papryki 2 opakowania sera mozzarella 2 łyżki śmietany 18% 4 łyżki oliwy do smażenia przyprawy sól, pieprz, oregano, papryka ostra w płatkach, bazylia, oregano " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Mięso kroimy w kostę, przyprawiamy solą i pieprzem odstawiamy na minimum 0,5 godziny. Paprykę oraz cebulę kroimy w kostkę, smażymy na oliwie do miękkości, dodajemy pomidorki pelati i dusimy około(...)minut. Następnie dodajemy zahartowaną śmietanę i przyprawiamy solą, pieprzem ziołami i ostrą papryką. Mięso smażymy oddzielnie na oliwie i dodajemy do sosu. Na połowie tortilli rozsmarowujemy sos, posypujemy serem mozzarella, składamy i grillujemy po 5 minut z każdej strony function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp
CoolinarniePLpomidorowy bez chemii, naturalny -2 łyzki włoszczyzny suszonej SYS -golonka z indyka Przygotuj wywar- zalej wodą golonkę z indyka, wsyp suszoną włoszczyznę, posól. Kiedy wywar bęzie gotowy, usuń mięso i obierz je. Wsyp zawartość opakowania – kaszę jęczmienną z soczewicą i postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ugotowanej kaszy wlej sok pomidorowy. Powstanie gęsta zupa, pyszna, pożywna i aromatyczna(...)Dołóż kawałki mięsa, posyp zielona natką pietruszki. Smacznego ! Polecam Dania Babci Zosi- to moc posiłku bez wysiłku
Z Kuchni Do KuchniDzisiaj użyłam wieprzowiny, czerwonej soczewicy i warzyw: marchewki, ziemniaków i papryki. Polecam, jeśli dysponujecie wolnowarem. Kociołek z soczewicą Drukuj przepis Składniki 0,7kg łopatki wieprzowej mąka pszenna (do oprószenia mięsa) przyprawa do grilla sól pieprz czerwona soczewica kilka ziemniaków kilka marchewek pietruszka czerwona papryka por 3 listki laurowe ziele angielskie woda listonic_name = "Kociołek z soczewicą (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme(...)addToShoppingList1"; listonic_content = "0,7kg łopatki wieprzowej mąka pszenna (do oprószenia mięsa) przyprawa do grilla sól pieprz czerwona soczewica kilka ziemniaków kilka marchewek pietruszka czerwona papryka por 3 listki laurowe ziele angielskie woda " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Łopatkę pokroić na kawałki jak na gulasz. Przyprawić solą, pieprzem i oprószyć mąką. Podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni. Jak będzie już lekko
CoolinarniePLresztek kurczaka w sosie pomarańczowym :) Jeśli nie macie pod ręką gotowego kurczaka możecie przygotować go według własnych upodobań, ale tą wersję bardzo polecam, ze względu na bogaty smak. Upieczone mięso dobrze przechowuje się w lodówce i daje duże możliwości wykorzystania w różnych posiłkach w ciągu tygodnia. Wystarczy upiec je raz i cieszyć się smakiem przez wiele dni :) Przepis nie jest(...)uwiecznić :) Składnik : kurczak w sosie pomarańczowym lub inny przygotowany według upodobań garść miksu sałat oliwa z oliwek oregano pół kulki mozzarelli 4 pomidorki koktajlowe Sałatę umieścić w misce. Mięso pokroić na kawałki, położyć na sałacie. Wkroić pomidorki, polać oliwą i doprawić oregano. Można podawać ze świeżym pieczywem pełnoziarnistym. Smacznego
Chocolate Muffin BlogPstrąg jest idealną rybą do grillowania. Wiele osób boi się grillować ryby bo ich mięso jest delikatne i nie chcą oni oglądać kiedy ładny kawałek ryby rozpada się na ruszcie. Ale tak naprawdę grillując pstrąga musimy pamiętać o dwóch rzeczach. Po pierwsze musimy upewnić się, że powierzchnia grillowania jest czysta. Jeśli nie należy ją oczyścić i przed rozgrzaniem naoliwić(...)wino oraz pieprz i doprowadzić do wrzenia. Gotować aż alkohol wyparuje. Pstrągi umieścić na rozgrzanym ruszcie grilla. Nacierać w trakcie grillowania przygotowaną mieszanką z winem. Pstrąg jest gotowy gdy mięso ładnie da się dzielić na płatki i ma jednolity kolor. Grillowane pstrągi w stylu włoskim Te pełne smaku i aromatu grillowane pstrągi nadziewane są oliwkami i szalotką. Składniki: 4 pstrągi
