mięso - 63110 przepisów (strona:1778/4208)

Krupnik 154

jęczmiennej 1 spora łyżka masła sól i pieprz do smaku , vegeta, 2-3 szczypty roztartego w palcach majeranku opcjonalnie bulion grzybowy( ja dodaję 1/2 kostki na 3l zupy) WYKONANIE: Mięso dokładnie opłukać, zalać wodą, posolić, dodać vegetę i gotować. Warzywa opłukać i obrać.  Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę, seler. Następnie dodać dokładnie wypłukana kaszę

Kuchnia Beaty
Kapuśniak 147

pojedyncze paski. Lepiej wtedy oddają smak no i każdy otrzyma osobna porcję do obgryzienia:) Następnie wrzucamy je do garnka i zalewamy 2 l zimnej wody! (Pamiętajmy: jeśli chcemy, aby mięso oddało smak to wrzucamy je do zimnej wody, jeśli soki mają zostać w środku to do wrzątku). Wodę doprowadzamy do wrzenia i szumujemy. Następnie dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz(...)ziaren pieprzu. Gdy mięso będzie już miękkie dorzucamy pokrojone w kostkę warzywa: marchew, seler, pietruszkę. Gotujemy ok. 10 minut.  Na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę z grzybami, które wcześniej zaparzamy w wodzie. Przesmażamy kilka minut i dodajemy do wywaru. W płynie ląduje również pokrojona w krótsze wstęgi kapusta (jeśli jest intensywna w smaku, można ją przepłukać pod zimną

Kuchnia Beaty
Krem z brokułów 154

grzankami. SKŁADNIKI: 1 duży brokuł  najlepiej bez rdzenia   2 skrzydełka, udko lub inne mięso, może być wieprzowe   4-5 ziemniaków   1 średni seler 1 pietruszka   nać pietruszki  do ozdoby   śmietanka gęsta 18% lub gęsty jogurt naturalny przyprawa warzywna typu vegeta   pieprz i sól   liść laurowy   2-4 ziarenek ziela angielskiego(...)litrach wody.  Dodać drobno pokrojone warzywa, przyprawy  i gotować, aż warzywa zmiękną.  Wyjąć kurczaka i liście laurowe i dokładnie wszystko zmiksować (można miksować z mięsem- kwestia gustu ).  Zupa powinna być gęsta, ale nie aż tak, żeby łyżka stała.  Śmietankę dodawać bezpośrednio do miseczek lub talerzy i ozdabiać natką pietruszki.    Jeśli zamiast śmietany dodacie

Kuchnia Beaty
Krokiety z mięsem. 166

sylwestrowy wieczór super pasują KROKIETY Z MIĘSEM   . Tajemnicą jest dobry farsz i oczywiście odpowiednia panierka. SKŁADNIKI: ciasto na krokiety: 2 szklanki mąki 2 szklanki wody mineralnej 2 jajka szczypta soli 1 łyżka oleju, łyżka masła klarowanego farsz: 500 g łopatki zmielić na grubych oczkach 1 cebula sól, vegeta, pieprz i papryka 100 g śmietany 12-18% 1 jajko dodatkowo(...)jajko bułka tarta oraz rozkruszone płatki kukurydziane olej do smażenia WYKONANIE: wszystkie składniki na ciasto miksuję na gładką masę zmielone mięso smażę ze wszystkimi przyprawami dodaję śmietanę, jajko i  mieszam farsz nakładam na naleśniki, zawijam brzegi i roluję obtaczam w rozkłóconym jajku i panierce (płatki kukurydziane wałkuje, aby drobno rozkruszyć) smażę na oliwie z dodatkiem masła klarowanego

Kuchnia Beaty
Barszcz czerwony zabielany z makaronem lub prażynkami ziemniaczanymi. 177

śmietany 18% 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka octu lub sok z cytryny 4- 5 ząbków czosnku pieprz, sól WYKONANIE: Do wody wkładamy mięso i obrane warzywa, buraczki obieramy i kroimy na plastry, wkładamy do gotującego się wywaru, dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy, kiedy warzywa i mięso będą miękkie hartujemy śmietanę (do śmietany wlewamy

Kuchnia Beaty
Kurczak z suszonymi pomidorami. 141

około 10 dag. parmezanu 1 łyżeczkę suszonej bazylii 200 ml słodkiej śmietanki sól, pieprz, przyprawa Kamis Specialite: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią (1 łyżeczka) olej do smażenia WYKONANIE: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski, Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, Pokrojone mięso włożyć na rozgrzany na patelni olej, po chwili dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę

Kuchnia Beaty
Galarciki drobiowe. 248

rosołu do innego garnka przez sitko, aby pozostał sam wywar, Odkładamy pierś, nogę oraz marchew, pietruszkę, Sprawdzamy smak, ewentualnie doprawiamy, Mieszamy wywar  z żelatyną według instrukcji na opakowaniu. Mięso i warzywa kroimy w kostkę, można dodać kawałki jajka, kukurydzy... Mięso mieszamy z wywarem i wlewamy w pojemniki, Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc i smacznego!!! Proszę dzielcie się

