Bigos najlepszy 318kiszonej 4 duże cebule 3 łyżki mąki pszennej przyprawa w płynie Magi sól Kapustę odcisnąć, pociąć na krótko, zalać zimną wodą, a następnie przecedzić. Ponownie zalać wodą, ugotować. Odcedzić. Mięso i kiełbasę pokroić w kostkę. Do dużego rondla wrzucić smalec i wołowinę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Co jakiś czas podlewać małą ilością wody. Po upływie(...)godziny wrzucić do rondla mięso wieprzowe i nadal dusić ok. 30 minut. Wrzucić kiełbasę, cebulę pokrojoną w kostkę i przyprawy. Dusić jeszcze około godziny. Często mieszać, w razie potrzeby podlewać wodą. Wlać około 1/2 litra wody, doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Mąkę rozprowadzić w szklance zimnej wody, zagęścić sos. Doprawić do smaku. Sos ma być
Praktyczna pl
POLĘDWICZKI W SOSIE MIODOWO-MUSZTARDOWYM Z KASZĄ PĘCZAK 313sól , pieprz – do smaku * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Polędwiczkę oczyszczamy, doprawiamy solą i pieprzem, kroimy w plastry. Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, przesmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy mięso – przesmażamy z każdej strony, a następnie podlewamy bulionem. Dusimy na wolnym ogniu, a następnie dodajemy skórkę cytrynową, pokrojone suszone pomidory oraz podprażone na osobnej patelni i posiekane orzechy
Ostra na Słodko
Gołąbki w innej odsłonie 174Koniecznie sprawdź jak smakują z dodatkiem kaszy pęczak - mała zmiana, a smak zupełnie inny. Gołąbki bez zawijania z pęczakiem SKŁADNIKI: 600 g kapusty białej (w główce) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 100 g ryżu 50 g kaszy pęczak 2 jajka sól do smaku pieprz do smaku sos sojowy 2 łyżeczki kasza manna - opcjonalnie by uzyskać odpowiednią mąka pszenne(...)dużego garnka bądź miski i solimy, odstawiamy na około 15-20 minut. W tym czasie ryż i kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, kiedy przestygnie dodajemy do kapusty, dodajemy mięso mielone oraz jajka i przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy po czym dodajemy mannę aby uzyskać odpowiednią konsystencję, farsz nie powinien być zbyt luźny, powinien ładnie formować się w klopsy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Drożdżowe babeczki z farszem pieczarkowym 223żółtko 60 ml oleju rzepakowego do ciasta +2 łyżki oleju rzepakowego do farszu 15 g drożdży świeżych 70 ml mleka 1/2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki soli 250 g mięsa mielonego z łopatki 3 małe suszone ostre papryczki 1 płaska łyżeczka płatków chili (opcjonalnie) 1 cebula 2 ząbki czosnku 250 g małych pieczarek 2 łyżki pasty paprykowej lub keczupu(...)papryczki i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, oraz czosnek. Ja usuwam większość pestek z papryczek żeby nie były za ostre. Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki. Na patelnię dodajemy mięso mielone i rozdrabniamy widelcem. Po podsmażeniu dodajemy pieczarki, całość podsmażamy, aż odparuje woda z pieczarek. Pod koniec smażenia (ok 15 minut) dodajemy połowę serka topionego i mieszamy aż się roztopi
