mięso - 63110 przepisów (strona:1783/4208)

DROBIOWA MOZAIKA Z PIECZARKAMI 346

Odkąd w moim domu pojawił się szynkowar  TRADISMAK  ciągle wymyślam nowe wędliny. Zmieniam przyprawy, zmieniam rodzaj mięsa, urozmaicam, żeby Nam się ta domowa wędlina nie znudziła, bo wiadomo domowe jest najlepsze :)   Składniki: 60 dag piersi z kurczaka pół kg pieczarek 2 łyżki przyprawy kebabczeta 4 łyżki żelatyny 2 łyżki soli peklowej lub zwykłej soli Wykonanie: Piersi(...)kurczaka kroimy w dośc dużą kostkę. Pieczarki kroimy w plastry, obsmażamy na oleju, solimy. Podsmażone pieczarki odsączamy, studzimy. Zimne dokładamy do pokrojonego mięsa. Wyspujemy wszystkie przyprawy, sól, żelatynę. Dokładnie mieszamy. Wkładamy do woreczka, umieszczamy w szynkowarze, parzymy 60 minut na lekko bulgoczącej wodzie

Z Majeczką w kuchni
Jak zacząć ? 209

pomogą wytrwać nam w postanowieniu: słone i słodkie przekąski, dania gotowe, zupy oraz sosy w proszku, wędliny paczkowane itp. Kupujemy warzywa, owoce (głównie sezonowe), produkty zbożowe (pełnoziarniste), nabiał, chude mięsa, ryby a także zaopatrujemy się w wodę, herbaty, zioła oraz przyprawy. Pamiętajmy, że należy czytać etykiety na wszystkich produktach jakie lądują w koszyku.      3.  PRZESTRZEGAMY ZASAD(...)RACJONALNEGO ŻYWIENIA Jemy 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach. Codziennie jemy 2 porcje owoców i 3 warzyw. Mięso (chude) spożywamy dwa razy w tygodniu tak samo ryby. Należy ograniczyć tłuszcz, głównie zwierzęcy, zastępujemy go roślinnymi. Do codziennej diety włączamy produkty zbożowe (pełnoziarniste). Uważamy na doprawianie produktów solą, dziennie staramy się by nie przekroczyć 1 łyżeczki soli. Regularnie uprawiamy sport. Staramy

Życie na widelcu
Pieczone tymiankowe ziemniaczki 198

Składniki: 5 dużych ziemniaków 4 łyżki oleju świeży tymianek, rozmaryn, pieprz,  4 ząbki czosnku 1/2 kg mięsa mielonego ( np: łopatka ) 25 ml czerwonego wytrawnego wina przecier pomidorowy ( ja mam od mamy domowy )    1 średnia cebula 1 jajko Przygotowanie: Ziemniaki 10min obgotować ( można w mundurkach ). Czosnek zgnieść ze skórką wrzucić do rondelka zalać oliwą doprawić ziołami i podgrzać(...)musi być mocno ciepły. Piekarnik nastawić 180st C na grill, do żaroodpornego naczynia przełożyć ziemniaki, polać zagrzaną oliwą i do pieca, aż się zrumienią. Mięso przygotować jak na kotlety, podsmażyć, dodać wino ( odparować ) W osobnym rondelku podsmażyć drobno posiekaną cebulkę, przecier, sól, pieprz, paprykę słodką ja dodałam suszone pomidorki i oregano. Sosem zalać pulpety i zredukować na wolnym ogniu. Smacznego

Gaździnka warzy
Pierś kurczaka z ziemniaczanym puree i pietruszką 172

Składniki: 1 pierś kurczaka 5 ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 kostka bulionu warzywnego sól, pieprz natka pietruszki 3 łyżki oleju Przygotowanie: Mięso pokroić na dowolne kawałki, doprawić ząbkiem czosnku, solą, pieprzem, kostką rosołową, szczyptą papryki ( ostrość dowolna ) skropić łyżką oliwy i wymieszać. Ziemniaki ugotować z ząbkiem czosnku, solą i szczyptą koperku ( woda z ziemniaków jest świetna do wymoczenia stópek ). Potłuc(...)mlekiem i masłem, dodać natkę. Mięso wysmażyć na patelni z 2 łyżkami oleju i  Smacznego