naRuszciejaką będą małże gotowane w białym winie. Te cudowne mięczaki można podawać również w formie dania głównego np. z makaronem lub też ostatnio modne jest łączenie je z mięsem wieprzowym. Często zdarza się ze małże nie przypadają wielu osobom do gustu ze względu na konsystencję czy na charakterystyczny smak. Jednak powinniśmy być otwarci na nowe doznania smakowe gdyż małże(...)się otworzą (ok 5 minut). W międzyczasie możemy przemieszać je ruszając patelnią, gdyż te które są bliżej dna szybciej się otworzą. Gdy będziemy gotowali je dłużej to mięso stanie się twarde i wysuszone dlatego czas jest tutaj naprawdę ważny. Po tym czasie przekładamy małże na talerz, a te które się nie otworzyły również należy wyrzucić. Następnie lekko skrapiamy
Wspólne smakiszklanka zimnej przegotowanej wody około 10 m naturalny ch cienkich kiszek wieprzowych 2 łyżki soli 1 łyżka pieprzu 20 g majeranku główka polskiego czosnku ( około 10 ząbków) Wykonanie : Mięso umyć, pokroić na niewielkie kawałki i przekręcić przez maszynkę o małych oczkach.Przełożyć do dużego naczynia. Dodać przyprawy, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz wodę.Bardzo dokładnie wymieszać...około 10 minut.Przykry(...)ostawić w chłodne miejsce ( u mnie balkon) na 48 h. Po upłynięciu 24 h ponownie wymieszać.Żeby sprawdzić czy mięso jest odpowiednio przyprawione biorę niewielką jego ilość ( porcja na jeden kotlet mielony) formuję i podsmażam, wtedy mogę ostatecznie zdecydować czy ma ono odpowiedni smak.Ne pozostaje nic innego jak napełnić kiszki.W tym celu należy do maszynki dokręcić końcówkę masarską na którą
Gosia gotujelubczyk sól i pieprz do smaku 1 suszony prawdziwek Lane kluski: 200 g mąki wrocławskiej 2 żółtka woda mineralna ( tyle ile przyjmie mąka, u mnie 1 szklanka ) Przygotowanie: Mięso wołowe i udka umyć, zalać 2 litrami zimnej wody i zagotować pod przykryciem, na wolnym ogniu. Zdjąć łyżką szumowiny, dorzucić obrane warzywa korzeniowe, liść kapusty, czosnek, osmaloną(...)ziele angielskie. Dorzucić suszonego prawdziwka,doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 2 godziny...rosół ma tylko pyrkać.W międzyczasie przygotować z w/w składników kluski lane. Wybrać mięso i warzywa na talerz, a rosół przecedzić przez sito i ponownie wlać do garnka. Malutkim strumieniem wlewać kluski lane, delikatnie przemieszać i gotować aż wypłyną na powierzchnię. Podawać z pokrojoną
Gosia gotujeszumowiny. Dodajemy obrane marchewki, selera, pietruszkę, podpieczoną na palniku cebulę, liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, 2 ząbki czosnku, łyżeczkę soli. Gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa około 2,5 godziny. Po tym czasie galaretę zdjąć z gazu wyjąć golonkę i warzywa, wywar przecedzić przez sito. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i roztarty w dłoniach majeranek. spróbować(...)ewentualnie jeszcze doprawić solą i zmielonym pieprzem. Gdy mięso ostygło rozdrobnić je dłońmi i umieścić w małych miseczkach, do których wcześniej należy włożyyć po listku pietruszki, plasterku jajka i kilku plasterkach marchewki. Zalać wywarem ( nie wykorzystałam całego ) w którym uprzednio należy rozpuścić żelatynę. Pozostawić w lodówce na 24 godziny. Następnego dnia przed podaniem na talerz wyłożyłam marynowane pieczarki
