dwóch stron. Gulasz drobiowy z cukinią SKŁADNIKI: 300 g piersi z kurczaka 1 mała cukinia 1 cebula biała 1 łyżka koncentratu 2 łyżki oleju sól pieprz szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy, kroimy w kostkę. Cebule obieramy kroimy w kostkę. Cukinie myjemy i kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, szklimy ją. dodajemy mięso, całość podsmażamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiGołąbki bez zwijania w sosie pomidorowym Składniki - gołąbki: 50 dkg mięsa mielonego 30 dkg kapusty ( najlepiej włoskiej ) 15 dkg ryżu 2 ząbki czosnku ( czosnek drobno siekamy ) sól,pieprz,majeranek natka pietruszki bułka tarta (do panierowania ) olej ( do smażenia ) Składniki - sos : 3 łyżki koncentratu pomidorowego 400 ml wody 1 1/2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru sól(...)pieprz Sposób wykonania : Kapustę drobno szatkujemy,gotujemy 10 minut i studzimy. Ryż gotujemy z wodą do miękkości i też studzimy. Do miski wsypujemy mielone mięso i dodajemy przestudzoną kapustę, ryż i oczywiście wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę i formujemy gołąbki. ( 1 szt. waży około 15 dkg,wyjdzie nam 9-10 szt.) Panierujemy w bułce tartej, nie za dużo
Przepisy i porady kulinarneGołąbki z włoskiej kapusty. Składniki : 1 duża włoska kapusta 1 kg ryżu 2,5 l wody 0,5 kg mięsa mielonego 0,5 kg kiełbasy 1 duża cebula majeranek pieprz czarny (mielony) sól 1/2 szklanki oleju Sposób przygotowania : Kapustę włoską parzymy około 10 minut w gotującej wodzie,najlepiej pojedyńcze liście wtedy szybko nam zmiękną. Do garnka wlewamy wodę i gotujemy(...)ryż aż będzie miękki. Mięso mielone smażymy na patelni z dodatkiem połowy naszego oleju. Następnie wsypujemy je do ugotowanego wcześniej ryżu. Kiełbasę kroimy na desce w drobną kostkę i smażymy resztą naszego oleju na patelni. Gdy już nam się zarumieni także wsypujemy do ryżu. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor,dodajemy do ryżu,solimy i dodajemy przyprawy
Przepisy i porady kulinarneokoło 40 minut 1 słoik kurek ( 220 ml ) 0,5 kg pieczarek 0,5 kg mieszanego mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz 4 łyżki oleju 400 ml bulionu warzywnego 20 dkg śmietany kremówki 2 łyżki białej zasmażki błyskawicznej 4 łyżki oleju sojowego 3 gałązki kopru kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania : Bułkę namoczyć w zimnej wodzie.Cebulę drobno posiekać(...)Ogórek umyć,przekroić wzdłuż na połowę,a następnie pokroić na kawałki ( nie obieramy ze skórki ). Kurki osączyć,pieczarki pokroić na połówki. Mięso mielone zagnieść z odciśniętą bułką,posiekaną cebulą i jajkiem,doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy mięsnej uformować nie duże klopsiki,usmażyć je na teflonowej patelni na 4 łyżkach oleju ( około 7 minut ). Zdjąć z patelni
Przepisy i porady kulinarneCzas przygotowania : 30 dkg mięsa mielonego(...)Liście obgotować 2 minuty w osolonej wodzie,wyjąć i na krótko zanurzyć w zimnej wodzie. Rozłożyć na czystej ściereczce, osączyć. Cebulę drobno pokroić,czosnek przecisnąć przez praskę. Zagnieść z mięsem,jajkiem i tartą bułką,doprawić do smaku solą,pieprzem i chińską przyprawą. Składać po 2 liście kapusty tak,aby trochę zachodziły na siebie. Na liściach układać porcję masy mięsnej,ściśle
Przepisy i porady kulinarneBób to najstarsza znana nam roślina strączkowa ! Jej pełnowartościowe białko z powodzeniem może zastąpić mięso w diecie wegetarian. Młody bób po ugotowaniu najlepiej jeść z łupinami, ponieważ zawierają one substancje, które ułatwiają trawienie. Warzywo to pomaga utrzymać prawidłowe pH organizmu człowieka. Ma właściwości zasadotwórcze, w przeciwieństwie do większości pokarmów pochodzenia zwierzęcego np. mięsa,jaj,mleka, oraz zbóż, które zakwaszają
Przepisy i porady kulinarneKrzysztof Jaracz Składniki : Mięso : 1 kg schabu bez kości Zalewa : 3 jajka 2 płaskie łyżki majeranku odrobina mielonego jałowca 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4-5 ząbków czosnku ( przecisnąć przez praskę ) 3 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy 8-10 łyżek oleju sól Surówka : 80 dkg kiszonej kapusty 1 średnie jabłko 2 łyżki oleju 2-3 łyżki cukru Przygotuj również : tłuszcz(...)smażenia Sposób wykonania : Schab poporcjuj w plastry, rozbij lekko tłuczkiem. Składniki na zalewę wymieszaj, zmiksuj dokładnie w misce lub rondlu. Włóż do niej rozbite plastry mięsa, przykryj pokrywką. Pozostaw na 3-4 dni w lodówce (4-6 C ), aby kotlety nasiąkły zalewą. Każdy dzień trzeba kotlety zamieszać, obrócić w zalewie. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż kotlety z obu stron
Przepisy i porady kulinarnepiekły te słodkości w ogromnych ilościach, a i tak znikały w ekspresowym tempie. Ciasteczka są bardzo łatwe w przygotowaniu i jedynym wymogiem, aby je zrobić, jest posiadanie maszynki do mięsa z nakładką do formowania ciasteczek lub specjalnej maszynki do ciastek. Z poniższego przepisu przygotowałam około 160 sztuk. Ciasteczka z maszynki Składniki: 500g mąki pszennej 125g masła 125g smalcu 100g cukru(...)gładkie i elastyczne - ciasto zafoliować i schłodzić przez około 1 godzinę w lodówce lub zamrażarce - blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nastawić na 180-190 stopni - przygotować maszynkę do mięsa, montując specjalną nakładkę do robienia ciastek - ciasto podzielić na mniejsze kawałki - robiąc ciasteczka z jednego kawałka, resztę nadal chłodzić w lodówce lub zamrażarce - z ciasta odrywać lub odcinać nieduże kawałki
Smakołyki Bereniki