mięso - 63110 przepisów (strona:1769/4208)

Rosół o smaczku orientalnym -na skróty 303

Rosół to w polskiej kuchni jedna z popularniejszych zup. Gotowany i od święta i na co dzień .Warto pamiętać o tym , że dobry rosół wymaga czasu , cierpliwości i dobrego mięsa. Część tego rosołu podałam doprawiony na wzór orientalny. A , że nie toleruję sosu rybnego ( ostrygowego też ) więc doprawiłam sosem Teriyaki. * Z uwag do poprzednio spisywanego przepisu: -gotowałam tylko z połowy(...)odlałam 2,5 łyżki wazowej rosołu do tej potrawy i doprawiłam sosem Teiryaki- ma być lekko kwaskowy - podałam z chińskim makaronem - tym bez gotowania - jak zwykle wykorzystuję część bulionu , mięso i warzywa na inne potrawy  Zmęczone udka i coś jeszcze   -dodałam duży kapelusz suszonego podgrzybka lub 2 mniejsze - posypuję drobno usiekanym szczypiorkiem o kuchnia orientalna lubi takie zestawienie

Buniabaje w kuchni
Tagliatelle z wołowiną i karmelizowanymi pomidorkami ze smażonymi boczniakami. 177

Wołowina to z pewnością moje ulubione mięso. W każdym wydaniu staram się jak najwięcej jej wykorzystywać, od bulionu, przez zapiekanki, po wyszukane pieczenie. Dziś coś szybkiego z dodatkiem boczniaków. O makaronie będzie. Jeżeli czytaliście poprzedni post, wiecie, że jajek mi zabrakło, więc makaron gotowy będzie...a szkoda. Czego użyłem? -300 gram wołowiny na moich oczach u rzeźnika zmielonej -kilka dużych(...)mniej doprawione boczniaki, tym lepsze, dlatego tylko używam soli. Makaron gotujemy na ząb. Po odcedzeniu NIE zalewamy go zimną wodą, skrapiamy tylko oliwą, następnie przekładamy na patelnię z mięsem, dodajemy boczniaki i mieszamy podrzucając patelnią. Wykładamy na talerz, posypujemy parmezanem.   Smacznego

BaRepas
Krokiety ziemniaczane z papryką 400

jogurtu greckiego, majonezu, szczypiorku i czosnku. Polecam też inne przepisy na krokiety: Krokiety ziemniaczane (Panzerotti neapolitańskie) Krokiety o smaku ruskich pierogów Krokiety z kapustą i grzybami Kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem Jak zrobić krokiety z chleba tostowego? Krokiety z kaszy gryczanej Przepis na Krokiety ziemniaczane z papryką i cebulą: Składniki na ok. 10 szt. krokietów ziemniaczanych z papryką 6 dużych ziemniaków(...)stanie się złota. Wyjmujemy krokiety i odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy krokiety na ciepło najlepiej z sosem. Krokiety mogą być samodzielnym daniem lub stanowić dodatek np. do mięsa. Smacznego! The post Krokiety ziemniaczane z papryką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki 281

mąki do zasmażki zioła wg uznania (prowansalskie, majeranek) Ryż ugotuj w osolonej wodzie.  Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na maśle lub smalcu. Dodaj do ryżu zmielone mięso, cebulę, jajko, zioła, sól i pieprz. Farsz dokładnie wymieszaj i odstaw. Z kapusty usuń ostrym nożem głąb i włoż ją do gotującej sięwody na conajmniej 5 minut. Ostrożnie oddzielaj kolejne

prawdziwe jedzenie
Pierogi z drobiowym farszem doprawione czubrycą 297

szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi 1 szklanka wrzącej wody szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów 1,5 szklanki ugotowanego mięsa  drobiowego z zupy ( z kilkoma warzywami z wywaru) zielona czubryca ( czubrica) do doprawienia garść natki pietruszki 2 łyżki oleju 4 łyżki pokrojonego drobno cienkiego szczypiorku -zmielić  mięso z warzywami

Buniabaje w kuchni
BOCZEK PARZONY 154

zaopatrywać się w gotowe nie wiem czy rodzina by się na to zgodziła :) Do dobrego się człowiek szybko przyzwyczaja   Składniki: 1 kg chudego boczku sól,pieprz do natarcia mięsa do zalewy: sól,pieprz liście laurowe ziele ang pieprz ziarnisty Wykonanie: Boczek dobrze nacieramy solą i pieprzem. Odkładamy na dobę do lodówki. Po tym czasie w  garnku nalewamy tyle(...)wody aby całe mięso było zakryte. Dajemy do wody sól,pieprz- tyle do  smaku zeby woda byla mocno słona i żeby było czuć pikantnośc pieprzu. Dodajemy kilka liści  laurowych, ziela ang, kilka ziarenek pieprzu naturalnego. Kiedy woda zacznie wrzeć wkładamy boczek, który gotujemy godzinę. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, w wodzie  trzymamy jeszcze ok pól godziny

Z Majeczką w kuchni
Pasta z makreli wędzonej. 277

ekspresowo ;) Składniki: 1 makrela wędzona (około 250 g) 1 mała cebula 100 g serka śmietanowego 1 łyżeczka soku z cytryny pieprz szczypiorek   Przygotowanie: Makrele rozrywamy i odrywamy mięso cały czas uważając na ości. Obrane mięso rozdrabniamy palcami, wkładamy do miski, dodajemy serek i dokładnie mieszamy.  Cebulę zalewamy w garnuszku gorącą wodą na około 2 minuty , aby zmniejszyć

