mięso - 63110 przepisów (strona:1787/4208)

Pierś indycza w glazurze węgierkowej 257

filetów z piersi indyczej  200g powideł śliwkowych 3 łyżki octu winnego 1 łyżeczka cynamonu na czubku łyżki kardamonu mielonego pieprz cytrynowy świeżo mielona sól morska oliwa z oliwek Mięso kroimy na plastry grubości 2 centymetrów i lekko rozbijamy tłuczkiem. Każdy obsypujemy równomiernie pieprzem cytrynowym oraz świeżo mieloną solą morską. Przygotowane porcje zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki(...)ostateczności na minimum godzinę. Powidła przekładamy do rondelka. Dolewamy do nich ocet winny oraz dosypujemy kardamon i cynamon. Za pomocą blendera miksujemy glazurę na gładką masę. Gdy mięso przejdzie przyprawami wyjmujemy je z lodówki, by doszło do temperatury pokojowej. W tym czasie glazurę lekko podgrzewamy. Kawałki piersi smarujemy oliwą z oliwek i obsmażamy je lekko z obydwu stron na suchej

Kuchenna Kontrrewolucya
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym z sezamem i pędami bambusa 151

świeżo mielone natka pietruszki do posypania olej rzepakowy do smażenia Polędwiczkę przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy ją wzdłuż, po czym każdy kawałek kroimy na bardzo cienkie plasterki. Mięso przekładamy do miski i oprószamy dość sporą ilością soli oraz pieprzu i dobrze mieszamy. Po przyprawieniu, obtaczamy plasterki polędwiczki w mące ziemniaczanej i odstawiamy w misce na bok. Paprykę kroimy(...)około 5 minut, po czym dorzucamy pędy bambusa wyłowione z sosu. Całość mieszamy, zwiększamy nieco ogień pod patelnią i dorzucamy na nią pokrojoną polędwiczkę w mące. Smażymy do miękkości mięsa; papryka powinna być al dente. Na koniec na patelni wylądować powinna kapusta, sezam oraz sos, który podczas smażenia dolewamy partiami. Przesmażamy całość jeszcze około 5 minut. Na koniec posypujemy potrawę

Kuchenna Kontrrewolucya
Akcja "Sztuka Mięsa" edycja letnia - podsumowanie 247

Eeeeeeeh. I jeszcze raz ogromnye EH. Drogie użytkowniczki durszlaka - czytajcie opisy akcji! Wielkimi literami oznaczyłam, że przepisy na mięso duszone nie będą akceptowane, a połowa blogowiczek z uporem maniaka dodawała wyłącznie takie. Stąd ilość przepisów tym razem nie jest porywająca. Mimo wszystko te, które zostały zaakceptowane są bardzo, bardzo ciekawe, a królowały głównie szaszłyki. Szykuję już mięsną akcję dla tych(...)kartoflanego pola Wciąż trwam i robię najokropniejsze burgery na świecie. autorka: monami | blog: Budyń waniliowy Steki z kangura autorka: Koper | blog: W koperkowej kuchni "Pulled pork - przepyszne, wyczesane mięso" autorka: KuszenieSukkuba | blog: Podniebienne Pieszczoty Grillowana karkówka w coli autorka: Bernadetta | blog: Prawo do gotowania z pasją Kacza pierś Ewy Wachowicz autorka: Bernadetta | blog: Prawo do gotowania z pasją Polędwiczka

Kuchenna Kontrrewolucya
Litewskie kołduny na maśle 173

tylko gotowane, a na talerzu występują z dużą ilością masła. Od dziś jestem ogromną fanką tej właśnie wersji, a dodatkowo posypuję je szczypiorkiem i pietruszką. :) farsz: 400g mielonego mięsa wołowego 5 dużych łyżek stałego tłuszczu zwierzęcego (u mnie wytopionego z gęsiny) 4 łyżki majeranku 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżka soli świeżo mielony czarny pieprz ciasto: 4 szklanki mąki poznańskiej(...)Ugniatamy ciasto około 20 minut, by było gładkie i lśniące, a następnie odkładamy na blat, przykrywamy miską i pozostawiamy na pół godziny, by odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz. Mięso przekładamy do miski, dodajemy tłuszcz. Wsypujemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek roztarty z solą. Wyrabiamy masę kilka minut łyżką i odstawiamy na kwadrans. Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą

Kuchenna Kontrrewolucya
Gruziński przysmak - pierożki chinkali 193

jakże efektownie się prezentuje! Porcja dla 4 osób ciasto: 500g mąki pszennej (u mnie tortowa) ok. 1 szklanka chłodnej wody 1 jajko pół łyżeczki soli farsz: 500g mięsa mielonego (powinno być tłuste, może to być na przykład łopatka 50/50 wieprzowa i wołowa) 3 ząbki czosnku 1 spora biała cebula pół pęczka świeżej kolendry bądź pietruszki bulion drobiowy (do farszu kilka(...)zagniatamy. Ciasto powinno być niezbyt zbite, ale też nie rzadkie. Ugniatamy je, aż będzie jednolite i pozostawiamy w woreczku foliowym na około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz. Mięso mielone przekładamy do miski i dodajemy zmiażdżony czosnek. Wrzucamy także posiekaną natkę kolendry lub pietruszki i cebulę. Na koniec dolewamy kilka łyżek bulionu i wszystko dobrze wyrabiamy. Pozostawiamy masę

Kuchenna Kontrrewolucya
Potreningowy milkshake bananowy 186

kroimy na małe kawałki, wrzucamy wszystko do wysokiego naczynia i miksujemy. Dlatego po zakończeniu ćwiczeń sięgnij po wysokiej jakości białko w postaci chudych produktów mlecznych (twaróg, jogurt, mleko, chude mięso i ryby, jaja, soja, warzywa strączkowe), w ilości do 10 do 20 g. http://wformie24.poradnikzdrowie.pl/odzywianie/co-jesc-przed-i-po-treningu-co-jesc-by-trening-byl-efektywny_41742.html Dlatego po zakończeniu ćwiczeń sięgnij po wysokiej jakości białko w postaci chudych produktów mlecznych(...)twaróg, jogurt, mleko, chude mięso i ryby, jaja, soja, warzywa strączkowe), w ilości do 10 do 20 g http://wformie24.poradnikzdrowie.pl/odzywianie/co-jesc-przed-i-po-treningu-co-jesc-by-trening-byl-efektywny_41742.html

W kuchni bez szafek
Sałatka kalafiorowa z kokosowym kurczakiem. 178

naturalny - 3łyżki musztarda - 1łyżka miód - 1łyżeczka Sposób przygotowania: Filety z kurczaka kroimy na większe kawałki , solimy , oprószamy imbirem i mąką. Jajko rozbijamy do miseczki i dodajemy przyprawy Maggi. Kawałki mięsa zanurzamy w jajku , a następnie w wiórkach kokosowych. Smażymy na rumiano na oleju i odstawiamy do ostudzenia. Kalafiora dzielimy na różyczki i blanszujemy około 5 minut. Sałatę myjemy , odsączamy(...)rwiemy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Pomidora kroimy w cząstki. W misce układamy kolejno - sałatę , cebulę , kalafior , mięso i pomidory. Sładniki sosu dokładnie mieszamy i polewamy nim sałatkę. SMACZNEGO

Bazylia kontra Rozmaryn
Mini roladki w sosie pomidorowym 1110

keczupu 2 łyżki natki pietruszki Schab kroimy w plastry, rozbijamy tłuczkiem (jak na schabowe). Każdy płat dzielimy na paski ok. 5 cm. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zwijamy w roladki. Mięso podsmażamy na rozgrzanej patelni. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Dusimy i podlewamy bulionem oraz keczupem. Doprawiamy chili i ostrą czerwoną papryką oraz dodajemy natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy i dusimy(...)miękkości mięsa

VioletoweKucharzenie
Potrawka z kurczaka z jarmużem i pomidorem 197

przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i kurkumą. Wymieszać. Jarmuż umyć i drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Patelnię nagrzać i przełożyć na nią mięso z kurczaka. Smażyć krótko, po czym dodać jarmuż i pomidory. Smażyć mieszając do momentu aż mięso nie będzie surowe. Cała potrawka będzie pływać ostatecznie w oliwie i wodzie z pomidora, więc

