mięso - 63110 przepisów (strona:1758/4208)

Portobello z winem Marsala 214

typowa pieczarka Portobello . Przybyła ona do Europy z Ameryki, gdzie od dawna wykorzystywana jest jako grzyb do grillowania. Dzięki swoim rozmiarom doskonale sprawdza się jako samodzielna zakąska nadziewana warzywami, mięsem, kaszą lub farszem migdałowym z dodatkiem zielonego pesto. Równie apetycznie smakuje i prezentuje się smażona w jajku i bułce tartej. Podobnie jak inne pieczarki, tak i portobello cechuje brak zdradliwego(...)cholesterolu i obecność sporych ilości przyswajalnego białka, które śmiało może zastępować mięso i być głównym składnikiem diety każdego wegetarianina.” Już sama nazwa wspaniale brzmi – Portobello z winem Marsala.   Składniki: - 500g pieczarek portobello (6 – 8 szt.) - 3 szalotki - 4 ząbki czosnku - 3 łyżki wina Marsala - sól himalajska - oliwa do smażenia - natka pietruszki     Grzyby dokładnie oczyszczamy (najwygodniej

mojewypiekiinietylko
Gołąbki - najlepsze 354

laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 kostki smalcu  słoiczek koncentratu pomidorowego  sól do smaku pieprz do smaku wegeta do smaku czerwona słodka papryka kapusta  Wykonanie: Mięso oczyścić, wymyć, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce. Cebulę obrać i pokroić w piórka, podsmażyć na 2 łyżkach smalcu, pozostawić do ostygnięcia. W między czasie ugotować ryż, powinien(...)być lekko surowy, ostudzić. Kapustę sparzyć i rozdzielić liście.  Gdy cebula i ryż będą już chłodne, dodać je do mięsa i dokładnie wymieszać. Farsz doprawić do smaku wegetą, pieprzem, solą oraz słodką papryką, dokładnie wymieszać, odstawić na około 30 minut do przegryzienia się smaków. Po tym czasie odpowiednią porcję farszu owinąć w liść kapusty i dość ściśle układać (jeden

Krakowskie smaki Ani
Zawijany omlet 213

święta moja mama zrobiła takiego pysznego zawijasa z mięsa mielonego, z dodatkiem pieczarek i papryki. Ciekawie prezentował się na naszym stole, a jeszcze lepiej na talerzu :) Taki omlet jest prosty w przygotowaniu, a najlepiej smakuje na drugi dzień. Składniki omlet250 g sera salami4 jajka3 łyżki majonezu farsz700 g mięsa mielonego1 ząbek

Pink Envelope
Burgery z buraków 222

mięsa, pikantne z grillowaną cukinią – buraczane burgery. Jestem w 100% mięsożercą, ale czasem lubię spróbować zastąpić czymś mięso. I tak dziś w pełni poświęcam post burakowi. Inspiracją do burgerów był sam burak, który leżał w lodówce już 5 dzień, a ja ciągle otwierając ją zastanawiam się, co też mogę z niego zrobić

Pink Envelope
Kiełbasa ze słoika 252

dużych ząbków czosnku 4 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 180 ml wody Łopatkę i boczek zmielić na grubych oczkach. Do zmielonego mięsa dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie wszystko wyrobić aby składniki się połączyły dodając po odrobinie wody. Gotową mięsną masą napełnić słoiki na wysokość ok 3/4. Słoiki(...)które są szerokie przy szyjce dlatego też wygodnie przekłada się mięsko jak również potem wygodnie wydobywa gotową kiełbaskę.  Mięsko pasteryzuje wg zasad Jakuba Kuronia:   Mięso możemy zapasteryzować w różnej wielkości słojach i z przeznaczeniem do spożycia w okresie od 1 miesiąca do 6 miesięcy od chwili pasteryzacji. Słoiki o pojemności do 500 ml pasteryzujemy 60 minut pierszego dnia

Monia miesza i gotuje
Makaron z wegetariańskim, dietetycznym ...bigosem! 245

Zrobiłam dietetyczny, lekki bigos bez mięsa. Z samych warzyw, jarzyn, nawet bez koncentratu i pomidorów. Bo to akurat miałam w domu. A czego użyłam do tego lekkiego, dietetycznego i smacznego dania? -makaron u mnie tagliatelle -kapusta biala -marchewka -kalarepa -seler -cukinia baby -bazylia -kalafior -zielona natka pietruszki -oliwa z oliwek  OLITALIA od IndexFood Wszystkie warzywka starłam na tarce(...)oliwek . Ugotowałam do miękkości. Dosmaczyłam pieprzem. Zagotowałam wodę na makaron, dodałam do niej oliwy z oliwek. Wrzuciłam makaron.Ugotowałam al dente.Rozłożyłam na talerze. Dodałam mojego bigosu bez mięsa...i smacznego! Obowiązkowo parmezan ! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Gulasz z ciecierzycą 254

laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz  olej do smażenia  PRZYGOTOWANIE Ciecierzycę namaczamy przez noc. Odcedzamy i gotujemy w nowej wodzie przez godzinę. Wrzucamy na sitko. Z mięsa usuwamy tłuszcz i żyłki i kroimy w kostkę. Podsmażamy w garnku na niewielkiej ilości oleju (przyprawiamy solą i pieprzem) i wyciągamy na talerz. Na pozostałym tłuszczu przesmażamy posiekaną cebulę(...)czosnek wraz ze słodką papryką. Dodajemy mięso, posiekaną papryczkę chili ( bez pestek), pomidory z zalewą i wino. Gotujemy 2-3 minuty, po czym wlewamy bulion, dodajemy ciecierzycę, zioła, cukier, liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 1,5 godziny. Ewentualnie dosmaczamy solą  i pieprzem. Podajemy z pieczywem. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Kotleciki z fasolą 211