Gaździnka warzy
Spaghetti 198

Składniki: 500g mięsa mielonego ( łopatka wieprzowa ) puszka pomidorów 2 cebule 2 ząbki czosnku kilka suszonych pomidorów sól, pieprz imbir, papryka słodka i ostra ( do smaku ) szczypta oregano, tymianku, rozmarynu, ziół prowansalskich 1 łyżeczka maggi 3 łyżki oleju parmezan lub żółty ser 375g makaronu Przygotowanie: Rozgrzać olej na patelni podsmażyć mięso, dodać drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i wszystkie przyprawy, pomieszać

Gaździnka warzy
Cebulowy naan i wołowe kofty 195

Składniki: 400g mielonego mięsa 2 cebule ząbek czosnku jajko sól, pieprz papryka, imbir natka pietruszki 2 starte ziemniaki olej do głębokiego smażenia Ciasto: 4 kubki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki so li 1 saszetka suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru pudru 4 ły żeczki cebuli granulowanej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki kminku 2/3 kubka ciepłego mleka(...)łyżki oleju 2/3 kubka jogurtu naturalnego 1 rozbełtane jajko Przygotowanie:   Do mięsa dodać drobno posiekaną cebulę, jajko, przyprawy , posiekaną natkę pietruszki , starte ziemniaki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wy rabiamy masę ( jak nie będzie si ę chc iało zawiązać to dodać troszkę bułki tartej ) . Dzielimy na porcj e wielkości piłki golfowej . Kładziemy na półmisku i zostawiamy pod ściereczką

Gaździnka warzy
Kurczak z Brie 182

Pierś kurczaka umyć, osuszyć i dość mocno rozklepać, prz yprawić, położyć na niej plasterki sera Brie i upieczoną ( zdjąć skórę ) paprykę. Zwinąć mięso i zawiązać nitką. Na rozgrzaną z olejem patelnię położyć kurczaka i obsmażyć z każdej strony na brązowy kolor. Zdjąć mięso, żeby rozwiązać nitkę, a na patelnię wlać bulion, włożyć  do niego kurczaka i dusić pod przykryciem

Gaździnka warzy
Karczek z grila 208

ziarenkami gorczycy sól, pieprz, tymianek, rozmaryn chilli, sos sojowy 3 łyżki oliwy pó ł łyżeczki cząbru 3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) Bracki e do podlani a Przygotowanie: Mięso pokroić , lekko wyklepać i przyprawić. Wło żyć do lodówki na noc. Przełożyć na tackę do grillowani a, dodać pokrojoną cebulę, podlać piwem i włożyć do nagrzanego(...)grilla. Po 10 min obr ócić mięso na drugą stronę , a w razie potrzeby kolejny raz podlać piwem i znów grillować ostatnie 10 min.  Będzie miękka i pyszna....  Smaczn ego Sposób na pozostałości - bo jedzenia się nie wyrz uca :-)              Wystarczy dodać świe ż ego ogórka, pomidora, ser Gorgonzola, poma

Gaździnka warzy
Pieczony kurczak z cytryną i piwem 276

udka kurczaka 3 ząbki czosnku kilka gałązek tymianku szczypta rozmarynu sól, pieprz, papryka słodka kilka ziarenek kolendry 3 listki laurowe 3 - 4 plasterki cytryny pół butelki jasnego piwa Przygotowanie: Mięso umyć i osuszyć,naciąć nożem, skropić łyżką oliwy. Włożyć do żaroodpornego naczynia. Dodać rozgnieciony nożem czosnek (nie obrany), kilka gałązek tymianku, szczyptę rozmarynu, posolić, popieprzyć, przyprawić słodką papryką i kilkoma(...)ziarenkami kolendry. Listki laurowe zgnieść w palcach i dodać do mięsa. Włożyć do pieca nagrzanego do 180 st C. Po 15 min wlać troszkę piwa (jeżeli piwo odparuje to go uzupełnić). Pół godziny przed końcem dodać plastry cytryny, Piec do miękkości często podlewając.............. Smacznego

Gaździnka warzy
Kurczak w jogurtowym sosie z migdałami 222

pęczek natki pietruszki 2-3 goździki (opcjonalnie) kilka pieczarek 2 spore łyżki naturalnego jogurtu szczypta kardamonu, imbiru sól, pieprz, chilli 50 ml jasnego piwa kilka migdałów ząbek czosnku Przygotowanie: Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paseczki. Pieczarki obrać (ja nie kroiłam), cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać jedną łyżkę oleju i podsmażyć wszystkie składniki jednocześnie. Doprawić(...)zredukuje, a alkohol wyparuje wlać na patelnię dwie spore łyżki jogurtu, zgasić ogień po ok 2-4 min (kiedy jogurt zgęstnieje).  Natkę i migdały posiekać i dodać do mięsa...............gotowe.. Smacznego

