut na małym ogniu. Po przyrządzeniu podajemy z makaronem i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego
Truskawkowa Fiesta
Gołąbki inaczej 302kotlety mielone, ale z dodatkiem ryżu i kapusty zmieniają swój smak i są wspaniałym daniem. To takie gołąbki , ale bez zawijania farszu w liście kapusty. Składniki: 70 dag mielonego mięsa wieprzowego 1 torebka ugotowanego ryżu 1 mała główka kapusty 1 cebula 2 jajka pieprz sól koncentrat pomidorowy bułka tarta olej do smażenia Główkę kapusty szatkujemy dość grubo i wrzucamy(...)wrzącą, posoloną wodę. Chwilę gotujemy, aby była miękka. Gdy ostygnie kroimy ją drobno i dodajemy do mielonego mięsa. Do mięsnej masy dodajemy również drobno pokrojoną cebulę, wcześniej ugotowany ryż i jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Z przygotowanej masy formujemy niewielkie kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju. Na dno garnka układamy
Salonik smaków
A co z kabaczkiem? 191przytuliłabym go, żeby ogrzać ręce a potem zjadła jak barbarzyńca, bez krojenia. A taki kabaczek to naprawdę prosta sprawa. Zerwanego w ogrodzie kabaczka myjemy i wydrążamy długą łyżką. Mięso mielone podsmażamy z cebulą, solimy i pieprzymy do smaku. Drobny makaron gotujemy i dodajemy do mięsa w proporcjach, które się nam spodobają. Do nadzienia dodajemy mały słoiczek pesto, dobrze mieszamy
les mirabelles
Z dynią w tle 172łyżeczek curry ryż (miałam 2 worki 100g ryżu parboiled- jest super bo się nie klei) Do dużego garnka, na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone w średniej wielkości kostki mięso- podsmażamy. W międzyczasie obieramy dynię- można ją wcześniej zapiec w piekarniku, wtedy sztywna skóra lepiej odchodzi. Ja kroiłam swoją dynię w plastry jak arbuza i usuwałam skórkę z poszczególnych kawałków, potem kroiłam(...)kostkę. Dorzucamy dynię do kurczaka, solimy i podsmażamy aż dynia trochę zmięknie. Mięso i dynię przerzucamy na talerz, a do garnka wrzucamy masło i rozpuszczamy. Na gorące masło dajemy mąkę i połowę curry, robimy zasmażkę. Następnie stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając miotełką i uważając, żeby sos nie przywarł do dna. Podałam składniki orientacyjnie- lubię gęsty sos, więc czasem muszę
les mirabelles
Jesienna zapiekanka z dynią ku pokrzepieniu 224pieprz do smaku 2 żółtka 2-3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów (tej, w której są zatopione) 1 cebula ok. 10 połówek suszonych pomidorów w oleju 700g mięsa mielonego (wieprzowo- wołowego) 250g puree z dyni 1 kostka bulion warzywnego 1 jajko tarty ser żółty do posypania zapiekanki Ziemniaki gotujemy z osolonej wodzie- można je pokroić w kostkę, wtedy będą(...)lodówce). Piekarnik nastawiamy na 180*C, formę do zapiekanki natłuszczamy. Suszone pomidory miksujemy. Na patelni podgrzewamy olej z pomidorów. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na tłuszczu, dodajemy mięso mielone oraz zmielone pomidory i smażymy, aż całość ładnie zbrązowieje. Dodajemy puree z dyni i kostkę rosołową- dokładnie mieszamy, żeby kostka się rozpadła cały czas podgrzewając. Na koniec do masy wbijamy
les mirabelles
Karkówka pod pierzynką serową z pesto. 248nadmiaru marynaty, zgrilować ( na grillu elektrycznym lub patelni grillowej, jeśli zrobicie to na zwykłej patelni też nic się nie stanie) po 2-3 min. z każdej strony(aby zamknąć mięso), karkóweczkę z jednej strony smarujemy pesto, wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, na każdy kawałek tak przygotowanej karkówki kładziemy pieczarki, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika(...)miękkości mięsa) w temp. 180 stopni, następnie zdejmujemy folię, posypujemy tartym serem i pieczemy do zrumienienia sera
