mięso - 63110 przepisów (strona:1784/4208)

Roladki schabowe z warzywami gotowane w folii 237

schabu środkowego, wypełnione warzywami i ugotowane w folii spożywczej, które podałam z  mixem sałat z pomidorkami, kiełkami i ziołowym winegretem . Składniki: 8 kotletów ze schabu środkowego sól zmiękczająca mięso pieprz przyprawa pomidory suszone z czosnkiem i bazylią 1/2 młodej cukinii – około 10 dag kawałek cebuli 1/3 czerwonej papryki Wykonanie: Kotlety opłukałam, dokładnie osuszyłam papierowym ręcznikiem i cienko rozklepałam tłuczkiem(...)czosnkiem i bazylią. Paprykę i cukinię opłukałam, osuszyłam i pokroiłam w słupki krótsze niż szerokość kotletów. Cebulę obrałam i odkroiłam z niej kilka grubszych piórek. Na każdym kawałku mięsa ułożyłam po kilka słupków cukinii i papryki oraz po kawałku cebuli. Roladki bardzo mocno zwinęłam. Każdą roladkę ściśle zawinęłam w kawałek folii kanapkowej, której końce skręciłam i zawiązałam w supeł

Kuchenne zapiski Edyty
A’la flaczki z kurczaka z pieczarkami 405

konieczne), zalałam zimną wodą, doprowadziłam do wrzenia, zszumowałam, dodałam ziela angielskie, liść laurowy i lekko posoliłam. Gotowałam pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania dodałam startą włoszczyznę. Miękkie mięso wyjęłam z wywaru. Pieczarki oczyściłam, opłukałam, pokroiłam w plasterki i obsmażyłam na złoto na łyżeczce masła, dodałam do rondelka. Mięso porwałam na paski wzdłuż włókien, z powrotem włożyłam do rondelka

Kuchenne zapiski Edyty
Roladki z pieczarkami na pieczarkach 148

wymieszałam z suszonym koperkiem (ilość wg uznania). Roladki panierowałam kolejno w mące, jajku i bułce. Plasterki, które wypadły bokiem z roladek, bezwzględnie wepchnęłam palcem z powrotem do środka. Opanierowane mięso włożyłam do rondelka na rozgrzany olej i smażyłam na rumiano ze wszystkich stron. Podlałam niewielką ilością gorącej wody i dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu przez kilka minut do miękkości(...)mięsa. Miękkie roladki wyjęłam z rondelka, a na powstały podczas duszenia sosik wsypałam resztę usmażonych pieczarek. Podgrzałam je przez chwilę, a następnie wyłożyłam na talerze, a na nich ułożyłam gorące roladki. Przypomniałam mężowi o wyjęciu wykałaczki ;) Roladki podałam z ryżem i mizerią

Kuchenne zapiski Edyty
Tilapia srebrna z kiełkami buraczka 119

osuszyłam. Z części otarłam skórkę i wymieszałam ją z mąką do panierowania. Tilapię oskrobałam z łusek, odcięłam łeb, dokładnie opłukałam i osuszyłam papierowym ręcznikiem. Wycięłam z niej dwa płaty mięsa – żeber nie usuwałam. Pozostałości ryby, tzn. łeb i kręgosłup z resztkami mięsa zamroziłam, aby przy okazji wykorzystać na wywar rybny. Cytrynę przekroiłam na pół, sokiem z połówki pozbawionej skórki polałam