Kuchnia Beaty
Zapiekane filety z kurczaka 348

FILETY  Z  KURCZAKA na świąteczny obiad? Danie to przygotowuję na dwa sposoby: z kurczaka lub z polędwicy wieprzowej. W obu wydaniach zawsze znajdzie zwolenników, kruche i wyraziste mięso chętnie wędruję na talerze biesiadników. SKŁADNIKI: 4 pojedyncze filety(około 40dag.) lub 2 polędwiczki wieprzowe w tej samej wadze 10-12 szt. pieczarek 1 cebula 4 łyżki majonezu(...)rozbijamy rozbite wkładamy do marynaty na 2-3 godz.(ja zostawiam na noc) pieczarki, cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, aż woda odparuje solimy i pieprzymy zamarynowane mięso kładziemy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym na każdym kawałku kładziemy usmażone pieczarki, na to łyżkę majonezu, posypujemy startym żółtym serem i przyprawą z suszonymi pomidorami teraz do rozgrzanego

Kuchnia Beaty
Rolady wieprzowe-2 175

wielu z Was gotuje ze mną, to wielka radość z tworzenia tego bloga. Nie ma tu nic, czego nie wypróbowałam! Ponieważ rolady, czy jak kto woli zrazy zawijane to mięso, które zadowoli każde podniebienie - szukam inspiracji na nowe farsze- dziś kolejny przepis! SKŁADNIKI: 7 rozbitych plastrów schabu (grubość około 1cm.)  przyprawa do wieprzowiny ketchup  sól, pieprz FARSZ(...)wędzonej 1 mała cebula czerwona 7-8 małych korniszonów w zalewie pomidorowej (myślę, że ogórki konserwowe też będą ok) WYKONANIE: składniki farszu mielimy na dużych oczkach, wszystko razem mieszamy, mięso posypujemy przyprawami, smarujemy ketchupem, nakładamy farsz, zamykamy wykałaczką i smażymy do miękkości

Kuchnia Beaty
Szaszłyki drobiowo-wieprzowe. 376

MARYNATA: szczypta bazylii, tymianku, oregano 5-6 ziaren pieprzu papryka ostra, sól trochę vegety powyższe składniki ucieramy razem w moździerzu, dolewamy 5-6 łyżek oliwy z oliwek, mieszamy. WYKONANIE: mięso kroimy na równe kawałki i marynujemy przez całą noc, następnie nadziewamy na patyczki na przemian: mięso-papryka-cebula, następnie smarujemy szaszłyki pozostała oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp

Kuchnia Beaty
Strogonow. 326

rosołku lub bulionu 1/2 l rosołu łyżka mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka masła lub oliwy sól, pieprz, oregano WYKONANIE: masło rozgrzewamy dodajemy pokrojone w dość dużą kostkę mięso, doprawiamy pieprzem, solą i oregano, smażymy, podlewając rosołkiem dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i ogórki pokrojone w paski, jeśli mięso jest już miękkie dodajemy 2 łyżki płaskie koncentratu pomidorowego, wlewamy

Kuchnia Beaty
Shoarma drobiowa 329

Shoarma to danie z Bliskiego Wschodu. Bardzo aromatyczne kawałki mięsa, którym przyprawy nadają wyjątkowego charakteru. Taki ich fast food. Robiłam ją po raz pierwszy, przyznaję, bo: jestem zbyt leniwa by komponować przyprawę samodzielnie a w sklepie nigdy nie trafiłam na gotową mieszankę do Shoarmy. Dostałam ją dzięki uprzejmości Przyprawy Świata Gdynia . :-) To był pierwszy, ale nie ostatni raz. Polecam(...)miski i dodajemy 2 łyżki oleju i obficie obsypujemy przyprawą do shoarmy. Wszystko razem mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. 2. Rozgrzewamy patelnię, na którą przekładamy przyprawione mięso. Smażymy kilka minut, do zarumienienia.  I ostatnie zdjęcie, już w trakcie jedzenia, tak się podekscytowałam smacznym obiadem, że o mały włos zapomniałabym pokazać Wam odtwórczyni roli głównej w tym daniu

Szefowa kuchni
Domowa lasagne 204

Lasagne. Może nie wyszła jak z restauracji, ale w smaku boska :) Składniki:     500g mięsa mielonego     1 cebula     2-3 ząbki czosnku     2 łyżki oliwy (oleju)     500 ml przecieru pomidorowego (nie koncentratu)     świeża lub suszona bazylia     250 g makaronu lasagne(...)gałka muszkatołowa     starty żółty ser Przygotowanie:             Cebulkę siekamy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie (oleju) dodajemy mięso mielone i podsmażamy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i przecier pomidorowy. Pod koniec pieczenia dodajemy posiekaną bazylię. Dokładnie mieszamy i odstawiamy aby smaki połączyły się. W garnku roztapiamy

Amatorka kuchenna
Kapuśniak 205

pomidorowego    3 kiełbasy Przygotowanie:   Kapustę kiszoną poszatkować aby nie była taka długa. Włożyć do garnka, wlać wody aby była zakryta i podgotować. W drugim garnku ugotować mięso z warzywami (marchewkę kroję w kosteczkę albo ścieram na tarce o dużych oczkach), listkiem laurowym i zielem angielskim.  Jak kapusta podgotuje się, przelać ja do garnka z mięsem

Amatorka kuchenna

Proponowane wyszukiwania