Pyszna sałatka ze szparagami, do tego wędzony łosoś, pomidorki koktajlowe i pesto z rukoli z dodatkiem kolendry. Zapomniałam o makaronie :-). Naprawdę smakowała super, polecam jak tylko lubicie szparagi :-). Miłego dnia i weekendu :-) Składniki: 1 pęczek szparagów 1 opakowanie łososia wędzonego kilka pomidorków koktajlowych 250 g makaronu u mnie kokardki Pesto: 1/2 opakowania rukoli garść świeżej kolendry orzeszki ziemne oliwa
kruche babeczkiimprezę. Użyłam ryżu basmati bo bardzo lubię jego smak i strukturę ale można użyć innych gatunków. Wyszła bardzo dobra, lekko chrupiąca, lekko słodka, lekko kwaśna i sycąca sałatka. Składniki: jedna szklanka ryży basmati 1 puszka kukurydzy ok 300 gram wędzonej lub gotowanej piersi z indyka - ja kupiłam dwa grube plastry piersi wędzonej 2 duże ogórki konserwowe sól, pieprz
Ze smakiem bez glutenuDługo nie mogłam spotkać w sklepie makaronu w kształcie ryżu a kiedy w końcu się udało - wzięłam się za tę sałatkę:). Łatwa, pyszna i bardzo popularna - tyle mogę o niej napisać. Polecam! 250g makaronu orzo w kształcie ryżu 200 g dobrej jakości szynki 3 ogórki gruntowe 1 puszka kukurydzy 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz
Szefowa kuchniczosnkiem. Część octu zastąpiłam octem balsamicznym, dzięki czemu moje jaja mają fajny beżowy kolorek - wyglądają, jakby nie były obrane ze skorupek. Takie jaja świetnie smakują z różnymi sosami, w sałatkach, na kanapkach, a nawet w towarzystwie mięs z grilla. składniki: 10 jaj 1 cebula 10 ząbków czosnku zalewa: 1 szkl wody 1/2 szkl octu 1/2 szkl octu balsamicznego 1 łyżeczka
6nieboDobra sałatka to świetna przekąska w ciągu dnia, a także świetny pomysł na imprezowy stół. Wzbogacając ulubione warzywa o kawałek jakiegoś mięska, poczynimy ją bardziej syta i dzięki temu może byc też samodzielnym daniem. Polecam te brokułową! Zapraszam Składniki: 30 dag piersi z kurczaka 1 brokuł 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebulka dymka plus szczypiorek kilka gałązek natki
Z Majeczką w kuchnisera gorgonzola garść orzechów włoskich pęczek natki pietruszki 2 łyżki majonezu Sposób wykonania: Buraki kroimy w drobną kostkę. Łączymy je z odsączonym selerem, serem, poszatkowaną natką pietruszki i majonezem. Sałatkę przed podaniem posypujemy rozdrobnionymi orzechami
Qchnia po prostudosypujemy do miseczki. W o d dzielnej miseczce wlewamy sok z limonki i 2-3 łyżki oleju wiejskiego z zalewy śle dziowej. Mieszamy z pieprzem i solą i polewamy sałatkę. Smacznego
ChilliJemytrochę innym wydaniu? Musisz wypróbować ten przepis! Schab z winem, śmietaną, rozmarynem i szałwią jest przepyszny! Możesz go podać z kaszą lub ulubioną surówką. U mnie dziś w towarzystwie sałatki z buraka, czarnej komosy ryżowej, gruszki i szpinaku. Składniki: 4 plastry schabu bez kości 1/2 szklanki białego wina 200 g śmietany kremówki 2 łyżki masła + 1 łyżka oliwy z oliwek
Moja pasja smakuDzisiaj polecam sałatkę na cykorii. Listki tego warzywa wprost są stworzone, by je chrupać. Zatem przygotujemy następujące składniki: Czytaj więcej
Tylko pyszniejakoś czuje się lekko. Chce się żyć! No to dziś szybkie danie doskonale wpisujące się w nasz nastrój. Można zjeść z ziemniakami, chlebem, kaszą, kluskami albo bez niczego. Pyszna sałatka sama się obroni. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieSałatka z sałaty lodowej należy do bardzo smacznych, a zarazem super łatwych. Przepis dostałam od Ewy, która jest fanką zdrowego odżywiania. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieSałatka z gruszką i serem pleśniowym Składniki: mix sałat 1,5-2 gruszki garść orzechów laskowych 80 g sera lazur Sałatę lekko opłukujemy i suszymy. Układamy na talerzu lub w głębokiej misce. Gruszkę obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki . Orzechy prażymy na suchej patelni. Ser pleśniowy kroimy w drobną kostkę. Na sałacie układamy pokrojone gruszki , kostki sera
Aromatyczne PodróżeMakaron, ser pleśniowy i winogrona… do tego jeszcze sos czosnkowy? Brzmi co najmniej dziwnie, prawda? Właśnie ta nietypowość przyciągnęła moją uwagę. Sałatka smakuje całkiem nie najgorzej. Do tego jest dosyć prosta, 3-składnikowa. Szybka w przygotowaniu. Może nie najlepsza, ale dobra. Nie wiem, czy kiedykolwiek ją powtórzę, ale cieszę się, że mogłam spróbować czegoś innego. 300 g makaronu kokardki
Smaki Na TalerzuZa tydzień z hakiem wypada majówka, czyli oficjalne rozpoczęcie sezonu grillowego. Jednak po ostatnich przygodach pogodowych bliżej chyba do wznowienia sezonu… grzewczego 😉 I jak tu
gotować!Sałatka z włoskiej kuchni, klasyczna Caprese- z mozzarellą, pomidorami, świeżą bazylią oraz oliwą z oliwek. Dodatkowo sól, pieprz + słodki ocet balsamiczny dla podniesienia walorów smakowych i... tyle, bo przecież kuchnia Włoska charakteryzuje się prostotą w przygotowaniu potrawy oraz minimalizmem składników, ale za to z idealnym ich doborem 😃 Mnie Caprese najlepiej smakuje jako samodzielne i lekkie danie z dodatkiem chrupiącej bagietki
Kraina Miodem Płynąca