ciasteczka, z mięsnym wkładem. Składniki: 20 dag mąki tortowej, 12 dag masła, 2 żółtka, sól do smaku, 1 łyżka smalcu, 1 jajko do smarowania. Składniki na nadzienie: 30 dag mięsa pieczonego, 1 czerstwa bułka, 1 cebula, 2 łyżki tłuszczu, sól do smaku, pieprz do smaku. Wykonanie nadzienia: Mięso zmielić z namoczoną odciśniętą bułką, połączyć z usmażoną na tłuszczu cebulą, przyprawić
Tradycyjna Kuchnianich przyrządzić wiele pysznych potraw. Aż dziw, że są tak mało popularne. Składniki: 35 dag płatków ryżowych, 0,25 litra wody, curry do smaku. Składniki na farsz: 30 dag mięsa wieprzowego mielonego, 4 dag smalcu, 2 cebule, sól do smaku, pieprz do smaku, natka pietruszki, olej do smażenia. Wykonanie: Płatki zmielić i zaparzyć gorącą wodą, dodać curry i zagnieść ciasto(...)Mięso podsmażyć na smalcu z pokrojoną cebulą, przestudzić, przyprawić do smaku i wymieszać z posiekaną natka pietruszki. Z ciasta ryżowego kształtować placki, nakładać farsz, zlepiać kotlety. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor
Tradycyjna Kuchniasałatą i plastrem pomidora ;) Idealnie będzie też smakować z jakąś bułką pełnoziarnistą, to już zależy od naszej inwencji ;) Składniki (5 dużych kotletów): 500g mięsa mielonego z indyka 2 łyżeczki ostrej musztardy 1 jajko sól, pieprz, oregano, czerwona papryka Sposób przygotowania: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy blachę wykładamy papierem do pieczenia z mięsa formujemy na papierze
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćJuż od dawna chodził mi pogłowie pomysł na jakąś kiełbaskę ;) wczoraj kupiłam mięso mielone z indyka więc dziś zaraz po zajęciach zabrałam się do roboty, którą zaczęłam już wczoraj ;) strasznie nie lubię poniedziałków, dziś rano kiedy wstawałam przed 6 jak zwykle byłam nieprzytomnym zombie ;p ale teraz kiedy patrzę jak za oknem ładnie świeci słoneczko humor od razu mi się(...)poprawił;) Składniki (na około 5 kiełbasek): 250-300g mięsa mielonego z indyka/kurczaka 3 łyżeczki chrzanu (chyba, że użyjecie bardzo ostrego to wtedy mniej) 2,5 łyżeczki majeranku 0,5 łyżeczki soli szczypta pieprzu opcjonalnie ząbek czosnku (ja zdecydowanie unikam czosnku, własnie tego nigdy nie lubiłam jak kiedyś jeszcze zdarzyło mi się zjeść wieprzową kiełbasę, co tak było
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkotek był chory i leżał w łóżeczku, I przyszedł kot doktór: Jak się masz koteczku? Źle bardzo... Inspiracja Składniki (około 18 sztuk): około 750g mielonego mięsa drobiowego 1/4 łyżeczka chilli (ostrożnie z ilością żeby wam nie wypaliło kubków smakowych;p) 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu 7 łyżeczek koncentratu pomidorowego Sposób przygotowania(...)lodówki żeby składniki się "przegryzły" odcinamy kawałki foli spożywczej i za pomocą wyciskarki (takiej do kremów) bez nakrętki wyciskamy wałki kabanosów następnie rolujemy szczelnie folię wokół powstałych wałków mięsa tworząc tzw. sztuczny flak 5. skręcamy brzegi i owijamy szczelnie sznurkiem 6. gotujemy w dużym garnku na małym ogniu (żeby woda lekko bulgotała
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkuchni i tak w wyniku kolejnego eksperymentu powstał przepis na oryginalne kotleciki, dla tych którzy mają już dość zwykłych mielonych ;) wyszły pyszne ;) Składniki (na około 20 kotlecików): około 500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka 3 jajka 3 łyżki serka wiejskiego (gęstej części) 3 łyżki mielonych otrębów garść świeżego szpinaku 0,5 czerwonej papryki kilka sztuk oliwek (dałam około 5 sztuk(...)łyżki formujemy kotleciki teraz możemy wybrać jedną z dwóch dróg działania, możemy upiec kotlety w piekarniku lub też usmażyć je na teflonowej patelni na małym ogniu (pod przykrywką, żeby mięso ładnie się dosmażyło) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćokazała się fantastyczna! Kotlet był niesamowicie wilgotny i aromatyczny, a warzywa które przeszły jego aromatem ... istne niebo w gębie. W przyszłości dorzucę jeszcze ziemniaczki i będzie to jednogarnkowy obiad, mięso, warzywa i ziemniaki w jednym - mało pracy, jedno źródło energii - same oszczędności i to jakie pyszne!!! Gorąco polecam ten przepis. Na dwie porcje: 2 kotlety schabowe 1 duża marchewka(...)można ułożyć ćwiartki ziemniaczków oprószonych lekko sola i pieprzem. Naczynie przykryć pokrywką lub zawinąć w folię aluminiową. Piec w 170 stopniach przez 45-50 minut (czas zależy od jakości mięsa
Jadło i czytadłoGrzyby i mięso? czemu nie? SKŁADNIKI: 30dag. łopatki mielonej 6-8 dużych pieczarek sól, pieprz, majeranek, vegeta, lubczyk drobno posiekany, 1 cebula, 1 łyżka masła klarowanego, bułka tarta, 1-2 jajka WYKONANIE: przygotowujemy farsz: rozgrzać masło, dodać mięso mielone i wszystkie przyprawy, drobno posiekaną cebulę, lubczyk, korzenie pieczarek- smażyć około 20 min., oczyścić kapelusze pieczarek, do wnętrza wkładamy farsz, moczymy
Kuchnia Beatywyjąć przez powstały otwór, chodzi o to aby skóra się nie uszkodziła, na piersiach zakończyć zdejmowanie skóry. Powstanie duży płat skóry, który rozkładamy na stolnicy. "Gołego" kurczaka okrawamy z mięsa - z ud, piersi. Mięso rozbijamy lekko, by było płaskie, układamy na skórze na jej całej powierzchni, posypujemy przyprawami, natkę pietruszki umytą, osuszoną kroimy i rozkładamy rzędem na brzegu, wzdłuż jednego
kgwjanczewopietruszki 1 duża cebula do smaku kreteński dojrzewający ser owczy PRZYGOTOWANIE: Włącz piekarnik. ustaw temperaturę 200 stopni z opcją grzania góra i dół. 5 minut !!! tyle zamie Tobie przygotowanie. Mięso umyć i oczyścić pokroić na kawałki. Ja przekroiłam piersi na pół wzdłuż, a kilka w dość grube paski. Rozłóż na blasze do pieczenia lub ceramicznym naczyniu. W misce wymieszaj(...)chilli), wysmaruj tym piersi z kurczaka. Połóż dodatkowo pomidorki, pokrojoną w krążki cebulę i cienko pokrojone plastry sera owczego. 20 minut !!! czas pieczenia Przez pierwsze 10 minut piecz mięso bez przykrycia w temperaturze 200 stopni z opcją grzania góra i dół. Ostatnie 10 minut to pieczenia pod przykryciem z folii aluminiowej w temperaturze 250 stopni z opcją grzania góra
ClauditteMissCookinglekka zupa z młodych buraczków – w mniej typowej wersji niezabielonej śmietaną, jednak podana tradycyjnie z jajkiem na twardo, młodymi ziemniakami i koperkiem. Zapisz przepis Drukuj Składniki 600g botwiny 350g mięsa z kością (z drobiu lub wieprzowiny) kawałek pora (150g) kawałek korzenia selera (150g) 2 średnie marchewki (250g) 1 średnia cebula (150g) 2 liście laurowe 10 ziaren czarnego pieprzu kilka ziaren(...)koperek Instrukcje Marchewkę obieramy, odcinamy ewentualne zzieleniałe końcówki od strony naci, po czym tniemy na niezbyt grube słupki o długości kilku centymetrów. Selera dzielimy na kilka części, cebulę obieramy. Mięso wkładamy do dużego garnka wypełnionego 4 litrami chłodnej wody z dodatkiem ok. 1 płaskiej łyżeczki soli. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż pojawią się szumy, które usuwamy – wg tej samej procedury
Kulinarna PokusaMarynata miodowo-musztardowa z dodatkiem kilku ziół idealnie pasuje do mięsa wieprzowego szczególnie grillowane mięso robimy z dodatkiem owoców. Składniki (proporcje): 2 łyżki musztardy Dijon 2 łyżki musztardy kremowej stołowej lub słonecznej 4 łyżki miodu naturalnego (użyłem świeżutkiego rzepakowego) łyżka octu balsamicznego płaska łyżeczka oregano płaska łyżeczka tymianku 3-4 gałązki rozmarynu Przygotowanie : Bardzo proste - wystarczy wszystkie te składniki połączyć
Mechanik grillujezimnego masła Piersi perliczki oprószyć solą i natrzeć startym imbirem, odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Pomarańcze umyć, osuszyć. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Nadmiar imbiru zdjąć z mięsa. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoty kolor. Mięso przełożyć do garnka, tłuszcz wylać. Dodać skórkę pomarańczową, wlać bulion i dusić 5 minut. Wlać sos z pomarańczy
królestwo garówgorący - cebulę przesmażyć na lekko złoty kolor. Boczek pokroić w kostkę. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i każdą z nich pokroić na 2 części (łącznie muszą być 4 kawałki). Mięso przyprawić z obu stron solą, pieprzem i ostrą papryką. Na kapustę wyłożyć podsmażoną cebulę, następnie połowę boczku, przyprawione mięso z kurczaka. Piersi posmarować majonezem. Na sam koniec całość zalać ketczupem
UgotowaćKiedy mówię mężowi ,że na obiad będą szparagi to on widzi je z wielkim kawałem krwistego mięsa .Mnie wystarczy jajko i już . Było dziś po męsku ,skubnęłam mięso ,całkiem dobre ,ale tylko z dodatkiem sosu. Składniki : 2 steki wołowe oliwa z oliwek sól ,pieprz szparagi ,pęczek Do sosu : śmietana 18 % ,150 ml ser z niebieską pleśnią ,kawałek ,dowolny Śmietankę podgrzewamy
Ladylaura.