małych) 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki majeranku ewentualnie 2 łyżki mąki pszennej pieprz sól olej do smażenia masło do wysmarowania blaszki bułka tarta do obsypania blaszki Sposób przygotowania Mięso przesmażamy na 2 łyżkach oleju, pod koniec smażenia dodajemy posiekane 2 cebule i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, solimy i pieprzymy. Dużą blaszkę 36x25 smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Obrane(...)osiadła skrobia ziemniaczana, którą dodaję do ziemniaków. Cebulę zcieramy lub bardzo drobno siekamy. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Łączymy wszystkie składniki: ziemniaki, przesmażone mięso, żółtka, posiekaną cebulę, skrobię z ziemniaków, majeranek, pieprz, sól, jeśli masa jest bardzo wodnista, dodajemy 2 łyżki mąki pszennej. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dajemy pianę i delikatnie, ale dokładnie
na moim stole...papryka zielona- 1 sztuka papryka czerwona- 1 sztuka cukier - 2łyżki margaryna- 100 gram( do smażenia) sól, pieprz, papryka słodka, pieprz cayenne- po 2 łyżeczki. przecier pomidorowy- słoiczek Przygotowanie: 1. Mięso pokroić w kostkę, drobno posiekać cebule,czosnek, papryke i pieczarki 2. Rozpuścić margarynę w garnku, dodać pokrojone mięso i dusić około 10 minut, mieszając co jakiś czas 3. Dodać cebule
pichcisztosmakowe wychodzą mi, gdy wydaje mi się, że nie mam pomysłu na potrawę, szczególnie obiadową Tak było z tymi kotletami, kupiłam łopatkę wieprzową i cukinie. Początkowo chciałam cukinie nadziać mięsem mielonym i zapiec, ale odpuściłam sobie to danie. Zrobię je kiedy indziej. Dodałam do mielonego mięsa tartą cukinię i upiekłam w piekarniku kotlety wieprzowe z cukinią, przygotowałam do nich pyszny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzjedzą je nawet Ci, którzy nie lubią szpinaku tak jak to się stało w naszym domu. Ale nie jedliśmy ich tak zupełnie gołych. Zawinęłam w nie ugotowane, wołowe mięso z rosołu z dodatkiem warzyw. Nie tylko wykorzystałam gotowaną wołowinę, która bywa wiórowata, ale zrobiłam pyszny, pożywny obiad i domownicy zjedli go bardzo chętnie. Takie naleśniki możecie nadziać czym tylko chcecie(...)Może to być inne gotowane mięso albo jakieś surowe, przesmażone z warzywami. Farsz może być z samych warzyw albo grzybowo ryżowy jak w krokietach . Mam nadzieję, że zrobicie swoją wersję zielonych naleśników i będą Wam smakowały tak samo jak nam. Ktoś pewnie zaraz powie, że można usmażyć zwykłe, jasne naleśniki, ale czy z takimi kolorowymi danie nie wygląda o niebo
Smaczna Pyzaosuszamy, kroimy w 1 cm plastry. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem i duże płaty kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Każdy kawałek panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Mięso smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Sos: Pora dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Pieczarki również kroimy w plasterki. Warzywa podsmażamy na osobnej patelni. Gdy zmiękną podlewamy bulionem, dodajemy śmietanę(...)przyprawiamy. Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy (ok. 2-3 minut). Podajemy z mięsem
VioletoweKucharzeniesproszkowanego imbiru 2 łyżki miodu 3 ząbki czosnku 1kg skrzydełek kurczaka 1. Skrzydełka myjemy, oczyszczamy z pozostałych piór i kroimy na 3 części. Najmniejszą część (lotki) wyrzucamy. 2. Mięso smażymy na rozgrzanej, suchej patelni do momentu zarumienienia oraz wypłynięcia tłuszczu spod skóry. 3. Pozostałe składniki umieszczamy w garnku, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy podsmażone kawałki kurczaka. Dusimy około(...)minut na średnim ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie odkrywamy i gotujemy około 20 minut, do momentu aż prawie cały sos wyparuje, oblepiając mięso. Mieszamy delikatnie, żeby skrzydełka się nie pokruszyły. Rada: najlepiej smakują podane z ryżem, choć solo także są wyśmienite ;-). A jakie są Wasze ulubione sosy do kurczaka? Czy spotkaliście się już kiedyś