Gosia gotujesalsy : 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego sól i pieprz do smaku 1 ząbek wyciśniętego przez praskę czosnku szczypta cukru kilka płatków chili : Sposób przygotowania : Mięso umyć, osuszyć, natrzeć musztardą. Na patelni rozgrzać masło ze smalcem i ułożyć na tym wołowinę. Obsmażyć dokładnie ze wszystkich stron aby zamknęły się pory w mięsie. Patelnię wstawić do piekarnika, ( jeśli(...)elementy przełożyć do naczynia żaroodpornego), dodać rozmaryn i dwie łyżki wody. Przykryć folią lub papierem do pieczenia, piec w piekarniku nastawionym na 160 stopni przez 70 minut. Wyjąć mięso z piekarnika, posolić i dać mu chwilę odpocząć. Pokroić w możliwie cienkie plasterki. Warzywa pokroić w średniej wielkości kawałki. W słoiczku połączyć wszystkie składniki na sos i polać
Gosia gotujecebule 1 łyżka smalcu 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka majeranku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku kilka gałązek szczypiorku Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie. Mięso umyć pokroić w kostkę, rozgrzać patelnię dodać smalec, mięso i przyprawy, podlać 1/2 szklanki wody i dusić do miękkości około 30-35 minut. Na pięć minut przed końcem duszenia dodać
Gosia gotujepieprz do smaku olej kujawski do smażenia mąka do panierowania Sposób przygotowania: Karczek umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić mięso. Obsmażyć na rumiano. W miedzyczasie w garnku zagotować 1 l wody z dodatkiem liści, ziela, płatków chili i pokrojonej w piórka cebuli. Dorzucić podsmażone mięso. Doprawić solą i pieprzem. Gotować
Gosia gotujePlacki po węgiersku, to jedno z moich ulubionych dań i choć jest trochę pracochłonne, smak potrawy wynagradza wszystko. Sos można dowolnie modyfilować dodając np. pieczarki, paprykę czy cukinię.Wybór mięsa również jest dowolny, choć w oryginalnych przepisach, placki podaje się z gulaszem wołowym i ja taki dzisiaj właśnie polecam. Składniki na gulasz: 600 g wołowiny pieczeniowej 2 łyżki mąki(...)mocno obsmażyć na rozgrzanym oleju. W rondlu zagotować wodę, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, ziele angielskie listki laurowe i paprykę w proszku, do gotujacej się wody wrzucić podsmażone mięso. Dusić na małym ogniu około 1 godzinę. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę i drobniutko pokrojone chili. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i dusić jeszcze 30 minut
Gosia gotujesól, pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia kotletów olej kujawski do smażenia 1 cebula do pokrojenia na patelnię 1 łyżka masła kilka gałązek świezego tymianku Sposób przygotowania: Mięso kupiłam w całości ( u mnie w domu nie uzywamy gotowego mielonego), umyłam, pokroiłam w dużą kostkę i przepuściłam przez maszynkę razem z namoczoną i wyciśniętą bułką. Do tak przygotowanego mięsa wbiłam
Gosia gotujezjedzeniu ich uprzednio w formie tradycyjnej. Polecam w szczególności osobom lubiącym potrawy zapiekane, choć myślę, że posmakuje ono większosci osób, które tak ja lubią placki, no i oczywiście jedzą mięso, bo to nie jest potrawa wegetariańska,.. polecam. Składniki: 8 średnich placków ziemniaczanych 500 g łopatki wieprzowej 2 średnie cebule 250 g kwaśnej śmietany 150 g żółtego ostrego sera 1 łyżka(...)smalcu sól, pieprz i czerwona wędzona papryka do smaku Sposób przygotowania: W dużej patelni rozgrzać smalec, wrzucić pokrojone w kostkę mięso i cebulę. Doprawić solą, pieprzem i papryką i dusić pod przykryciem prawie do miękkości...około 35-40 minut. Po tym czasie wrzucić na patelnię pokrojone w paski placki, wlać śmietanę i posypać wszystko startym żółtym serem. Wstawić
Gosia gotuje