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kociołek meksykański dla biesiadników 212liść laurowy 2 szt ziele angielskie 5 ziarenek PRZYGOTOWANIE: Na początku przygotowujemy wszystkie składniki - cebulę, pieczarki obieramy, papryki oczyszczamy. Cebulę i pieczarki kroimy w plastry, paprykę w paseczki. Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy oliwę, wrzucamy cebulę i szklimy ją, następnie dodajemy przesmażone na patelni bez tłuszczu mięso, dodajemy liść laurowy ziele angielskie, jarzynkę oraz przyprawę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Świąteczny bigos z suszonymi śliwkami 213Kapustę kiszoną przepłukujemy, kroimy dość drobno, wkładamy do dużego garnka zalewamy wodą do wysokości kapusty, dodajemy vegety, ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy koło 20 minut. Następnie dodajemy mięso oraz golonko, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 2-3 godziny mieszając od czasu do czasu. Bigos wyłączamy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie ponownie podłączamy grzanie i gotujemy(...)przez następną około godzinę, aż mięso będzie się rozpadać. Dodajemy suszone grzyby, śliwki i pokrojoną kiełbasę, dokładnie mieszamy - doprawiamy pieprzem oraz magii i ewentualnie solą. Gotujemy około godziny i wyłączamy - kiedy bigos ostygnie ponownie podłączamy grzanie i zagotujemy. Na koniec doprawiamy odrobiną przecieru. Mieszamy i ostatni raz doprawiamy do smaku. Bigos im częściej podgrzewany tym smaczniejszy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Fasolka po bretońsku na żeberkach 223wody, wkładamy umyte wędzone żeberka, solimy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie . Gotujemy przez około 60 minut, żeberka powinny być całkowicie rozgotowane. Wyciągamy ugotowane żeberka, obieramy je z mięsa. Kiełbasę podwawelską kroimy w kosteczkę. Do gotującej fasoli dodajemy kiełbasę i obrane mięso - gotujemy przez 20 minut. Na koniec dodając koncentrat i zioła - doprawiamy solą i pieprzem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Miksowana zupa buraczkowa z groszkiem ptysiowym 219groszek ptysiowy natka pietruszki do podania ugotowane udko z kurczaka PRZYGOTOWANIE: Warzywa obieramy i myjemy, kroimy w paski bądź w kostkę. Udko z kurczaka obieramy z mięsa i kroimy. Do gotującego bulionu dodajemy mięso i warzywa - zagotowujemy. Następnie dodajemy tarte buraki razem z sokiem oraz sok wyciśnięty z cytryny. Całość gotujemy około
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Filet z kurczaka z botwinie gotowany na parze 227kurczaka i to w wersji fit. Właściwie to przepis wymaga użycia tylko dwóch składników głównych i podstawowych przypraw czyli soli i pieprzu. Tu jednak możemy urozmaicić danie oprószając mięso dodatkowo ulubionymi przyprawami. Prosto, szybko i smacznie czyli tak jak lubimy najbardziej. Filet z kurczaka z botwinie gotowany na parze SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka 8-10 liści botwiny sól, pieprz(...)PRZYGOTOWANIE: Liście botwiny myjemy osuszamy i układamy na foli spożywczej. Filet z kurczaka oprószamy solą i pieprzem i układamy na liściach. Następnie z pomocą folii zwijamy całość w roladkę. Mięso ma być owinięte liśćmi. Związujemy boki folii i wkładamy takie zawiniątka do garnka do gotowania na parze. Parujemy ok 20 minut. Odwijamy z folii i kroimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Krupnik z młodymi warzywami i kaszą pęczak 238karczku 2-3 ziemniaki 1 pietruszka 2 marchewki koperek pietruszka sól, pieprz 5 łyżek kaszy pęczak 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego PRZYGOTOWANIE: Do garnka wkładamy mięso, zalewamy wodą i zagotowujemy, ściągamy szumowinę, dodajemy łyżeczkę soli, ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy około 35 minut. W tym czasie obieramy warzywa lub je myjemy, kroimy(...)kosteczkę. Koperek i pietruszkę siekamy drobno. Z gotującego wywaru wyciągamy mięso, wrzucamy warzywa i gotujemy 5 minut, po czym dodajemy kaszę i gotujemy około 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Placki ziemniaczane z gulaszem drobiowo cukiniowym 286dwóch stron. Gulasz drobiowy z cukinią SKŁADNIKI: 300 g piersi z kurczaka 1 mała cukinia 1 cebula biała 1 łyżka koncentratu 2 łyżki oleju sól pieprz szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy, kroimy w kostkę. Cebule obieramy kroimy w kostkę. Cukinie myjemy i kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, szklimy ją. dodajemy mięso, całość podsmażamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gołąbki bez zwijania w sosie pomidorowym 306Gołąbki bez zwijania w sosie pomidorowym Składniki - gołąbki: 50 dkg mięsa mielonego 30 dkg kapusty ( najlepiej włoskiej ) 15 dkg ryżu 2 ząbki czosnku ( czosnek drobno siekamy ) sól,pieprz,majeranek natka pietruszki bułka tarta (do panierowania ) olej ( do smażenia ) Składniki - sos : 3 łyżki koncentratu pomidorowego 400 ml wody 1 1/2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru sól(...)pieprz Sposób wykonania : Kapustę drobno szatkujemy,gotujemy 10 minut i studzimy. Ryż gotujemy z wodą do miękkości i też studzimy. Do miski wsypujemy mielone mięso i dodajemy przestudzoną kapustę, ryż i oczywiście wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę i formujemy gołąbki. ( 1 szt. waży około 15 dkg,wyjdzie nam 9-10 szt.) Panierujemy w bułce tartej, nie za dużo
Przepisy i porady kulinarne
Gołąbki z włoskiej kapusty. 216Gołąbki z włoskiej kapusty. Składniki : 1 duża włoska kapusta 1 kg ryżu 2,5 l wody 0,5 kg mięsa mielonego 0,5 kg kiełbasy 1 duża cebula majeranek pieprz czarny (mielony) sól 1/2 szklanki oleju Sposób przygotowania : Kapustę włoską parzymy około 10 minut w gotującej wodzie,najlepiej pojedyńcze liście wtedy szybko nam zmiękną. Do garnka wlewamy wodę i gotujemy(...)ryż aż będzie miękki. Mięso mielone smażymy na patelni z dodatkiem połowy naszego oleju. Następnie wsypujemy je do ugotowanego wcześniej ryżu. Kiełbasę kroimy na desce w drobną kostkę i smażymy resztą naszego oleju na patelni. Gdy już nam się zarumieni także wsypujemy do ryżu. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor,dodajemy do ryżu,solimy i dodajemy przyprawy
Przepisy i porady kulinarne
Klopsiki z kurkami. 201około 40 minut 1 słoik kurek ( 220 ml ) 0,5 kg pieczarek 0,5 kg mieszanego mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz 4 łyżki oleju 400 ml bulionu warzywnego 20 dkg śmietany kremówki 2 łyżki białej zasmażki błyskawicznej 4 łyżki oleju sojowego 3 gałązki kopru kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania : Bułkę namoczyć w zimnej wodzie.Cebulę drobno posiekać(...)Ogórek umyć,przekroić wzdłuż na połowę,a następnie pokroić na kawałki ( nie obieramy ze skórki ). Kurki osączyć,pieczarki pokroić na połówki. Mięso mielone zagnieść z odciśniętą bułką,posiekaną cebulą i jajkiem,doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy mięsnej uformować nie duże klopsiki,usmażyć je na teflonowej patelni na 4 łyżkach oleju ( około 7 minut ). Zdjąć z patelni
Przepisy i porady kulinarne
Gołąbki z ananasami. 192Czas przygotowania : 30 dkg mięsa mielonego(...)Liście obgotować 2 minuty w osolonej wodzie,wyjąć i na krótko zanurzyć w zimnej wodzie. Rozłożyć na czystej ściereczce, osączyć. Cebulę drobno pokroić,czosnek przecisnąć przez praskę. Zagnieść z mięsem,jajkiem i tartą bułką,doprawić do smaku solą,pieprzem i chińską przyprawą. Składać po 2 liście kapusty tak,aby trochę zachodziły na siebie. Na liściach układać porcję masy mięsnej,ściśle
Przepisy i porady kulinarne