Perfect home lifekapustą jest propozycją na szybkie danie, mało pracochłonne. Składniki 1 średniej wielkości główka białej kapusty 1 cebula 80 g smalcu 1 listek laurowy 1 goździk sól pieprz 500 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego 100 g tłustego boczku w plasterkach 2 łyżki kwaśnej śmietany Przygotowanie Z kapusty usunąłem przywiędłe liście, główkę opłukałem i blanszowałem chwilę we wrzątku. Oddzieliłem z główki(...)przykryciem, aż kapusta zmiękła, od czasu do czasu mieszałem. Wysmarowałem tłuszczem odpowiednio dużą żaroodporną formę i wyłożyłem ją 4 dużymi liśćmi kapusty. Kapustę z patelni starannie wymieszałem z mięsem mielonym, przyprawiłem solą i pieprzem. Masę rozłożyłem na liściach kapusty i nakryłem pozostałymi liśćmi. Na wierzchu zapiekanki ułożyłem plasterki boczku i posmarowałem śmietaną. Formę nakryłem folią aluminiową i wstawiłem do piekarnika
R'n'G Kitchenworki są dość duże najlepiej worki wywinąć na druga stronę,opłukać i tak już pozostawić. Worki pociąć w dość szerokie obrączki (tak na ok. 2 palce).Trzeba pamiętać,że mięso mątwy pod wpływem temperatury skurczy się o połowę.Moje były tak młodziutkie,że worki przecięłam zwyczajnie tylko na pół. Do sosu można wykorzystać worki i macki.Ja jednak macki odłożyłam(...)podgrzewać można 45 sekund do 1 minuty ale trzeba być ostrożnym bo nazbyt długo podgrzewana stanie się gumowa.Najlepiej próbować "na gorąco" by znaleźć ten właściwy moment.Pamiętać trzeba,że mięso głowonogów jest delikatne i kawałki mątwy pozostając w gorącym sosie wciąż będą "dochodzić"Tak samo jest z krewetkami na przykład. Mus z bakłażana natomiast przygotować według greckiego oryginalnego przepisu który
Sztuka gotowania w/g Samiryprzypadła mi do gustu, że zamierzam powtórzyć ją jeszcze w tym tygodniu. :-) Polecam szczególnie wielbicielom gołąbków, którym brak czasu lub ochoty na ich formowanie. Satysfakcja smakowa gwarantowana! 500g mięsa mielonego 1/2 główki kapusty 100g ryżu 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 3 marchewki 2 cebule 4 ziela angielskie 3 liście laurowe 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka oleju(...)litra wody sól, pieprz 1. Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na rozgrzanym oleju (w garnku z nieprzywierającym dnem). Dodajemy mięso mielone, smażymy do zarumienienia. Na koniec dodajemy startą na tarce marchew i posiekaną kapustę. Smażymy jeszcze chwilę. 2. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, ostrą paprykę. Gotujemy około 15 minut, po czym wsypujemy ryż
Szefowa kuchniziemniaków 5 ogórków kiszonych 1 łyżka mąki 1/3 szklanki śmietany do zup 1 liść laurowy 3 ziela angielskie kilka ziaren pieprzu przyprawa uniwersalna typu Vegeta Mięso wkładamy do garnka, zalewamy około 2-2,5 litrami wody, dodajemy łyżkę przyprawy uniwersalnej, ziele angielskie, liść laurowy i ziarenka pieprzu, zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu około 45 minut(...)czasie mieszamy słodką śmietanę z mąką i zagęszczamy zupę. Zagotowujemy i przyprawiamy przyprawą uniwersalną (jeśli zupa jest za mało kwaśna to możemy ją doprawić wodą z kiszonych ogórków). Mięso obieramy od kości, dodajemy do zupy i gotowe