Coś dla małych milusińskich, soczyste kotleciki z mięsa drobiowego. Zamaist tradycyjnych kotletów spróbujcie wersji z fasolą, myślę że nie będziecie zawiedzeni :) Składniki: 70 dag filetu z kurczaka 2 jajka 1 czerstwa bułka pszenna 1 puszka czerwonej fasoli ok 1 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku olej do smażenia Filety zmielić w maszynce na dużych(...)oczkach. Bułkę zalać wodą, gdy zmięknie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Do mięsa dodać rozdrobnioną fasolę, jajka,bułkę i przyprawy. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotleciki (masa jest dość klejąca, ale nie dodajemy więcej bułki) i smażymy na rozgrzanym oleju. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu

Delicious Titbits
Duszone plastry szynki oraz sałata z roszponki 262

Polecamy mięso z szynki w wersji duszonej z wyśmienitym sosem, danie godne polecenia dla uwielbiających sosy, a tych zapewne jest wiel u; Na niedzielny obiad danie w sam raz... Składniki: 0,5 kg szynki 1 cebula 1 łyżka mąki 2 szklanki wody 1 łyżka jogurtu naturalnego  sól , świeżo zmielony pieprz tłuszcz do smażenia Sałata 1 opakowanie roszponki 2 pomidory(...)Wykonanie: Szynkę kroimy w plastry przyprawiamy dowolnie wybranymi ziołami. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz smażymy szynkę na złoty kolor dodajemy pokrojoną cebulę, podsmażamy przez parę minut na wolnym ogniu aż mięso nabierze złotego koloru. Wlewamy 1,5 szklanki wody dusimy około 20 min. Do pozostałej wody dodajemy jogurt, mąkę roztrzepujemy i łączymy z uduszoną szynką doprawiamy solą i pieprzem.  Roszponkę

kgwjanczewo
KARKÓWKA DUSZONA W KETCHUPIE 313

zagęszczenia sosu) śmietana 12% Wykonanie:  Karkówkę kroimy w niezbyt grube plastry. Lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy plastry z obu stron. Następnie zdejmujemy mięso  z patelni i wkładamy do rękawa (lub układamy w naczyniu żaroodpornym). Na oleju pozostałym po smażeniu mięsa podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy do niej pieprz, majeranek, szczyptę soli oraz

Walijskie Pichcenie
PASZTET MIĘSNY W CIEŚCIE FRANCUSKIM 260

Wszystkich nie-mięsożernych przepraszam, że z mięsnym pasztetem się wpraszam.  Ale jego fenomen był tak wielki, że musiałam się nim pochwalić. To, że sama nie jem mięsa nie zwalnia mnie z roli rodzinnej kucharki. Kucharki rodziny zadeklarowanych pożeraczy mięsa. W sumie, kiedyś też taka byłam, a na roślinki przeszłam zupełnie z innych powodów, niż sądzicie. Krocząc śladem zanikających świąt

W kuchni Karmel-itki
Rosół po pakistańsku z jabłkiem 207

plasterki, natkę poszatkować, czosnek wycisnąć 2. Zalać wodą i gotować, dodać liście laurowe, imbir i przyprawy.  3. Gdy warzywa będą w pół miękkie, dodać udka 4. Gotować aż mięso będzie gotowe: miękkie i białe, pod koniec gotowania dodać jabłka i gotować jeszcze około 5-10 minut 5. Nalewać rosół do małych kokilek napełnionych makaronem,  6. Obrać paseczki mięsa

KreatywnePiny
Domowy kebab w bułce 260

lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie podsmażamy je na patelni. 2. Cebulę i ogórki kroimy w plastry. Pomidorki przekrawamy na pół. 3. Środek rozciętych bułek smarujemy sosami, wkładamy mięso, mix sałat, ponownie smarujemy sosami, układamy pomidora, ogórka, cebulę i ponownie mięso

Szefowa kuchni
Pasztet drobiowy 223

mielona kolendra, mielona kurkuma, tymianek, rozmaryn 1 pęczek szczypiorku 50 ml brandy olej Wykonanie: Pieczarki trzemy na tarce, cebule obieramy siekamy w drobna kosteczkę podsmażamy razem z pieczarkami. Mięso myjemy osuszamy mielimy w maszynce do mięsa razem z marchewką. Dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek, cebulę z pieczarkami, jajko, bułkę tartą, posiekany szczypiorek , majeranek. Całość

kgwjanczewo
Bigos z młodej kapusty 223

łyżki oleju 3 łyżki mąki Przyprawy: sól pieprz cukier gorczyca majeranek jagody jałowca papryka słodka  papryka ostra kminek Wykonanie: Żeberka  gotuję w lekko osolonej wodzie, aż  mięso zacznie odchodzić od kości, studzę i kroję drobno. Kapustę szatkuję, marchew myję, obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Warzywa zalewam wodą i gotuje do miękkości.Odcedzam pozostawiając niewielką ilość wody(...)Cebulę obieram, kroje w kostkę i podsmażam na maśle, dodaję pokrojoną w ćwierć talarki cienką kiełbasę i mięso z żeberek. Podsmażam wszystko kilka minut.Wyjmuję łyżką cedzakową i przekładam do ugotowanej kapusty.Gotuję wszystko razem , dodaję koncentrat pomidorowy oraz przyprawy do smaku. Na oleju zasmażam mąkę i dodaje do gotowego bigosu. Po zagotowaniu zestawiam z palnika. Podaję z ziemniakami

Bea(u)ty kitchen

Proponowane wyszukiwania