przyprawami oraz wyciśniętym czosnkiem. Gotować przez kilka minut na małym ogniu (aż do zgęstnienia). Dodatkowo: 100 g żółtego sera (użyłam goudy) 1 mała pieczarka 1/2 pomidora 100 g grillowanego mięsa z piersi kurczaka w przyprawach (1 małą pierś z kurczaka upiec w ulubionych przyprawach np. czosnku, oregano, bazylii, papryce oraz oliwie w temp. 200°C przez 15 minut) 1/2 główki(...)cebuli świeże zioła do posypania (bazylia, oregano) mąka pszenna do podsypywania ciasta przy wyrabianiu Ser utrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Pieczarkę i mięso pokroić w cienkie plastry. Pomidora oraz cebulę posiekać w drobną kostkę. Piekarnik nagrzać do 250°C. Jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy – wstawić go do nagrzania. Ciasto rozwałkować w kształt cienkiego okręgu, obficie podsypując mąką
Bulliominut w 200 stopniach- aż będą rumiane. #Możecie do nich zajrzeć już po 15 minutach i ocenić jak sytuacja się rozwija, moje po tym czasie są jeszcze blade ;) Kotlety: Mięso siekamy bardzo drobno. Dodajemy sól, pieprz, natkę, musztardę i jajko. Mieszamy. #Z tym jajkiem to jest tak, że nie musicie wcale dodawać całego, to zależy jaka konsystencja powstała(...)kroimy w plasterki, smarujemy z obu stron sosem sojowym i podsmażamy, tak żeby była półtwarda. Pomidor, ogórek i ser kroimy w plastry. Następnie na "dolnej" połówce układamy sałatę i mięso, smarujemy sosem lub ketchupem. Dalej układamy warzywa i ser, przykrywamy drugą połówką bułki. A na koniec... cieszymy się własnoręcznie wykonanym hamburgerem :D SMACZNEGO! Rozliczenie: Mąka- 1,80zł Drożdże
Czerwona Porzeczkacebulę pokrój w drobną kostkę. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstaw. Przygotuj 2 patelnie, na każdej rozgrzej po 1 łyżce oleju roślinnego. Na pierwszej patelni podsmaż mięso – około 4 – 5 minut. Na drugiej podsmaż imbir, czosnek, plasterki buraczków i sezam. Mieszaj często, smaż około 7 – 10 minut, następnie zdejmij z patelni. Rozgrzej kolejną łyżkę oleju(...)roślinnego i podsmaż na niej około cebulę, aż zmięknie – koło 4 minut. Dodaj botwinę – łodygi i liście i smaż do momentu aż ‚zwiędnie’. Dodaj mięso, sos sojowy, cukier i makaron. Smaż około 3 minut, wymieszaj dokładnie i wyłóż na talerze. Smacznego
Moja pasja smakuzostała ponacinana nożem a następnie posmarowana glazurą zrobioną z konfitury z moreli, soku z limonki, chili, pieprzu czerwonego i soli. Taka glazura może nam również posłużyć jako dip do mięsa. Każdy chciał spróbować podziałać przy zawodowcach, dlatego kolejne osoby zabrały się za pomoc przy naszej grillowej uczcie Przygotowania jedzenia szły pełną parą więc czas mocniej rozpalić grilla Jako że pora(...)olej, sok z limonki, musztarda francuska Dipy oprócz tego że były w różnych kolorach to jeszcze każdy miał inny niepowtarzalny smak. Pan Maciej mówił nam który dip do jakiego mięsa pasuje ale już po kilku straciłam rachubę Skoro wszystko mamy przygotowane to nadszedł czas na grilowanie i co najważniejsze na degustację bo nie da się ukryć że do tej pory
Kuchenne WariacjeDeluxe - 150 g polędwicy wołowej - 50 g masła - 150 g śmietanki 18% - 2 małe papryki czerwone - sól, pieprz - listki natki pietruszki do dekoracji Porcja na 2 osoby. Najpierw przygotowujemy mięso i paprykę. Mięso kroimy na cienkie paski. Z papryki wycinamy gniazda nasienne i paprykę kroimy w paseczki. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy paseczki polędwicy wołowej. Wołowinę smażymy kilka minut
Kuchenne Wariacjekoniec dodajemy 50 ml śmietanki 36 % i jeszcze raz mieszamy. Następnie czas na pierś z kaczki. Skórę nacinamy i kładziemy filety na zimną i suchą patelnię (skórą do dołu ). Mięso solimy i pieprzymy i smażymy aż skóra będzie mocno brązowa. Pierś przewracamy na drugą stronę i wtedy dodajemy sok z pomarańczy (polewamy sokiem obok mięsa). W międzyczasie na maśle smażymy
Kuchenne Wariacjełyżki oliwy 1/2 łyżeczki sosu sojowego 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej 50ml rosołu z kury sól, pieprz do smaku posiekana natka pietruszki do dekoracji Ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu. Mięso, marchew i cukinię pokroić na cieniutkie paseczki. Cebulę i paprykę w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Dodać mięso kurczaka i smażyć na dużym ogniu