Passions hobbies life
Pieczone nuggetsy w płatkach kukurydzianych 383

Pieczone nuggetsy czyli pyszny domowy fast-food.  Delikatne mięso drobiowe w chrupiącej panierce z pokruszonych płatków kukurydzianych. Zdrowe i lekkostrawne, bo pieczone bez dodatku tłuszczu.  Podałam je z pieczonymi młodymi ziemniaczkami (przepis wkrótce pojawi się na blogu), sałatką z pomidorkami i słonecznikiem oraz pysznym, lekkim sosem jogurtowo-czosnkowym. Serdecznie polecam! Składniki : 1 podwójna pierś  z kurczaka(...)przyprawami. Płatki kukurydziane drobno pokruszyć np. ugnieść w woreczku lub zmielić w malakserze. Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek mięsa zanurzyć w marynacie i obtoczyć w panierce. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe. Smacznego

Kuchnia Ellie
Zupa gulaszowa 164

Składniki : mięso wieprzowe (szynka, łopatka) – 0,7 kg słodka papryka (świeża) – 3 szt. cebula – 2 duże włoszczyzna 2-3 średnie ziemniaki bulion oliwa do smażenia przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka, kminek, majeranek) Zaczynamy od podsmażenia na oliwie cebuli pokrojonej w dużą kostkę – po usmażeniu przekładamy do dużego garnka, w którym(...)będziemy gotować zupę. Następnie podsmażamy, na rozgrzanym oleju, pokrojone w średniej wielkości kostkę mięso (nie wszystko na raz – aby uzyskać wysoką temp.), aż zacznie się lekko rumienić. Przekładamy do garnka z cebulą, zalewamy całość (najlepiej) bulionem, lub wodą. Dodajemy włoszczyznę, przyprawy – ziele angielskie (5-6 kulek), 3 listki laurowe, szczyptę kminku całego i pieprzu. Jeśli zamiast (słonego) bulionu

Ugotuj to sam ...
Zupa pomidorowa z kurczakiem i makaronem 225

kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. W garnku, w którym będzie się gotowała zupa rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy kurczaka i smażymy aż kurczak będzie gotowy. Mięso wyjmujemy z garnka i odstawiamy na bok. Do garnka natomiast wrzucamy pokrojoną w kostkę lub talarki marchewkę, selera i pora. Przesmażamy kilka minut po czym dolewamy bulion. Gotujemy aż warzywa(...)czym czuję się najlepiej, a także możliwością  nauczenia się wielu nowych rzeczy od innych w dziedzinie gotowania.  7. Twoje danie popisowe to... Leczo. I ciasta:D 8. Mięso czy słodkości? Zdecydowanie słodkości^^ 9. Twoje ostatnie kulinarne odkrycie Domowe lody kawowe:) 10. Potrawa, która Ci nie wychodzi, mimo wielu prób, jeśli jest taka Hm...chyba takiej

My simple kitchen
KURCZAK W SŁODKIM SOSIE CHILI 320

świeży szczypiorek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy drobno posiekaną cebulę, a po chwili czosnek – przesmażamy. Dodajemy mięso i na średnim ogniu smażymy ok. 5-7 minut. Zalewamy passatę pomidorową, wrzucamy bardzo drobno posiekaną chili, a następnie na wolnym ogniu redukujemy. Doprawiamy łyżeczką cukru ( koniecznie! ) solą oraz szczyptą

Ostra na Słodko
Klopsiki a'la gołąbki 201

gołąbki.   Smak jest bardzo zbliżony jak w tradycyjnej potrawie ale przygotowanie znacznie szybsze i łatwiejsze ;) Składniki: 6-8 dużych liści młodej kapusty (poza sezonem białej) 500g mięsa mielonego z łopatki czerwona cebula por (biała część) jajko 3 łyżki bułki tartej oliwa do smażenia sól czarny pieprz, zioła prowansalskie 1l domowego przecieru pomidorowego lub 2 puszki pelatti Sposób przygotowania(...)myjemy. Liście wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 3 minut. Odsączamy i zalewamy zimną wodą. Drobniutko siekamy.    Cebule i por drobno siekamy. Szklimy na rozgrzanej oliwie. Mięso mielone łączymy z cebulka i porem, jajkiem, buka tarta oraz przyprawami. Dodajemy posiekaną kapustę. Z masy mięsnej formujemy kulki nieco większe od orzecha włoskiego.  Przesmażamy na rozgrzanym oleju

Pyry na Gaz

Proponowane wyszukiwania