Kuchnia Beaty
Smażony tempeh 214specjalnie mi nie smakowała. Mogę zjeść od czasu do czasu, ale bez euforii. Nie zmienia to jednak faktu, że jest ten produkt bardzo odżywczy. Po pierwsze, jest świetnym zamiennikiem mięsa i nabiału (zawiera komplet aminokwasów i ma wyższą zawartość białka niż mięso). Po drugie, jest bogatym źródłem żelaza, kwasu foliowego, magnezu, wapnia, kwasów omega 3 i witamin z grupy
Qlinarnie i Qlinarnie
Sarma - gołąbki z kiszonej kapusty 267Jeśli nie macie soku z kapusty, czytałam, że można liście przełożyć kiszoną kapustą i zalać przegotowaną schłodzoną wodą. Ryż ugotować al dente, przełożyć do miski, dodać mięso zmielone przez maszynkę na grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, rozgrzać patelnię, wrzucić łyżkę masła i zeszklić na złoto. Dorzucić do mięsa i ryżu, dodać sól, pieprz, paprykę, gałkę, wyciśnięty przez praskę
Gosia gotuje
BIAŁA FASOLA W POMIDORACH I Z INDYCZYMI PULPECIKAMI 206oleju rzepakowego 2 puszki białej fasoli 2 puszki pomidorów pokrojonych 2 łyżki suszonego lubczyku 350 ml wody świeżo mielony pieprz 1 posiekana papryczka czerwona jalapeno (posiekać) PULPETY: 750 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki otrąb orkiszowych 1 posiekana natka pietruszki szczypta soli himalajskiej Do misy multicookera przerzucić cebulę i czosnek, dodać olej. Ustawić program(...)upływie czasu ustawić program STEW i czas 60 minut. Dodać wodę, fasolę, pomidory i przyprawy. Przemieszać. zamknąć pokrywę. W tym czasie zrobić wymieszać mięso z w/w składnikami. Otworzyć misę multicookera. Formować mięsne kulki i wrzucać do misy. zamknąć i czekać do końca czasu
ClauditteMissCooking
Sałatka warstwowa z kurczakiem i serem feta 3038składników, a efekt naprawdę wspaniały – szczególnie, jak mamy możliwość zaserwowania sałatki w przeźroczystej misce. Dzięki temu prostemu zabiegowi Twoi goście, oprócz smakowania - będą mogli podziwiać kolorowe warstwy w sałatce. Mięso z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski. Posypać przyprawą do gyrosa i polać olejem. Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce minimum na 1 godzinę. Po tym czasie usmażyć(...)patelni na jasno złoty kolor. Nie należy smażyć zbyt długo, bo mięso zrobi się suche. Odsączyć na papierowym ręczniku i odstawić do wystygnięcia. Kapustę pekińską pokroić w cienkie paseczki a pomidory i ser feta w kostkę około 1 x 1 cm. Migdały zrumienić na suchej patelni (bez dodatku tłuszczu). Przygotować sos czosnkowy. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać resztę składników
Świat Domowej Kuchni
12. Mufinki kurczakowe z chipsową posypką 191plastrach Piersi rozciąć i bardzo cienko rozbić, przyprawić. Cebulę, pieczarki i paprykę podsmażyć, dodać kukurydzę i ketchup. Blaszaną formę do pieczenia mufinek wysmarować tłuszczem i wyłożyć plastrami mięsa. Do środka włożyć farsz, oczywiści można go bardziej urozmaicić, można dodać fasolkę konserwową, groszek itd. Mięsem, które będzie wystawać poza foremkę, należy zamknąć mufinkę. Całość pieczemy ok. 25 minut
Jadło i czytadło
13. Kotlety mielone z serkiem feta 165kostka serka feta natka pietruszki 200 dag mięsa mielonego (dowolne) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko sól, pieprz, olej, tarta bułka Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, podsmażyć, dodać do zmielonego mięsa razem z przyprawami, rozgniecionym czosnkiem i jajkiem, wyrobić jednolita masę. Jeżeli masa będzie za luźna to dodać bułki tartej. Natkę pietruszki drobno posiekać i rozrobić z serkiem
Jadło i czytadło