Kuchenne zapiski Edyty
Pulpety indycze w sosie koperkowym 121

indycze w sosie koperkowym. Danie szybkie, nieskomplikowane, lekkie. Jestem zdania, że nie potrzeba ogromnej ilości składników, ani wymyślnych przypraw, żeby przygotować smaczne i zdrowe danie. PULPETY: 30 dag mielonego mięsa z indyka małe jajko mała kajzerka mała cebula łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz SOS: 1/2 litra bulionu drobiowego najlepiej domowego, ale w ostateczności może być z kostki, zrobiony(...)kopiaste łyżki posiekanego koperku sok z cytryny sól pieprz WYKONANIE: Cebulę obrałam i starłam do miski na tarce z drobnymi oczkami. Dodałam do niej zmielone mięso, jajko, pokrojoną w drobniusieńką kosteczkę czerstwą bułkę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Masę bardzo dokładnie wyrobiłam ręką i utoczyłam z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Bulion zagotowałam w rondelku

Kuchenne zapiski Edyty
Pieczona peklowana szynka 150

Pierwszy raz w życiu peklowałam mięso. Do zalewy włożyłam szynkę i polędwiczkę wieprzową. Polędwiczkę usmażyłam na obiad w towarzystwie dużej ilości cebulki, zaś szynkę postanowiłam upiec. Wyszła cudowna - soczysta, różowiutka, pachnąca przyprawami, jednym słowem pycha :) Wprawdzie skurczyła się nieco podczas pieczenia, ale i tak było czym się delektować. Mięso musi leżeć w zalewie 7-9 dni, więc jeśli się pośpieszycie

Kuchenne zapiski Edyty
Czy postanowienia noworoczne mają sens? 141

Kontakty międzyludzkie są bardzo ważne! 4. Spróbuję weg(etari)anizmu . Jako wegetarianka - musiałam umieścić tutaj ten punkt :D Dlaczego by nie spróbować? Nic nie tracisz - jedynie zyskujesz. Rezygnując z mięsa Twoja dieta nie stanie się monotonna i nie będziesz zmuszony/a do jedzenia jedynie sałaty. Jest wiele blogów z przepisami na wege dnia, możesz je znaleźć również na moim - chili(...)sugar (klik) . Możesz dołączyć do akcji "Zostań wege na 30 dni" (klik) . Jeśli nie czujesz się "na siłach" całkiem zrezygnować z mięsa spróbuj wprowadzić w tygodniu kilka wegetariańskich dni - np. poniedziałek, środę i sobotę. Jeśli jesteś wegetarianinem - spróbuj weganizmu! :)  5. Poświęcę więcej czasu dla siebie. Często jesteśmy zapracowani i zapominamy o samych sobie. Warto poświęcić codziennie trochę czasu

breakfast of dreams
Pasztet z królika według Danusi 148

tylko tyle, żeby straciła swój krwisty kolor. Zdjąć z gazu, ostudzić. Jak wystygnie to dodać do gara pokruszoną/pokrojoną czerstwą bułkę, niech sobie nasiąknie tym "sosem".  Teraz mięso oddzielamy od kości i całość dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa. Przy drugim mieleniu używamy bardzo drobnego sitka. Do masy dodać pieprz, sól, startą gałkę muszkatołową i jajka i dokładnie

Marder&Marder Manufacture
Zupa z kapusty pekińskiej 129

spisała się genialnie: na talerzu posypujemy dwoma łyżkami sezamu. Nada on zupie bardzo delikatną słodycz. I przyozdabiamy nieco natką pietruszki. Aha, zapomniałbym jeszcze dodać: moje kości były trochę pokryte mięsem, więc mięso to zeskrobałem i też do zupy wrzuciłem. A zupa wyszła naprawdę pyszna. Co prawda myślałem, że będzie bardziej mięsna, taka esencjonalna bardziej, ale spoko, taka jaka wyszła też

Marder&Marder Manufacture
Śliwki w czekoladzie z jagodami goji 84

tyle czasu jeszcze miała żeby zrobić tytułowe śliwki i dwa rodzaje wegetariańskich gołąbków. Nie to żeby tak celowo koniecznie chciała wegetariańskie gołąbki zrobić, tylko po prostu akurat mięsa nie mieliśmy. Więc Madzia poradziła sobie bez mięsa. Ale najpierw czekoladowe kulki ze śliwkami. Były naprawdę obłędne! Przepis Madzia wzięła z jakiegoś bloga, ale nie pamięta z jakiego. Jak to Madzia

