KARCZEK W KETCHUPIE 271deserem.... o tym już w kolejnym poście. SKŁADNIKI: 1 kg karkówki wieprzowej 2 duże cebule 6-7 łyżek pikantnego ketchupu sól pieprz sos sojowy A jak to zrobić: Mięso oczyścić z błon oraz nadmiaru tłuszczu i pokroić w plastry. Oprószyć solą i pieprzem i zalać niewielka ilością sosu sojowego, odstawić do lodówki na około 2 godziny. Cebulę pokroić(...)piórka. Mięso połączyć z keczupem i układać w naczyniu żaroodpornym, przekładając cebulą. Dusić pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1,5 godziny
Kuchnia w opałach
ŻEBERKA W MIODZIE 149pieprz A jak to zrobić: Żeberka umyć, pokroić i oprószyć solą i pieprzem. Cebulę pokroić w piórka. Z miodu, ketchupu, oleju i czosnku przygotować marynatę, którą dokładnie natrzeć żeberka. Mięso odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, przekładając je cebulą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i uzbroić się w cierpliwość przez
Kuchnia w opałach
NUGGETSY Z SOSEM TYSIĄCA WYSP 383sól pieprz olej do smażenia sos 4 łyżki majonezu 2 łyżki pikantnego ketchupu 1/2 łyżeczki octu z białego wina szczypta chilli szczypta cukru szczypta pieprzu A jak to zrobić: Mięso myjemy i kroimy w dość grubą kostkę. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i doprawiamy solą i pieprzem Bułkę tartą łączymy z płatkami i papryką (opcjonalnie można jeszcze dodać przyprawy do kurczaka(...)Każdy kawałek mięsa obtaczamy w jajku, a następnie w panierce. Smażymy (na dość głębokim oleju) ze wszystkich stron, na złoty kolor. Jeśli chcemy przygotować wersję light, opanierowane nuggetsy wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni na 15 minut. Aby przygotować sos, należy wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać
Kuchnia w opałach
TRÓJKOLOROWE SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI 179tydzień skracam do czwartku, bo potem wyczekiwane 3 dni wolnego :) . Zatem zapraszam dziś na pyszny obiad. SKŁADNIKI: 250 g trójkolorowego makaronu spaghetti na klopsiki 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 czerstwa bułka (namoczona w mleku i odsączona) 1 średnia cebula (pokrojona w drobną kostkę) 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) 1 jajko sól pieprz 1 łyżka koncentratu grzybowego (opcjonalnie(...)mleko, zamieszać i zagotować. Gdy się zagotuje zmniejszyć ogień. Klopsiki. Wszystkie składniki na klopsiki (oprócz oleju i mąki) przełożyć do miski i dokładnie ze sobą połączyć. Formować z mięsa małe kuleczki ( mniejsze od orzecha włoskiego), obtoczyć je w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Tak przygotowane klopsy przełożyć do sosu. Gotować całość około 30-40 minut, doprawiając
Kuchnia w opałach
Zaskocz bliskich 257się nudzić. Danie składa się z kilku elementów. Na początek ugotuj ziemniaki , z 1,5kg wychodzi około 30 ślimaczków. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę, bądź maszynkę do mielenia mięsa. Po całkowitym ostygnięciu dodaj 2 jajka (na 1,5kg ziemniaków), dwie łyżki masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, można również dodać przyprawę do ziemniaków, jednak zrobioną samodzielnie a nie kupioną (kolendra(...)chilli). Odstaw do lodówki na czas przygotowania reszty składników. Przygotuj suszone pomidory w oleju, czosnek marynowany w curry i ser camembert, pokrój wszystko w cienkie paski. Na każdy plaster mięsa ułóż ser, pomidory i czosnek. Zawiń ciasno roladki, aby nie rozwinęły się podczas smażenia. Po obtoczeniu, w jajku i bułce z odrobiną mąki, usmaż na złoty kolor z dwóch stron
Gotuj z Natką
Palmiery Bolognese - Partyhits! 348wiem tylko,czy warto robić je z jednej porcji,bo znikają w tempie błyskawicznym.Polecam przepis,na karnawałową przekąskę sprawdzą się idealnie. Składniki na 16 sztuk: 250 g mieszanego mięsa mielonego 2 łyżki oleju 200 g przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól,pieprz,cukier 1 łyżeczka suszonego oregano 1 opakowanie ciasta francuskiego a`275 g 1 łyżka mąki Wykonanie(...)mięso mielone podsmażyc na rozgrzanym oleju na rumiano.Dodać przecier pomidorowy i koncentrat ,sól,pieprz,cukier i oregano.Smażyć na patelni 10 minut,aż nadmiar płynu odparuje,a sos się zagęści.Odstawić do wystudzenia rozwinąć rolkę ciasta francuskiego i rozsmarować przestudzoną mięsną masę.Od krótkiej stony zwinąć z obu stron do środka ostry nóż zanurzyć w mące i pociąć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Żeberka w sosie BBQ 340solimy i posypujemy pieprzem. Wkładamy je do miski i marynujemy przez co najmniej 2 godziny w oleju, posiekanym czosnku, chilli i połowie sosu BBQ. Zamarynowe żeberka grillujemy na rumiano. Mięso w środku powinno być miękkie i różowe. Ugrillowane żeberka wkładamy do dużego naczynia i polewamy pozostałym sosem BBQ. Dokładnie obtaczamy w nim wszystkie kawałki mięsa. Na obiad żeberka możemy podać
OstryKęs
Błyskawiczny makaron vermicelli z kurczakiem, fenkułem i boczniakami 375moich błyskawicznych azjatyckich makaronów zawsze zaczynam od przygotowania wszystkich składników. Kurczaka kroimy w cienkie paseczki. Marynujemy go w sosie sojowym i obtaczamy w 2 łyżkach mąki kukurydzianej. Dzięki mące mięso będzie bardziej delikatne. Kroimy wszystkie warzywa w paseczki równej wielkości (mniej więcej takie jak kurczak). Imbir kroimy w plastry (wyjmiemy go gdy odda smak), chilli i czosnek kroimy w plasterki(...)mieszamy sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, cukier. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju na dużej patelni lub na woku. Smażymy krótko na dużym ogniu. Zdejmujemy gdy będzie gotowe. Makaron vermicelli przygotowujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. Dolewamy oleju na patelnię. Smażymy warzywa na dużym ogniu, krótko ponieważ mają pozostać chrupiące. Dodajemy kurczaka, wlewamy połowę przygotowanego sosu, mieszamy. Dodajemy makaron, wlewamy
OstryKęs
Polędwiczki wieprzowe z kurkami i aromatyczną kaszą gryczaną 331rumiano. Dodajemy zblanszowane kurki oraz posiekany estragon i kilkanaście minut dusimy pod przykryciem. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Na koniec duszenia dodajemy posiekany koperek, śmietankę, sól i pieprz. Mięso myjemy i dokładnie czyścimy ze ścięgien. Nacieramy solą morską, pieprzem i olejem rzepakowym. Smażymy na oleju kilka minut z każdej strony. Mięso powinno być miękkie, w środku różowe. Zdejmujemy polędwiczki
OstryKęs
Stek wołowy z udźca w sosie sojowo-klonowym 408syropu kolonowego 2 świeże figi sól olej rzepakowy WYKONANIE Przygotowujemy marynatę: mieszamy sos sojowy, syrop klonowy i świeży rozmaryn. Przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej przez noc marynujemy mięso. Gotujemy nieobrane (lub obrane – jeśli ktoś woli) ziemniaki. W tym samym czasie gotujemy fasolkę szparagową. Na wysmarowanej olejem mocno rozgrzanej patelni grillowej smażymy mięso – przez ok. 3 minuty
OstryKęs
Polędwiczki wieprzowe w różowym winie z pieczarkami i ziemniakami. 212marynacie, kroimy na równe kawałki, obtaczamy w mące i smażymy na wysokim ogniu po 2-3 minuty do zrumieniania z czosnkiem, liśćmi laurowymi i połówkami cebuli; tylko mięso delikatnie przekładamy z patelni do naczynia szklanego. Na tłuszcz po polędwiczkach wrzucamy pieczarki, posypujemy cebulą suszoną i na wysokim ogniu podsmażamy bez solenia, by nie puściły wody. Ponownie umieszczamy(...)garnku mięso, dodajemy mieszankę przypraw z moździerza i kilka minut delikatnie mieszając podsmażamy. Zalewamy winem, doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy pod przykryciem do piekarnika na 170 stopni na godzinę przy czym ostatnie 10 minut ściągamy pokrywkę i wrzucamy ziemniaki. Podaję z tradycyjną mizerią
BaRepas
Kurczak w pomidorach i białym winie 206patelni wrzucamy pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet balsamiczny, wino i tymianek. Chwilę gotujemy i doprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku. Z kurczaka zdejmujemy skórę. Mięso przyprawiamy ulubioną przyprawą do kurczaka i wkładamy na patelnię z sosem. Kurczaka gotujemy aż mięso będzie odchodziło od kości. Do sosu można dodać soczewicę i ugotować ją w sosie, wtedy
IMPRESJA SMAKU
Gołąbki po ukraińsku 209razu z sosem i wtedy piec 1 h 40 min. wtedy chyba lepiej przejdą pomidorowym sosem. Jakby ktoś wypróbował ten sposób to niech da znać:-) Składniki: 50 dag mięsa mielonego (pół na pół wieprzowina i wołowina) szklanka ryżu 2 średnie cebule nieduża główka białej kapusty 50-70 dag startej na tarce o dużych oczkach marchwi olej sól, pieprz Sos: duża(...)sól Wykonanie: Kapustę obgotować we wrzątku, osączyć i delikatnie rozdzielić liście. Ściąć ich grube części. Ryż ugotować na sypko. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, wymieszać z mięsem oraz ryżem i doprawić solą, pieprzem i oregano. Na każdy liść położyć łyżkę lub dwie farszu i zwijać nieduże gołąbki. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć gołąbki, a na nie położyć
IMPRESJA SMAKU
Makaron gnocchi z tuńczykiem + półmisek guzzini * 454przeze mnie produkt może uzyskać 5 gwiazdek w każdej kategorii: funkcjonalność jakość wykonania wygląd cena Funkcjonalność - 5/5 Na półmisku o wielkości 35 cm, zmieści się spokojnie porcja makaronu, sztuka mięsa lub sałatka dla 4 osób. Dzięki temu, że półmisek nie jest idealnie płaski, możemy na nim serwować mięsa i makarony z sosem i nic nam się nie wyleje:-) Ponadto
IMPRESJA SMAKU
Domowy McRoyal jak z McDonald's 436dokładnego połączenia składników. Z masy mięsnej formujemy kule, które następnie spłaszczamy tworząc płaskie "kotlety". Smażymy je na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (w trakcie smażenia mięso dość znacznie się "skurczy"). Cebulę kroimy w piórka, ogórki w plasterki. Bułeczkę przekrawamy wzdłuż na dwie części. Na dolną części bułeczki kładziemy plasterek sera cheddar, wykładamy usmażone mięso, następnie
Słodka Strona