mięso - 63110 przepisów (strona:1780/4208)

Bób - ułatwia nam trawienie. 241

Bób to najstarsza znana nam roślina strączkowa ! Jej pełnowartościowe białko z powodzeniem może zastąpić mięso w diecie wegetarian.  Młody bób po ugotowaniu najlepiej jeść z łupinami, ponieważ zawierają one substancje, które ułatwiają trawienie. Warzywo to pomaga utrzymać prawidłowe pH organizmu człowieka. Ma właściwości zasadotwórcze, w przeciwieństwie do większości pokarmów pochodzenia zwierzęcego np. mięsa,jaj,mleka, oraz zbóż, które zakwaszają

Przepisy i porady kulinarne
Kotlet schabowy po myśliwsku. 230

Krzysztof Jaracz Składniki : Mięso : 1 kg schabu bez kości Zalewa : 3 jajka 2 płaskie łyżki majeranku odrobina mielonego jałowca 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4-5 ząbków czosnku ( przecisnąć przez praskę ) 3 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy 8-10 łyżek oleju sól Surówka : 80 dkg kiszonej kapusty  1 średnie jabłko 2 łyżki oleju 2-3 łyżki cukru Przygotuj również : tłuszcz(...)smażenia Sposób wykonania : Schab poporcjuj w plastry, rozbij lekko tłuczkiem. Składniki na zalewę wymieszaj, zmiksuj dokładnie w misce lub rondlu. Włóż do niej rozbite plastry mięsa, przykryj pokrywką. Pozostaw na 3-4 dni w lodówce (4-6 C ), aby kotlety nasiąkły zalewą. Każdy dzień trzeba kotlety zamieszać, obrócić w zalewie. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż kotlety z obu stron

Przepisy i porady kulinarne
Ciasteczka z maszynki 397

piekły te słodkości w ogromnych ilościach, a i tak znikały w ekspresowym tempie. Ciasteczka są bardzo łatwe w przygotowaniu i jedynym wymogiem, aby je zrobić, jest posiadanie maszynki do mięsa z nakładką do formowania ciasteczek lub specjalnej maszynki do ciastek. Z poniższego przepisu przygotowałam około 160 sztuk. Ciasteczka z maszynki Składniki: 500g mąki pszennej 125g masła 125g smalcu 100g cukru(...)gładkie i elastyczne - ciasto zafoliować i schłodzić przez około 1 godzinę w lodówce lub zamrażarce - blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nastawić na 180-190 stopni - przygotować maszynkę do mięsa, montując specjalną nakładkę do robienia ciastek - ciasto podzielić na mniejsze kawałki - robiąc ciasteczka z jednego kawałka, resztę nadal chłodzić w lodówce lub zamrażarce - z ciasta odrywać lub odcinać nieduże kawałki

Smakołyki Bereniki
Kieszonki schabowe z duszonymi pieczarkami i masłem 218

Pieczarki umyć i pokroić na grubsze półplasterki. Dodać do cebuli. Delikatnie doprawić solą i pieprzem. Poddusić. 4. Na roztłuczone kotlety nałożyć sporą porcję pieczarek, po łyżeczce masła (dzięki temu mięso nie będzie suche) i zawinąć w kieszonki (można spiąć wykałaczkami). 5. Przygotowane mięso obtoczyć w jajkach i bułce tartej. 6. Smażyć na bardzo małym ogniu w dość dużej ilości tłuszczu

A Ty Smakuj Mnie
Kurczak w białym winie wg Rachel Khoo 332

cytryny. Doprawić solą i pieprzem.  Roztopić masło na patelni i usmażyć kurczaka/ indyka pokrojonego na kawałki do przyrumienienia. Dodać pieczarki pokrojone w cienkie plastry i smażyć do miękkości mięsa. Mięso i pieczarki polać sosem i posypać estragonem/ natką pietruszki

Humanistka w kuchni
Schab w placku ziemniaczanym w sosie śmietanowym 435

myjemy i ścieramy na bocznej tarce na małych oczkach dodajemy mąki, śmietanę, jajka pokrojoną jak najdrobniej cebulę, łyżkę oleju mieszamy dodając do smaku soli i pieprzu. 4.  Obtaczamy mięso w cieście i wrzucamy na smażącym się oleju można jeszcze dodać po jednej łyżce z oby dwóch stron ciasta na mięso by było czuć smak. 5.  Na koniec

pichciszto
Szaszłyki z kurczaka i indyka 439

pietruszki majeranek oregano chili/pieprz cayenne papryka słodka pieprz i sól patyczki do szaszłyków Mięsko myjemy i kroimy w nie tak drobną kostkę, następnie układamy w osobnych miskach i przyprawiamy. Mięso lekko podsmażamy na patelni. Warzywa myjemy, kroimy i umieszczamy w osobnych miskach. I zabieramy się za nakłuwanie ;) Ja robiłam to w następującej kolejności: mięso papryka pieczarka cebula itd. Układam wszystko

Kolejny blog o gotowaniu
Makaron z mięsem i warzywami. 295

kiełbasą wtedy smak jest bardziej wyrazisty.   Składniki: 150-200 g makaronu tagliatelle (użyłam ze szpinakiem i pomidorami)   1 parówka   250 g szynki   100 g pieczonego mięsa   ¼ puszki kukurydzy   1 papryka(...)łyżeczki musztardy   100 g jogurtu greckiego   majeranek, oregano,  sól, pieprz   olej Przygotowanie: Makaron i brokuły gotujemy w osolonej wodzie al dente. Cebule, szynkę, mięso kroimy w kostkę, zaś parówkę w talarki, a następnie podsmażamy na łyżce oleju. Zmniejszamy ogień .  Paprykę oraz ogórki również kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnie i czekamy aż warzywa zmiękną. Tworzymy

Symfonia smakowa

Proponowane wyszukiwania