mięso - 63110 przepisów (strona:1776/4208)

Zrazy mielone w sosie grzybowym. 428

Zraz mielony to mięso, które często gości na stołach polaków. Podajemy je na różne sposoby - moja dzisiejsza propozycja to zrazy w sosie grzybowym , do tego kopytka, jakaś surówka i królewski obiad gotowy. Obiad jeszcze trochę parował, więc zdjęcie trochę zamglone. SKŁADNIKI: SOS GRZYBOWY: garść suszonych grzybów,  1 mała cebula, 1 łyżka masła klarowanego, sól, pieprz,  1 łyżka suszonych(...)zmielonej szynki wieprzowej 1 jajko cebula  łyżka masła klarowanego przyprawy:sól, pieprz, majeranek, ewentualnie vegeta WYKONANIE: cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle, do mięsa wrzucamy wszystkie przyprawy i jajko, wyrabiamy, formujemy podłużne zrazy, dusimy na wolnym ogniu na maśle, podlewając wodą, w której gotowały się grzyby, gotowe zrazy wkładamy do sosu i dusimy na małym ogniu jeszcze

Kuchnia Beaty
Polędwiczki wieprzowe z sałatką z pieczonych buraczków 254

cebulę obieramy, kroimy w plasterki buraki gotujemy, obieramy ze skórki, kroimy w półplasterki miód, sos sojowy, oliwę oraz ocet mieszamy, doprawiamy pieprzem oraz słodką papryką, do powstałej marynaty dokładamy mięso odstawiamy do lodówki na min 4 godziny Mięso wyjmujemy z lodówki, pojedyncze kawałki układamy na gorącej patelni, smażymy na złoty kolor, po czym zdejmujemy z patelni, na którą wylewamy pozostałą

Luźna Kuchnia
Miodowe Pałeczki z kurczaka 649

kroimy w talarki, wrzucamy do miseczki doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy sosem majonezowo- jogurtowym w proporcjach pół szklanki majonezu na pół szklanki jogurtu greckiego na zimnej suchej patelni układamy mięso, smażymy na złoty kolor, po około 10 minutach zalewamy marynatą, dodajemy miód i musztardę, dolewamy słodką śmietanę całość dusimy jeszcze przez około 20 minut Podajemy gorące z sosem, świeżą kolendrą(...)ryżem lub zapiekanymi ziemniaczkami i sałatką z pora, która będzie świetnym kontrastem do słodkiego sosu i delikatnego mięsa SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Kotlety mielone 252

Kotlety mielone po raz kolejny..tym razem z dodatkiem ketchupu. 50 dkg mięsa mielonego  1 jajko cebula  czerstwa bułka 1-2 łyżki ketchupu sól, pieprz wegeta, majeranek Bułkę namoczyć np.w wodzie lub mleku, a następnie odcisnąć.Mięso wymieszać z jajkiem, dodać pokrojoną cebulę, odciśniętą bułkę. Dodać ketchup i przyprawy.Dokładnie wymieszać, uformować kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju

Moje domowe kucharzenie
Makaron creste z kurczakiem i brokułem 404

umyć, pokroić w kostkę i przełożyć do wysokiego talerza lub miski. Polać oliwą, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, wymieszać. Rozgrzać dużą patelnię lub brytfannę i wrzucić do niej mięso. Smażyć do momentu, aż nie będzie surowe. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem oleju i soli. Ugotować w niej makaron (krócej o 2-3 minuty niż podaje się(...)wodzie przez 3 minuty. Pomidory z puszki, marchewkę, czosnek i ser zblendować na gładką masę, dodać śmietanę, przyprawić solą, pieprzem, chilli i szczyptą gałki muszkatołowej, wymieszać i przelać do mięsa. Kukurydzę odcedzić przez sitko i wsypać do pozostałych składników. Całą masę zagotować. Na koniec dodać makaron i brokuł, wymieszać. W razie potrzeby doprawić