Marder&Marder Manufacture
Pasztet do słoików z szynką 165

ziele angielskie 18 g mieszanki przypraw "Smarowidło domowe" od Dobrej Kiełbasy Szynkę i boczek pokroić na kawałki i ugotować z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i pokrojonej cebuli. Ugotowane mięso wyjmujemy, a z wody wyrzucamy resztę, już nie będzie potrzebna. Czyli najlepiej odcedzić do drugiego garnka. Do wody wsypujemy kaszę i mieszamy dokładnie. Mięso mielimy na drobnych oczkach (ok.3

Marder&Marder Manufacture
Bulion drobiowy 126

taką ilością wody, żeby garnek był pełen. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy 3 godziny. Na pół godziny przed końcem gotowania dodajemy jeszcze natkę pietruszki i koperek. Wyjmujemy mięso i wszystkie warzywa. Warzywa raczej już się nam nie przydadzą, wyrzucamy. A mięso możemy jeszcze wykorzystać. Na przykład do pasztecików. Albo w dowolny inny sposób. Bulion przecedzamy przez sitko żeby

Marder&Marder Manufacture
Burger - amerykański klasyk 176

pieprz olej Sałatę kroimy w cienkie paski, ogórka na plasterki, cebulę w krążki. Cebulę podsmażamy na oleju z odrobina soli i pieprzu. Zdejmujemy z patelni i pozwalamy przestygnąć. Mielone mięso solimy i dodajemy przyprawy cajun. Formujemy burgery nieco większe od bułki. Tak w średnicy ze 2 cm większe. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości bułki. W środku(...)wgłębienie zniknie i burgery będą idealnie płaskie. Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 3-5 minut z każdej strony. I odkładamy na talerz na 4-5 minut żeby mięso odpoczęło. Bułkę kroimy na pół. Dół smarujemy majonezem, a górę keczupem. Na dole układamy sałatę. Na to cebulę i burgera. A na nim ser, pomidor i ogórek. Przykrywamy górą bułki

Marder&Marder Manufacture
Burger z serem pleśnowym 155

plasterki. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Bułki kroimy na pół i lekko grillujemy w piekarniku, mniej więcej przez 5 minut. Wyjmujemy bułki, ale piekarnik zostawiamy włączony. Mielone mięso solimy i pieprzymy. Formujemy burgery nieco większe od bułki. Tak w średnicy ze 2 cm większe. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości bułki. W środku, przed smażeniem, robimy(...)wgłębienie zniknie i burgery będą idealnie płaskie. Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 3-5 minut z każdej strony. I odkładamy na talerz na 4-5 minut żeby mięso odpoczęło. Następnie burgery kładziemy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Na burgery kładziemy gruby plaster sera i wkładamy na kilka minut do piekarnika. Drzwiczki zostawiamy lekko uchylone

Marder&Marder Manufacture
Potrójny burger z serem comté 161

czasie wyłączamy piekarnik, ale boczek trzymamy w środku, żeby był ciepły. Sałatę kroimy w cienie paski, ogórka i pomidora na plasterki. Ser też na cienkie plasterki. Mielone mięso solimy i pieprzymy. Formujemy burgery nieco większe od bułki (po 100 g każdy). Tak w średnicy ze 2 cm większe. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości bułki. W środku(...)wgłębienie zniknie i burgery będą idealnie płaskie. Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 2-3 minuty z każdej strony. I odkładamy na talerz na 3-4 minuty żeby mięso odpoczęło. W misce mieszamy majonez z kilkoma kroplami tabasco. Kroimy bułki na pół i obie strony smarujemy keczupem. Na dolnej części bułki układamy trochę sałaty i kładziemy kotleta. Smarujemy majonezem

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania