wołową przyciąć z nadmiaru tłuszczu. Polędwiczka powinna mieć grubość około 2,5-3 cm jeśli jest gruba to można ją spłaszczyć. Stopić 2 łyżki masła i natrzeć nimi powierzchnię mięsa. Doprawić pieprzem. Rozgrzać grilla. W międzyczasie na patelni stopić pozostałe pół szklanki masła dodać natkę z pietruszki sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Wlać do małego pojemnika i przechowywać(...)lodówce. Polędwicę umieścić na rozgrzanym grillu i grillować w dużej temperaturze przez około 4 minuty z każdej strony. Następnie zmniejszyć ogień i grillować do osiągnięcia pożądanego stopnia wysmażenia. Mięso usunąć z grilla i pociąć na około 1,5-2 cm plastry. Podawać z rzeżuchą i wcześniej przygotowaną mieszanką masła. Chateaubriand jest tradycyjnie podawany z sosem bearneńskim i ziemniakami Chateau (małe
naRuszciesiedzi w glinianym wielkim garnku, aż nabierze mocy. Ukiszoną kapustę należy lekko sparzyć i zawijać w nią farsz tak samo jak w zwykłą lub włoską kapustę. SKŁADNIKI: 1 kg mięsa mielonego najlepiej łopatki 3 woreczki ryżu 2 duże cebule 1 ząbek czosnku garść suszonych podgrzybków sól, pieprz, ziarenka smaku bulion + łyżka przecieru pomidorowego główka kapusty (w moim wykonaniu kiszona(...)pojedyncze liście. Ryż zagotować w osolonej wodzie nie doprowadzając do całkowitej miękkości.Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć.Grzyby namoczyć a następnie drobno pokroić. Do ugotowanego ryżu dodajemy mięso, podsmażoną cebulę,grzyby, czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę doprawiając do smaku. Tak gotowy farsz zawijamy w liście kapusty. Gotowe gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym zalewamy delikatnym bulionem
Kuchnia w opałachprawdę to mięso schodzi dzisiaj na drugi plan. Przede wszystkim, chciałam się podzielić z Wami przepisem na młode ziemniaczki. Z reguły, zazwyczaj podaje je się z wody i posypuje koperkiem. Odkąd moja mama przekazała mi swój sposób, na ich przygotowanie, są moimi ulubionymi :) SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 1 szalotka bulion 10 pieczarek 200 ml śmietanki 30 % 1 łyżka mąki(...)drobno pokrojoną szalotkę, smażyć aż się zeszkli. Dodać pokrojone piersi i zalać całość bulionem. Po około 15 minutach dodać dość grubo pokrojone pieczarki i doprawić solą i pieprzem. Gdy mięso będzie już dobrze ugotowane, dolać śmietankę wymieszaną z mąką, dokładnie wymieszać. Całość zagotować. Ziemniaczki (im mniejsze tym lepsze) najlepiej oskrobać (wcześniej na pół godziny zalać je wodą), umyć. Na patelni
Kuchnia w opałachgołąbków. Myślę, że taka forma jest wygodniejsza i szybsza w przygotowaniu. A smak, mmmmm pycha. Cały farsz nabiera aromatu papryki. SKŁADNIKI: 7-8 strąków białej papryki 500g mielonego mięsa 2 woreczki ryżu 1 duża cebula 400 g pieczarek 2 ząbki czosnku sól pieprz olej 2 łyżeczki przecieru pomidorowego A jak to zrobić: Papryki umyć i usunąć z nich nasiona(...)drobną kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor. Ryż ugotować w osolonej wodzie tak aby był lekko twardy. Wszystkie składniki czyli ugotowany ryż, cebulę z pieczarkami, mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie mieszamy, doprawiając solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem, wypełnić wydrążone papryki i ułożyć je w garnku. Zalać wodą wymieszaną z przecierem. Gotować około 1 godzinę
Kuchnia w opałachząbek czosnku A jak to zrobić: Piersi z kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę. Posypać je przyprawą do gyrosa, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz olej i wymieszać. Mięso usmażyć i odstawić do przestudzenia. Kapustę pokroić, posypać delikatnie przyprawą gyros. Przestudzone mięso przełożyć do miski (najlepiej szklanej) i następnie kolejno układać warstwami: pokrojoną w kostkę cebulę, warstwę keczupu
Kuchnia w opałachdeserem.... o tym już w kolejnym poście. SKŁADNIKI: 1 kg karkówki wieprzowej 2 duże cebule 6-7 łyżek pikantnego ketchupu sól pieprz sos sojowy A jak to zrobić: Mięso oczyścić z błon oraz nadmiaru tłuszczu i pokroić w plastry. Oprószyć solą i pieprzem i zalać niewielka ilością sosu sojowego, odstawić do lodówki na około 2 godziny. Cebulę pokroić(...)piórka. Mięso połączyć z keczupem i układać w naczyniu żaroodpornym, przekładając cebulą. Dusić pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1,5 godziny
Kuchnia w opałachpieprz A jak to zrobić: Żeberka umyć, pokroić i oprószyć solą i pieprzem. Cebulę pokroić w piórka. Z miodu, ketchupu, oleju i czosnku przygotować marynatę, którą dokładnie natrzeć żeberka. Mięso odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, przekładając je cebulą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i uzbroić się w cierpliwość przez
Kuchnia w opałachsól pieprz olej do smażenia sos 4 łyżki majonezu 2 łyżki pikantnego ketchupu 1/2 łyżeczki octu z białego wina szczypta chilli szczypta cukru szczypta pieprzu A jak to zrobić: Mięso myjemy i kroimy w dość grubą kostkę. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i doprawiamy solą i pieprzem Bułkę tartą łączymy z płatkami i papryką (opcjonalnie można jeszcze dodać przyprawy do kurczaka(...)Każdy kawałek mięsa obtaczamy w jajku, a następnie w panierce. Smażymy (na dość głębokim oleju) ze wszystkich stron, na złoty kolor. Jeśli chcemy przygotować wersję light, opanierowane nuggetsy wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni na 15 minut. Aby przygotować sos, należy wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać
Kuchnia w opałachtydzień skracam do czwartku, bo potem wyczekiwane 3 dni wolnego :) . Zatem zapraszam dziś na pyszny obiad. SKŁADNIKI: 250 g trójkolorowego makaronu spaghetti na klopsiki 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 czerstwa bułka (namoczona w mleku i odsączona) 1 średnia cebula (pokrojona w drobną kostkę) 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) 1 jajko sól pieprz 1 łyżka koncentratu grzybowego (opcjonalnie(...)mleko, zamieszać i zagotować. Gdy się zagotuje zmniejszyć ogień. Klopsiki. Wszystkie składniki na klopsiki (oprócz oleju i mąki) przełożyć do miski i dokładnie ze sobą połączyć. Formować z mięsa małe kuleczki ( mniejsze od orzecha włoskiego), obtoczyć je w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Tak przygotowane klopsy przełożyć do sosu. Gotować całość około 30-40 minut, doprawiając
Kuchnia w opałachsię nudzić. Danie składa się z kilku elementów. Na początek ugotuj ziemniaki , z 1,5kg wychodzi około 30 ślimaczków. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę, bądź maszynkę do mielenia mięsa. Po całkowitym ostygnięciu dodaj 2 jajka (na 1,5kg ziemniaków), dwie łyżki masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, można również dodać przyprawę do ziemniaków, jednak zrobioną samodzielnie a nie kupioną (kolendra(...)chilli). Odstaw do lodówki na czas przygotowania reszty składników. Przygotuj suszone pomidory w oleju, czosnek marynowany w curry i ser camembert, pokrój wszystko w cienkie paski. Na każdy plaster mięsa ułóż ser, pomidory i czosnek. Zawiń ciasno roladki, aby nie rozwinęły się podczas smażenia. Po obtoczeniu, w jajku i bułce z odrobiną mąki, usmaż na złoty kolor z dwóch stron
Gotuj z Natkąwiem tylko,czy warto robić je z jednej porcji,bo znikają w tempie błyskawicznym.Polecam przepis,na karnawałową przekąskę sprawdzą się idealnie. Składniki na 16 sztuk: 250 g mieszanego mięsa mielonego 2 łyżki oleju 200 g przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól,pieprz,cukier 1 łyżeczka suszonego oregano 1 opakowanie ciasta francuskiego a`275 g 1 łyżka mąki Wykonanie(...)mięso mielone podsmażyc na rozgrzanym oleju na rumiano.Dodać przecier pomidorowy i koncentrat ,sól,pieprz,cukier i oregano.Smażyć na patelni 10 minut,aż nadmiar płynu odparuje,a sos się zagęści.Odstawić do wystudzenia rozwinąć rolkę ciasta francuskiego i rozsmarować przestudzoną mięsną masę.Od krótkiej stony zwinąć z obu stron do środka ostry nóż zanurzyć w mące i pociąć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!solimy i posypujemy pieprzem. Wkładamy je do miski i marynujemy przez co najmniej 2 godziny w oleju, posiekanym czosnku, chilli i połowie sosu BBQ. Zamarynowe żeberka grillujemy na rumiano. Mięso w środku powinno być miękkie i różowe. Ugrillowane żeberka wkładamy do dużego naczynia i polewamy pozostałym sosem BBQ. Dokładnie obtaczamy w nim wszystkie kawałki mięsa. Na obiad żeberka możemy podać
OstryKęsmoich błyskawicznych azjatyckich makaronów zawsze zaczynam od przygotowania wszystkich składników. Kurczaka kroimy w cienkie paseczki. Marynujemy go w sosie sojowym i obtaczamy w 2 łyżkach mąki kukurydzianej. Dzięki mące mięso będzie bardziej delikatne. Kroimy wszystkie warzywa w paseczki równej wielkości (mniej więcej takie jak kurczak). Imbir kroimy w plastry (wyjmiemy go gdy odda smak), chilli i czosnek kroimy w plasterki(...)mieszamy sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, cukier. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju na dużej patelni lub na woku. Smażymy krótko na dużym ogniu. Zdejmujemy gdy będzie gotowe. Makaron vermicelli przygotowujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. Dolewamy oleju na patelnię. Smażymy warzywa na dużym ogniu, krótko ponieważ mają pozostać chrupiące. Dodajemy kurczaka, wlewamy połowę przygotowanego sosu, mieszamy. Dodajemy makaron, wlewamy
OstryKęsrumiano. Dodajemy zblanszowane kurki oraz posiekany estragon i kilkanaście minut dusimy pod przykryciem. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Na koniec duszenia dodajemy posiekany koperek, śmietankę, sól i pieprz. Mięso myjemy i dokładnie czyścimy ze ścięgien. Nacieramy solą morską, pieprzem i olejem rzepakowym. Smażymy na oleju kilka minut z każdej strony. Mięso powinno być miękkie, w środku różowe. Zdejmujemy polędwiczki
OstryKęssyropu kolonowego 2 świeże figi sól olej rzepakowy WYKONANIE Przygotowujemy marynatę: mieszamy sos sojowy, syrop klonowy i świeży rozmaryn. Przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej przez noc marynujemy mięso. Gotujemy nieobrane (lub obrane – jeśli ktoś woli) ziemniaki. W tym samym czasie gotujemy fasolkę szparagową. Na wysmarowanej olejem mocno rozgrzanej patelni grillowej smażymy mięso – przez ok. 3 minuty
OstryKęs