Wiem co jemporze do domu. Dostaje wówczas talerz zupy na zaspokojenie pierwszego głodu i może spokojnie czekać na wspólny posiłek. Przygotowuję je na wywarze mięsno – warzywnym. Po ugotowaniu odlewam wywar, oddzielam mięso od kości i przepuszczam je wraz z warzywami przez maszynkę do mielenia mięsa. Jeżeli akurat nie mam czasu na wykorzystanie tego surowca to po prostu go zamrażam. Czytaj więcej
Wiem co jemwędlin. Robi się ją bardzo łatwo i dość szybko. Jest soczysta i miękka. Świetnie się kroi na plasterki. Może być przechowywana pół roku, a gdy zrobimy ją ze świeżego mięsa dbając o czystość to nawet i rok, chociaż szanse na to są znikome. Taka mielonka może nieraz nas uratować gdy pustki w lodówce. Porcja jest nieduża, więc szybko zostanie zjedzona(...)będzie nam obsychać. Idealnie by było mieć na nią mięso ze sprawdzonego źródła, ale i to ze sklepu też może być. Najlepsze będą do tego są słoiki o prostych ściankach, można ją wtedy bez problemu wyjąć na deskę i z łatwością pokroić. Z podanych proporcji wyjdzie nam ok. 10 słoików o poj. 330ml.” Czytaj więcej
Wiem co jemKolejny przepis na pasztet, tym razem z suszonymi śliwkami. Wykorzystałam do niego trzy rodzaje mięsa: wieprzowe, wołowe i z indyka. Zrezygnowałam z dodatku boczku, wykorzystałam za to tłuszcz, który zastygł na powierzchni wywaru, w którym gotowało się mięso. Dodałam też 4 surowe białka , dzięki czemu pasztet jest ścisły i nie za tłusty. Delikatny i lekko słodki. Świetnym dodatkiem do niego
Wiem co jemSekret wyśmienitego ragoût tkwi w powolnym duszeniu w gęstym sosie mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw, aż w rondlu dojdzie do harmonijnej zgody między wszystkimi ingrediencjami. Wymaga to trochę cierpliwości ale zapewniam, że warto. Wszystkie składniki powinny być pokrojone w równej wielkości kawałki i w obsmażone na tłuszczu (oprócz ziemniaków). Mięso obtoczone w mące pozwala na uzyskanie później gęstego sosu
Wiem co jemwyśmienity specjał francuskiej kuchni to doskonałe smarowidło do chleba, coś pomiędzy pasztetem a smalcem. Można go przygotować z różnego rodzaju mięsa: wieprzowiny, królika, gęsi lub kaczki a nawet ryb choć w tym przypadku procedura przygotowania jest inna. Kiedy po raz pierwszy spróbowałam oryginalnego alzackiego rillettes z kaczki zachwyciłam się nim od pierwszego kęsa i wiedziałam, że kiedyś nadejdzie ten dzień(...)zrobię je sama w domu. Tajemnica jego wybornego smaku tkwi w powolnym i długim pieczeniu w niskiej temperaturze oraz dobrej jakości surowcu. Mięso z gęsi owsianej wydawało mi się jak najbardziej odpowiednim surowcem. Po takiej obróbce po prostu rozpływa się w ustach. Rillettes należy podawać w temperaturze pokojowej. Świetnym dodatkiem do niego jest świeży domowy chlebek i kiszone lub konserwowe
Wiem co jempiekę jakieś mięso w piekarniku zawsze obok stawiam drugie naczynie z buraczkami. Lubię je mieć zawsze pod ręką. Wykorzystuję je później do przygotowania barszczu albo jarzynki do mięsa. A jeśli najdzie mnie ochota na sałatkę to tam również znajdzie się dla nich miejsce. Przygotowanie jej zajmie wówczas naprawdę niewiele czasu. Można je łączyć z wieloma produktami. W dzisiejszej sałatce
Wiem co jemręcznikiem, pokroiłam na plastry grubości 1 cm. Na desce rozbiłam je delikatnie pięścią, z obu stron oprószyłam solą i pieprzem. W garnku z szerokim dnem (dobrze, żeby wszystkie kawałki mięsa zmieściły się w jednej warstwie na dnie) rozgrzałam olej i obsmażyłam na nim mięso z obu stron. Podlałam około szklanką wody, dodałam wszystkie przyprawy (bez soli i pieprzu) i dusiłam
Kuchenne zapiski EdytyMięso, które można przygotować łatwo i szybko :) Kurczaka podałam z ziemniakami i modrą kapustą . Kurczak w majeranku Składniki: Na każdą osobę 1 ćwiartka kurczaka sól pieprz majeranek otarty 2 łyżki oleju Wykonanie: Ćwiartki kurczaka opłukałam, dokładnie osuszyłam papierowym ręcznikiem i przekroiłam w stawie na dwie części. Każdy kawałek ze wszystkich stron oprószyłam solą, pieprzem i bardzo obficie majerankiem(...)rumiano. Następnie podlałam odrobiną wody, przykryłam rondel i dusiłam na wolnym ogniu od czasu do czasu sprawdzając, czy cała woda nie odparowała, uzupełniając ją w razie potrzeby. Kilkakrotnie odwróciłam mięso. Kiedy było miękkie, odkryłam rondel i odparowałam sos, pozostawiając tylko tłuszczyk, który wytopił się z kurczaka
Kuchenne zapiski Edyty