ostra - 0,5 l bulionu; Wykonanie: Pierś kurczaka pokroić w paski, przyprawić przyprawą 5 smaków, sosem sojowym, papryką i pieprzem. Najlepiej zostawić na noc w lodówce, wtedy smaki przejdą mięso. Rozgrzać wok, wlać olej i wrzucić mięso, smażyć do zrumienienia. Cebulę obrać, przekroić na pół i położyć na smażącym się mięsie. Dusić około pół godziny. Wyciągnąć cebulę, dodać warzywa, grzyby
dom-agi.plzjeść je z ziemniakami. Dodatek koperku nadaje ciekawy smak i aromat, który uzupełniony jest pietruszką. Na dodatek obiad robi się bardzo szybko i równie szybko znika. Składniki: - 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki; - 1 op. passaty pomidorowej (400g); - 3 łyżki oleju; -2 łyżki mąki; - 2 jajka; - 2 łyżki bułki tartej; - 1 szklanka bulionu z włoszczyzny; - 1/2 szklanki śmietany 30%; - sól(...)pieprz czarny i biały, cukier; - po pół pęczka koperku i pietruszki; Wykonanie: Mięso włożyć do miski, dodać jajka, przyprawić solą i czarnym pieprzem, dodać bułkę tartą, wymieszać i formować pulpety. Rozgrzać olej, smażyć pulpety z każdej strony. Zdjąć z patelni. Na tą samą patelnie (NIE MYĆ) wrzucić mąkę i zrobić zasmażkę, dolać bulion i mieszać do uzyskania sosu. Dodać passatę
dom-agi.plilościach kawy jest niezwykle ważne. Dzieci zajadają się szpinakiem z apetytem, co mnie niezwykle cieszy. Polecam wszystkim, smaczny prosty obiad. Składniki: - 300 g szpinaku (ja użyłam mrożonego) - 30 dag mięsa mielonego (może być drobiowe, może być wieprzowe) - 10 dag sera typu rokpol - 1/2 szklanki mleka - szklanka bulionu warzywnego - 2 duże ząbki czosnku - 1/4 szklanki śmietany 30% - sól, biały pieprz - makaron(...)Wykonanie: Mięso podsmażyć na oleju, dodać szpinak i smażyć do miękkości, dodać przeciśnięty czosnek i podsmażać do odparowania wody. Gdy woda odparuje zalać bulionem, dodać mleko i dusić wszystko około 10 minut. Dodać śmietanę i pokruszony ser, gotować do rozpuszczenia sera. Doprawić solą (ja soli nie dodaję, bo ser jest słony) i białym pieprzem. Podawać z ugotowanym makaronem. Smacznego function
dom-agi.plSkładniki: 2 woreczki ryżu 500 g mielonego mięsa 1 szklanka drobno pokrojonej białej kapusty 1 cebula 1 jajko sól, pieprz, słodka papryka 1/2 selera 1 korzeń pietruszki 2 marchewki 1 kostka warzywna 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, chilli 2 łyżki mąki + pół szklanki zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować na sypko. Odstawić do wystygnięcia. 2. Do mięsa dodać
A Ty Smakuj Mniekostkę. Gdy żeberka będą już miękkie wyłowić je z wywaru i odstawić do wystudzenia. Wywar przecedzić lub wyłowić włoszczyznę. Do wywaru dodać pokrojone ziemniaki i marchewkę. Gotować do miękkości. Mięso obrać z kości i podzielić na małe kawałki. Gdy warzywa będą już miękkie dodać przepłukaną kaszę oraz kawałeczki mięsa i natkę pietruszki. Gotować jeszcze ok 5-10 minut aż kasza
Monia miesza i gotujeZraz mielony to mięso, które często gości na stołach polaków. Podajemy je na różne sposoby - moja dzisiejsza propozycja to zrazy w sosie grzybowym , do tego kopytka, jakaś surówka i królewski obiad gotowy. Obiad jeszcze trochę parował, więc zdjęcie trochę zamglone. SKŁADNIKI: SOS GRZYBOWY: garść suszonych grzybów, 1 mała cebula, 1 łyżka masła klarowanego, sól, pieprz, 1 łyżka suszonych(...)zmielonej szynki wieprzowej 1 jajko cebula łyżka masła klarowanego przyprawy:sól, pieprz, majeranek, ewentualnie vegeta WYKONANIE: cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle, do mięsa wrzucamy wszystkie przyprawy i jajko, wyrabiamy, formujemy podłużne zrazy, dusimy na wolnym ogniu na maśle, podlewając wodą, w której gotowały się grzyby, gotowe zrazy wkładamy do sosu i dusimy na małym ogniu jeszcze
Kuchnia Beatycebulę obieramy, kroimy w plasterki buraki gotujemy, obieramy ze skórki, kroimy w półplasterki miód, sos sojowy, oliwę oraz ocet mieszamy, doprawiamy pieprzem oraz słodką papryką, do powstałej marynaty dokładamy mięso odstawiamy do lodówki na min 4 godziny Mięso wyjmujemy z lodówki, pojedyncze kawałki układamy na gorącej patelni, smażymy na złoty kolor, po czym zdejmujemy z patelni, na którą wylewamy pozostałą
Luźna Kuchniakroimy w talarki, wrzucamy do miseczki doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy sosem majonezowo- jogurtowym w proporcjach pół szklanki majonezu na pół szklanki jogurtu greckiego na zimnej suchej patelni układamy mięso, smażymy na złoty kolor, po około 10 minutach zalewamy marynatą, dodajemy miód i musztardę, dolewamy słodką śmietanę całość dusimy jeszcze przez około 20 minut Podajemy gorące z sosem, świeżą kolendrą(...)ryżem lub zapiekanymi ziemniaczkami i sałatką z pora, która będzie świetnym kontrastem do słodkiego sosu i delikatnego mięsa SMACZNEGO