Gaździnka warzy
Grillowany schab z Mozzarellą i pieczarkami 235

Składniki: schab bez kości (pokrojony w plastry) kilka pieczarek 1 cebula łyżka masła kilka plasterków Mozzarelli (tej do zapiekania) sól, pieprz kilka kropel Maggi ząbek czosnku Przygotowanie: Mięso rozbić tłuczkiem, przyprawić do smaku solą, pieprzem, kilkoma kroplami Maggi i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Zostawić na kilka godzin.  Cebulę pokroić w kostkę, obrane pieczarki w plasterki i podsmażyć na łyżce(...)masła, doprawić do smaku solą, pieprzem. Na rozgrzaną patelnię do grilla położyć mięso, smażyć po ok. 2 min z każdej strony (zależy jaką grubość zrobiliśmy). Pod koniec położyć na schab pokrojoną w plasterki mozzarellę, na to ciepłe pieczarki i gotowe.....   Smacznego

Gaździnka warzy
Galaretka drobiowa 204

ziarenek ziela angielskiego i pieprzu szczypta imbiru, lubczyku, tymianku sól pęczek natki pietruszki Klarowanie wywaru (proporcje do 1 litra) 2 łyżeczki octu 2 białka  8 łyżeczek żelatyny Przygotowanie: Mięso z warzywami i przyprawami gotować na niewielkim ogniu do miękkości (cebulę opalić nad ogniem). Odcedzić, ostudzić. Indyka rozdrobnić na mniejsze kawałki. Wymieszać z ugotowanym zielonym groszkiem, kukurydzą, posiekaną natką pietruszki(...)wlać ocet i białka jajek. Trzymać na ogniu do zagotowania ciągle mieszając (zrobi się piana i takie "gluty"). Odcedzić przez szmatkę lub gazę. Do klarownego wywaru wsypać żelatynę, wymieszać. Mięso włożyć do miseczek, zalać go wywarem i włożyć do lodówki do godziny galaretka się zetnie.  Smacznego

Gaździnka warzy
Mielone kotlety 307

pietruszka (ugotowana w rosole) kawałek selera (ugotowanego w rosole) jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz oregano, zioła prowansalskie, tymianek kilka kropel sosu sojowego pół pęczka natki pietruszki Przygotowanie: Mięso zmielić, przełożyć do dużej miski. Warzywa zetrzeć na tarce, cebulę drobniutko posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa.  Wbić jajko, wsypać bułkę tartą i dobrze przyprawić. Wszystko dokładnie

Gaździnka warzy
Przepis na klasyczne żeberka z grilla 235

żeberka z nadmiaru tłuszczu nacieramy obficie przygotowaną przyprawą, zawijamy szczelnie arkuszem folii aluminiowej i pieczemy na blaszce około 2 ½ do 3 godzin aż do momentu aż będą miękkie a mięso łatwo będzie odchodziło od kości. W trakcie pieczenia przygotować sos: w rondelku połączyć: ketchup, ocet, melasę, koncentrat pomidorowy, pozostałe 2 łyżki cukru, ¼ łyżeczki pieprzu cayenne i ½ łyżeczki czarnego pieprzu(...)polecamy specjalny stojak Broil King Premium Stojak podzielony jest na 5 części. Rama wykonana w technologii Ultra Durable z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Wielofunkcyjny kształt pomieści także duże kawałki mięsa. Duże uchwyty wspierają całą konstrukcję i pozwalają na łatwe przenoszenie z jednej części grilla do następnej.   Przepis na klasyczne żeberka z grilla is a post from: naRuszcie.pl The post

naRuszcie
Gołąbki inaczej 497

zalać wrzącą wodą i pozostawić pod przykryciem przez 30 minut.. Kapustę drobno pokroić i również zalać wrzącą wodą na 30 minut .  W między czasie w maszynce zmielić mięso(na najdrobniejszych oczkach). Następnie mięso mieszamy z ryżem i kapustą. Kolejno wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy pieprz i sól do smaku oraz pół

Krakowskie smaki Ani

Proponowane wyszukiwania