Symfonia smakowa
Kurczak w sosie pieczarkowo tuflowym. 230

podsmażamy naszego kurczaka z obu storn. Kiedy jest gotowy układamy na nim pieczarki i startą na tarce marchew. Dodajemy ziele, listek, odrobinę soli i pieprzu. Dolewamy wodę tak aby mięso było prawie przykryte. Przykrywamy garnek/patelnię przykrywką i dusimy do miękkości mięsa. Kiedy kurczak jest gotowy doprawiamy całość serkiem wymieszanym z gorącym sosem do smaku. Następnie solą i pieprzem

Malinowe Pocałunki
Pierś kurczaka z porem 360

świeżo zmielony czarny pieprz 1 - 2 łyżki białego wina  ( opcjonalnie) 4 plastry boczku oliwa z oliwek kilka gałązek tymianku Przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 ° C.  Mięso umyć i osuszyć. Odłożyć. Por (biała część) rozciąć i przemyć, usunąć zewnętrzne liście, a następnie pokroić go na 0,5 cm  plasterki. Włożyć do naczynia w którym będziemy piekli(...)świeżo zmielony czarny pieprz, polać oliwą z oliwek i ewentualnie łyżką białego wina  - wymieszać. Pierś kurczaka owinąć  plastrami boczku. To nie tylko doda smaku, ale również ochroni mięso przed wysuszeniem. Ułożyć na porach. Skropić oliwą z oliwek, umieść kilka całych gałązek tymianku na górze, wstawić do piekarnika i  piec 25 do 35 minut. Podawać z ziemniakami

Stare Gary
Pieczone kotlety z piersi kurczaka z cukinią 364

domu maszynki do mielenia mięsa, radzę sobie więc inaczej. :-) Filety zamiast mielić, drobno siekam. Konsystencja jest przyjemniejsza niż w mielonym mięsie. Ten przepis podpatrzyłam na blogu Z miłości do gotowania , troszkę zmieniłam a w podobnej formie piekłam i grillowałam posiekane filety z różnymi innymi dodatkami. :-)  Swoją drogą, wrzucając do koszyka cukinię bez patrzenia na cenę nie zdawałam sobie sprawy(...)czasie dokładnie odciskamy ją z wody.  2. Do bułki tartej dodajemy mleko i mieszamy. 3. Filety siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy czubrycę, sól, pieprz, cukinię, jajko, bułkę tartą z mlekiem, kukurydzę. Masa nie jest zwarta, ale po upieczeniu nie powinna się rozpadać. 4. Formujemy kotlety wielkości standardowego

Szefowa kuchni
Indyk duszony z porem, kasza jęczmienna i koperek 223

wodą, usuwacie ewentualne zeschnięte liście i korzenie, kroicie na półcentymetrowe paski i wrzucacie na rozgrzaną oliwę. Niech się dusi na wolnym ogniu. W tym czasie myjecie, kroicie i solicie mięso. Kiedy por lekko się zeszkli, dodajecie kawałki indyka, podlewacie odrobiną wody, mieszacie i na wolnym ogniu dusicie pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. W garnku zagotowujecie szklankę wody, solicie, wsypujecie

GRUBY WAŁEK
Kotlety mielone z brokułem, kalafiorem i marchewką 431

Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 1 garść różyczek brokuła, 1 garść różyczek kalafiora, 1 garść mini marchewek, 1 cebula, 2 jajka, bułka tarta, sól, pieprz. Przygotowanie: Różyczki brokuła, kalafiora i mini marcheweczki gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Do mięsa mielonego wbijamy 1 jajko, dodajemy ostudzone warzywa

Aga w kuchni
Kaczka w miodowej glazurze 169

kuchni świata i teraz w marcu kuchnię chińską testuję i poznaję na bieżąco, dzieląc się z Wami tym co mi zasmakowało. Do tej pory raczej nie przyrządzałam kaczego mięsa, ale  kacze confit , które pokazywałam w lutym i dzisiejsza pierś kaczki w chińskiej glazurze miodowej przekonały mnie, że muszę ją przyrządzać znacznie częściej. To pyszne, soczyste i delikatne mięso. Wystarczy

W kuchni wieczorem
Cygara schabowe w sosie cebulowym 251

keczupem. Zwijamy bardzo ciasno na kształt rulonu (cygara). Obtaczamy w mące i obsmażamy na rumiano na patelni. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka, smażymy na patelni po podsmażeniu mięsa. Delikatnie podlewamy odrobiną wody i przekładamy do mięsa. Podlewamy wodą (mięsko musi być do połowy w sosie) i dusimy do miękkości (około 60 minut) . W trakcie duszenia doprawiamy  słodką

VioletoweKucharzenie
Pieczona rolada z brzuszka 169

papryka mielona sól, pieprz 3 listki laurowe 1 łyżka masła klarowanego Przygotowanie : Brzuszek natrzeć z obu stron solą pieprzem i słodką papryką, odstawić do lodówki na pół godziny, aby mięso przeszło smakiem przypraw. Mięso naszpikować pokrojonymi ząbkami czosnku, zwinąć w roladę, a następnie obwiązać sznurkiem wędliniarskim. Z wierzchu roladę natrzeć  klarowanym masłem (do smaku i wilgotności) do brytfanki wrzucić

W kuchennej krainie

Proponowane wyszukiwania