Luźna KuchniaKotlety mielone po raz kolejny..tym razem z dodatkiem ketchupu. 50 dkg mięsa mielonego 1 jajko cebula czerstwa bułka 1-2 łyżki ketchupu sól, pieprz wegeta, majeranek Bułkę namoczyć np.w wodzie lub mleku, a następnie odcisnąć.Mięso wymieszać z jajkiem, dodać pokrojoną cebulę, odciśniętą bułkę. Dodać ketchup i przyprawy.Dokładnie wymieszać, uformować kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju
Moje domowe kucharzenieumyć, pokroić w kostkę i przełożyć do wysokiego talerza lub miski. Polać oliwą, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, wymieszać. Rozgrzać dużą patelnię lub brytfannę i wrzucić do niej mięso. Smażyć do momentu, aż nie będzie surowe. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem oleju i soli. Ugotować w niej makaron (krócej o 2-3 minuty niż podaje się(...)wodzie przez 3 minuty. Pomidory z puszki, marchewkę, czosnek i ser zblendować na gładką masę, dodać śmietanę, przyprawić solą, pieprzem, chilli i szczyptą gałki muszkatołowej, wymieszać i przelać do mięsa. Kukurydzę odcedzić przez sitko i wsypać do pozostałych składników. Całą masę zagotować. Na koniec dodać makaron i brokuł, wymieszać. W razie potrzeby doprawić
Passions hobbies lifemuszkatołowa i to zblenderować. Odstawić na 15min do lodówki. 3. Do tej samej miseczki dodać jogurt grecki i starty na tarce ogórek świeży i wymieszać wszystko. 4. Mięso pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć dodając przyprawę do gyrosa, papryki słodkiej, soli i pieprzu. 5. Pekińska umyć, pokroić na połowę z połowy i pokroić(...)talarki do jednej większej miski, pokroić pomidora, ogórki kiszone i paprykę czerwoną w kostkę i dodać do tej samej miski, dodać mięso usmażone i sos czosnkowy oraz tzatziki. 6. Wymieszać wszystko łyżka i... 7. Placki podgrzać na patelni, potem na talerzu poukładać sałatkę z sosem i zwinąć
pichcisztoSałatka z serem feta, pieczonym indykiem, sosem czosnkowym i świeżymi warzywami. Smaczna a do tego dość dietetyczna. Świetna na lunch. Podana niżej porcja wystarcza dla dwóch osób. 200 g mięsa z piersi indyka 2 łyżeczki gotowej przyprawy do gyrosa 1 łyżka oliwy około 120 g mieszanki ulubionych sałat 10 pomidorów koktajlowych 1/2 ogórka 150 g sera feta 1/2 czerwonej cebuli(...)jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki Mięso oczyścić, pokroić na cienkie filety i natrzeć oliwą oraz przyprawą do gyrosa. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut. Następnie pokroić na cienkie plastry. Pokroić fetę, pomidory, cebulę oraz ogórka. Jogurt wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, musztardą oraz papryką w proszku
BullioWĘGIERSKU SKŁADNIKI NA GULASZ: 1 kg. szynki lub łopatki, marchew, pietruszka, przyprawa do gulaszu, papryka w proszku ostra, odrobinę chili, czerwona papryka sól, pieprz Mięso pokroić w drobną kostkę, zrumienić na margarynie z odrobiną smalcu w przyprawach. Pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę i paprykę w paski (1/2 papryki). Zalać bulionem, dodać pokrojoną(...)słupki marchewkę, pietruszkę i dusić do miękkości mięsa. Następnie dodać resztę papryki,zagęstnić(łyżka mąki+ woda, można użyć fiksu do gulaszu jak kto woli). SKŁADNIKI NA PLACKI: Ziemniaki zetrzeć z cebulą mąka jajko sól, pieprz Wszystko wymieszać, piec złociste placki. Placki polać gulaszem, można dodać trochę sosu czosnkowego. SMACZNEGO
Kuchnia Beatykeczupu można dodać ostrą paprykę lub chili SOS II: 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu/śmietany 18%, 2 łyżki majonezu zioła [majeranek, bazylia, oregano albo zioła prowansalskie] WYKONANIE: mięso tniemy na bardzo wąskie paseczki i smażymy w przyprawach(zawsze mozna wzogacic o swoje ulubione), bułki ścinamy, wybieramy środek i smarujemy pierwszym sosem, następnie do środka wkładamy usmażone mięso przekładane
Kuchnia BeatyWitam co powiecie na FASZEROWANY KALAFIOR ZAPIEKANY , trochę mięsa szynki np. albo jeśli ktoś woli filet z kurczaka, kalafior... FASZEROWANY KALAFIOR ZAPIEKANY SKŁADNIKI: kalafior 1/2 kg. szynki wieprzowej lub piersi z kurczaka cebula, sól, pieprz papryka słodka, ostra, wyciśnięty ząbek czosnku, natka pietruszki 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki startego żółtego sera łyżka oregano WYKONANIE: kalafior włożyć do wrzącej(...)wody, gotować około 10 min. wyjąć do góry nogami wyciąć delikatnie głąb, tak żeby było miejsce na farsz zmielone mięso doprawić, wymieszać z cebulą pokrojoną w kostkę, bułką, czosnkiem i włożyć między różyczki kalafiora przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać 1/3 szkl. wody 2 łyżki masła położyć na wierzch włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika, piec około 30 min. można
Kuchnia Beaty