mięso - 63110 przepisów (strona:1780/4208)

Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską 280

Ugotowaliście już obiad? Jeśli nie macie pomysłu, co dzisiaj przygotować, zróbcie gołąbki. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Można je podawać z ulubionym sosem. SKŁADNIKI: 1/2 kapusty pekińskiej, 500g mięsa mielonego wieprzowego, 1 saszetka ryżu, 2,5 łyżki kaszy manny, 2 jajka, 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej, oliwa, sól, pieprz, mąka. PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę pekińską bardzo drobno kroję, solę i odstawiam(...)minut. Po tym czasie odciskam powstały sok. 2. Do kapusty dodaję mięso mielone, ugotowany ryż, kaszę mannę, jajka, sól oraz pieprz. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Z masy formuję owalne kotleciki. Obtaczam je w mące. 3. Gołąbki obsmażam na patelni z dwóch stron na oliwie. Następnie przekładam je do garnka. Zalewam wodą i wsypuję przyprawę uniwersalną. Gotuję na małym ogniu około

Tradycyjna kuchnia Kasi
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i papryką 257

dzisiejszy obiad polecam pyszną cukinię. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonała na obiad lub ciepłą kolację. SKŁADNIKI: 3 cukinie, 40 dag mięsa mielonego wieprzowego, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 1 cebula, 15 dag sera żółtego, bazylia, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso mielone  razem z posiekaną cebulą podsmażam na oliwie. Dodaję pokrojoną w kostkę paprykę. Całość

Tradycyjna kuchnia Kasi
Afrykańskie smaki 156

bananami choć  i tak nie uda nam się uzyskać tego właściwego smaku, ale zawsze coś:) 3-4 małe banany ( najlepiej niezbyt dojrzałe) sól, curry, chili, olej do smażenia .Mięso kroimy na kawałeczki i wrzucamy na rozgrzany olej. Dodajemy wszystkie przyprawy(sól,pieprz,czosnek,chili, sok z cytryny, imbir) i smażymy na złoty kolor. Następnie kroimy papryki w pionowe słupki(...)dodajemy do mięsa, podsmażamy. Gdy papryka zmięknie, wrzucamy fasolkę i wlewamy mleczko kokosowe.Wszystko razem mieszamy i smażymy jeszcze przez pięć minut. Ugotowany ryż przekładamy do filiżanki i formujemy z jej pomocą na talerzu (tak jak na zdjęciach). Kroimy do miski banany w grubsze talarki i dodajemy przyprawy: curry, sól, chili, dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy przez chwilę

noteskulinarnyfiga
Rolex :) 146

przede wszystkim tradycyjny, a zarówno nowoczesny styl gotowania z angielskimi, arabskimi oraz indyjskimi wpływami. Wiele tradycyjnych dań zawiera różne warzywa, ziemniaki, banany i innne tropikalne owoce oraz świeże ryby, mięso. Główne dania zwykle opierają się na sosach i gulaszach na bazie orzeszków ziemnych, fasoli lub mięsa. Jako dodatek używa się często ugali (papka z mąki kukurydzianej) lub matooke (gotowane

noteskulinarnyfiga
szaszłyki z warzywami i filetem drobiowym w cytrynowo imbirowej marynacie 118

szałwii wkładamy do miseczki z wodą i zostawiamy tak przez chwilę, aby podczas pieczenia za bardzo się nie wysuszyły. Komponujemy szaszłyki według uznania. Pomiędzy warzywa nabijamy po 3 kawałeczki mięsa, a obok nich listki szałwii. Warzywa smarujemy olejem i posypujemy przyprawą do grilla. Smażymy na grillu lub pieczemy w piekarniku z funkcją grill, aż mięso będzie rumiane i sprężyste. Musimy

noteskulinarnyfiga
Bigos najlepszy 284

kiszonej 4 duże cebule 3 łyżki mąki pszennej przyprawa w płynie Magi sól Kapustę odcisnąć, pociąć na krótko, zalać zimną wodą, a następnie przecedzić. Ponownie zalać wodą, ugotować. Odcedzić. Mięso i kiełbasę pokroić w kostkę. Do dużego rondla wrzucić smalec i wołowinę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Co jakiś czas podlewać małą ilością wody. Po upływie(...)godziny wrzucić do rondla mięso wieprzowe i nadal dusić ok. 30 minut. Wrzucić kiełbasę, cebulę pokrojoną w kostkę i przyprawy. Dusić jeszcze około godziny. Często mieszać, w razie potrzeby podlewać wodą. Wlać około 1/2 litra wody, doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Mąkę rozprowadzić w szklance zimnej wody, zagęścić sos. Doprawić do smaku. Sos ma być

Praktyczna pl
POLĘDWICZKI W SOSIE MIODOWO-MUSZTARDOWYM Z KASZĄ PĘCZAK 271

sól , pieprz – do smaku * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Polędwiczkę oczyszczamy, doprawiamy solą i pieprzem, kroimy w plastry. Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, przesmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy mięso – przesmażamy z każdej strony, a następnie podlewamy bulionem. Dusimy na wolnym ogniu, a następnie dodajemy skórkę cytrynową, pokrojone suszone pomidory oraz podprażone na osobnej patelni i posiekane orzechy

Ostra na Słodko
Gołąbki w innej odsłonie 143

Koniecznie sprawdź jak smakują z dodatkiem kaszy pęczak - mała zmiana, a smak zupełnie inny.  Gołąbki bez zawijania z pęczakiem SKŁADNIKI: 600 g kapusty białej (w główce) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 100 g ryżu 50 g kaszy pęczak 2 jajka sól do smaku pieprz do smaku sos sojowy 2 łyżeczki kasza manna - opcjonalnie by uzyskać odpowiednią mąka pszenne(...)dużego garnka bądź miski i solimy, odstawiamy na około 15-20 minut. W tym czasie ryż i kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, kiedy przestygnie dodajemy do kapusty, dodajemy mięso mielone oraz jajka i przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy po czym dodajemy mannę aby uzyskać odpowiednią konsystencję, farsz nie powinien być zbyt luźny, powinien ładnie formować się w klopsy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Drożdżowe babeczki z farszem pieczarkowym 191