Rozpustne gotowaniejeszcze co najmniej 2 tygodnie (u nas dłużej nie postoi, bo znika). Składniki na bigos z kapusty cukrowej 1 główka białej kapusty 4 cebule 0,8-0,9 kg mięsa wieprzowego (łopatka, gulaszowe) 0,25 kg kiełbasy 1 słoik o pojemności 0,3 litra swojskiego przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych bez skóry 0,5 litra rosołu (może być(...)Kapustę myjemy, dzielimy na cztery części, a następnie szatkujemy. W sporym garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy na gorący tłuszcz. Mięso kroimy w kawałki około 3-4 cm i dodajemy do zrumienionej cebulki, posypujemy odrobiną soli i pieprzu, podsmażamy na złoto. Gdy mięsko już nabierze odpowiedniego koloru wlewamy rosół, wrzucamy liście laurowe, ziarenka pieprzu
Rozpustne gotowanietwardo 1 mała cebula 1 pierś z kurczaka 2 łyżeczki przyprawy gyros 1 łyżka majonezu 6 łyżek jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól olej do smażenia Mięso kroimy w sporą kostkę, posypujemy przyprawą do gyrosa i odstawiamy na godzinę do lodówki. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie około 6 minut (bez przykrycia), studzimy. Zamarynowane mięso wyjmujemy z lodówki
Rozpustne gotowaniefasoli i kapusty. Chętnie ją przygotowuję, bo to jeden ze smaków dzieciństwa. Polecam! Składniki na barszcz czerwony z warzywami 1 porcja rosołowa, żeberka, skrzydło indycze lub inna kość lub mięso na zupę 4 buraczki czerwone ugotowane ze skórką 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler (lub pół dużego selera) 4 ziemniaki 1 listek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego(...)ziarenkach przyprawa do zup 1 łyżka mąki 0,5 szklanki śmietanki 18% do zup 1 łyżka octu 2 łyżki posiekanego koperku sól Do garnka wkładamy umyte mięso, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, dolewamy około 1 litra wody i gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut. Po tym czasie dokładamy do wywaru obrane i pokrojone
Rozpustne gotowaniePodany ze świeżym chlebkiem, który można maczać w powstałym sosiku... mmmm... pycha!!! Polecam! Składniki na bigos z papryką 1 główka białej kapusty 4 cebule 0,8-0,9 kg mięsa wieprzowego (łopatka, gulaszowe) 1 słoik o pojemności 0,3 litra swojskiego przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych bez skóry 2 papryki (ja użyłam czerwonej i zielonej) 0,5 litra rosołu(...)Kapustę myjemy, dzielimy na cztery części, a następnie szatkujemy. W sporym garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy na gorący tłuszcz. Mięso kroimy w kawałki około 3-4 cm i dodajemy do zrumienionej cebulki, posypujemy odrobiną soli i pieprzu, podsmażamy na złoto. Gdy mięsko już nabierze odpowiedniego koloru wlewamy rosół, wrzucamy liście laurowe, ziarenka pieprzu
Rozpustne gotowaniesurówka z młodej kapusty , kapuśniaki, bigosik, a teraz przyszła pora na gołąbki. Polecam, bo są pyszne! Składniki na gołąbki z młodej kapusty 1-2 główki młodej kapusty 1 kg mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wieprzowej, którą samodzielnie zmieliłam) 1,5 szklanki nieugotowanego ryżu 2-3 ząbki czosnku sól pieprz 0,5 l rosołu (może być z kostki(...)minut. Przestudzoną kapustę dzielimy na osobne liście, odcinając z każdego zgrubienia (tzw. nerw) u nasady. Całe, duże liście odkładamy, natomiast tymi uszkodzonymi wykładamy naczynie żaroodporne. Mięso przekładamy do sporej miski, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, ryż, doprawiamy solą i pieprzem. W każdy liść wkładamy porcję farszu i zwijamy (w podobny sposób jak krokiety), układamy ściśle obok siebie
Rozpustne gotowanie