Passions hobbies life
Tortilla, Naleśnik Meksykański 391

muszkatołowa i to zblenderować. Odstawić na 15min do lodówki. 3.  Do tej samej miseczki dodać jogurt grecki i starty na tarce ogórek świeży i wymieszać wszystko. 4.  Mięso pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć dodając przyprawę do gyrosa, papryki słodkiej, soli i pieprzu. 5.  Pekińska umyć, pokroić na połowę z połowy i pokroić(...)talarki do jednej większej miski, pokroić pomidora, ogórki kiszone i paprykę czerwoną w kostkę i dodać do tej samej miski, dodać mięso usmażone i sos czosnkowy oraz tzatziki. 6.  Wymieszać wszystko łyżka i... 7.  Placki podgrzać na patelni, potem na talerzu poukładać sałatkę z sosem i zwinąć

pichciszto
Sałatka z pieczonym indykiem 365

Sałatka z serem feta, pieczonym indykiem, sosem czosnkowym i świeżymi warzywami. Smaczna a do tego dość dietetyczna. Świetna na lunch. Podana niżej porcja wystarcza dla dwóch osób. 200 g mięsa z piersi indyka 2 łyżeczki gotowej przyprawy do gyrosa 1 łyżka oliwy około 120 g mieszanki ulubionych sałat 10 pomidorów koktajlowych 1/2 ogórka 150 g sera feta 1/2 czerwonej cebuli(...)jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki Mięso oczyścić, pokroić na cienkie filety i natrzeć oliwą oraz przyprawą do gyrosa. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut. Następnie pokroić na cienkie plastry. Pokroić fetę, pomidory, cebulę oraz ogórka. Jogurt wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, musztardą oraz papryką w proszku

Bullio
Placki ziemniaczane po węgiersku 214

WĘGIERSKU SKŁADNIKI NA GULASZ: 1 kg. szynki lub łopatki,   marchew,   pietruszka,   przyprawa do gulaszu,   papryka w proszku ostra, odrobinę chili, czerwona papryka   sól, pieprz Mięso pokroić w drobną kostkę, zrumienić na margarynie z odrobiną smalcu w przyprawach. Pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę i paprykę w paski (1/2 papryki). Zalać bulionem, dodać pokrojoną(...)słupki marchewkę, pietruszkę i dusić do miękkości mięsa. Następnie dodać resztę papryki,zagęstnić(łyżka mąki+ woda, można użyć fiksu do gulaszu jak kto woli). SKŁADNIKI NA PLACKI: Ziemniaki zetrzeć z cebulą   mąka   jajko   sól, pieprz Wszystko wymieszać, piec złociste placki. Placki polać gulaszem, można dodać trochę sosu czosnkowego. SMACZNEGO

Kuchnia Beaty
Chrupiące bułeczki 214

keczupu można dodać ostrą paprykę lub chili SOS II: 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu/śmietany 18%, 2 łyżki majonezu zioła [majeranek, bazylia, oregano albo zioła prowansalskie] WYKONANIE: mięso tniemy na bardzo wąskie paseczki i smażymy w przyprawach(zawsze mozna wzogacic o swoje ulubione), bułki ścinamy, wybieramy środek i smarujemy pierwszym sosem, następnie do środka wkładamy usmażone mięso przekładane

Kuchnia Beaty
Kalafior faszerowany 227

Witam co powiecie na FASZEROWANY KALAFIOR ZAPIEKANY , trochę mięsa szynki np. albo jeśli ktoś woli filet z kurczaka, kalafior... FASZEROWANY KALAFIOR ZAPIEKANY SKŁADNIKI: kalafior 1/2 kg. szynki wieprzowej lub piersi z kurczaka cebula, sól, pieprz papryka słodka, ostra, wyciśnięty ząbek czosnku, natka pietruszki 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki startego żółtego sera łyżka oregano   WYKONANIE: kalafior włożyć do wrzącej(...)wody, gotować około 10 min. wyjąć do góry nogami wyciąć delikatnie głąb, tak żeby było miejsce na farsz zmielone mięso doprawić, wymieszać z cebulą pokrojoną w kostkę, bułką, czosnkiem i włożyć między różyczki kalafiora przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać 1/3 szkl. wody 2 łyżki masła położyć na wierzch włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika, piec około 30 min. można

Kuchnia Beaty
Krupnik 194

jęczmiennej 1 spora łyżka masła sól i pieprz do smaku , vegeta, 2-3 szczypty roztartego w palcach majeranku opcjonalnie bulion grzybowy( ja dodaję 1/2 kostki na 3l zupy) WYKONANIE: Mięso dokładnie opłukać, zalać wodą, posolić, dodać vegetę i gotować. Warzywa opłukać i obrać.  Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę, seler. Następnie dodać dokładnie wypłukana kaszę

Kuchnia Beaty
Kapuśniak 183

pojedyncze paski. Lepiej wtedy oddają smak no i każdy otrzyma osobna porcję do obgryzienia:) Następnie wrzucamy je do garnka i zalewamy 2 l zimnej wody! (Pamiętajmy: jeśli chcemy, aby mięso oddało smak to wrzucamy je do zimnej wody, jeśli soki mają zostać w środku to do wrzątku). Wodę doprowadzamy do wrzenia i szumujemy. Następnie dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz(...)ziaren pieprzu. Gdy mięso będzie już miękkie dorzucamy pokrojone w kostkę warzywa: marchew, seler, pietruszkę. Gotujemy ok. 10 minut.  Na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę z grzybami, które wcześniej zaparzamy w wodzie. Przesmażamy kilka minut i dodajemy do wywaru. W płynie ląduje również pokrojona w krótsze wstęgi kapusta (jeśli jest intensywna w smaku, można ją przepłukać pod zimną

Kuchnia Beaty
Krem z brokułów 204

grzankami. SKŁADNIKI: 1 duży brokuł  najlepiej bez rdzenia   2 skrzydełka, udko lub inne mięso, może być wieprzowe   4-5 ziemniaków   1 średni seler 1 pietruszka   nać pietruszki  do ozdoby   śmietanka gęsta 18% lub gęsty jogurt naturalny przyprawa warzywna typu vegeta   pieprz i sól   liść laurowy   2-4 ziarenek ziela angielskiego(...)litrach wody.  Dodać drobno pokrojone warzywa, przyprawy  i gotować, aż warzywa zmiękną.  Wyjąć kurczaka i liście laurowe i dokładnie wszystko zmiksować (można miksować z mięsem- kwestia gustu ).  Zupa powinna być gęsta, ale nie aż tak, żeby łyżka stała.  Śmietankę dodawać bezpośrednio do miseczek lub talerzy i ozdabiać natką pietruszki.    Jeśli zamiast śmietany dodacie

Kuchnia Beaty
Krokiety z mięsem. 195

sylwestrowy wieczór super pasują KROKIETY Z MIĘSEM   . Tajemnicą jest dobry farsz i oczywiście odpowiednia panierka. SKŁADNIKI: ciasto na krokiety: 2 szklanki mąki 2 szklanki wody mineralnej 2 jajka szczypta soli 1 łyżka oleju, łyżka masła klarowanego farsz: 500 g łopatki zmielić na grubych oczkach 1 cebula sól, vegeta, pieprz i papryka 100 g śmietany 12-18% 1 jajko dodatkowo(...)jajko bułka tarta oraz rozkruszone płatki kukurydziane olej do smażenia WYKONANIE: wszystkie składniki na ciasto miksuję na gładką masę zmielone mięso smażę ze wszystkimi przyprawami dodaję śmietanę, jajko i  mieszam farsz nakładam na naleśniki, zawijam brzegi i roluję obtaczam w rozkłóconym jajku i panierce (płatki kukurydziane wałkuje, aby drobno rozkruszyć) smażę na oliwie z dodatkiem masła klarowanego

Kuchnia Beaty
Barszcz czerwony zabielany z makaronem lub prażynkami ziemniaczanymi. 207

śmietany 18% 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka octu lub sok z cytryny 4- 5 ząbków czosnku pieprz, sól WYKONANIE: Do wody wkładamy mięso i obrane warzywa, buraczki obieramy i kroimy na plastry, wkładamy do gotującego się wywaru, dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy, kiedy warzywa i mięso będą miękkie hartujemy śmietanę (do śmietany wlewamy

Kuchnia Beaty

Proponowane wyszukiwania