żółtko 60 ml oleju rzepakowego do ciasta +2 łyżki oleju rzepakowego do farszu 15 g drożdży świeżych 70 ml mleka 1/2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki soli 250 g mięsa mielonego z łopatki 3 małe suszone ostre papryczki 1 płaska łyżeczka płatków chili (opcjonalnie) 1 cebula 2 ząbki czosnku 250 g małych pieczarek 2 łyżki pasty paprykowej lub keczupu(...)papryczki i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, oraz czosnek. Ja usuwam większość pestek z papryczek żeby nie były za ostre. Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki. Na patelnię dodajemy mięso mielone i rozdrabniamy widelcem. Po podsmażeniu dodajemy pieczarki, całość podsmażamy, aż odparuje woda z pieczarek. Pod koniec smażenia (ok 15 minut) dodajemy połowę serka topionego i mieszamy aż się roztopi

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kociołek meksykański dla biesiadników 185

liść laurowy 2 szt ziele angielskie 5 ziarenek PRZYGOTOWANIE: Na początku przygotowujemy wszystkie składniki - cebulę, pieczarki obieramy, papryki oczyszczamy. Cebulę i pieczarki kroimy w plastry, paprykę w paseczki.  Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy oliwę, wrzucamy cebulę i szklimy ją, następnie dodajemy przesmażone na patelni bez tłuszczu mięso, dodajemy liść laurowy ziele angielskie, jarzynkę oraz przyprawę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Świąteczny bigos z suszonymi śliwkami 185

Kapustę kiszoną przepłukujemy, kroimy dość drobno, wkładamy do dużego garnka zalewamy wodą do wysokości kapusty, dodajemy vegety, ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy koło 20 minut. Następnie dodajemy mięso oraz golonko, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 2-3 godziny mieszając od czasu do czasu. Bigos wyłączamy i zostawiamy do ostygnięcia.  Następnie ponownie podłączamy grzanie i gotujemy(...)przez następną około godzinę, aż mięso będzie się rozpadać. Dodajemy suszone grzyby, śliwki i pokrojoną kiełbasę, dokładnie mieszamy - doprawiamy pieprzem oraz magii i ewentualnie solą.  Gotujemy około godziny i wyłączamy - kiedy bigos ostygnie ponownie podłączamy grzanie i zagotujemy. Na koniec doprawiamy odrobiną przecieru.  Mieszamy i ostatni raz doprawiamy do smaku.  Bigos im częściej podgrzewany tym smaczniejszy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Fasolka po bretońsku na żeberkach 190

wody, wkładamy umyte wędzone żeberka, solimy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie . Gotujemy przez około 60 minut, żeberka powinny być całkowicie rozgotowane.  Wyciągamy ugotowane żeberka, obieramy je z mięsa.  Kiełbasę podwawelską kroimy w kosteczkę.  Do gotującej fasoli dodajemy kiełbasę i obrane mięso - gotujemy przez 20 minut. Na koniec dodając koncentrat i zioła - doprawiamy solą i pieprzem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Miksowana zupa buraczkowa z groszkiem ptysiowym 185

groszek ptysiowy natka pietruszki do podania ugotowane udko z kurczaka  PRZYGOTOWANIE: Warzywa obieramy i myjemy, kroimy w paski bądź w kostkę.  Udko  z kurczaka obieramy z mięsa i kroimy.  Do gotującego bulionu dodajemy mięso i warzywa - zagotowujemy. Następnie dodajemy tarte buraki razem z sokiem oraz  sok wyciśnięty z cytryny.   Całość gotujemy około

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Filet z kurczaka z botwinie gotowany na parze 196

kurczaka i to w wersji fit. Właściwie to przepis wymaga użycia tylko dwóch składników głównych i podstawowych przypraw czyli soli i pieprzu. Tu jednak możemy urozmaicić danie oprószając mięso dodatkowo ulubionymi przyprawami. Prosto, szybko i smacznie czyli tak jak lubimy najbardziej. Filet z kurczaka z botwinie gotowany na parze SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka 8-10 liści botwiny sól, pieprz(...)PRZYGOTOWANIE: Liście botwiny myjemy osuszamy i układamy na foli spożywczej. Filet z kurczaka oprószamy solą i pieprzem i układamy na liściach. Następnie z pomocą folii zwijamy całość w roladkę. Mięso ma być owinięte liśćmi.      Związujemy boki folii i wkładamy takie zawiniątka do garnka do gotowania na parze. Parujemy ok 20 minut. Odwijamy z folii i kroimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Krupnik z młodymi warzywami i kaszą pęczak 209

karczku 2-3 ziemniaki 1 pietruszka 2 marchewki koperek pietruszka sól,  pieprz 5 łyżek kaszy pęczak 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego   PRZYGOTOWANIE: Do garnka wkładamy mięso, zalewamy wodą i zagotowujemy, ściągamy szumowinę, dodajemy łyżeczkę soli, ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy około 35 minut.  W tym czasie obieramy warzywa lub je myjemy, kroimy(...)kosteczkę.  Koperek i pietruszkę siekamy drobno.  Z gotującego wywaru wyciągamy mięso, wrzucamy warzywa i gotujemy 5 minut, po czym dodajemy kaszę i gotujemy około 20 minut.  Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania